ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Μάη 2009
Σελ. /40
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η εκπαίδευση έγινε προϊόν για την αγορά

Σε εκδήλωση της ΚΟΘ του ΚΚΕ με εκπαιδευτικούς μίλησε χτες ο Γιώργος Μαργαρίτης, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ

Για τον ταξικό χαρακτήρα των εκπαιδευτικών συστημάτων που διαμορφώνονται στις χώρες της Ευρώπης, εξαιτίας της Συνθήκης του Μάαστριχτ, και την ανάγκη ενίσχυσης του ΚΚΕ στις ερχόμενες ευρωεκλογές συζήτησε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαργαρίτης με εκπαιδευτικούς στην εκδήλωση της ΚΟΘ του ΚΚΕ, χτες το απόγευμα. στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

«Το ΚΚΕ δεκαεφτά χρόνια μετά δικαιώνεται. Οχι επειδή είναι σοφό αλλά γιατί έχει κάτι: Ταξικό κριτήριο», σημείωσε.

«Eχει τεράστια σημασία για πολλούς λόγους να τους φοβίσουμε λιγάκι, για να σταματήσουν έτσι για λίγο, να μας αφήσουν να οργανώσουμε τις δυνάμεις μας καλύτερα, να ψηφίσουμε το ΚΚΕ στις επερχόμενες εκλογές», σημείωσε.

Αναφερόμενος στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις και στα κόμματα του «θιάσου της ελληνικής πολιτικής σκηνής», όπως είπε χαρακτηριστικά, σημείωσε: «Ολοι αυτοί είναι "ένα". Με τον τρόπο του ο καθένας πετάνε προπετάσματα καπνού».

Ο Γ. Μαργαρίτης σημείωσε ότι η Συνθήκη του Μάαστριχτ και οι μετέπειτα Συνθήκες που την ακολούθησαν ανέτρεψαν το πνεύμα που διαπερνούσε τα εκπαιδευτικά συστήματα στις χώρες της Ευρώπης, δηλαδή την Παιδεία. Τα εκπαιδευτικά συστήματα της ΕΕ - όπως σημείωσε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής - στη Συνθήκη του Μάαστριχτ είναι μία βασική λειτουργία του συστήματος με άξονά τους την επιχειρηματικότητα. Η Συνθήκη του Μάαστριχτ έφερε τη διάλυση του εκπαιδευτικού συστήματος που γνωρίζαμε. «Η εκπαίδευση έγινε υπηρεσία, παροχή, προϊόν». Πρόσθεσε ακόμα ότι ακούμε καινούριες λέξεις, όπως «ανταποδοτικότητα», «ευέλικτη εργασία», που αντικατοπτρίζουν το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην εκπαίδευση.

Μιλώντας για το «νέο» μοντέλο του εκπαιδευτικού συστήματος της ΕΕ σημείωσε: «Αυτό είναι το σύστημα: Αξιολόγηση, πιστωτικές μονάδες, μπόνους, αν ψωνίζεις σωστά όπως η βίζα καρντ, θα έχεις ελπίδες να πάρεις τίποτα σε αντάλλαγμα. Δική σου ευθύνη. Ο νέος άνθρωπος που μπαίνει θα έχει ατομική ευθύνη. Και αν δεν μπει σε αυτήν την αγορά θα του χρεώνεται ως αποτυχία και ως προϊόν χαλασμένο θα ανακυκλωθεί σε κατώτερη στάθμη. Αν σας φαίνονται αυτά εφιάλτες επιστημονικής φαντασίας δείτε την αγωνία των νέων ανθρώπων που έρχονται αντιμέτωποι με το φάσμα της αγοράς, δείτε το τι πληρώνουμε για την εκπαιδευτική διαδικασία, δείτε το κράτος πόσο ολοένα και λιγότερο νοιάζεται, για να καταλάβετε ότι αυτά τα πράγματα είναι πολύ πιο κοντά από ό,τι φαίνονται».

Τόνισε, τέλος, ότι η οικονομική κρίση έχει δώσει στις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις πρόσθετα «δικαιώματα» για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και κάλεσε σε ενίσχυση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, για να μπει φρένο στον αντιεκπαιδευτικό κι αντιλαϊκό κατήφορο.

Ο λαός να σηκώσει το ανάστημά του στους δρόμους και στην κάλπη

Σε προεκλογική συγκέντρωση στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης μίλησαν χτες βράδυ ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Κώστας Δρούτσας, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ

Να σηκώσει ο λαός το ανάστημά του! Στους δρόμους και στην κάλπη! Με την ψήφο στο ΚΚΕ να ρίξει βόλι στο δικομματικό σύστημα, κατά του Μάαστριχτ, της ανεργίας, της φτώχειας. Αυτό το κάλεσμα απηύθυναν, από το βήμα της προεκλογικής συγκέντρωσης στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Κώστας Δρούτσας, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Και προέτρεψαν τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες, τα μέλη της ΚΝΕ, τους φίλους και ψηφοφόρους του ΚΚΕ, να δώσουν τη μάχη των ευρωεκλογών με αποφασιστικότητα, πίστη και αισιοδοξία, αξιοποιώντας κάθε λεπτό να πρωτοστατήσουν ώστε ο λαός να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα αντίστασης και απειθαρχίας στην ΕΕ και στα κόμματά της, με μαζική προσέλευση στις κάλπες και με ψήφο στο ΚΚΕ.

«Το τίμημα της ενσωμάτωσης της χώρας στην ΕΕ το πλήρωσαν ακριβά τα λαϊκά στρώματα. Αυτά όμως που θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια από την εφαρμογή των ευρωενωσιακών πολιτικών θα είναι ακόμα χειρότερα, είτε κυβερνά το ΠΑΣΟΚ, είτε η ΝΔ, αν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα δεν αντεπιτεθούν», σημείωσε ο Ζήσης Λυμπερίδης. Πρόσθεσε ότι «ο δρόμος της αντίστασης, της ανυπακοής, της απειθαρχίας, της ρήξης, της διεθνιστικής δράσης και αλληλεγγύης είναι ο ρεαλιστικός και ελπιδοφόρος για τους λαούς δρόμος». Οπως είπε, «η πρόταση του ΚΚΕ είναι ρεαλιστική πρώτα απ' όλα επειδή συμφέρει το λαό, υπηρετεί τον εργαζόμενο».

Και ξεκαθάρισε πως «οι εργάτες και εργάτριες, οι υπάλληλοι, οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι και ΕΒΕ δεν έχουν κανένα λόγο να συνδέουν την τύχη τους με τα κέρδη των λίγων, τις επενδύσεις τους, την καπιταλιστική ανάπτυξη! Εδώ και τώρα να πουν τέρμα σε ψεύτικες ελπίδες και υποσχέσεις! Πρέπει να παραμερίσουν αυτούς που κάνουν παραπλανητική κριτική στην ΕΕ για να διασκεδάσουν τη λαϊκή αγωνία. Εχουν συμφέρον να δυναμώσουν το ΚΚΕ».

O Κώστας Δρούτσας αναφέρθηκε στο ιστορικό ίδρυσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης σημειώνοντας ότι ήταν και παραμένει ένα κατασκεύασμα που δημιουργήθηκε για να διασφαλιστούν τα κέρδη της πλουτοκρατίας. Σημείωσε πως ο Κ. Καραμανλής έβαλε την Ελλάδα στην ΕΕ για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της ντόπιας ολιγαρχίας και ο Α. Παπανδρέου, παρά τη συνθηματολογία που υιοθέτησε για να υφαρπάξει την ψήφο του λαού, έβαλε τη χώρα ακόμη πιο βαθιά στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ. «ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι κόμματα της αστικής τάξης που με συνέπεια υπηρέτησαν και εξακολουθούν να υπηρετούν την πλουτοκρατία», είπε. Και σημείωσε ότι το ΚΚΕ «αποτελεί φάρο για όλους τους λαούς της Ευρώπης. Είναι το κόμμα που μπορεί να βάλει φρένο στις αντιλαϊκές εξελίξεις, να δώσει προοπτική στους προοδευτικούς ανθρώπους, να ηγηθεί στον αγώνα για το ξεθεμελίωμα της ΕΕ και για την οικοδόμηση μιας άλλης Ευρώπης. Γι' αυτό η ψήφος στις 7 του Ιούνη πρέπει να είναι ψήφος μαζικής ενίσχυσης του ΚΚΕ».

Να ανοίξει ο δρόμος για εξελίξεις προς όφελος του λαού

Στην Αγ. Σοφία Πειραιά μίλησε χτες η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ και υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ

Οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι μεγαλοβιομήχανοι, είτε βγει πρώτη η ΝΔ, είτε βγει πρώτο το ΠΑΣΟΚ, δε θα 'χουν κανένα πρόβλημα, δε θα νιώσουν καμιά απειλή για τα συμφέροντά τους. Ανησυχούν όμως, τρέμουν «στην ιδέα ότι μπορούν οι εργαζόμενοι να βγουν απ' το μαντρί, ότι μπορούν να δραπετεύσουν απ' το δικομματισμό, ότι μπορεί να αμφισβητήσουν την Ευρωπαϊκή Ενωση και την πολιτική τους, ότι μπορούν να πειστούν ότι έχουν κι άλλη επιλογή, αυτήν του ΚΚΕ». Με αυτά τα λόγια, η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια ευρωβουλευτής, μιλώντας χτες βράδυ στην Αγία Σοφία στον Πειραιά, κάλεσε τους συγκεντρωμένους να στηρίξουν με την ψήφο τους το ΚΚΕ. «Η αποδυνάμωση και των δύο, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από τη μια, και η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ από την άλλη και η ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος, τόνισε, είναι η μόνη που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για εξελίξεις προς όφελος του λαού, να φωτίσει τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, αυτόν της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας».

«Οταν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο ευρωλάγνος ΣΥΝ ψήφιζαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, υπενθύμισε, με χέρια και με πόδια το ΚΚΕ, όχι μόνο δεν λέρωνε τα χέρια του, αλλά αποκάλυπτε, προειδοποιούσε για τα χειρότερα που σήμερα τα ζούμε», παρουσιάζοντας παράλληλα τις αντιδραστικές και επικίνδυνες θέσεις του ΛΑ.Ο.Σ. και το ρόλο των Οικολόγων Πράσινων. Αναφερόμενη στην προσπάθεια εξίσωσης του φασισμού με τον κομμουνισμό που γίνεται με πρωταγωνιστή την ΕΕ, τόνισε πως «το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών με την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ πρέπει να λέει όχι στον αντικομμουνισμό. Στον αντικομμουνισμό της ΕΕ, στον αντικομμουνισμό του ΠΑΣΟΚ, του ΛΑ.Ο.Σ., στις προβοκάτσιες που στήνουν τα επιτελεία τους.

Περιοδεία στην ALUMIL

Περιοδεία στο εργοστάσιο της ALUMIL στο Κιλκίς, όπου ο εργοδότης, πρώην πρόεδρος των Βιομηχάνων της Βόρειας Ελλάδας, ανάγκασε τους εργαζόμενους να υπογράψουν ότι αποδέχονται μείωση ωρών εργασίας και μισθών, πραγματοποίησε χτες ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης.

Συνοδευόμενος από στελέχη της ΚΟ Κιλκίς, ο Αγγελος Τζέκης περιόδευσε στους χώρους εργασίας και μίλησε με τους εργαζόμενους της πρωινής βάρδιας. Συνολικά απασχολούνται 1.000 εργαζόμενοι (400 στην πρωινή, 400 στην απογευματινή και 200 στη νυχτερινή).

Αναθάρρησαν οι εργαζόμενοι που είδαν το ΚΚΕ να καταφέρνει να μπει στο χώρο εργασίας. Λίγα ήταν τα λόγια, γιατί το «μάτι» της εργοδοσίας παρακολουθούσε. Οι εργαζόμενοι προβληματίζονται από τις ανατροπές που βιώνουν στα εργασιακά και μισθολογικά τους δικαιώματα, στο δικαίωμα των παιδιών τους στη μόρφωση. Αναγνωρίζουν τις ευθύνες των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και τη συνεπή στάση αντίστασης του ΚΚΕ, στις επιλογές της ΕΕ του κεφαλαίου. Τη συμβολή του ΚΚΕ στην έγκαιρη αποκάλυψη των όσων θα ακολουθούσαν με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Ο Αγγελος Τζέκης κάλεσε τους εργαζόμενους να κάνουν ένα βήμα μπροστά, να μετατρέψουν την οργή και την αγανάκτησή τους σε δράση. Στις 7 του Ιούνη με την ψήφο τους στο ΚΚΕ να τιμωρήσουν τα κόμματα που ορκίζονται πίστη στην ΕΕ, που συμφώνησαν και συνδιαμόρφωσαν τις αντεργατικές πολιτικές της ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ