ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Μάη 2009
Σελ. /40
Καλούμε πανστρατιά!

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε δηλώσεις της το Σάββατο το απόγευμα για τις ευρωεκλογές σημείωσε τα παρακάτω:

«Καλούμε πανστρατιά! Οχι μόνο τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος, αλλά και εκείνους οι οποίοι εκτιμούν ότι η ισχυροποίηση του ΚΚΕ θα είναι το θετικό, το ριζοσπαστικό, θα δώσει δυναμική στην αντίσταση και στην αντεπίθεση.

Καλούμε πανστρατιά για να σιγουρευτεί ο τρίτος βουλευτής. Και, επομένως, για να σιγουρευτεί ο τρίτος βουλευτής, πρέπει να υπάρξει μια ουσιαστική και θεαματική άνοδος του ΚΚΕ για την οποία υπάρχουν προϋποθέσεις. Μπορούν να ψηφίσουν για πρώτη φορά το ΚΚΕ πολλοί περισσότεροι, γνωρίζοντας ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια αντιστάθηκε, πάλεψε κι αν δεν ήταν έτσι το ΚΚΕ, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα για τους εργαζόμενους. Τουλάχιστον, βοήθησε να κερδηθεί χρόνος, να ματαιωθούν χειρότερα.

Γνωρίζουν πολύ καλά αυτοί που δεν είναι κομμουνιστές μέχρι πού μπορούν να πάνε με το ΚΚΕ και μέχρι πού μπορούν να κρατήσουν τις δικές τους απόψεις.

Το ΚΚΕ εκθέτει το σύνολο των θέσεών του, δεν κάνει κανένα καμουφλάζ, πότε προς τα δεξιά και πότε προς τα αριστερά. Δεν είναι κόμμα φούσκα, δεν είναι ένα κόμμα ανάχωμα. Είναι ένα κόμμα χειραφετημένο, ανεξάρτητο από την κυρίαρχη πολιτική. Εχει σταθερότητα, ανοδική πορεία και επομένως αυτή πρέπει να συνεχιστεί. Δεν είναι κόμμα διάττων αστέρας. Δεν μπορούν να μας βάλουν στο χέρι. Είμαστε δοκιμασμένοι. Το μόνο που επείγει σήμερα είναι στις 8 του Ιούνη, και στις Βρυξέλλες, και στην Ελλάδα, να υπάρχει ένα θεαματικά αλλιώτικο μήνυμα υπέρ του ΚΚΕ. Θα γίνει μια καινούργια αρχή».

Η απαξίωση του οράματος της ΕΕ να εκφραστεί και στην κάλπη

Σε εκδήλωση με πανεπιστημιακούς, το περασμένο Σάββατο στο «Συρμό», μίλησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ζεστό κλίμα, αναγνώριση για το ΚΚΕ και την πολιτική του, αισιοδοξία και αποφασιστικότητα για τη μάχη των ευρωεκλογών. Αυτά τα στοιχεία αντανακλούσε η εκδήλωση - συζήτηση με πανεπιστημιακούς και εκπαιδευτικούς ΤΕΙ, μπροστά στις ευρωεκλογές, που διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο στο «Συρμό» το Τμήμα Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ και η Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνας της ΚΟΑ του ΚΚΕ, με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Ακόμα κι αν κανείς είχε μια περιορισμένη αντίληψη για τα της ΕΕ, ο χώρος της Παιδείας από μόνος του είναι αρκετός για να βγουν πολλά συμπεράσματα για την πολιτική της, είπε ξεκινώντας την ομιλία της προς τους πανεπιστημιακούς η Αλέκα Παπαρήγα και επισήμανε:

Η αλλοίωση, η προσπάθεια ενσωμάτωσης του χώρου των ΑΕΙ, άρχισε από τα μέσα της δεκαετίας του '80 όταν έπεσαν τα πρώτα ΕΟΚικά προγράμματα. Εύκολα κανείς μπορεί να παγιδευτεί σ' αυτήν την ιστορία, χωρίς να σημαίνει ότι κατ' ανάγκη όποιος παγιδεύεται, είναι άνθρωπος που δεν έχει προοδευτική σκέψη. Αλλά ακριβώς όλος αυτός ο μηχανισμός έβαλε τα πρώτα εμπόδια στη σκέψη και προοδευτικών ανθρώπων. Και τα τελευταία χρόνια δεν μπορούμε πια να μιλάμε για τα πρώτα βήματα, για τα πρώτα συμπτώματα. Μιλάμε πια για μια κατάσταση, η οποία έχει προχωρήσει αρκετά.

Τόνισε, παράλληλα, ότι τα πανεπιστήμια είναι ένας χώρος, που - όσο κι αν ενσωματωθεί στην πολιτική της ΕΕ - υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρξουν αντιστάσεις. Ενδεχομένως είναι ακόμα αναντίστοιχες με αυτό που χρειάζεται, αλλά όταν λέμε ότι υπάρχει ενσωμάτωση δεν αναιρούμε καθόλου τη δυνατότητα αντιστάσεων. Κι αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία, γιατί η αντίσταση αυτού του χώρου πάντα ξεπερνάει τα όριά του: Εχει ένα σημαντικό ρόλο στο επίπεδο της συνείδησης.

Ειδικά για τις ευρωεκλογές, η Αλέκα Παπαρήγα επισήμανε ότι το ΚΚΕ ασκεί μια επιθετική προεκλογική πολιτική, με επιδίωξη η λαϊκή αγανάκτηση και δυσαρέσκεια, η απαξίωση του οράματος της ΕΕ που καταγράφεται σε όλο και περισσότερο κόσμο, να εκφραστεί και στην κάλπη με την ενίσχυση των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ. Και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο σύνθημα για απειθαρχία και ανυπακοή, υπογραμμίζοντας ότι αν οι άνθρωποι που σκέφτονται ριζοσπαστικά υιοθετήσουν στη συνείδησή τους ότι «μπορώ να σηκώσω ανάστημα», «μπορώ να απειθαρχήσω», σημαίνει ότι μπαίνουν και σ' ένα δρόμο διεκδίκησης, πάλης, αντίστασης, πιο ουσιαστικής και πιο αποτελεσματικής αντεπίθεσης.

Η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και οι εμπειρίες που βιώνουν οι δάσκαλοι των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ μέσα και έξω από τα ιδρύματά τους, έδωσαν αφορμή για να γίνει μια πλούσια συζήτηση για: Τα κίνητρα και τα αποτελέσματα της επιλογής της αποχής, τις θέσεις του ΚΚΕ για την αποδέσμευση από την ΕΕ και τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, την οικονομική κρίση, την ΟΝΕ και το ευρώ, τις εξελίξεις στο Αιγαίο και το ρόλο του ΝΑΤΟ, την ανάγκη ανασύνταξης του κινήματος και το ρόλο των ίδιων των πανεπιστημιακών, των κομμουνιστών δασκάλων που παρεμβαίνουν με την επιστήμη και τη δουλειά τους στο επίπεδο της ιδεολογίας. Η βραδιά έκλεισε με τραγούδια και με τη συζήτηση να μεταφέρεται στα τραπέζια και τα «πηγαδάκια» με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι.

Πρόγραμμα της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Σήμερα Τρίτη

-- Στις 21:00 θα μιλήσει σε συγκέντρωση νεολαίας, στον πεζόδρομο του Θησείου. Στη συγκέντρωση θα χαιρετίσει ο γραμματέας της Οργάνωσης Αθήνας της ΚΝΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής Π. Παπαγεωργόπουλος.

Για τη συγκέντρωση στον πεζόδρομο του Θησείου έχουν οριστεί οι παρακάτω προσυγκεντρώσεις:

-- 8 μ.μ. οργάνωση Αθήνας της ΚΝΕ έξω απ' τον σταθμό ΗΣΑΠ στο Θησείο.

-- 8 μ.μ. οργάνωση Σπουδάζουσας ΑΕΙ, στην πλατεία στο Μοναστηράκι.

-- 8 μ.μ. οργάνωση ΤΕΙ στον πεζόδρομο του Θησείου (καφετέριες).

Αύριο, Τετάρτη

-- Στις 7 το πρωί θα πραγματοποιήσει περιοδεία στον Οργανισμό Λιμένα Πειραιά και θα μιλήσει στους εργαζόμενους.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σοβαρά ερωτηματικά για την απόφαση του Αρείου Πάγου

Δελτίο Τύπου του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την απόρριψη υποψηφιότητας του Μ. Συντυχάκη

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε δελτίο Τύπου σχετικά με την απόρριψη από τον Αρειο Πάγο της υποψηφιότητας του Μανώλη Συντυχάκη, σημειώνει τα παρακάτω:

«Ο Αρειος Πάγος δεν ανακήρυξε την υποψηφιότητα του Μανώλη Συντυχάκη, με τη δικαιολογία ότι δεν αναγράφηκαν στα δικαιολογητικά κάποια τυπικά στοιχεία του υποψηφίου (δημοτολόγιο, έτος γέννησης).

Δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά η απόφαση αυτή του Αρείου Πάγου να απορρίψει την υποψηφιότητά του, τη στιγμή που ο συνδυασμός είχε κατατεθεί στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου έγκαιρα και μάλιστα πολύ πριν τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας, έτσι που οι αρμόδιες υπηρεσίες του είχαν όλο το χρόνο να ειδοποιήσουν το ΚΚΕ, ώστε η τυπική παράλειψη να εκλείψει.

Τα ερωτηματικά επιτείνονται από το γεγονός ότι για άλλο ζήτημα που αφορούσε άλλον υποψήφιο, επικοινώνησαν, τους δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινήσεις και το θέμα ρυθμίστηκε. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έπραξαν το ίδιο, ως όφειλαν.

Μετά από αυτά το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ θα απαρτίζεται από 21 άτομα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ