ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Μάη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Ο πολιτισμός κοντά στα παιδιά

Κουκλοθέατρο, παιδικές παραστάσεις, εργαστήρια καλλιτεχνικών κατασκευών, μουσικοκινητικούς αυτοσχεδιασμούς, παιδικές ταινίες κ.ά. περιλαμβάνει το «1ο Παιδικό Φεστιβάλ Πολιτισμού» που διοργανώνει (1-10/6) ο Δήμος Νίκαιας και το Πνευματικό Κέντρο του στον πολιτιστικό πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» (Θηβών 245 τηλέφωνο 210 4906021).

Αρχή, (1/6, 7μ.μ.) με τη μουσικοθεατρική παράσταση «Ο Πουλτσινέλα και το γελαστό δάσος» από τις «Μορφές Εκφρασης». Στις 9μ.μ. ο συνθέτης Νότης Μαυρουδής παρουσιάζει τον πρώτο δίσκο της χορωδίας του Δημοτικού Ωδείου Νίκαιας, με τίτλο «Κλόουν». Θα ακουστούν τραγούδια (στίχοι: Δ. Μανθόπουλος) από τη χορωδία (διεύθυνση Θαν. Μιχαλόπουλος). Εκτακτη συμμετοχή: Αναστασία Μουτσάτσου. Ακολουθούν οι παρακάτω εκδηλώσεις:

2/6: Τα παιδιά κατασκευάζουν φιγούρες Καραγκιόζη και παρακολουθούν (9μ.μ.) την παράσταση «Ο Καραγκιόζης στη φωλιά του Γορίλα». 3/6 (6μ.μ.), γνωριμία των παιδιών με κρουστά όργανα. Στις 9.15μ.μ.(«Σινέ Νίκαια»), προβολή της ταινίας «Ο Κύρικου και η μάγισσα» του Μισέλ Οσελό. 4/6 (6μ.μ.) κατασκευές με χαρτί από το Τμήμα Τέχνης του ΠΚΔΝ. Ακολουθεί (9.15μ.μ.) προβολή της ταινίας «Ο ψύλλος» του Δημήτρη Σπύρου και συζήτηση με το σκηνοθέτη. 5/6 (6μ.μ.), η κουκλοθεατρική ομάδα «Παραβέντο» και τα παιδιά κατασκευάζουν κούκλες και παίζουν κουκλοθέατρο. Στις 9.15μ.μ.: Προβολή της ταινίας «Το κόκκινο μπαλόνι και το άσπρο άλογο». 6/6 (6μ.μ.), συναυλία κρουστών οργάνων από παιδιά και προβολή (9.15μμ) της ταινίας «Το ξυπόλυτο τάγμα» του Γκρεγκ Τάλας. 7/6 προβολή της ταινίας «Vitus» του Φρέντι Μιρέρ. 8/6 (6.30μ.μ.), εκπαιδευτικά παιχνίδια με έργα τέχνης, 9.15μ.μ. προβολή της ταινίας «Cercleen - Ταξιδιάρικα ποντίκια» του Γιάνικ Χαστρουπ και 11μμ «Το ξυπόλυτο τάγμα». 9/6: Τα παιδιά κατασκευάζουν φιγούρες Καραγκιόζη (7μ.μ.), και 9μ.μ. η παράσταση «Ο θρίαμβος του Καραγκιόζη».

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται στις 10/6 (6μ.μ.) με εκπαιδευτικό πρόγραμμα εξερεύνησης του πλανήτη και του διαστήματος μέσα στο κινητό πλανητάριο «Zenius». Στις 9μ.μ., μουσικοθεατρική παράσταση «Ο Ξε-πινόκιο» και προβολή animation από την ομάδα «Σκιές και Κούκλες». Στη διάρκεια του δεκαήμερου θα λειτουργεί έκθεση ζωγραφικής του τμήματος «Παιδικής Τέχνης» του ΠΚΔΝ (μεγάλη αίθουσα του κτιρίου) και έκθεση Παιδικού Βιβλίου στα «Πέτρινα» κτίρια του χώρου.

Τιμή στο «Ποτέμκιν»

Η ιστορική σκάλα της Οδησσού
Η ιστορική σκάλα της Οδησσού
Η Οδησσός δεν ξεχνά την Επανάσταση του 1905 - πρόδρομο της νικηφόρας Επανάστασης του Οχτώβρη. Σε λίγες εβδομάδες συμπληρώνονται 104 χρόνια από τον Ιούνιο του 1905, οπότε οι ναύτες του θωρηκτού «Πρίγκιπας Ποτέμκιν της Ταυρίδας», αγανακτισμένοι από την απάνθρωπη μεταχείριση και την ανήκουστη σκληρότητα της διοίκησης, εξόντωσαν τους πιο μισητούς αξιωματικούς και ύψωσαν στο πλοίο κόκκινη σημαία.

Στο πλαίσιο αυτής της σημαντικής επετείου, στην κεντρική λεωφόρο της παραλίας της Οδησσού και στην κορυφή της περίφημης «σκάλας» - η οποία πέρασε και στην Ιστορία της Τέχνης μέσα από το κινηματογραφικό αριστούργημα του Αϊζενστάϊν «Θωρηκτό Ποτέμκιν» - θα τοποθετηθεί η εικαστική κατασκευή του Γερμανού καλλιτέχνη, Κουρτ Φλένκενστάιν, «Red» (σ.σ. «Κόκκινο»). Πρόκειται για ένα μεγάλο κόκκινο κύβο, ημιδιαφανή, στο εσωτερικό του οποίου θα βρίσκονται αληθινά λουλούδια και ένα παιδικό καροτσάκι, φόρος τιμής στην περίφημη σκηνή της ταινίας. Το έργο αναμένεται να τοποθετηθεί στις αρχές Ιουλίου. Με το νέο ημερολόγιο η εξέγερση του «Ποτέμκιν» έγινε στις 27 Ιουνίου.

«Το θωρηκτό "Ποτέμκιν" έμεινε ένα ανίκητο έδαφος της επανάστασης και όποια και αν ήταν η τύχη του, έχουμε μπροστά μας ένα αναμφισβήτητο και σημαντικότατο γεγονός: Την απόπειρα σχηματισμού ενός πυρήνα επαναστατικού στρατού», έγραφε εκείνες τις μέρες ο Λένιν.

Διεθνής χορός στην Καλαμάτα

Τα δεκαπέντε του χρόνια συμπληρώνει το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που διοργανώνει το Διεθνές Κέντρο Χορού. Από τις 16/7 και για δέκα μέρες, το αμφιθέατρο του Κάστρου, το Πνευματικό Κέντρο, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας, το Γυμναστήριο του Πολυκλαδικού Λυκείου και άλλοι ανοιχτοί χώροι της πόλης, θα υποδεχτούν έντεκα σχήματα και δημιουργούς από διάφορες χώρες, που θα παρουσιάσουν δώδεκα παραγωγές σε είκοσι συνολικά παραστάσεις.

Οπως ανέφερε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, η καλλιτεχνική διευθύντρια, Βίκυ Μαραγκοπούλου, «Το σταθερό στίγμα του Φεστιβάλ, δίνει η ανάδειξη του πολυσύνθετου τοπίου της διεθνούς και ελληνικής δημιουργίας. Χαρακτηριστικό του φετινού προγραμματισμού είναι ο πολυδιάστατος χαρακτήρας του και η εξάπλωσή του προς κάθε κατεύθυνση του σύγχρονου χορού: από τη χορογραφία της παρτιτούρας μέχρι την επίδραση του θεάτρου και του τσίρκου, από το μινιμαλισμό μέχρι την "μπαρόκ" ανάδειξη των σωματικών δυνατοτήτων του ανθρώπου και από την ομαδική χορογραφία ακριβείας, μέχρι την περφόρμανς». Φέτος το φεστιβάλ εξαπλώθηκε προς την Ασία, ενώ οι παραγωγές που θα παρουσιαστούν προέρχονται από Ιαπωνία, Γαλλία, Βρετανία, Βέλγιο, Ιράκ και Ελλάδα. Ανάμεσα στους σημαντικούς συμμετέχοντες χορογράφους, σημειώνουμε τους: Σαμπούρο Τεσιγκαουάρα, Εα Σόλα, Ξαβιέ Λε Ρουά, Ζοζέφ Νατζ, Μουχανάντ Ρασίντ, Ματίλντ Μονιέ, Λα Ριμπό κ.ά. Η Ελλάδα εκπροσωπείται από τους Αντώνη Φωνιαδάκη και Κατερίνα Παπαγεωργίου.

«Γιάννης Ρίτσος - Λόγος και Μουσική»

Στα πλαίσια του «Ετους Γιάννη Ρίτσου», το Ελληνικό Φεστιβάλ θα παρουσιάσει τέσσερις παραστάσεις με τρεις ποιητικούς μονολόγους από την «Τέταρτη Διάσταση» και το αυτοβιογραφικό «Τερατώδες αριστούργημα», καθώς και μια μεγάλη συναυλία στο Ηρώδειο, με μελοποιημένη ποίηση από τον Μίκη Θεοδωράκη («Επιτάφιος», «Ρωμιοσύνη», «Τα δεκαοχτώ λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας»).

Οι μονόλογοι της «Τέταρτης Διάστασης» θα παρουσιαστούν από 1-4/6 σε αίθουσες της «Πειραιώς 260». Συγκεκριμένα, 1/6: 9 μ.μ. «Φαίδρα», 11 μ.μ. «Οταν έρχεται ο ξένος». 2/6: 9 μ.μ. «Οταν έρχεται ο ξένος», 11 μ.μ. «Η σονάτα του σεληνόφωτος». 3/6: 7 μ.μ. «Φαίδρα». 9 μ.μ. «Οταν έρχεται ο ξένος». 11 μ.μ. «Η σονάτα του σεληνόφωτος». 4/6: 9 μ.μ. «Φαίδρα», 11 μ.μ. «Η σονάτα του σεληνόφωτος». 5/6: 7 μ.μ. «Οταν έρχεται ο ξένος», 9 μ.μ. «Φαίδρα», 11 μ.μ. «Η σονάτα του σεληνόφωτος».

Το «Τερατώδες αριστούργημα» θα παιχθεί στο μικρό θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου (24-25/7). Η συναυλία στο Ηρώδειο θα δοθεί στις 10/6.

Σχετική με αυτές τις εκδηλώσεις είναι η έκδοση του Μουσείου Μπενάκη, με τίτλο «Γιάννης Ρίτσος - Λόγος και Μουσική» (108 σελίδες). Πρόκειται για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, σε επιμέλεια της εργογράφου του ποιητή Αικατερίνης Μακρυνικόλα και των Δημήτρη Αρβανιτάκη και Λιάνας Τσομπάνογλου (υπευθύνων των εκδηλώσεων του Μουσείου Μπενάκη). Ο τόμος περιέχει πληροφορίες για τις εκδηλώσεις (ημερομηνίες, τόπος παραστάσεων, συντελεστές), αλλά και κείμενα των σκηνοθετών των παραστάσεων (Δημήτρης Λιγνάδης, Βίκτωρ Αρδίττης, Δημήτρης Μαυρίκιος), του ποιητή και του Μίκη Θεοδωράκη για το πνεύμα, τη σημασία και τους τρόπους μελοποίησης των ποιημάτων. Πλούσιο ανθολόγιο κριτικών κειμένων για τα συγκεκριμένα έργα των Λουί Αραγκόν, Χρίστου Αλεξίου, Παντελή Πρεβελάκη, Χρύσας Προκοπάκη. Φωτογραφικό υλικό και πλήρη παραστασιογραφία των συγκεκριμένων έργων, φροντισμένη από την Αικατερίνη Μακρυνικόλα. Ο τόμος διατίθεται στους χώρους εκδηλώσεων του Ελληνικού Φεστιβάλ και στα πωλητήρια του Μουσείου Μπενάκη.

  • Τριήμερο αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο διοργάνωσε (21-23/5) η επιστημονική Βιβλιοθήκη «Γκόρκι» στην Οδησσό, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού. Περιελάμβανε 50 εκδόσεις με συλλογές ποιημάτων του (ρωσικά, ουκρανικά, ελληνικά), αφιερώματα ουκρανικών και ρωσικών περιοδικών, ανθολογίες, εγκυκλοπαίδειες, βιοεργογραφικά στοιχεία και φωτογραφίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιάννης Ρίτσος ίσως είναι ο γνωστότερος και πιο πολυμεταφρασμένος Ελληνας ποιητής στη Ρωσία, αλλά και σε όλες τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.
Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Από τις 28-31/5 πραγματοποιείται η 6ηΔιεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, στα περίπτερα 13 και 15 της HELEXPO. Συμμετέχουν 500 εκδότες από 38 χώρες και 100 Ελληνες και ξένοι συγγραφείς. Τιμώμενη χώρα φέτος είναι η Γερμανία.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ) διοργανώνει δύο συζητήσεις με θέμα «Προοπτικές των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στο χώρο του βιβλίου» και «Επιβιώνοντας στην οικονομική κρίση». Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) διοργανώνει συζήτηση με θέμα «Το πρόγραμμα ψηφιοποίησης της Google και οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων και Ελλήνων εκδοτών και συγγραφέων».

Στο περίπτερο του ΕΚΕΒΙ θα λειτουργεί έκθεση - αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο, με έκθεση βιβλίων, μεταφρασμένων έργων του, φωτογραφίες και ηχητικό υλικό.

Η φετινή θεματική έκθεση αφιερώνεται στην Ιστορία, με διοργάνωση συζητήσεων. Η έκθεση θα λειτουργεί: Πέμπτη 3-9 μ.μ., Παρασκευή και Κυριακή 10 π.μ-9 μ.μ., Σάββατο 10 π.μ.-10 μ.μ.

Οι αναγνώστες του «Ρ» μπορούν να βρουν τις εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» στο 13ο περίπτερο, stand 48.

Η ταινία «Κυνόδοντας», σε σενάριο Γιώργου Λάνθιμου- Ευθύμη Φιλίππου και σκηνοθεσία Γιώργου Λάνθιμου, απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας στο τμήμα «Ενα κάποιο βλέμμα», του φετινού Φεστιβάλ των Καννών. Η ταινία περιγράφει τη ζωή ενός ζευγαριού που αποκόπτει τα τρία παιδιά του από τον έξω κόσμο, απομονώνοντάς τα σε μία μεγαλοαστική βίλα, σε ένα προάστιο ελληνικής πόλης. Πρωταγωνιστούν: Χρήστος Στέργιογλου, Μισέλ Βάλεϊ, Αγγελική Παπούλια, Χρήστος Πασσαλής, Μαίρη Τσώνη, Αννα Καλαϊτζίδου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ