ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Μάη 2009
Σελ. /40
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στο «φουλ» η δικομματική πόλωση

Με στόχο την πολυπόθητη συσπείρωση επιστρατεύει όλα τα μέσα για να αποπροσανατολίσει και να αποφύγει την τιμωρία για την αντιλαϊκή πολιτική

Ολα τα όπλα για να αποφύγει την τιμωρία που της αξίζει για την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει ρίχνει η κυβέρνηση στη μάχη των ευρωεκλογών, προσδοκώντας ότι θα θολώσει τα νερά και θα αποφύγει μια βαριά εκλογική ήττα.

Στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές επιστρατεύει όλα τα διαθέσιμα μέσα, κλιμακώνοντας τη δικομματική πόλωση ώστε να αυξήσει το βαθμό συσπείρωσης των ψηφοφόρων της. Παράλληλα, το εκλογικό επιτελείο του κυβερνώντος κόμματος προσπαθεί να δημιουργήσει ένα κλίμα αισιοδοξίας στη βάση του κόμματος, διαμηνύοντας ότι «η ψαλίδα στις δημοσκοπήσεις κλείνει» και όλα είναι ανοικτά για το βράδυ των ευρωεκλογών. Θεωρούν ότι έχει πετύχει και έχει φέρει αποτελέσματα η διαφήμιση με τα «παπαγαλάκια», αλλά και το δίλημμα περί «σοσιαλισμού και βαρβαρότητας» που συνεχίζει να θέτει με φαιδρό τρόπο από το «μπαλκόνι» ο Κ. Καραμανλής. Σε κάθε περίπτωση οι κοκορομαχίες, ο εξωραϊσμός της αντιλαϊκής πολιτικής, τα αστεία ψευτοδιλήμματα του τύπου «υπευθυνότητα ή λαϊκισμός», «Καραμανλής ή Παπανδρέου» θα αποτελέσουν τα βασικά όπλα για τον αποπροσανατολισμό των λαϊκών μαζών και την «υφαρπαγή» της λαϊκής ψήφου.

Στο πνεύμα αυτό κινήθηκαν και οι προεκλογικές ομιλίες του Κ. Καραμανλή το Σαββατοκύριακο, σε Λάρισα, Τρίπολη και χτες στον Απρόπυργο.

Ο πρωθυπουργός παρουσιάστηκε πάλι ο ικανότερος διαχειριστής της κρίσης, καθώς διαθέτει σχέδιο και δεν υπολογίζει τάχα το πολιτικό κόστος, αλλά αποκρύπτει ότι τα κρατικά «πακέτα» πάνε για τη στήριξη της κερδοφορίας των μονοπωλίων, ενώ τα βάρη μετακυλίονται εξ ολοκλήρου στα λαϊκά στρώματα. Δε δίστασε παρ' όλα αυτά να δημαγωγήσει διακηρύσσοντας ότι τάχα «μόνιμη έγνοια μας είναι οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι που ανησυχούν για τη δουλειά τους, οι αγρότες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, οι άνεργοι, οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι». Από την άλλη εμφανίστηκε ως αποφασισμένος να πάρει όλα τα (αντιλαϊκά) μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, δηλώνοντας ότι «δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε αναγκαίες αποφάσεις από το φόβο για το πολιτικό κόστος». Ωστόσο, δεν τολμά να αναφέρει πριν τις ευρωκάλπες ποια είναι τα μέτρα που θα σαρώσουν τα εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα από την επομένη των ευρωεκλογών. Αντ' αυτού επιλέγει να προετοιμάζει το έδαφος με σκόπιμα γενικόλογες διακηρύξεις, που θα επικαλεστεί αργότερα για να «νομιμοποιήσει» τη νέα αντιλαϊκή καταιγίδα. Επανέλαβε, για παράδειγμα, ότι «είναι ανάγκη - και είναι απόφασή μας - να προχωρήσουμε σε ένα δεύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων, που να καλύπτει όλους τους τομείς: τους θεσμούς, το κράτος, την οικονομία, την παιδεία».

Ταυτόχρονα πυροδοτεί τη δικομματική πόλωση με φραστικές επιθέσεις κατά του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά κατά του προέδρου του, φτάνοντας να τον κατηγορήσει ότι «δεν έχει καμία επαφή με τη διεθνή πραγματικότητα», αλλά και ότι «φοβάται να αρθρώσει συγκεκριμένο λόγο». Καταφεύγει και στην κινδυνολογία προκειμένου να δικαιολογήσει τη «νομοτέλεια» του ευρωμονόδρομου, υποστηρίζοντας ότι οποιαδήποτε άλλη πολιτική θα οδηγούσε σε «αδιέξοδο» και «κατάρρευση» την ελληνική οικονομία.

Τις επόμενες μέρες θα ενταθεί η επιχείρηση αποδόμησης των εξαγγελιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη Ρηγίλλης έχουν αρχίσει να θέτουν ερωτήματα «σχετικά με την κρυφή ατζέντα φόρων» που έχει, όπως λένε, το ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά του ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Λ. Ζαγορίτης εκτίμησε ότι «μέρα με τη μέρα η συσπείρωση αυξάνεται», ενώ «η ψαλίδα (σ.σ. στις δημοσκοπήσεις) κλείνει». Σε μια προσπάθεια να τονώσει το ηθικό των στελεχών της ΝΔ, συμπλήρωσε ότι «μέχρι την ώρα της κάλπης έχουμε δρόμο και τα αποτελέσματα θα εκπλήξουν πολλούς». Υπερασπίστηκε το «ευρηματικό» όπως το χαρακτήρισε σποτ με τα παπαγαλάκια επειδή «προσέλκυσε αμέσως την προσοχή». Επέκρινε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι μιλά απαξιωτικά για τα «παπαγαλάκια» γιατί «δεν έχει κάτι να επιδείξει».

Επιφυλάξεις πάντως για την προεκλογική καμπάνια εξέφρασε ο Γ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος μιλώντας στο «Κανάλι 1» του Πειραιά είπε ότι «αυτά δε συγκινούν και κανέναν. Ούτε οι βαρβαρότητες ούτε τα παπαγαλάκια».

Με τα «μπούνια» στους ΝΑΤΟικούς τυχοδιωκτισμούς

Ομιλίες των αρμόδιων υπουργών στο συνέδριο του «Εκόνομιστ»

Την ενεργό συμμετοχή της χώρας στις ΝΑΤΟικές, όπου Γης, πολεμικές επιχειρήσεις και τυχοδιωκτισμούς διαμήνυσαν σε κάθε τόνο οι αρμόδιοι υπουργοί της ΝΔ από το βήμα του Συνεδρίου του «Εκόνομιστ». Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρεσβευτής χαρακτήρισε «στρατηγική» τη θέση της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση των συμφερόντων τους στην ευρύτερη ζωτική περιοχή.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Β. Μεϊμαράκης τόνισε την πρόθεση της Ελλάδας για συνέχιση της ενεργού συμμετοχής στις «ειρηνευτικές», όπως ο ίδιος τις χαρακτήρισε, αποστολές του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό παράγοντα, στις ...ειρηνευτικές αποστολές συγκαταλέγονται και αυτές στο Αφγανιστάν ως η «κυριότερη αποστολή του ΝΑΤΟ», αλλά και στο Κοσσυφοπέδιο, «όπου απαιτείται επαγρύπνηση»...

Η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη, που μίλησε αναλυτικά για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και της ΠΓΔΜ, εξέφρασε την «ελπίδα» να ξεπεραστεί σύντομα το «ΟΧΙ» ιρλανδικού λαού στη νέα ευρωσυνθήκη.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής Ντ. Σπέκχαρντ απέδωσε «αναβαθμισμένο» ρόλο στη χώρα, ειδικά για την αντιμετώπιση της «λαθρομετανάστευσης», χαρακτηρίζοντας με αυτό τον απαξιωτικό τρόπο τους οικονομικούς μετανάστες, θύματα των πολεμικών συρράξεων και του εντεινόμενου ανταγωνισμού για την απόσπαση ζωτικών χώρων και αγορών. Ειδική μνεία έκανε και για το ρόλο της χώρας στην «προσέγγιση του ισλαμικού κόσμου και την αντιμετώπιση των Σομαλών».

Μερίδιο από τη λεία των ιμπεριαλιστικών κέντρων διεκδικεί και η Ρωσία, ο αντιπρόσωπος της οποίας στις ευρωπαϊκές κοινότητες Β. Τσιζόφ σημείωσε πως οποιαδήποτε προσπάθεια για τη διεθνή σταθερότητα δεν μπορεί να αποκλείει τη Ρωσία και ειδικά «εάν αφορά τον τομέα της ενέργειας».

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Ξεχειλίζει η λαϊκή δυσαρέσκεια

Διάχυτη είναι η δυσαρέσκεια και η αγανάκτηση των λαϊκών στρωμάτων απέναντι στην κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική και τους διαχειριστές της, αλλά παραμένει άγνωστο πώς θα εκφραστεί στις ευρωκάλπες.

Το σίγουρο είναι ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συναντούν την συσσωρευμένη οργή του εργαζόμενου λαού, που αρνείται, τουλάχιστον σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, να στοιχηθεί ξανά πίσω από τους δύο μονομάχους. Είναι ενδεικτικό ότι παρόλο που η προεκλογική εκστρατεία και οι καυγάδες μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ εντείνονται, τα δημοσκοπικά ποσοστά τους παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Ειδικότερα, σύμφωνα με την «κυλιόμενη» δημοσκόπηση της «Μέτρον Ανάλυσις» για τον ΑΝΤ1 που έγινε στο διάστημα 24 και 25 του Μάη, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 27,3%, η ΝΔ 23,5%, το ΚΚΕ 7,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 4,9%, ο ΛΑ.Ο.Σ. 4,5%, οι Οικολόγοι -Πράσινοι 7,9%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 18,2%.

Στη δημοσκόπηση της MRB για τον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 29,2%, η ΝΔ 26,4%, το ΚΚΕ 6,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 6,2%, ο ΛΑ.Ο.Σ. 4,6%, οι Οικολόγοι-Πράσινοι 6,2%, ενώ η λεγόμενη «αδιευκρίνιστη ψήφος» φτάνει το 15,7%.

Σε άλλη δημοσκόπηση της Public Issue για την «Καθημερινή», στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 34% η ΝΔ 28%, το ΚΚΕ 5,5%, ΣΥΡΙΖΑ 6%, ΛΑ.Ο.Σ. 5%, Οικολόγοι-Πράσινοι 7%, ενώ «οι αναποφάσιστοι» 10,5%. Η συσπείρωση στη ΝΔ ανέρχεται στο 55%, ενώ στο ΠΑΣΟΚ φθάνει το 74%.

Στη δημοσκόπηση της Κapa research για τον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής», το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ ανέρχεται στο 31,5%, της ΝΔ στο 28,4%, του ΚΚΕ στο 7,3%, του ΣΥΡΙΖΑ 5,3%, του ΛΑ.Ο.Σ. στο 4,4%, των Οικολόγων-Πράσινων στο 8,1%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος αγγίζει το 12,7%.

Νέα απάτη

Εχουν αποθρασυνθεί τελείως. Στην προσπάθειά τους να κλέψουν έστω και μία ψήφο, εμπαίζουν και κακοποιούν τη νοημοσύνη του κόσμου.

Ψεύδονται ασύστολα και ανενδοίαστα, χωρίς καμιά πλέον ντροπή.

Και αφού ο κατήφορός τους δεν έχει τελειώσει ακόμα, ο Παπουτσής του ΠΑΣΟΚ έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί χτες, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alter, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισε τη συνθήκη του Μάαστριχ. Ο καιροσκοπισμός και η πολιτική απάτη στην πιο χυδαία τους μορφή.

Καταλαβαίνουμε ότι θέλουν να δείξουν πως ντρέπονται για το παρελθόν τους, αλλά ...έλεος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ