ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Μάη 2009
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΕΚΑΜ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ
Διδαχή Αντίστασης και Αντεπίθεσης

«Μπροστά στο άγαλμα του Μακρονησιώτη»
«Μπροστά στο άγαλμα του Μακρονησιώτη»
Στη γη αυτή, την ποτισμένη με το αίμα των νεκρών και των βασανισθέντων. Στις ίδιες πέτρες «τις σταυρωμένες απ' τον άνεμο» - όπως έγραφε και ο ποιητής της Ρωμιοσύνης, Γ. Ρίτσος - στα ξερά χώματα της Μακρονήσου, περπάτησαν, προχτές Κυριακή, αγωνιστές της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ). Εκεί που, πριν 60 χρόνια, οι ίδιοι άνθρωποι, πάλευαν για την ίδια τους την επιβίωση, εκεί βρέθηκαν για ν' αποτίσουν και φέτος τον ελάχιστο φόρο τιμής στους αδικοχαμένους τους συντρόφους. Στο προσκύνημα αυτό βρέθηκαν και νέοι άνθρωποι που θέλησαν να μάθουν από κοντά, από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές, τη ζωντανή ιστορία της Μακρονήσου, να δουν τον τόπο του Μαρτυρίου για δεκάδες χιλιάδες αγωνιστές κομμουνιστές. Ετσι, οι εκατοντάδες αγωνιστές Μακρονησιώτες και νεολαίοι, μόλις αποβιβάστηκαν κατευθύνθηκαν, στο μνημείο που δεσπόζει στο νησί, «Το άγαλμα του Μακρονησιώτη». Η συγκίνηση κορυφώθηκε τη στιγμή που έγινε το προσκλητήριο νεκρών. Ενώ, στο χώρο του ...«Θεάτρου» πραγματοποιήθηκε το μεγαλύτερο μέρος της εκδήλωσης, για ν' ακολουθήσει ξενάγηση στους χώρους των στρατοπέδων από τους ίδιους τους Μακρονησιώτες αγωνιστές.

Αντλούμε δύναμη

Στην κεντρική ομιλία, ο αντιπρόεδρος της ΠΕΚΑΜ Γρηγόρης Ριζόπουλος, αφού αναφέρθηκε, συνοπτικά, στο ιστορικό της Μακρονήσου, τη μοναδική ιστορία που έγραψαν και με το αίμα τους οι κρατούμενοι ήρωες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, κομμουνιστές και άλλοι λαϊκοί αγωνιστές και διανοούμενοι, επεσήμανε το αγωνιστικό μήνυμα αυτής της ηρωικής ιστορίας, στη σημερινή συγκυρία. «Ερχόμαστε εδώ να αντλήσουμε άλλη μια φορά δύναμη αντίστασης, έχοντας φωτεινό παράδειγμα αυτούς που όρθωσαν εδώ το ανάστημά τους, αυτούς τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που έζησαν το εφιαλτικό στρατόπεδο και πολλοί έδωσαν και τη ζωή τους σε δύσκολους καιρούς, στα πέτρινα χρόνια 1947 - 1955», τόνισε ο ομιλητής.

Από την εκδήλωση στο χώρο του «Θεάτρου»
Από την εκδήλωση στο χώρο του «Θεάτρου»
Εκ μέρους του ΚΚΕ, μίλησε ο Παναγιώτης Παπαγεωργόπουλος, Γραμματέας της Οργάνωσης Αθήνας της ΚΝΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε πως: «Οι εργαζόμενοι και η νεολαία έχουν συμφέρον να στηρίξουν το ΚΚΕ ακόμα και αν δε συμφωνούν σε όλα μαζί του. Με ισχυρό ΚΚΕ μπορούμε να συμβάλουμε, ώστε να αναπτερωθεί το εργατικό κίνημα στη χώρα μας αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Με ισχυρό ΚΚΕ ανοίγουμε το δρόμο της λαϊκής αντεπίθεσης, για να έρθει πιο κοντά η λαϊκή εξουσία που γι' αυτήν έχυσαν το αίμα τους οι χιλιάδες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, υπόμειναν τα βασανιστήρια περισσότεροι από εκατό χιλιάδες δεσμώτες της Μακρονήσου. Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την τελική λαϊκή νίκη», κατέληξε.

Το πρώτο «Γκουαντάναμο»

Από την πλευρά της η Νίτσα Γαβριηλίδου, κρατούμενη στο στρατόπεδο Γυναικών Μακρονήσου, θα πει, ανάμεσα στα άλλα: «Αντικρίζοντας το νησί αυτό ξαναζούμε πάντα τα βιώματα εκείνα που ζήσαμε στα πέτρινα χρόνια της κράτησής μας στο κολασμένο αυτό νησί του τρόμου και της απόγνωσης... Ηταν ένα απαίσιο κάτεργο καταναγκαστικών έργων και εξόντωσης κρατουμένων. Εδώ έστησε και οργάνωσε το κράτος με τη βοήθεια των συμμάχων το πρώτο Γκουαντάναμο του κόσμου».

«Οι φυλακές, οι εξορίες, τα Μακρονήσια, οι εκτελέσεις αγωνιστών, στο βάθος γιγαντώνουν την πάλη μας, δε μας λυγίζουν. Διδάσκουν τις νεότερες γενιές, την εργατική τάξη, τη νεολαία, πόσο σκληρή και δύσκολη είναι η ταξική πάλη που απαιτεί συνεχή αγώνα, αποφασιστικότητα και συνέπεια», σημείωσε η Αρετή Μήτση, εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας

Σε κινητοποίηση των γονιών, αναπήρων, εκπαιδευτικών και εργαζομένων στην ειδική αγωγή στο υπουργείο Παιδείας, την Πέμπτη 28 Μάη, στις 11.30 π.μ., καλούν ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων - Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας και ο Σύλλογος Γονέων - Κηδεμόνων ΚΕΑΤ.

Ο φορείς κλιμακώνουν τη δράση τους προκειμένου η κυβέρνηση να πάρει μέτρα, ώστε το άνοιγμα των σχολείων το Σεπτέμβρη να βρει στη θέση του όλο το απαραίτητο προσωπικό και τα μέσα μεταφοράς για τα σχολειά των ΑμΕΑ. Οι φορείς ξεκαθαρίζουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υψηλής ποιότητας πρόνοια και Ειδική αγωγή, να μην πληρώνουν οι γονείς για οποιαδήποτε ανάγκη εκπαίδευσης, αποκατάστασης και περίθαλψης των παιδιών με ειδικές ανάγκες, για την απαγόρευση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε Παιδεία - Ειδική Αγωγή - Πρόνοια - Υγεία, δωρεάν παροχή από το κράτος όλων των απαραίτητων τεχνικών βοηθημάτων για τις ανάγκες εκπαίδευσης, επαγγελματικής αποκατάστασης και της καθημερινής ζωής των ΑμΕΑ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εγκαινιάζει ιδιωτική μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων

Η κυβέρνηση, οι Δήμοι Αθηναίων και Φυλής και ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) εγκαινιάζουν σήμερα μια ιδιωτική μονάδα επεξεργασίας προδιαλεγμένων απορριμμάτων (Κέντρου Διαλογής και Ανάκτησης Υλικών - ΚΑΔΑΥ) στη Φυλή. Στα εγκαίνια καλούν από κοινού ο ΕΣΔΚΝΑ, ο Δήμος Αθηναίων και η εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ, μέλος γνωστού κατασκευαστικού ομίλου, οικοδεσπότης είναι ο Δήμος Φυλής, ενώ το έργο θα εγκαινιάσει ο υπουργός Εσωτερικών.

Οπως αναφέρει σε δήλωσή του ο Στέλιος Μπενετάτος, δήμαρχος Νίκαιας και μέλος του ΔΣ του ΕΣΔΚΝΑ, «πρόκειται για την τελευταία πράξη στη διαδικασία μιας ακόμη ιδιωτικοποίησης στον τομέα της διαχείρισης των δημοτικών απορριμμάτων. Μια διαδικασία που άρχισε και ολοκληρώθηκε με ομόφωνες αποφάσεις της τρι-κομματικής, μέχρι πρότινος, διοίκησης του ΕΣΔΚΝΑ (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) και της δημοτικής αρχής του Δήμου Φυλής (ΠΑΣΟΚ), μακριά από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΔΚΝΑ. Το έργο θα εγκαινιάσει η ίδια η κυβέρνηση διά του υπουργού Εσωτερικών, στέλνοντας έτσι εμφανή μηνύματα προς διάφορες κατευθύνσεις. Μεταξύ αυτών εμείς επισημαίνουμε την ενίσχυση της πολιτικής των δυνάμεων του δικομματισμού για την παράδοση στο μεγάλο κεφάλαιο τομέων της διαχείρισης των απορριμμάτων και ειδικότερα της ανακύκλωσης».

Σημειώνεται ότι όλα αυτά γίνονται τη στιγμή που το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης του ΕΣΔΚΝΑ, δυναμικότητας 250.000 τόνων ανά έτος, οδηγείται σε «προσωρινό» κλείσιμο και οι 200 εργαζόμενοι απειλούνται με απόλυση, για λόγους που, όπως επισημαίνει ο Στ. Μπενετάτος, το Διοικητικό Συμβούλιο δε γνωρίζει και θα πρέπει να διευκρινισθούν και να συζητηθούν. Προφανώς, σημειώνουμε εμείς, κάποιοι στον ΕΣΔΚΝΑ θέλουν να δείξουν με τον τρόπο αυτό ότι το εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης που ανήκει στον ΕΣΔΚΝΑ, δηλαδή σε δημόσιο φορέα, έχει χρεοκοπήσει, προκειμένου να πάμε σε άλλες «λύσεις», όπως αυτή της καρκινογόνου καύσης, η οποία προϋποθέτει την ιδιωτικοποίηση.

«Σε κάθε περίπτωση - καταλήγει στη δήλωσή του ο Στ. Μπενετάτος - όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ακόμη μία φορά τη σύμπλευση των κομμάτων του "ευρωμονόδρομου" (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) με τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις για τη σταδιακή παράδοση στο μεγάλο κεφάλαιο και της διαχείρισης των δημοτικών στερεών αποβλήτων, κατεύθυνση απέναντι στην οποία οι αγωνιστικές δημοτικές αρχές και παρατάξεις έχουμε επανειλημμένα δηλώσει κατηγορηματικά αντίθετοι».

ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
Αυξήσεις τροφείων

Tην αντιλαϊκή απόφαση της διοίκησης του Δήμου Καβάλας να αυξήσει τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, καταγγέλλει η ΔΑΣ.

«Η διοίκηση θεωρεί λογικό, σε περίοδο κρίσης, να φορτώσει τις υποχρεώσεις του κράτους στις πλάτες των γονιών, ακόμη και των πιο αδύναμων. Αφήνει την κεντρική εξουσία (κυβέρνηση) και το Δήμο της Καβάλας ανενόχλητους και χωρίς αιδώ ζητά από τους γονείς τα ρέστα (προσφιλής συνήθεια όσων θεωρούν τον εαυτό τους "βασιλικότερο του βασιλέως")», καταγγέλλει η ΔΑΣ.

«Κυβέρνηση, Νέα Δημοκρατία, Δήμος Καβάλας, ΠΑΣΟΚ, ΕΕ εφαρμόζουν τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα (Εργατικής Εστίας) για τα συμφέροντα των ιδιωτών και όχι του λαού», σημειώνει, τονίζοντας ότι δεν αξιοποιήθηκε ούτε η επιχορήγηση που δίνει η Εργατική Εστία. Επίσης, καταγγέλλει την προσπάθεια φίμωσης των γονέων για το ζήτημα.

Η ΔΑΣ καλεί όλους τους φορείς, που μέλη τους πλήττονται από τη νέα αυτή φορομπηχτική απόφαση, να διαμαρτυρηθούν για την αύξηση που κύρια πλήττει τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους νέους που, στο ξεκίνημα της οικογένειάς τους, βρίσκουν ένα ακόμα εμπόδιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ