ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Μάη 2009
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
ΟΧΙ στην κοροϊδία των προγραμμάτων

Παρέμβαση της Ομοσπονδίας για τις εξαγγελίες περί δήθεν ενίσχυσης των μικρών επιχειρήσεων

Την αγανάκτησή της για «τη νέα κοροϊδία που επιχειρεί η κυβέρνηση σε βάρος των μικρών και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ, για δήθεν χρηματοδότηση» εκφράζει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), σχετικά με την εξαγγελία, λίγες ημέρες πριν τις Ευρωεκλογές, της χρηματοδότησης για 17.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με 1 δισ ευρώ. Στη βάση του εύρους των επιχειρήσεων που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν (έως 50 εργαζόμενοι, έως 10 εκατ. ευρώ τζίρος), η Ομοσπονδία επισημαίνει στην ανακοίνωσή της: «Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση απευθύνεται σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και όχι σε μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ, που δυσκολεύονται να κρατήσουν το μαγαζί τους και αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία. Είναι φανερό λοιπόν ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να υφαρπάξει την ψήφο τους. Με συνέπεια υποστηρίζει τα συμφέροντα των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, φορτώνει τις συνέπειες της κρίσης όπως και τα ελλείμματα στις πλάτες των μικρών και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ, στα λαϊκά στρώματα».

Προσθέτει ότι «αυτή την πολιτική υποστηρίζει και η αξιωματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ, πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου που πιστά υπηρετεί η Ευρωπαϊκή Ενωση. Αν η κυβέρνηση ήθελε να υποστηρίξει τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, θα έπαιρνε μέτρα χρηματοδότησής τους με άτοκα κεφάλαια, με την εγγύηση του κράτους», αλλά και θα: Αύξανε το αφορολόγητο όριο στις 30 χιλ. ευρώ. Καταργούσε το 25% για τις προσωπικές εταιρείες και τη δημοτική φορολογία και τα δημοτικά τέλη. Φορολογούσε τη μεγάλη και ακίνητη περιουσία. Επέβαλε αύξηση του συντελεστή κερδών των ΑΕ στο 45%. Περιόριζε τα εισαγόμενα προϊόντα σε όφελος της ντόπιας παραγωγής. Απαγόρευε την ίδρυση και επέκταση των πολυκαταστημάτων. Επέκτεινε το επίδομα ανεργίας και στους ΕΒΕ που αναγκάζονται να κλείσουν τα μαγαζιά τους».

Και καταλήγει η ΟΒΣΑ: «Οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ πηγαίνοντας προς τις εκλογές να θυμηθούμε όλους όσοι μας έλεγαν ψέματα για τη συνθήκη του Μάαστριχ. Για τις δήθεν μεγάλες αγορές, για τα προϊόντα μας», αλλά και «να βγάλουμε συμπεράσματα από την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα κόμματα που την ακολουθούν υπηρετούν με ταξική συνέπεια τα συμφέροντα των μονοπωλίων, όλων αυτών που κλέβουν τον πλούτο που παράγουμε. Εχουμε την υποχρέωση και με την ψήφο μας να δώσουμε δύναμη στο λαϊκό κίνημα, ώστε από καλύτερη θέση μετά τις εκλογές να υπερασπίζεται και να διεκδικεί τα δικαιώματά μας».

ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Επείγοντα μέτρα ενάντια στα λαϊκά στρώματα

Οι συνομιλητές της κυβέρνησης παρέλαβαν χτες τα «πορίσματα» του ΔΝΤ, που σηματοδοτούν την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης αμέσως μετά τις εκλογές

Το σύνθημα των εργαζομένων είναι ένα: «Την κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο»
Το σύνθημα των εργαζομένων είναι ένα: «Την κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο»
Την οικονομική κρίση να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι.

Αυτό, επί της ουσίας, ζητά και το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που επισκέφτηκε τη χώρα μας, με την Εκθεση Συμπερασμάτων που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Θέση, με την οποία συμφώνησε απόλυτα η κυβέρνηση της ΝΔ. Σχολιάζοντας το πόρισμα, ο υπουργός Οικονομίας απείλησε τα λαϊκά στρώματα με επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, ώστε ...«να προχωρήσει η κυβέρνηση στα επόμενα δύο χρόνια, σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που για 3 ολόκληρες δεκαετίες δεν έγιναν πράξη».

Το πολιτικό σκεπτικό των εκπροσώπων του διεθνούς ιμπεριαλιστικού οργανισμού είναι το ακόλουθο: Κατά την περίοδο της ισχυρής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, έγιναν περιορισμένες μεταρρυθμίσεις, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η ανταγωνιστικότητα... Ετσι ξεμπερδεύουν με το 15ετές πάρτι υπερκερδών που έστησαν οι χρυσοκάνθαροι της ολιγαρχίας. Κατά συνέπεια, συνεχίζουν, πρέπει να συνεχιστούν άμεσα οι μεταρρυθμίσεις, γιατί σε διαφορετική περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος της παρατεταμένης χαμηλής ανάπτυξης...

Θα πρέπει, δηλαδή, οι εργαζόμενοι να θυσιάσουν τα δικαιώματά τους, προς χάρη της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Και σε τι νέες θυσίες πρέπει, κατά το ΔΝΤ, να υποβληθούν οι εργαζόμενοι; Θα πρέπει να υπάρξει μακροχρόνιο «πάγωμα» μισθών και συντάξεων. Μάλιστα, στο όνομα της μείωσης του μοναδιαίου «κόστους εργασίας», προτείνουν την υπογραφή τριετούς «κοινωνικού συμβολαίου» μεταξύ των «κοινωνικών εταίρων», το οποίο θα προϋποθέτει «μία συνεννόηση για τη συγκράτηση μισθών με αντάλλαγμα επενδύσεις και αύξηση της απασχόλησης»!

Ζητούν, δηλαδή, η κεφαλαιοκρατική συσσώρευση να επιτευχθεί μέσω της εντατικότερης εκμετάλλευσης της εργασίας. Οσο για το τι εννοούν όταν μιλάνε για αύξηση της απασχόλησης, το αποκαλύπτουν στην αμέσως επόμενη πρόταση, όπου μιλούν για «διευκόλυνση της μερικής απασχόλησης, προκειμένου να ενισχυθεί η συμμετοχή των νέων και των γυναικών στην αγορά εργασίας...». Ως γνωστόν, το ΔΝΤ δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τους νέους και τις γυναίκες...

Τα ...άνθη του κακού διαπερνούν ολόκληρο το κείμενο συμπερασμάτων, καθώς ζητούν: Την εφαρμογή σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής, νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα, συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων, «απελευθέρωση» των κλειστών επαγγελμάτων, κλείσιμο φορέων του Δημοσίου, αλλά και απολύσεις υπαλλήλων.. Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι δεν περιορίζονται σε πολιτικές επισημάνσεις, σε κάθε πρόβλημα, αλλά προτείνουν και συγκεκριμένα μέτρα. Στο όνομα της επίτευξης της «δημοσιονομικής προσαρμογής», αφού επισημαίνεται ότι, χωρίς τη λήψη νέων μέτρων, το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2009 και 2010 θα διαμορφωθεί στο 6% και 7% του ΑΕΠ, προσθέτουν ότι το ΔΝΤ ενθαρρύνει την άμεση υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων. Στα πλαίσια αυτά εισηγούνται:

  • Ετήσια δημοσιονομική προσαρμογή της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, αρχίζοντας από το 2010.
  • Στη φορολογία εισηγούνται: «Την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης με τη μείωση των εξαιρέσεων και των απαλλαγών», την «αποφασιστική πρόοδο στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελμάτων», την περαιτέρω αύξηση των ειδικών φόρων, ώστε ...να προσεγγίσουν το μέσο όρο της Ευρωζώνης.
  • Στην εισοδηματική πολιτική εισηγούνται «τσεκούρι» σε μισθούς και συντάξεις. Θεωρούν ότι η δαπάνη για μισθούς αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς και γι' αυτό θα πρέπει η κυβέρνηση να τους ...συγκρατήσει, ώστε να δημιουργήσει χώρο για τον ιδιωτικό τομέα. Τουλάχιστον είναι και ειλικρινείς. Στα πλαίσια αυτά ζητούν: Να συνεχιστεί η «συγκράτηση» (δηλαδή το «πάγωμα») των μισθών, αλλά να συμπεριληφθούν και οι συντάξεις, ώστε να δοθεί το κατάλληλο μήνυμα και στον ιδιωτικό τομέα... Να συνεχιστεί η πολιτική περιορισμού των προσλήψεων, ενώ υπενθυμίζουν ότι το νέο μισθολόγιο, που θα εφαρμοστεί στους νεοπροσλαμβανόμενους από το 2010, αποβλέπει στον περιορισμό των δαπανών.
  • Κοινωνική Ασφάλιση: Αφού χαρακτηρίζουν ως «ευπρόσδεκτο βήμα» τις πρόσφατες αντιασφαλιστικές ανατροπές (ενοποίηση Ταμείων) και αφού επισημαίνουν ότι θα πρέπει να υπάρχουν συνεχείς αναλογιστικές μελέτες που θα πρέπει να δημοσιοποιούνται στο κοινό, εισηγούνται, μέσω ...διάλογου με τους κοινωνικούς εταίρους, το σχεδιασμό παραμετρικών αλλαγών, ώστε οι συνταξιοδοτικές δαπάνες να εναρμονιστούν με τις εισφορές... Ζητούν, δηλαδή, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων. Επισημαίνουν, μάλιστα, ότι ...η μεταρρύθμιση αυτή δε θα πρέπει να αναβληθεί, δεδομένου ότι η υλοποίησή της πρέπει να γίνει σταδιακά.
  • Δημόσια Διοίκηση: Ζητούν τον άμεσο «εκσυγχρονισμό» της και ανάληψη δράσης ως προς: Τον περιορισμό των δημόσιων οργανισμών, τη μείωση του προσωπικού και των πολιτικών διορισμών σε αυτούς και την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων. Προτείνουν, δηλαδή, μαζικές απολύσεις προσωπικού.

Αφήνουμε στο τέλος τις σοβαρότατες επισημάνσεις για το τραπεζικό σύστημα της χώρας, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που πλήττει τις χώρες της Βαλκανικής. Επισημαίνουν, συγκεκριμένα, ότι η Νοτιοανατολική Ευρώπη προσφέρει ευκαιρίες για τις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο η περιοχή αυτή διέρχεται σήμερα μία δύσκολη περίοδο αναπροσαρμογής... Στα πλαίσια αυτά ζητούν δεσμεύσεις από τις ελληνικές τράπεζες, ότι θα παραμείνουν στην περιοχή... Μάλιστα, αν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα υπάρξουν «συστημικές πιέσεις» κατ' αρχάς θα πρέπει να δοθούν λύσεις στα πλαίσια της αγοράς (π.χ., συγχωνεύσεις τραπεζών), ενώ δεν αποκλείουν και τη λύση των κρατικοποιήσεων μεμονωμένων τραπεζών, που θα πρέπει να γίνουν υπό την προϋπόθεση της ελάχιστης δυνατής κρατικής ανάμειξης...

ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Σταθερά ανοδική πορεία

Ανοδικά, αλλά με μικρότερους ρυθμούς ανάπτυξης από ό,τι στο παρελθόν, κινείται η εγχώρια αγορά υπηρεσιών ταχυμεταφοράς (Courier), η οποία αριθμεί 340 επιχειρήσεις, που διαθέτουν γενική άδεια παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο επιχειρήσεων της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιοποίησε η ICAP Group, η εγχώρια αγορά υπηρεσιών ταχυμεταφοράς (βάσει αξίας) κινήθηκε ανοδικά την περίοδο 1991-2007, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 24,3%. Ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε 8,8% την 5ετία 2003-2007, σε σύγκριση με το 22,9% που παρατηρήθηκε την 5ετία 1998-2002.

Οσον αφορά στην εξέλιξη της εγχώριας αγοράς ταχυμεταφορών για το 2008, παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι η συνολική αξία θα παρουσιάσει άνοδο της τάξης του 7,5% σε σύγκριση με το 2007.

Ως ένα από τα σημαντικά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου κλάδου αναφέρεται η συνεργασία που αναπτύσσεται μεταξύ εταιρειών, με σκοπό την «αλληλοκάλυψη» τυχόν «κενών» που υπάρχουν στα δίκτυά τους. Για παράδειγμα, μια εταιρεία που διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο εκτός Ελλάδας μπορεί να καλύπτει τις συγκεκριμένες αποστολές μιας συνεργαζόμενης εταιρείας η οποία έχει πανελλαδική εμβέλεια.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει βάλει πλώρη για την ιδιωτικοποίηση της κερδοφόρας θυγατρικής των ΕΛΤΑ, «Ταχυμεταφορές ΑΕ», που ιδρύθηκε το 2000 από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία έλαβε και την πρώτη απόφαση αποκρατικοποίησης στις 25 Σεπτέμβρη 2003.

Η κυβέρνηση της ΝΔ είχε προκηρύξει διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση των «Ταχυμεταφορών», αλλά πρόσφατα τον κήρυξε «άγονο», ανακοινώνοντας ότι η προσφορά της ενδιαφερόμενης κοινοπραξίας (βελγικά ταχυδρομεία και «Star Investments Imperio») «υστερούσε των προσδοκιών, τόσο στο προσφερόμενο τίμημα, όσο και σε επιμέρους όρους της».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απόλυτη ταύτιση με τις αντιδραστικές υποδείξεις

Συνοδευτικό αντιλαϊκό πακέτο μετά τις ευρωεκλογές. Τον πακτωλό κρατικών ενισχύσεων στο μεγάλο κεφάλαιο διαφημίζει η κυβέρνηση

Με δρασκελισμούς κλιμακώνει η κυβέρνηση την αντιλαϊκή πολιτική με βάση και τις συγκεκριμένες κατευθύνσεις που πήρε από την ΕΕ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλες ενώσεις συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Πρόσχημά τους η λεγόμενη ταχεία «δημοσιονομική προσαρμογή», προϋπόθεση για την οποία είναι η λήψη και του συνοδευτικού πακέτου μέτρων που αναμένεται αμέσως μετά τις ευρωεκλογές.

Για την κλιμάκωση αυτή ανοιχτά προϊδέασε για μια ακόμη φορά χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου, τονίζοντας, από το βήμα του Συνεδρίου του «Εκόνομιστ»: «Εχουμε ξεκαθαρίσει ότι θα αξιολογήσουμε την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο α' εξάμηνο και ότι, όπου χρειαστεί, θα κάνουμε τις αναγκαίες προσαρμογές, για να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει», σημειώνοντας ακόμη ότι «δε θα ζητήσουμε καμία χρονική παράταση για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3%».

Η κυβερνητική ομολογία θα πάρει σάρκα και οστά με την αύξηση σε μια σειρά από ειδικούς φόρους που βαρύνουν τη λαϊκή κατανάλωση, με την επιβάρυνση της μικρής περιουσίας, με παραπέρα «διαρθρωτικές αλλαγές» και «μόνιμου χαρακτήρα μέτρα», όπως δηλαδή ήδη έχουν αξιώσει οι υπουργοί Οικονομίας της ΕΕ (Συμβούλιο Εκοφίν). Στην επόμενη συνεδρίασή τους (αμέσως μετά τις ευρωεκλογές) η κυβέρνηση της ΝΔ έχει δεσμευθεί να μην πάει με «αδειανά χέρια» αλλά αντίθετα να έχει προχωρήσει παραπέρα τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς στη βάση αυτών των υποδείξεων.

Ο υπουργός Οικονομίας τόσο στο συνέδριο του «Εκόνομιστ» όσο και σε χαιρετισμό που απεύθυνε στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών, απαρίθμησε τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης ΝΔ σε ό,τι αφορά την πολύπλευρη και πολύμορφη ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου. Πρόκειται για πακτωλό από κρατικό χρήμα, όπως άλλωστε προβλέπεται σε επίπεδο ΕΕ και εξειδικεύεται με τη Συνθήκη της Λισαβόνας.

Στα μέτρα αυτά συγκαταλέγονται και τα παρακάτω:

  • Τα 36 δισ. ευρώ που θα δοθούν σε διάφορες ομάδες του κεφαλαίου μέχρι το 2013 μέσω του ΕΣΠΑ.
  • Το λεγόμενο «επενδυτικό νόμο», μέσω του οποίου, όπως είπε ο υπουργός, δόθηκαν 12 δισ. ευρώ σε περισσότερες από 6.000 επενδύσεις. Ειδικά μάλιστα για τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας ενίσχυσαν 67 νέες επενδύσεις με 93 εκατ. ευρώ.
  • Για τις συμπράξεις δημοσίου - ιδιωτών (ΣΔΙΤ) έχει ήδη εγκριθεί κονδύλι 5,7 δισ. ευρώ.
  • Για τη λεγόμενη ψηφιακή στρατηγική (δηλαδή για τη ενίσχυση των μονοπωλίων λογισμικού) στο επόμενο διάστημα προβλέπονται 500 εκατ. ευρώ.
  • Ο υπουργός έκανε ειδική αναφορά και στο πρόγραμμα υλοποίησης μεγάλων έργων υποδομής για το οποίο προορίζονται 19 δισ. ευρώ, που βάζουν στο χέρι οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι κ.ά.
Ο υπουργός Τουρισμού

Ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Κ. Μαρκόπουλος προανήγγειλε διάλογο για τον τουρισμό, ικανοποιώντας ένα αίτημα των επιχειρηματικών φορέων που ευελπιστούν σε ακόμη μεγαλύτερα προνόμια, τόσο οικονομικά, όσο και θεσμικά, με έμφαση στην υπερεντατικοποίηση των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο και στην παγιοποίηση πρακτικών επιδότησης της εργασίας τους. Ταυτόχρονα, ζήτησε στήριξη της «τουριστικής βιομηχανίας» από την ΕΕ. Το διάλογο τον προσδιόρισε ως «πολιτικό» αλλά και «κοινωνικό», προκειμένου - όπως είπε - «να συμβάλλουν όλοι και να εργαστούν όλοι για την ενίσχυση αυτού του ιδιάζουσας σημασίας τομέα της ελληνικής οικονομίας».

Παρά την αναφορά του ότι η χρονιά θα είναι δύσκολη για τον τουρισμό, σημείωσε πως «με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει καμία αιτία καταστροφής πουθενά», κάτι που καταρρίπτει την καταστροφολογία των μεγαλοξενοδόχων κυρίως, προκειμένου να αποσπάσουν ακόμη μεγαλύτερες ενισχύσεις και να εκμεταλλευθούν ασύστολα τους εργαζόμενους. Σε συνδυασμό με τις ενισχύσεις που ήδη έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, το τουριστικό κεφάλαιο αναμένεται σε σημαντικό βαθμό να περάσει αλώβητο από την κρίση.

Φουλ κέρδη και για το Ταμιευτήριο

Κέρδη και μάλιστα αυξημένα εμφανίζουν στο α' τρίμηνο του 2009 οι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι και αυτό σε πείσμα της συνεχιζόμενης καπιταλιστικής κρίσης, που έχει επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τη θέση των λαϊκών στρωμάτων.

Τα κέρδη προ φόρων για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο φτάνουν σε 56,2 εκατ. ευρώ (έναντι εμφανιζόμενης ζημίας 49,9 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο του 2008). Αυξημένη είναι και η μάζα των κερδών για την εταιρεία «Κορρές». Για το α' τρίμηνο διαμορφώνονται σε 3,2 εκατ. ευρώ ενισχυμένα σε ποσοστό 22,2%.

ΑΜΟΛΥΒΔΗ ΒΕΝΖΙΝΗ
Νέα αύξηση της τιμής

Η άνοδος της τιμής της αμόλυβδης βενζίνης συνεχίστηκε και την προηγούμενη βδομάδα, την ίδια περίοδο που φαίνεται να αυξάνεται η κατανάλωση των υγρών καυσίμων και οι εταιρείες διύλισης και εμπορίας εμφανίζουν, για άλλη μια φορά, σημαντικά κέρδη, βάσει των οικονομικών τους αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης αυξήθηκε την περασμένη Παρασκευή, με βάση την καταγραφή του υπουργείου Ανάπτυξης, κατά 2,41% στα 0,978 ευρώ ανά λίτρο, από 0,955 ευρώ ανά λίτρο που είχε διαμορφωθεί στις 15 του Μάη. Σε σχέση με το μέσο όρο των 4 τελευταίων βδομάδων, το ποσοστό αύξησης είναι 4,21%. Το υπουργείο εμφανίζει στοιχεία και για την αύξηση της χονδρικής τιμής της βενζίνης, θέλοντας να δικαιολογήσει την αύξηση των τιμών στην Ελλάδα, συμβάλλοντας έτσι στον αποπροσανατολισμό, πρώτα απ' όλα γιατί κανείς δεν μπορεί να ελέγξει και να αξιολογήσει την αύξηση της διεθνούς τιμής, αλλά και επειδή θεωρεί δεδομένη τη βαρύτατη φορολόγηση των καυσίμων, που λειτουργεί ως τιμωρία για τα λαϊκά νοικοκυριά και τους εργαζόμενους.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να δεχτούν ισχυρό πλήγμα οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου

Με αφορμή τις προτάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ έδωσε στη δημοσιότητα το παρακάτω σχόλιο:

«Οι προτάσεις του ΔΝΤ σηματοδοτούν την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης που θα κλιμακωθεί την επόμενη των ευρωεκλογών, αν δεν δεχθούν ένα ισχυρό πλήγμα οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου.

Συνεπές στη γραμμή να πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι, το ΔΝΤ προτείνει περιστολή των κρατικών δαπανών με αυτονόητες συνέπειες στην κοινωνική πολιτική και ενιαία άδικη φορολογική αντιμετώπιση των άνισων εισοδημάτων. Φοροεπιδρομή στους αυτοαπασχολούμενους, αφήνοντας στο απυρόβλητο τους μονοπωλιακούς ομίλους.

Οι εργαζόμενοι μόνο επιδείνωση της θέσης τους μπορούν να περιμένουν από την υλοποίηση αυτών των προτάσεων που συμβαδίζουν και στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ.

Μόνο το ισχυρό ΚΚΕ είναι η δύναμη για να αντιμετωπίσει ο λαός τα χειρότερα που έρχονται».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ