ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Μάη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ
«Σκούζουν» αντί να κρυφτούν οι εργατοπατέρες

Ανακοίνωση για τη συμφωνία - ντροπή των «κοινωνικών εταίρων»

Τη νέα συμφωνία της ταξικής συνεργασίας που υπέγραψε η ΓΣΕΕ, ζητώντας από πάνω και τα ρέστα από όσους χάλασαν τη φιέστα των «κοινωνικών εταίρων», καταγγέλλει το ΠΑΜΕ. «Απύθμενο θράσος διαθέτει το πρώτο συνδικαλιστικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της ΓΣΕΕ με τις δηλώσεις περί απρόκλητης επίθεσης και παρεμπόδισης των κοινωνικών εταίρων ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, κυβέρνηση και ΣΙΑ, στη φιέστα για την υπογραφή της προγραμματικής συμφωνίας. Δε φτάνει που στέλνουν με τις υπογραφές τους χιλιάδες ανέργους στα ψευτοπρογράμματα της κατάρτισης χωρίς μέλλον και ελπίδα κατ' εντολή του κεφαλαίου μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης, "σκούζουν" και από πάνω», σημειώνει το ΠΑΜΕ. Χαιρετίζοντας όσους με την προχτεσινή κινητοποίηση αποκάλυψαν το «βρώμικο» παιχνίδι που ΣΕΒ, ΓΣΕΕ, κυβέρνηση, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ παίζουν σε βάρος των ανέργων και των εργαζομένων, το ΠΑΜΕ «υπόσχεται σε όλους αυτούς τους "υπηρέτες" του κεφαλαίου ότι θα συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στην αντεργατική πολιτική που υπηρετούν όλοι τους. Θα συνεχίσει να ξεσκεπάζει και να αποκαλύπτει τους σχεδιασμούς τους. Θα συνεχίσει να διεκδικεί 1.020 ευρώ επίδομα ανεργίας για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία για όλους τους ανέργους, μόνιμη και σταθερή δουλειά». Το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη της χώρας μας και όλους τους εργαζόμενους με την ψήφο τους στις ευρωεκλογές «να αχρηστεύσουν το ρόλο των οσφυοκαμπτών του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Διαδοχική κοροϊδία των εργαζομένων

Προεκλογικές «ευαισθησίες» χωρίς κανένα αντίκρισμα από την κυβέρνηση, μετά το πάγωμα των συντάξεων και τον αντιασφαλιστικό νόμο Πετραλιά

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν γεμίσει με ψέματα τους χιλιάδες ασφαλισμένους και συνταξιούχους που ζουν με παροχές πείνας
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν γεμίσει με ψέματα τους χιλιάδες ασφαλισμένους και συνταξιούχους που ζουν με παροχές πείνας
Δέκα ημέρες πριν τις ευρωεκλογές το υπουργείο Απασχόλησης επιχειρεί να παρουσιαστεί «ευαίσθητο» για τις χαμηλές συντάξεις και σπεύδει να εκτιμήσει θετικά σχετικό πόρισμα Επιτροπής για τη διαδοχική ασφάλιση. Οπως είναι γνωστό, σύμφωνα με το ισχύον ασφαλιστικό καθεστώς, οι ασφαλισμένοι σε περισσότερα από ένα ταμείο στη διάρκεια του εργάσιμου βίου τους, λαμβάνουν σύνταξη από 10% έως και 30% χαμηλότερη από τους συναδέλφους τους που ασφαλίστηκαν σε ένα μόνο ταμείο. Ενώ και ο χρόνος απονομής της σύνταξης ήταν μεγαλύτερος και ξεπερνά το ένα έτος. Ενώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το πρόβλημα αυτό αφορά σχεδόν το 50% των ασφαλισμένων.

Το 2004, λίγο πριν το ΠΑΣΟΚ εγκαταλείψει την κυβερνητική εξουσία, ψήφισε νόμο με τον οποίο υποσχόταν ότι θα άρει την αδικία που υπάρχει στο καθεστώς της διαδοχικής ασφάλισης και θα συντομεύσει το χρόνο απονομής των συντάξεων. Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, η κατάσταση παραμένει η ίδια. Οι ασφαλισμένοι σε περισσότερα από ένα ταμείο συνεχίζουν να παίρνουν μειωμένες συντάξεις. Φαίνεται ότι η ΝΔ ζήλεψε τα επικοινωνιακά τρικ των προκατόχων της και τώρα ξαναζεσταίνει τη σούπα.

Χτες η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη - Πετραλιά παρέλαβε το σχετικό πόρισμα της Επιτροπής Διαδοχικής Ασφάλισης που είχε συστήσει και είπε ότι αυτό περιέχει «συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν». Σύμφωνα με το πόρισμα, προτείνεται η απονομή της σύνταξης να γίνεται από τον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο ο εργαζόμενος έχει διανύσει τα περισσότερα χρόνια ασφάλισης. Ο υπολογισμός της σύνταξης θα γίνεται ως αν τα χρόνια ασφάλισης έχουν διανυθεί στο σύνολό τους στο ίδιο ταμείο, κάτι βέβαια που θα οδηγήσει σε μεγάλες αυξήσεις στις συντάξεις της διαδοχικής.

Το ίδιο προτείνεται και για τα επικουρικά ταμεία, ενώ στις περιπτώσεις συντάξεων αναπηρίας ή θανάτου ο τελευταίος ασφαλιστικός οργανισμός θα απονέμει - όπως και τώρα - τη σύνταξη. Σε περιπτώσεις ταμείων όπου με τη νέα πρόταση ενδέχεται να οδηγήσει σε χαμηλότερη σύνταξη (π.χ. ΟΓΑ) προτείνεται ο ασφαλισμένος να έχει τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα στο νέο και στο υφιστάμενο σύστημα.

Τα λόγια και τα έργα

Ομως όλα τα παραπάνω δεν έχουν καμία σημασία, αφού: Η υπουργός - παρά τη θετική της αξιολόγηση - δε δεσμεύτηκε, αλλά παρέπεμψε στην Αναλογιστική Αρχή η οποία θα εκτιμήσει και το κόστος υιοθέτησης μιας τέτοιας πρότασης. Το πότε αυτή η μελέτη θα είναι έτοιμη και πότε ενδέχεται η κυβέρνηση να φέρει προς ψήφιση έναν τέτοιο νόμο, αυτό παραμένει μετέωρο, με δεδομένο και το ενδεχόμενο των πρόωρων εθνικών εκλογών.

Το σημαντικότερο όμως δεν είναι τα λόγια, αλλά τα έργα της κυβέρνησης: Αν και το ζήτημα της διαδοχικής ασφάλισης εκκρεμούσε για χρόνια, η κυβέρνηση δεν το συμπεριέλαβε στο περσινό νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό. Με το νομοσχέδιο αυτό περικόπτονται συντάξεις, αυξάνονται τα όρια ηλικίας, μπαίνει χέρι στα αποθεματικά ταμείων, πράξεις που δε συνάδουν με τις όψιμες «ευαισθησίες» της κυβέρνησης. Οι σημερινές αόριστες υποσχέσεις της κυβέρνησης δίνονται λίγες μόλις μέρες μετά το πάγωμα των επικουρικών συντάξεων. Οταν, λοιπόν, δε δίνονται ούτε τα λίγα ψίχουλα που συνήθως δίνονταν με τις ετήσιες αυξήσεις, οι εργαζόμενοι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να πειστούν ότι θα πάρουν το καρβέλι που τους τάζει σήμερα η ΝΔ.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΠΕΙΡΑΙΑ: Την αγανάκτηση των συνταξιούχων για την απόφαση της κυβέρνησης να μη δώσει αύξηση στην επικουρική σύνταξη, εκφράζει με ανοιχτή επιστολή στην υπουργό Απασχόλησης η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά. Αφού επισημαίνει την άσχημη θέση στην οποία έχουν φέρει τους συνταξιούχους οι συνεχείς ανατιμήσεις σε όλα τα είδη, απαιτεί την ανάκληση της απαράδεκτης, όπως χαρακτηρίζει, αυτής απόφασης. «Η άρνησή σας, αναφέρεται στην επιστολή, να είστε σίγουροι θα οδηγήσει τους απόμαχους της δουλειάς σε θέση μάχης, που ενόψει των εκλογών θα σας μαυρίσει, τόσο τη ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ και θα δώσει την ψήφο στο ΚΚΕ».

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Σε συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία της Εμπορικής Τράπεζας προχωρούν αύριο στις 3.15 το μεσημέρι εργαζόμενοι σε αυτή, ενάντια στη εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης που έχει ξεκινήσει η διοίκηση. Την εγκατάσταση των αποκαλούμενων συστημάτων ασφαλείας, καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, η ΕΣΑΚ Εμπορικής.

ΛΑΡΙΣΑ: Με την εκλογή 7μελούς Διοικητικού Συμβουλίου, 3μελούς ελεγκτικής επιτροπής, αντιπροσώπων στο Εργατικό Κέντρο και τη συγκρότηση του προεδρείου, ολοκληρώθηκαν οι αρχαιρεσίες του ταξικού Συνδικάτου Τραπεζοϋπαλλήλων - Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Νομού Λάρισας. Πρόεδρος του Συνδικάτου εκλέχτηκε ο Β. Κουρτεσιώτης.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Την κυβέρνηση και το υπουργείο Απασχόλησης καταγγέλλουν με κοινή τους ανακοίνωση οι συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Ομοσπονδίες που την περασμένη Παρασκευή πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στο αρμόδιο υπουργείο καταγγέλλοντας το πάγωμα των γλισχρών, κύριων και επικουρικών, συντάξεων όλων των ταμείων. Η υπουργός απουσίαζε εσκεμμένα. Οι συνταξιούχοι ξεκαθαρίζουν ότι θα απαντήσουν με νέους αγώνες στην αντιασφαλιστική - αντισυνταξιουχική πολιτική της κυβέρνησης.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΟΑΕΕ
Η διέξοδος βρίσκεται στους αγώνες

Την 41η Γενική της Συνέλευση πραγματοποίησε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο ξενοδοχείο «Νοβοτέλ» η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ. Οι συνταξιούχοι συζήτησαν διεξοδικά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τη συνεχή υποβάθμιση της ίδιας τους της ζωής, ως αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθείται όλα αυτά τα χρόνια σε βάρος τους από τις γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις.

Στην κεντρική εισήγησή του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παντελής Τάτσης περιέγραψε αναλυτικά τη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα για την κατάσταση των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ. Τόνισε ότι «σήμερα κάτω από 500 ευρώ παίρνουν το 85% των συνταξιούχων πρώην ΤΣΑ, το 42% του πρώην ΤΕΒΕ και το 39% του πρώην ΤΑΕ». Και μεταξύ άλλων κατέληξε: «Εδώ θέλει να υψώσουμε ακόμη μια φορά τη φωνή και τα κορμιά μας, να βγούμε ξανά και ξανά στους δρόμους, να οργανώσουμε αγώνες, να τους κάνουμε να μη βρίσκουν καταφύγιο αυτοί που έκαναν τη ζωή μας κόλαση. Να βάλουμε τέρμα σε αυτή την πολιτική, μαζί με όλους που συνθλίβονται από την ίδια πολιτική». Στα οργανωτικά ζητήματα της Ομοσπονδίας στάθηκε αναλυτικά στην εισήγησή του ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Σταύρος Κωνσταντάς. Τη στήριξη και συμπαράσταση του ΚΚΕ στους αγώνες που δίνει το συνταξιουχικό κίνημα μετέφερε στη γενική συνέλευση η Λίλα Καφαντάρη, βουλευτής του ΚΚΕ, ενώ χαιρέτισαν και εκπρόσωποι άλλων κομμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ