ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Μάη 2009
Σελ. /40
Μπορούμε να κερδίσουμε τη μάχη

Σε προεκλογική συγκέντρωση στην Αλεξανδρούπολη, μίλησαν το βράδυ του Σαββάτου, ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και η Φανή Τρέλλη, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ

Αυτήν τη μάχη πρέπει να την κερδίσουμε. Μαζί με το ΚΚΕ, ο λαός μπορεί να ανατρέψει τα σχέδια της ΕΕ, τα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ και της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ. Σχέδια που το περιεχόμενό τους αφορά την ακόμα περισσότερη λιτότητα, την ανασφάλεια των εργαζομένων και της νεολαίας, για το δικαίωμα στην εργασία με πλήρες ωράριο και αμοιβή με ασφαλιστικά δικαιώματα, με προοπτική. Σχέδια που αφορούν το ξεκλήρισμα της μικρής και μεσαίας αγροτιάς από τη γη που καλλιεργούν, τη συρρίκνωση των μεσαίων στρωμάτων της πόλης. Αυτό το αισιόδοξο μήνυμα έστειλαν ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και η υποψήφια ευρωβουλευτής Φανή Τρέλλη, μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου στην προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος στην Αλεξανδρούπολη.

Ο Θ. Κωνσταντινίδης κάλεσε το λαό να απαντήσει στο δίλημμα που ορθώνεται μπροστά και αφορά την υποταγή και το συμβιβασμό ή την αντίσταση και την ανατροπή. Ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ τάσσεται με το μέρος των πολλών, το μέρος των λαϊκών στρωμάτων, με το μέρος των εργαζομένων και της νεολαίας. Τάσσεται με την αντίσταση, την ανυπακοή, την οργανωμένη δράση για την ανατροπή του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος. «Η επιλογή των λαών απέναντι στη συμμαχία του κεφαλαίου είναι μία: Αντίσταση - ανυπακοή. Αντεπίθεση σε εθνικό και πανευρωπαϊκό πεδίο. Οι λαϊκές μάζες έχουν χρέος να αμφισβητήσουν, να ανατρέψουν τις κοινοτικές αποφάσεις, γιατί είναι ταξικές και αντιλαϊκές», σημείωσε.


Αναφερόμενος στην πολιτική των κομμάτων του ευρωμονόδρομου σημείωσε: «Η ΝΔ μάς υπόσχεται νέο κύκλο μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς, δηλαδή ξεπούλημα όλης της δημόσιας περιουσίας, περιορισμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων, νέα προνόμια στα μονοπώλια, περισσότερα κέρδη για τους λίγους, λιτότητα για τους πολλούς.

Αποσιωπά ότι το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που βρίσκεται στην Αθήνα για έλεγχο υπουργείων και κυβέρνησης, μόνο χειρότερα μέτρα έχει να προτείνει για τα λαϊκά στρώματα. Στα μέτρα συγκαταλέγονται η καθήλωση μισθών και συντάξεων - νέο φορολογικό πακέτο, με ειδικούς φόρους σε βάρος της λαϊκής κατανάλωσης και της μικρής ιδιοκτησίας.

Το ΠΑΣΟΚ παριστάνοντας ότι βρίσκεται στον αντίποδα αυτής της πολιτικής προτείνει την «πράσινη ανάπτυξη». Αυτό που ο Καραμανλής ανέφερε ως «πράσινη διακυβέρνηση».

Αλήθεια τι αφορά η πράσινη ανάπτυξη και η πράσινη διακυβέρνηση; Ενα νέο πεδίο κερδοσκοπίας και μεγάλου κεφαλαίου. Αλλωστε, αν δεν είχε αυτό το χαρακτήρα δε θα αναλάμβαναν τη διεθνή προβολή τους οι Κλίντον και Γκορ.

Ισως, ορισμένοι καλοπροαίρετοι μας κατηγορήσουν ότι αδικούμε το ΠΑΣΟΚ.

Η πολιτική δεν είναι κλεμμένα συνθήματα και δυστυχώς για τους εκπροσώπους και την πολιτική ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι υποχρεωμένοι να προβάλουν έστω και διανθισμένες με μπόλικο λαϊκισμό τις προτάσεις τους.

Επιθυμούν ένα επιτελικό κράτος - στρατηγείο στην υπηρεσία της πλουτοκρατίας. Τι άλλο σημαίνει η εξαγγελία για μετατροπή της δημόσιας διοίκησης σε ευέλικτο και αποτελεσματικό εργαλείο ανάπτυξης, για να διευκολυνθεί η επιχειρηματικότητα και ανταγωνιστικότητα;»

Κάλεσε τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να αντισταθούν σε συμβιβασμούς και διλήμματα, να τους τιμωρήσουν ψηφίζοντας το ΚΚΕ. Απευθυνόμενος σε όσους είναι δυσαρεστημένοι από αυτήν την πολιτική και από την ΕΕ, τους προέτρεψε να μετατρέψουν τη δυσαρέσκειά τους σε αγώνα στην κατεύθυνση της αντίστασης και της ανατροπής. Να μην εκτονωθούν με αποχή και λευκό, να μην αναλωθούν σε μοναχικούς δρόμους αμφισβήτησης, να μην πάνε στα λεγόμενα μικρά κόμματα, γιατί μ' αυτόν τον τρόπο η ψήφος τους θα πάει χαμένη, επειδή στην ουσία θα επιβραβεύσει τις πολιτικές και τα κόμματα που δεν αμφισβητούν την ΕΕ.

«Η μόνη ψήφος που είναι ευθεία βολή στην καρδιά της αντιλαϊκής πολιτικής είναι η ψήφος που δίνεται στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ και αυτήν την ψήφο την ζητάμε και από ανθρώπους με τους οποίους μπορεί να μη συμφωνούμε σήμερα σε όλα, ωστόσο μπορεί να βρεθούμε μαζί τους στον αγώνα για μια καλύτερη ζωή, να βρεθούμε μαζί τους στο δρόμο της πάλης για ριζικές αλλαγές. Πρώτα απ' όλα ζητάμε την ψήφο των λαϊκών αγωνιστών που πάλεψαν μαζί μας για ΨΩΜΙ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, που πάλεψαν μαζί μας ενάντια στην ένταξη στην ΕΟΚ, στην ΕΕ αργότερα, που στάθηκαν στο πλευρό των κομμουνιστών στον αγώνα ενάντια στον πόλεμο», είπε.

Και κατέληξε, τονίζοντας, πως με ισχυρό ΚΚΕ στις ευρωεκλογές μπορεί να ανοίξει ο δρόμος που θα παραμερίσει εκβιασμούς - μηχανισμούς μοιρολατρίας και απογοήτευσης. Οπως είπε, «μπορούμε να ανοίξουμε δρόμους για ρήξη και ανατροπή προς όφελος του εργαζόμενου λαού».

Οι γυναίκες έχουν συμφέρον να δυναμώσουν το ΚΚΕ

Στο σύντομο χαιρετισμό της, η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Φανή Τρέλλη αναφέρθηκε στις επιπτώσεις από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ, από τις 4 ελευθερίες του Μάαστριχτ, την ΟΝΕ και το ευρώ. «Ζούμε τα αποτελέσματα: Κατάργηση 8ωρου, μόνιμης και σταθερής δουλειάς, πιο πολλά χρόνια δουλειάς, πισωγύρισμα σε εισόδημα και δικαιώματα. Αυτές οι βάρβαρες συνέπειες δεν είναι από λάθη ή κακές επιλογές. Είναι συνέπειες των πολιτικών της ΕΕ και των κυβερνήσεων κεντροδεξιών και καντροαριστερών», είπε.

Τόνισε ότι από την πολιτική της ΕΕ πλήττονται κυρίως οι νέοι, οι γυναίκες. «Γι' αυτό απευθυνόμαστε στις γυναίκες του μόχθου, τις καλούμε να βγάλουν συμπεράσματα από τη μέχρι σήμερα εμπειρία τους. Ολα αυτά τα χρόνια την προορίζουν για την παραγωγή με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος για τον εργοδότη και για μηχανή που θα γεννά και θα ανατρέφει τα καινούργια εργατικά χέρια με την αποκλειστική της ευθύνη. Τη μερική απασχόληση την προώθησαν πρώτα στις γυναίκες δήθεν για το καλό της, για να προλαβαίνει τη δεύτερη βάρδια της δουλειάς, για την οικογένεια. Στο όνομα της ισότητας ανέβασαν τη σύνταξη στα 65, την κατάργηση της 5ετούς διαφοράς συνταξιοδότησης και στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα. Προχώρησαν στην κατάργηση του δικαιώματος της πρόωρης συνταξιοδότησης, για τις γυναίκες με ανήλικο ή ανάπηρο παιδί. Οι δημόσιες υπηρεσίες, Νομαρχίες, Δήμοι απασχολούν κυρίως γυναίκες και νέους με προγράμματα STAGE δηλ. ανασφάλιστη εργασία.

Για όλα αυτά, οι γυναίκες και με την ψήφο τους στις ευρωεκλογές πρέπει να δώσουν τη δική τους απάντηση, να δυναμώσουν το ΚΚΕ να αρνηθούν την πολλαπλή εκμετάλλευση, που είναι πολλαπλά κερδοφόρα για το κεφάλαιο. Να διεκδικήσουν το δικαίωμα στην εργασία και τη μητρότητα, την έμπρακτη αναγνώριση με κρατικές κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες από την πολιτεία της κοινωνικής αξίας της μητρότητας».

Αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις από την πολιτική ανάπτυξης που γνώμονα έχει τα κέρδη των εργοδοτών. «Οι καπιταλιστές ενδιαφέρονται για την παραγωγή μόνο αν είναι να κερδίσουν και χρησιμοποιούν την εργατική δύναμη όσο την έχουν ανάγκη. Τη χρησιμοποιούν σαν τη λεμονόκουπα που τη στύβουν και μετά την πετούν. Αυτήν την ανάπτυξη την έζησαν και τη ζουν οι εργαζόμενοι της περιοχής μας. Οι βιομηχανικές περιοχές είναι γεμάτες από κουφάρια, που άφησαν οι εργοδότες, αφού πήραν πρώτα επιδοτήσεις, φοροελαφρύνσεις, φτηνό εργατικό δυναμικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο όμιλος Λαναρά που χρόνια ολόκληρα έβγαλε τεράστια κέρδη από τις πλάτες των εργαζομένων, από το χρηματιστήριο σήμερα εκβιάζει ωμά τους εργαζόμενους με τις πλάτες και των εργοδοτικών συνδικαλιστών να αποδεχτούν την απόλυση ή την αμφίβολη εργασία. Ο Λαναράς πήρε, με τη στήριξη και των συμβιβασμένων πλειοψηφιών, χρηματοδότηση με κρατική εγγύηση, ενώ οι εργαζόμενοι μέχρι και σήμερα παραμένουν απλήρωτοι. Το ίδιο συμβαίνει και με τους εργαζόμενους στην «ΘΡΑΚΗ». Η μόνη δύναμη που αντιτάχθηκε σθεναρά σε αυτές τις μεθοδεύσεις και αποκάλυψε αυτούς τους σχεδιασμούς είναι το ΚΚΕ, οι δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα και οι φίλοι του ΠΑΜΕ στα σωματεία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ