ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Μάη 2009
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Στα σκουπίδια οι προτάσεις του ΔΝΤ

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους ν' ανοίξουν με την ψήφο τους στις ευρωεκλογές το δρόμο της αντίστασης και αντεπίθεσης

Η διέξοδος από τα σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός καπιταλισμός βρίσκεται στην κλιμακούμενη επίθεση σε βάρος των λαϊκών κατακτήσεων, μέσα από την εφαρμογή ενός ιδιαίτερα σκληρού προγράμματος μακροχρόνιας λιτότητας, που θα καλύπτει όλες τις σφαίρες της οικονομικής δραστηριότητας. Από την εφαρμογή άγριων περικοπών στους μισθούς και τις συντάξεις των εργαζομένων και τις κοινωνικές δαπάνες, την επιβολή νέων φοροεισπρακτικών μέτρων, έως την κοινωνική ασφάλιση και τις εργασιακές σχέσεις, οι οποίες θα πρέπει να προσαρμοστούν στις ανάγκες της αγοράς...

Αυτά εισηγήθηκε η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ, που επισκέφτηκε πρόσφατα τη χώρα μας, ως μέτρα πολιτικής, στην Εκθεση Συμπερασμάτων για την ελληνική οικονομία, προκειμένου ο ελληνικός καπιταλισμός να αντεπεξέλθει σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.

Η γνώμη βέβαια των εργαζομένων είναι εντελώς διαφορετική. Τις αντεργατικές προτάσεις καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα: «Μετά τις συνομιλίες "για τις κοινές τους αγωνίες" με τους κοινωνικούς εταίρους ΣΕΒ - ΓΣΕΕ και κυβέρνηση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στέλνει το "λογαριασμό". "Απαιτεί" με το πόρισμά του την οικονομική κρίση να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Ανοίγοντας το δρόμο και δικαιολογώντας τα νέα αντεργατικά μέτρα που ετοιμάζονται σε βάρος των εργαζομένων από κεφάλαιο, Ευρωπαϊκή Ενωση και κυβέρνηση.

Το ΠΑΜΕ, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, καλεί τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στην αντεργατική πολιτική. Να πετάξουν στα άχρηστα τα αντεργατικά πορίσματα του κάθε ντόπιου και ξένου μηχανισμού υλοποίησης της πολιτικής του κεφαλαίου. Να διεκδικήσουν τον πλούτο που παράγουν εντείνοντας τη δράση τους ενάντια στους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς εκφραστές αυτής της πολιτικής. Στα κόμματα του δικομματισμού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και τα στηρίγματά τους, καθώς και στον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ που συνδιαμορφώνουν και υλοποιούν τις αντεργατικές επιλογές του κεφαλαίου.

Να ανοίξουν με την ψήφο τους το δρόμο της αντίστασης και της αντεπίθεσης στις Ευρωεκλογές στις 7 Ιούνη, καταδικάζοντας την ΕΕ και δείχνοντας απειθαρχία στις ευρωκατευθύνσεις και δυναμώνοντας τη λαϊκή συμμαχία των δυνάμεων που παράγουν τον πλούτο της εργατικής τάξης, της μικρομεσαίας αγροτιάς και των αυτοαπασχολούμενων για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΚΕΡΔΗ
Σε προκλητικά ύψη παρά την κρίση

Προκλητικά κέρδη πάνω από 300 εκατ. ευρώ (καθαρά) μάζεψαν μέσα στο α' τρίμηνο του 2009 δυο από τους εισηγμένους στο χρηματιστήριο ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους (ΟΠΑΠ και Αλφαμπανκ) και πρόκειται μόνο για ένα μικρό δείγμα γραφής στη βάση των ισολογισμών που δημοσιοποιήθηκαν χτες. Είναι φανερό, δηλαδή, το γεγονός ότι οι διάφορες μερίδες της πλουτοκρατίας όχι μόνον αντεπεξέρχονται κατά τον καλύτερο τρόπο στην καπιταλιστική κρίση, αλλά επιπλέον συνεχίζουν να αποσπούν ιλιγγιώδη υπερκέρδη από τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο.

Σύμφωνα με τους επίσημους ισολογισμούς που αφορούν στο α' τρίμηνο του 2009:

  • ΟΠΑΠ ΑΕ: Τα καθαρά κέρδη που απέσπασε φτάνουν σε 215,7 εκατ. ευρώ (από 208,5 εκατ. ευρώ στο α' τρίμηνο του 2008) παίρνοντας και αύξηση 3,5%. Τα ακαθάριστα κέρδη (ΕBITDA) διαμορφώθηκαν σε 296,9 εκατ. ευρώ.
  • Αλφαμπανκ: Μάζεψε ακόμη 86 εκατ. ευρώ (καθαρά) και αυτό παρά το γεγονός ότι ο ισολογισμός τους επιβαρύνεται από τα αυξημένα κονδύλια για τυχόν επισφαλείς απαιτήσεις πελατών τους (δανειοληπτών). Τα κέρδη προ φόρων φτάνουν σε 105,3 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 27,6 εκατ. ευρώ (26% στο σύνολο) προέρχονται από την επιχειρηματική δράση τους στην ευρύτερη ζωτική περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.
  • Εκρηκτική αύξηση κερδών που φτάνει στο 50% εμφανίζει και ο όμιλος «Υγεία» συμφερόντων του ομίλου «Μάρφιν». Τα καθαρά κέρδη απογειώθηκαν σε 8 εκατ. ευρώ (από 5,3 εκατ. ευρώ). Το «Υγεία» έχει 10 νοσοκομεία τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή (Τουρκία, Αλβανία, Κύπρο).

Από την πλευρά της η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε χτες κάποιες επιλεκτικές μειώσεις (0,25%) στα επιτόκια για στεγαστικά δάνεια που θα μπουν σε εφαρμογή από 1η Ιούνη. Επίσης ότι στη βάση των κυβερνητικών μέτρων (κρατικές εγγυήσεις) θα χορηγεί δάνεια μέχρι και το 100% της εμπορικής αξίας του ακινήτου.

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΡΩΝ 2009-2010
Ανεξέλεγκτοι σχολάρχες και φροντιστηριούχοι

Αυξήσεις της τάξης του 5%-8% προτείνουν στα μέλη τους οι δύο Ομοσπονδίες ιδιοκτητών φροντιστηρίων ξένων γλωσσών, ενώ και οι επιχειρηματίες ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων έχοντας αποθρασυνθεί διαμορφώνουν τα δίδακτρα των πρώτων τάξεων σε δυσθεώρητα ύψη, αξιοποιώντας τη νομοθεσία, που επιβάλλει μεν πλαφόν στις ενδιάμεσες τάξεις, αλλά έχει αφήσει ελεύθερη τη διαμόρφωση των διδάκτρων στις πρώτες τάξεις. Η κυβέρνηση βέβαια νίπτει τας χείρας της, παρόλο που, όπως αναγκάστηκε να παραδεχτεί ανέξοδα ο υφυπουργός Ανάπτυξης, «φέτος η πολιτική κάποιων ιδιωτικών σχολείων μας προβλημάτισε». Το ποσοστό των αυξήσεων για τις ενδιάμεσες τάξεις θα ανακοινωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Οπως είπε χτες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) Μ. Κουρουτός, μετά τη συνάντηση εκπροσώπων της Ομοσπονδίας με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γ. Βλάχο, τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι ιδιοκτήτες έχουν φτάσει ακόμα και να υπερδιπλασιάσουν τα δίδακτρα των πρώτων τάξεων, ενώ πρότεινε να επιβληθεί πάγωμα των διδάκτρων για την επόμενη χρονιά για τις ενδιάμεσες τάξεις.

Οσον αφορά στις αυξήσεις στα δίδακτρα των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών, την επόμενη χρονιά προσανατολίζονται σε ποσοστά της τάξης του 5%-8%.

«AEGEAN»
Ενισχύει την παρουσία της στην αγορά

Στη συμμαχία αεροπορικών εταιρειών «Star Alliance», που ήδη αριθμεί 21 μέλη, εισέρχεται η «Aegean Airlines», προφανώς σε μια κίνηση που εντάσσεται σε γενικότερες ανακατατάξεις που γίνονται στον κλάδο των αερομεταφορών.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της «Aegean» Θ. Βασιλάκης παρουσίασε τα πλεονεκτήματα που έχει για την εταιρεία του η σύμπραξη αυτή, ενώ ο εκπρόσωπος της «Star Alliance», που παραβρέθηκε στη συνέντευξη, τόνισε ότι η συνεργασία με την «Aegean» αποφασίστηκε επειδή η Ελλάδα είναι μια ιδιαίτερα σημαντική και γρήγορα αναπτυσσόμενη αγορά και πρόσθεσε ότι μεγάλη αξία για τη συμμαχία έχει και η γεωγραφική θέση της χώρας μας.

Στην «Aegean» θεωρούν ότι δεν υπάρχει λόγος διεύρυνσης της μετοχικής βάσης, καθώς οι υπάρχοντες μέτοχοι (οικογένειες Βασιλάκη, Λασκαρίδη, Ιωάννου, Δαυίδ, Κωνσταντακόπουλου και Τράπεζα Πειραιώς) διαθέτουν οικονομική επιφάνεια, ενώ επισημοποίησε το ενδιαφέρον για συμμετοχή της εταιρείας στους διαγωνισμούς των λεγόμενων «άγονων» αεροπορικών γραμμών.

Σημειώνεται ότι μετά την ιδιωτικοποίηση της «Ολυμπιακής» ο ανταγωνισμός για την εκμετάλλευση των γραμμών αυτών αναμένεται σκληρός, καθώς ανάμεσα στις «άγονες» συγκαταλέγονται και ορισμένες «χρυσοφόρες», όπως είναι οι γραμμές Θεσσαλονίκη - Καλαμάτα και Θεσσαλονίκη - Χίος, με την κρατική επιδότηση να ανέρχεται σε 29 εκατ. ευρώ.

Η «Star Alliance»

Η «Star Alliance» συγκροτήθηκε το 1997 ως η πρώτη παγκόσμια αεροπορική συμμαχία. Μέλη της είναι οι εταιρείες: «Air Canada», «Air China», «Air New Zealand», «ANA», «Asiana Airlines», «Austrian», «bmi», «EGYPTAIR», «LOT Polish Airlines», «Lufthansa», «Scandinavian Airlines», «Shanghai Airlines», «Singapore Airlines», «South African Airways», «Spanair», «SWISS», «TAP Portugal», «Turkish Airlines», «THAI», «United» και «US Airways». Περιφερειακοί αερομεταφορείς - μέλη, είναι οι εταιρείας: «Adria Airways» (Σλοβενία), «Blue1» (Φιλανδία) και «Croatia Airlines». Με την ένταξη των εταιρειών «Aegean Airlines», η «AirIndia», η «Brussels Airlines», η «Continenta lAirlines» και η «TAM», συνολικά, το δίκτυο της «Star Alliance» εκτελεί καθημερινά πάνω από 17.000 πτήσεις σε 1.000 και πλέον προορισμούς σε 176 χώρες.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Λήγουν οι προθεσμίες

Από 5 του Μάη «τρέχουν» οι καταληκτικές προθεσμίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από μισθωτούς και συνταξιούχους. Για τη συνέχεια, το πρόγραμμα της Εφορίας, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ, έχει ως εξής :

  • Σήμερα, Τετάρτη 27 Μάη : 9
  • 29 Μάη :10, 20, 30, 40, 50
  • 2 Ιούνη : 60, 70, 80, 90, 00.
ΚΚΕ
Στο γερό κίνημα η απάντηση

Ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, έκανε την ακόλουθη δήλωση για τα μέτρα του ΔΝΤ:

«Μόνο με γερό κίνημα στους τόπους δουλειάς και ισχυρό ΚΚΕ μπορεί να αντιμετωπίσει ο λαός τα ακόμη χειρότερα που θα έρθουν με τα μέτρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της ΕΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ