ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 31 Μάη 2009
Σελ. /40
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΑΤΣΙΔΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΑΤΣΙΔΗΣ
ΦΩΤ.

Στις 20/5/2009 συμπληρώθηκαν 9 χρόνια που απεβίωσε ο κομμουνιστής, μαχητής του ΔΣΕ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΝΗΣ, από τις Ανω Κλείνες Φλώρινας. Πιστός ως το τέλος της ζωής του στα ιδανικά του Μαρξισμού - Λενινισμού. Για 33 χρόνια έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τσεχοσλοβακία. Στη μνήμη του, η σύζυγός του Ελευθερία, τα παιδιά του Θεοδοσία - Παύλος, Βασίλης - Κλειώ και ο εγγονός του Λευτέρης, προσφέρουν μέσω της ΚΟΒ ΟΑΣΘ της ΚΟΘ, 150 ευρώ στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές.

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΠΝΙΑ, πιστής οπαδού του ΚΚΕ, γραμματέα της ΕΠΟΝ του χωριού της Σκάρμιτσα Δομοκού στην Κατοχή, που πέθανε στα 1998, ο σύντροφός της Κώστας Καπνιάς, τα παιδιά και τα εγγόνια της προσφέρουν στο ΚΚΕ 250 ευρώ.

***

Τον Ιούλιο συμπληρώνονται 2 χρόνια από το θάνατο του ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΥΡΜΑΝΙΤΣΑ, μέλους της ΚΟΒ Ασβεστοχωρίου Θεσσαλονίκης. Γεννήθηκε στο Ασβεστοχώρι το 1923. Μεγάλωσε στο Ροδολείβος Σερρών. Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης. Πιάστηκε το 1944 την ημέρα που επρόκειτο να συναντηθεί με του αδελφό του καπετάν Χαρίλαο, του οποίου η τύχη αγνοείται, για να ενταχθεί στις ομάδες των ανταρτών που δρούσαν στο Παγγαίο. Εξορίστηκε στο Μακρονήσι.

Οταν αφέθηκε ελεύθερος, εργάστηκε στα λατομεία του Ασβεστοχωρίου και συμμετείχε στους λαϊκούς αγώνες.

Μέλος του ΚΚΕ έγινε το 1974 και έδινε καθημερινά τη μάχη για τα ιδανικά της εργατικής τάξης και του σοσιαλισμού.

Οι σύντροφοί του της ΚΟΒ Ασβεστοχωρίου θα τον θυμούνται για την ακούραστη και πρωτοπόρα δουλειά του.

Στη μνήμη του η συντρόφισσά του Ελένη Συρμανίτσα προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης, 100 ευρώ.

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του ΚΟΥΚΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ, που έφυγε από κοντά μας στις 28/4/2009, αγωνιστή του ΔΣΕ και μέλους του ΚΚΕ, που μέχρι το τέλος της ζωής του ήταν μπροστάρης σε όλους τους αγώνες, η σύζυγος και ο γιος του προσφέρουν στην ΚΟ Σερρών του ΚΚΕ 120 ευρώ για την αγορά γραφείων.

ΙΑΚΩΒΟΣ ΜΟΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΙΑΚΩΒΟΣ ΜΟΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
***

ΦΩΤ.

«Εφυγε» στις 29 και κηδεύτηκε στις 30/4/2009 στο Νεκροταφείο Ζωγράφου ο αγωνιστής συγγραφέας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΕΛΟΠΟΥΛΟΣ του Περικλή. Γεννήθηκε το 1918 στο Ζαΐμογλι Μεσσηνίας. Το 1940 πήγε εθελοντής στο Αλβανικό μέτωπο. Τραυματίστηκε, έπαθε κρυοπαγήματα και νοσηλευόταν στο 13 Στρατιωτικό Νοσοκομείο στην Αθήνα (Πολυτεχνείο) για πολύ καιρό. Στην ιδιαίτερη πατρίδα του μετείχε στην πρώτη Αντιστασιακή Οργάνωση «Νέα Φιλική Εταιρεία - Παπαφλέσσας», που αργότερα εντάχθηκε στο ΕΑΜ. Στην Αθήνα, σπουδαστής, σύστησε με άλλους την Πανελλήνια Ομοσπονδία Τραυματιών και Αναπήρων και μετείχε στους αγώνες της. Επίσης εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ σε Ελασίτικη Ομάδα που αντιμετώπισε το 1943 επίθεση Ταγματασφαλιτών με επικεφαλής τον Παρθενίου. Τότε πιάστηκαν συναγωνιστές του που εκτελέστηκαν με τους 200, την Πρωτομαγιά του 1944, στο Σκοπευτήριο Καισαριανής. Πιάστηκε και ο ίδιος, βασανίστηκε στο «Κρυστάλ», σε διπλανό κρατητήριο όπου εξοντώθηκε η Ηλέκτρα Αποστόλου. Από εκεί κλείστηκε στις φυλακές Χατζηκώστα και έμεινε μέχρι την απελευθέρωση. Το Δεκέμβρη του 1944 έδρασε στο Παγκράτι ως κομματικός υπεύθυνος της διλοχίας του ΕΛΑΣ. Με την υποχώρηση τραυματίας στο χέρι βρέθηκε στη Λάρισα. Μετά τη Βάρκιζα στην Αθήνα διορίστηκε στο ΙΚΑ - στο Ταμείο Ανεργίας. Διώχτηκε το 1948 γιατί αρνήθηκε να υπογράψει «δήλωση νομιμοφροσύνης». Στάλθηκε εξορία. Οταν απολύθηκε δούλεψε στο περιοδικό «Ανταίος» καθώς και στα σατυρικά φύλλα «Λαχανίδα», «Λαουτζίκος» κ.α. με Γιαλαμά, Θίσβιο. Μετά το 1950 μετέχοντας στην παράνομη δουλειά του Κόμματος πιάστηκε και στην πρώτη δίκη Μπελογιάννη καταδικάστηκε σε θάνατο. Στην Ασφάλεια άντεξε τα βασανιστήρια και τον «ορό της αλήθειας» που πρωτοεφαρμόστηκε σ' αυτόν, χωρίς να του αποσπάσουν τίποτα, όπως δήλωσε ανώτερος αστυνομικός. Κρατήθηκε στη φυλακή 13 χρόνια και ως άρρωστος απολύθηκε το 1963. Στην ΕΔΑ μέχρι το πραξικόπημα της χούντας δούλεψε ως οργανωτής στα βόρεια προάστια. Επίσης διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Διαφώτισης της ΕΔΑ Αθήνας. Στις φυλακές και τον ελεύθερο βίο του ασχολήθηκε σοβαρά με τα γράμματα. Εγραψε πολλά λογοτεχνικά βιβλία και μελέτες («Τρεις εξουσίες», «Ακαδημία Μεσσήνης και Περιχώρων», «Στα κοντοβούνια της δόξας», «Μεσολόγγι», «Ρε που φτάσαμε», «Τριλογία του πένθους», «Στο βηματισμό της Ηλέκτρας» κ.ά.). Επίσης το «Επικοινωνία και γλώσσα» και κυριότερο το δίτομο επιστημονικό έργο «Γλώσσα - Λόγος - Γραφή». Σε όλη του τη ζωή έμεινε πιστός στην ιδεολογία και στα ιδανικά του ΚΚΕ και της Εθνικής Αντίστασης. Αυτά υπηρέτησε και με τα γραφτά του.

ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΓΙΩΡΓΗΣ
ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΓΙΩΡΓΗΣ
Στη μνήμη του οι σύντροφοί του: Κώστας Σπυρόπουλος, Ηλίας Ξυδέας, Γιώργης Μωραΐτης, Ηρακλής Κακαβάνης και Χρήστος Τσιντζιλώνης, προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ «Ριζοσπάστη», συμβολικά, 120 ευρώ.

Επίσης, η οικογένειά του, στη μνήμη του, προσφέρει στο ΚΚΕ το ποσό των 200 ευρώ.

***

Στη μνήμη της θείας μας ΙΩΑΝΝΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, αντί για στεφάνι, προσφέρουμε 60 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ανω Ιλισίων.

Οι ανιψιές της Λίτσα, Γεωργία και Στέλλα

* * *

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του πολυαγαπημένου μας ΒΑΪΟΥ ΑΠ. ΛΑΠΠΑ, που γεννήθηκε στην Καρδίτσα, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, πιστού μέχρι το τέλος της ζωής του στην ιδεολογία και στα ιδανικά του ΚΚΕ και καθημερινό αναγνώστη του «Ριζοσπάστη», η σύζυγός του Μαρία και οι κόρες του Φωτεινή και Βασιλική, προσφέρουμε το ποσό των 100 ευρώ για την ενίσχυση του Κόμματος, μέσω της ΚΟ Καρδίτσας.

***

Στη μνήμη των γονιών τους, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, ΜΑΡΙΑΣ και ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΤΣΑΚΙΡΗ, από τον Αγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης, και των θείων τους ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ και ΜΕΡΟΠΗΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΟΥ, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, ο Γιάννης και η Λίτσα Τσακίρη προσφέρουν 30 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ανω Ιλισίων.

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και συντρόφου ΝΙΚΟΥ ΚΟΜΨΟΠΟΥΛΟΥ, που «έφυγε» πολύ νωρίς από τη ζωή, στις 23/4/09, η σύζυγος του Αθηνά και τα παιδιά Γιάννης, Ιρις και Ταμάρα, αντί για στεφάνι, προσφέρουν στο ΚΚΕ 200 ευρώ, στο μοναδικό Κόμμα που αγωνίζεται με συνέπεια για τα δίκια του λαού και της νεολαίας, για να σταματήσει μια για πάντα η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και να επικρατήσει μια για πάντα η ειρήνη και ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΛΦΑΚΑΚΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΛΦΑΚΑΚΟΣ
***

ΦΩΤ.

Στις 11 Ιούνη συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ημέρα που έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος ΚΩΣΤΑΣ ΣΟΦΙΑΝΙΔΗΣ, στέλεχος του ΚΚΕ και γραμματέας ΚΟ Μεταλλικού Κιλκίς.

Στη μνήμη του και στη μνήμη των γονιών του ΓΕΩΡΓΙΟΥ και ΣΟΦΙΑΣ ΣΟΦΙΑΝΙΔΗ, η οικογένειά του προσφέρει 500 ευρώ, μέσω ΚΟ Μεταλλικού.

***

ΦΩΤ.

Στις 13 Μάη έφυγε από κοντά μας ο πολυαγαπημένος μας συναγωνιστής και φίλος ΗΛΙΑΣ ΠΟΥΛΑΚΗΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, της Επιτροπής Ειρήνης Δάφνης. Γεννήθηκε στην Τζιά το 1937, μέλος πολυμελούς οικογένειας τελείωσε το δημοτικό σχολείο εκεί. Ηρθε στην Αθήνα όπου πήγε στο νυχτερινό σχολείο δουλεύοντας την ημέρα σε βιβλιοδετείο. Οταν απέκτησε δικό του βιβλιοδετείο, αγωνίστηκε μέσα από το Σύλλογο ΕΒΕ Δάφνης, για τα δίκαια αιτήματά του. Στη 10ετία του '80 βρίσκεται στις γραμμές του ΚΚΕ, παλεύει ενάντια στην αδικία, αγωνίζεται για τα οράματά του, για ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, Δουλειά, Υγεία και Παιδεία. Στη συνέχεια συμμετέχει στο κίνημα ειρήνης, ακούραστος αγωνιστής εκλέγεται πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Δάφνης για 10 χρόνια. Πρωτοστατεί στη δημιουργία δανειστικής βιβλιοθήκης. Η συντροφικότητά του τον κάνει αξιαγάπητο σε όλα τα μέλη της Επ. Ειρήνης.

Φίλε, σύντροφε, συναγωνιστή Ηλία, υπήρξες σαν άνθρωπος τίμιος, αξιοπρεπής, συνεπής και άξιος οικογενειάρχης, με μια κόρη και δύο εγγόνια που τα υπεραγαπούσες. Ακούραστος αγωνιστής συμμετείχες σε κάθε κινητοποίηση του ΚΚΕ, της ΠΕΑΕΑ, της ειρήνης και του ΠΑΜΕ. Πιστός και αμετακίνητος στις αρχές σου ως την τελευταία σου πνοή. Παρά την κλονισμένη σου υγεία ζητούσες καθημερινά από τη σύντροφό σου Ζωή να σου φέρνει το «Ριζοσπάστη». Ηθελες να σε ενημερώνουμε τακτικά για την πορεία του κινήματος ειρήνης, για το Κόμμα μας.

ΣΑΜΠΑΤΑΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΣΑΜΠΑΤΑΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Συναγωνιστή Ηλία, πάντα ήσουνα πιστός κομμουνιστής και η στάση σου αυτή ακόμα και την ημέρα του θανάτου σου, υπήρξε κίνητρο στήριξης του ΚΚΕ. Η φράση που ακούσαμε «Μπορεί να έφυγε ένας κομμουνιστής, αλλά από σήμερα στη θέση του θα ψηφίζω εγώ το ΚΚΕ» μάς συγκίνησε και μας έδωσε δύναμη για νέους αγώνες.

Οι συναγωνιστές και συναγωνίστριες, φίλοι και φίλες σου, στη μνήμη σου, στέλνουμε στο ΚΚΕ 200 ευρώ, μέσω ΚΟ Δάφνης.

***

2 ΦΩΤ.

Στη μνήμη των αξέχαστων συντρόφων μας ΘΩΜΑ ΜΠΑΤΖΙΟΛΑ και ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, μελών του ΚΚΕ ως το τέλος της ζωής τους, για τη μάχη των ευρωεκλογών προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Ν. Ιωνίας Μαγνησίας.

Σταυρούλα Μπατζιόλα

Αρετή Μπατζιόλα - Παπαδοπούλου

Τα εγγόνια - παιδιά Βασίλης και Ελισάβετ

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του αγαπημένου μας αδελφού μας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΛΦΑΚΑΚΟΥ προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Κόκκινου Μύλου Μενιδίου, το ποσό των 100 ευρώ για τη μάχη των ευρωεκλογών.

Γιώργης και Ελένη Λιναρδή

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη των γονιών μου ΕΥΘΥΜΙΑΣ και ΣΠΥΡΟΥ ΜΟΛΟΓΙΑΝΝΗ, από Καρούτες Δωρίδας, και στη μνήμη του συζύγου μου ΙΑΚΩΒΟΥ, που στις 20 Μάη έκλεισαν 9 χρόνια από το θάνατό του, προσφέρω 60 ευρώ, μέσω ΚΟ Χαϊδαρίου του ΚΚΕ, για ενίσχυση στις ευρωεκλογές.

Παναγιώτα Μολογιάννη - Μιναΐδου

***

Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος που έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος μας πατέρας, ΜΑΜΜΑΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ. Αγωνιστής ως το τέλος της ζωής του μέσα από τις γραμμές του Κόμματος και πιστός αναγνώστης του «Ριζοσπάστη». Γεννήθηκε και κατοικούσε στο Δρούτσουλα Ικαρίας, όπου διεκδικούσε πάντα μια καλύτερη κοινωνία για την πολυμελή οικογένειά του.

Η σύζυγος, τα παιδιά του και τα εγγόνια του, στη μνήμη του, προσφέρουν στον «Ριζοσπάστη» 150 ευρώ για ενίσχυσή του.

Γιάννης Ρίτσος
Γιάννης Ρίτσος
***

Στη μνήμη του συζύγου μου ΓΙΑΝΝΗ ΜΗΤΡΑΤΖΑ προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Κολιάτσου

Σοφία Μητρατζά

***

ΦΩΤ.

Στις 19/5/09 συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που έφυγε από κοντά μας η λατρευτή σύζυγος, μητέρα και γιαγιά ΣΟΦΙΑ ΚΑΡΑΛΗ - ΣΥΡΟΥ. Συγγενείς και φίλοι, συνάδελφοι και συναγωνιστές τίμησαν τη μνήμη της στην εκδήλωση που ακολούθησε μετά το ετήσιο μνημόσυνό της στη Ραφήνα.

Τιμώντας τη μνήμη της ο σύζυγός της Γιώργος Σύρος, τα παιδιά και τα εγγόνια, προσφέρουν στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές, μέσω ΚΟ Ραφήνας, 100 ευρώ και 50 ευρώ οι συγγενικές οικογένειες της Ελευθερίας και του Μόσχου Χουδελούδη.

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του αξέχαστου συντρόφου και φίλου ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΙΑΜΟΥ που τόσο σύντομα μας άφησε, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 300 ευρώ. Δημήτρη, το γέλιο σου και η πίστη σου μας συντροφεύουν...

Οικογένεια Ν. Κόχιλα

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του αξέχαστου συντρόφου και φίλου μου ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΡΑΤΣΙΔΗ προσφέρω 100 ευρώ στο τιμημένο ΚΚΕ. Με τον υπέροχο αγωνιστή και άνθρωπο Γ. Χαρατσίδη συγκατοικήσαμε στην ίδια σκηνή επί ένα χρόνο στην αυστηρή απομόνωση της Μακρονήσου. Ηταν ο μεγάλος δάσκαλός μου. Στις λίγες ώρες ανάμεσα στα βασανιστήρια, μου έμαθε πολλά, ιδιαίτερα τα νομικά για τα δικαιώματα της αγροτιάς, που με βοήθησαν πολύ στους κατοπινούς αγροτικούς αγώνες.

Γιώργος Σοφιανίδης, από Μεταλλικό Κιλκίς

***

ΦΩΤ.

Στις 21 του Μάη συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος μας πατέρας και παππούς ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, από το Γέρακα του Ζάρακα Λακωνίας.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 200 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Τζιτζιφιών.

Οι κόρες, ο γαμπρός και ο εγγονός του.

***

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ
ΦΩΤ.

Στις 21 Γενάρη 2008 έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ, μέλος του ΚΚΕ από το 1943. Γεννήθηκε στα 1921 στη Λάρισα. Καταγόταν από εύπορη οικογένεια κτηνοτρόφων. Εφηβος αναλαμβάνει υπεύθυνες κομματικές θέσεις, αρχικά ως οργανωτικός γραμματέας της ΕΠΟΝ και, αργότερα, γραμματέας του κομματικού πυρήνα στη συνοικία του Αγ. Αθανασίου Λάρισας. Εντάχτηκε στην Εθνική Αντίσταση στα τμήματα του ΕΛΑΣ στο θεσσαλικό κάμπο, πήρε μέρος σε πολλές μάχες και στη μάχη της σοδειάς. Μετά την απελευθέρωση και τα γνωστά γεγονότα που ακολούθησαν, για την αντιστασιακή του δράση από τις γραμμές του ΚΚΕ, κυνηγήθηκε από τις παρακρατικές συμμορίες που δρούσαν στο θεσσαλικό κάμπο. Τον έπιασαν στη Λάρισα και τον βασάνισαν. Το 1947 βγήκε στο βουνό, στο ΔΣΕ, στα τμήματα του Ολύμπου και Κίσσαβου. Μετά τον εμφύλιο βρέθηκε πολιτικός πρόσφυγας στην Τσεχοσλοβακία, όπου ήταν πρόεδρος των πολιτικών προσφύγων και γραμματέας της ΚΟ του ΚΚΕ. Επαναπατρίστηκε το 1986, έμεινε στη Λάρισα μαζί με τη συντρόφισσά του και συνέχισαν να αγωνίζονται μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, παραμένοντας ασυμβίβαστος και ανυποχώρητος ως το τέλος της ζωής του στην υπεράσπιση των κομματικών ιδανικών με τα οποία είχε γαλουχηθεί.

Στη μνήμη του και στη μνήμη των γονέων της ΦΙΛΙΠΠΟΥ και ΕΥΔΟΚΙΑΣ ΠΑΠΑΛΑΖΑΡΙΔΗ, η συζυγός του Χρυσούλα, προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Κέντρου Λάρισας, 150 ευρώ.

ΚΑΡΑΒΑΚΟΣ ΗΛΙΑΣ
ΚΑΡΑΒΑΚΟΣ ΗΛΙΑΣ
***

ΦΩΤ.

Στις 24 Απρίλη 2009 «έφυγε» από κοντά μας ο σεμνός αγωνιστής - κομμουνιστής σ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΩΤΑΚΗΣ, από τη Ν. Ιωνία Μαγνησίας, που ανάλωσε όλη του τη ζωή στους αγώνες ενάντια στην πλουτοκρατία με πάθος, ήθος αλλά και αξιοπρέπεια.

Γιώργη στο μυαλό μας και στην καρδιά μας θα είσαι πάντα μαζί μας. Θα μας συντροφεύει η καθαρή σκέψη σου, η ανιδιοτελής βοήθεια που έδινες απλόχερα στους φίλους και συντρόφους σου.

Στη μνήμη σου προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Μαγνησίας, για τη μάχη των ευρωεκλογών.

Οι σύντροφοί σου: Πανταζόπουλος Γιώργος, Πετσάβας Γιάννης και Χατζόπουλος Γιώργης

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του σ. ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ προσφέρω 200 ευρώ, μέσω ΚΟ Γαλατσίου του ΚΚΕ, για τη στέγαση του Αρχείου των 90 χρόνων αγώνων και θυσιών του τιμημένου Κόμματός μας, του ΚΚΕ.

Η προσφορά του σ. Ρίτσου (το έργο του γενικά), παρακαταθήκη για μας και τις επόμενες γενιές, πιστεύω ότι θα πάρει τη θέση της στα Αρχεία του Κόμματος. Μεγάλος ο αριθμός των έργων του σε πεζό και ποιητικό λόγο. 15 τόμοι ποίησης, εκατοντάδες πεζά, μεταφράσεις και μελέτες, επιλεγμένα πάνω στο πνεύμα των λαϊκών αγώνων, της Αντίστασης και της Επανάστασης, του ιδεολογικού προσανατολισμού του Μαρξισμού - Λενινισμού. Εδωσε μορφή - έκφραση και περιεχόμενο σε ό,τι έπιανε το χέρι του, πέτρα - ξύλο. Δερόγευε - που λένε στον τόπο μου - ό,τι έκανε το φρόντιζε (όπως μου λένε συγκρατούμενοί του) σαν τα μάτια του για να γίνουν μια μέρα μουσείο - παρακαταθήκη, με πρόσβαση για όλους μας, για όλο τον κόσμο.

Συναγωνιστικά και συντροφικά, Ανδρέας Κάρρας, μέλος του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Γαλατσίου.

***

ΦΩΤ.

Πριν 4 χρόνια (28/5/2005) έφυγε από κοντά μας σε ηλικία 80 χρόνων ο αγωνιστής του ΕΛΑΣ και μέλος του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Υμηττού ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗΣ.

ΣΟΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ
ΣΟΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ
Στη μνήμη του η σύζυγός του, τα παιδιά και τα εγγόνια του πρόσφεραν 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Μακρύνειας και Θέρμου. Τον τιμούν και συνεχίζουν τον αγώνα του.

Επίσης, στη μνήμη του, η Αντιγόνη και ο συναγωνιστής του Θανάσης Ζητσαίος προσφέρουν 25 ευρώ.

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΤΣΑΡΟΥ, μέλους του ΚΚΕ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, προσφέρουμε 300 ευρώ στο ΚΚΕ για τη στέγαση του Αρχείου του Κόμματος, μέσω ΚΟΒ Περισσού.

Η σύζυγος Φωτεινή Κατσαρού και τα παιδιά τους

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη της συντρόφισσάς μου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΣΟΡΗ, που στις 31 Μάη 2009 συμπληρώνονται 3 χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή, η οικογένειά της ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών προσφέρουμε για ενίσχυση του ΚΚΕ 250 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Εξαρχείων - Νεάπολης - Κολωνακίου, και 50 ευρώ στο Σύλλογο Γυναικών Εξαρχείων - Νεάπολης - Κολωνακίου.

***

2 ΦΩΤ.

Η αγωνίστρια Ελένη Καραβάκου προσφέρει 100 ευρώ στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές, μέσω της ΚΟΒ Μεταμόρφωσης, στη μνήμη του συζύγου της ΗΛΙΑ ΚΑΡΑΒΑΚΟΥ, αντάρτη του ΕΛΑΣ, οπαδού του ΚΚΕ ως το τέλος της ζωής του. Καθώς επίσης στη μνήμη του αδερφού της ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΑΜΠΑΤΑΚΟΥ, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στο κολαστήριο της Μακρονήσου, και του άλλου αδερφού της αντάρτη ΒΑΣΟΥ ΣΑΜΠΑΤΑΚΟΥ, ο οποίος πέθανε το 1947 από βασανιστήρια μοναρχοφασιστών.

***

Πέρασαν πέντε χρόνια από τις 31 Μάη 2004 που έφυγε από κοντά μας ο ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ, ανθυπολοχαγός του ΕΛΑΣ και λοχαγός του ΔΣΕ. Ηταν η ίδια ημερομηνία, 31 Μάη 1948, όταν ο 398 Ανεξάρτητος Λόχος Σαμποτέρ Παφίλη έσπαζε τον κλοιό του κυβερνητικού στρατού στο Πυργούλι των Αγράφων, κερδίζοντας μια από τις σημαντικότερες μάχες του ΔΣΕ στην Κεντρική Ελλάδα.

ΚΙΑΜΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΚΙΑΜΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Σ' αυτήν τη μάχη έχασαν τη ζωή τους 13 αξιωματικοί και μαχητές του ΔΣΕ, οι: ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ (λοχαγός), ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ (ΠΕ λόχου), ΚΑΦΡΙΤΣΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (επιλοχίας), ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΝΙΚΗ, ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΥΤΥΧΙΑ, ΚΟΣΠΕΝΤΑΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ (λοχίας), ΚΑΠΡΑΝΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ (λοχίας), ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ, ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΜΠΕΣΣΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ, ΤΣΙΛΙΚΗΣ ΘΟΔΩΡΟΣ, ΚΡΑΛΑΜΠΑΚΟΣ ΝΙΚΟΣ.

Στη μνήμη του ΣΠΥΡΟΥ ΠΑΦΙΛΗ, του πατέρα του ΘΑΝΑΣΗ, των αδελφών του ΒΑΓΓΕΛΗ και ΓΙΩΡΓΟΥ, του θείου του ΓΙΩΡΓΟΥ (Μολότωφ) και της γιαγιάς του ΜΑΡΙΑΣ, που σκοτώθηκαν στο ΔΣΕ και όσων έπεσαν στο Πυργούλι, προσφέρουμε στο Κόμμα μας 200 ευρώ.

Τα παιδιά του: Θανάσης και Γιώργος


ΑΛΕΞΑΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
ΑΛΕΞΑΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ
ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

ΜΠΑΤΖΙΟΛΑΣ ΘΩΜΑΣ
ΜΠΑΤΖΙΟΛΑΣ ΘΩΜΑΣ

ΣΟΦΙΑΝΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΣΟΦΙΑΝΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Δημήτρης Κανελόπουλος
Δημήτρης Κανελόπουλος

ΒΑΪΟΣ ΛΑΠΠΑΣ
ΒΑΪΟΣ ΛΑΠΠΑΣ

ΚΟΜΨΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΚΟΜΨΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΠΝΙΑ
ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΠΝΙΑ

ΣΟΦΙΑ ΚΑΡΑΛΗ - ΣΥΡΟΥ
ΣΟΦΙΑ ΚΑΡΑΛΗ - ΣΥΡΟΥ

Κούκος Θεόδωρος
Κούκος Θεόδωρος

ΗΛΙΑΣ ΠΟΥΛΑΚΗΣ
ΗΛΙΑΣ ΠΟΥΛΑΚΗΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΝΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΝΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΩΤΑΚΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΩΤΑΚΗΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗΣ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ