ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Μάη 2009
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Πρώτη βάση στον Περσικό Κόλπο

Εφαλτήριο για μεγάλες συμφωνίες στον πυρηνικό τομέα φιλοδοξεί ο Σαρκοζί να γίνει η βάση «Ειρήνη» που εγκαινιάστηκε χτες

Ο Σαρκοζί προωθεί τα συμφέροντα του γαλλικού ιμπεριαλισμού στην περιοχή της Ευρείας Μέσης Ανατολής
Ο Σαρκοζί προωθεί τα συμφέροντα του γαλλικού ιμπεριαλισμού στην περιοχή της Ευρείας Μέσης Ανατολής
ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ.--

Τα επίσημα εγκαίνια της πρώτης γαλλικής στρατιωτικής βάσης στην περιοχή του Κόλπου αποτελούν, αναμφισβήτητα, την πλέον απτή απόδειξη της προσπάθειας του Προέδρου Σαρκοζί να προωθήσει τα συμφέροντα του γαλλικού ιμπεριαλισμού και σε περιοχές που, μέχρι πρότινος, δεν είχε διεισδύσει επαρκώς. Ο Σαρκοζί παρευρέθηκε στην τελετή των εγκαινίων χτες, μαζί με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεϊκ Σαΐφ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχαγιάν, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση για λειτουργία της γαλλικής στρατιωτικής βάσης «πυλώνα της εξωτερικής πολιτικής του εμιράτου γιατί βοηθά στη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή του Κόλπου».

Η βάση που φέρει το άκρως ειρωνικό όνομα «Ειρήνη» απλώνεται σε τρεις πλευρές των στενών του Ορμούζ, απέναντι ακριβώς από το Ιράν. Είναι ναυτική, αεροπορική, επιμελητειακή και εκπαιδευτική και θα φιλοξενεί 500 στρατιώτες.

Οι φιλοδοξίες του Παρισιού όμως δεν σταματούν εδώ. Ο Σαρκοζί επρόκειτο να επαναδιαπραγματευτεί την ανάληψη από γαλλικές επιχειρήσεις μέρος του έργου της κατασκευής πυρηνικών αντιδραστήρων τρίτης γενιάς στο εμιράτο που επιδιώκει να καλύψει έτσι 40.000 megawatt ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2017.

Ηδη, μια πρώτη συμφωνία υπέγραψε η Ουάσιγκτον με τον Πρόεδρο Ομπάμα και αφορά την αμερικανική εταιρεία κατασκευής πυρηνικών αντιδραστήρων GE και τη «Westinghouse Electric Co», θυγατρική της «Toshiba». Από τη γαλλική πλευρά ενδιαφέρον να πάρουν μέρος της 40 δισεκατομμυρίων πυρηνικής αγοράς των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έχουν εκφράσει οι ιδιωτικές «Total» και «Suez» αλλά και η κρατική «Areva».

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Ο ορυμαγδός απολύσεων συνεχίζεται

ΠΑΡΙΣΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ - ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Σχεδόν δύο χιλιάδες εργαζόμενοι χάνουν τη δουλειά τους κάθε μέρα σύμφωνα με σοκαριστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ειδησεογραφικό πρακτορείο «France Info», αναφέροντας συγκεκριμένα ότι από την αρχή του χρόνου περισσότεροι από 400.000 εργαζόμενοι έχουν μείνει άνεργοι.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα του τελευταίου 48ωρου σύμφωνα με το «France Info» είναι οι απολύσεις στην εργοστασιακή μονάδα της «Goodyear-Dunlop» στην Αμιέν που έφτασαν στους 817 εργαζόμενους και οι 406 απολύσεις στην γερμανοαμερικανική εταιρεία παραγωγής ημιαγωγών «AltisSemiConductor» (κοινοπραξία των εταιρειών IBM και «Infineon») που έχει λάβει κρατική στήριξη ύψους 38 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να μην προχωρήσει σε απολύσεις, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο!

Την ίδια στιγμή στη Ρουμανία οι συνεχιζόμενες απολύσεις στον τραπεζικό τομέα αποδίδονται στις «πιέσεις που ασκεί η καπιταλιστική κρίση στη ρουμανική οικονομία και κυρίως η συρρίκνωση των δραστηριοτήτων του τραπεζικού τομέα». Τις άμεσες συνέπειες της κρίσης φυσικά τις πλήρωσαν 1.200 τραπεζικοί υπάλληλοι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Τραπεζικών Δραστηριοτήτων (IBR).

Ιστορική κάμψη χαρακτηρίστηκε από τα διεθνή ΜΜΕ η συρρίκνωση 3,8% που κατέγραψε η γερμανική οικονομία και οφείλεται στην κατακόρυφη υποχώρηση της εξαγωγικής δραστηριότητας κατά 9,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά και την πτώση της τάξης του 7,9% που σημείωσαν οι επενδύσεις από τις επιχειρήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σύγκριση με το α' τρίμηνο του 2008, η πορεία της γερμανικής οικονομίας είναι ακόμη πιο δυσοίωνη, καθώς η συρρίκνωσή της διαμορφώνεται στο 6,7%.

Κατά 10,5% υποχώρησε το ρωσικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) τον Απρίλη, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του περασμένου έτους, ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Αντρέι Κλεπάτς. Παράλληλα, η κυβέρνηση αναθεώρησε επί τα χείρω την πρόβλεψή της για το έλλειμμα του προϋπολογισμού 2009 στο 9% του ΑΕΠ, έναντι του 7,4% που μέχρι προχτές επέμεινε να ανακοινώνει ο πρόεδρος της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Φυσικά αυτό δε σημαίνει ότι θα χάσει το κεφάλαιο, αλλά και πάλι τα βάρη θα πληρώσει ο εργαζόμενος λαός.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Γιγαντώνεται το δράμα των αμάχων

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Στα όρια της γενοκτονίας οδηγούν τον πακιστανικό λαό της κοιλάδας Σουάτ ο κυβερνητικός στρατός και οι δυνάμεις των «Ταλιμπάν». Και ενώ οι μάχες και οι συγκρούσεις συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς χωρίς να υπολογίζεται η ζωή των αμάχων, η κυβέρνηση με την απαγόρευση κυκλοφορίας και τον αποκλεισμό από και προς την κοιλάδα Σουάτ, οξύνει ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο, καθώς δε δίνεται η δυνατότητα στους αμάχους να εγκαταλείψουν τις εμπόλεμες ζώνες. Πάγια δικαιολογία του στρατού είναι ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας επιβάλλεται, προκειμένου να σταματήσει η μετακίνηση των ανταρτών από και προς την κοιλάδα Σουάτ, έως την τελική εξόντωσή τους, με οποιοδήποτε κόστος, με τραγικά θύματα τους ντόπιους πληθυσμούς...

Τουλάχιστον 200.000 εκτιμάται ότι παραμένουν παγιδευμένοι στις εμπόλεμες ζώνες, οι οποίοι δεν ακολούθησαν εγκαίρως το δρόμο της προσφυγιάς, είτε λόγω έλλειψης χρημάτων, είτε λόγω έλλειψης μεταφορικού μέσου, με αποτέλεσμα να ζουν χωρίς καθαρό νερό, τρόφιμα και φάρμακα, με τις επιλογές τους να περιορίζονται στο θάνατο από σφαίρες και βόμβες ή από πείνα και αρρώστιες.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι όσοι προσπαθούν έστω και την ύστατη στιγμή να εγκαταλείψουν τις εμπόλεμες ζώνες έρχονται αντιμέτωποι με τους «Ταλιμπάν», που για ευνόητους λόγους δεν επιτρέπουν την έξοδο των αμάχων, κρατώντας τους σε ένα είδος ομηρίας, ενώ ο στρατός, από την άλλη, ανοίγει πυρ σε όποιες ομάδες προσπαθούν να βγουν από την αποκλεισμένη περιοχή, θεωρώντας τους εκ των προτέρων «τρομοκράτες».

Στο μεταξύ, προκειμένου να στρέψει αλλού τα βλέμματα χθες η πακιστανική κυβέρνηση ακύρωσε διά του Ανώτατου Δικαστηρίου την προηγούμενη απόφασή του που απαγόρευσε στον ηγέτη της αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργό Ναουάζ Σαρίφ, καθώς και στον αδελφό του, πολιτικό Σαχμπάζ Σαρίφ, να θέσουν υποψηφιότητα σε εκλογές.

Επιθέσεων συνέχεια και για το Αφγανιστάν, όπου χθες, σε επίθεση αυτοκτονίας στην Καπίσα, τρεις άμαχοι και τρεις κατοχικοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους, ενώ το φως της δημοσιότητας είδε και η ιστορία ενός νεαρού Αφγανού, ηλικίας 17 ετών περίπου, ο οποίος πέρασε έξι χρόνια στις φυλακές του Γκουαντάναμο, κατηγορούμενος για τη ρίψη χειροβομβίδας κοντά στην Καμπούλ και έχοντας υποστεί κακοποίηση και βασανιστήρια. Ανθρωπιστική οργάνωση του Αφγανιστάν ζητά την απελευθέρωση και τον επαναπατρισμό του.

ΡΩΣΙΑ - ΕΕ
Κόντρα και για τη Μολδαβία

Στη συνάντηση κορυφής Ρωσίας - ΕΕ που πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στην πόλη Χαμπάροβσκ, η ρωσική πλευρά έστρεψε την προσοχή των Ευρωπαίων «εταίρων» στην ανάγκη να παρέμβουν στη Ρουμανία, ώστε αυτή να σταματήσει την παρέμβασή της στα εσωτερικά ζητήματα της γειτονικής Μολδαβίας.

Αυτό επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντρ Γκρουσκό, προσθέτοντας: «Η Ρωσία έδωσε προσοχή στην ανάγκη να ενισχυθεί η προσπάθεια με τη Ρουμανία, για να σταματήσει η ρουμανική πλευρά να ασκεί πολιτική πίεση στη Μολδαβία και οριστικά να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της», δήλωσε ο Γκρουσκό.

Να σημειωθεί πως ο Πρόεδρος της Μολδαβίας Βλαντίμιρ Βορόνιν, κατηγόρησε τη Ρουμανία για την οργάνωση των κινητοποιήσεων και τις ταραχές που ξέσπασαν στο Κισινιόφ στις 7 Απρίλη. Μετά από πρόταση του Βορόνιν, η κυβέρνηση της Μολδαβίας επέβαλε τότε βίζα εισόδου για όσους Ρουμάνους επιθυμούν να επισκεφτούν τη Μολδαβία. Εκτός αυτού, οι μολδαβικές αρχές εκδίωξαν όλους τους Ρουμάνους δημοσιογράφους, αφού δεν είχαν βίζα εισόδου.

Η πλευρά αυτή του ευρω-ρωσικού «διαλόγου», που έφερε στην επιφάνεια ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, δείχνει πως η συζήτηση των διαφωνιών των δύο πλευρών ξεπέρασε κατά πολύ τα ενεργειακά ζητήματα, στα οποία επίσης εκδηλώθηκαν οι οξυμένοι ανταγωνισμοί των ευρωπαϊκών και ρωσικών μονοπωλίων.


Ι.Π.

ΡΩΣΙΑ - «GAZPROM»
Νέες προειδοποιήσεις προς την ΕΕ

Συνέχεια στις πρόσφατες δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, στη σύνοδο ΕΕ - Ρωσίας, σχετικά με τις αμφιβολίες για τη δυνατότητα εκ μέρους της Ουκρανίας να εξοφλήσει τα χρέη της στην «Gazprom», που ενδέχεται να οδηγήσει σε μία νέα ενεργειακή κρίση στην ΕΕ, αποτελούν οι χτεσινές δηλώσεις εν είδη προειδοποίησης προς κάθε κατεύθυνση, του εκπροσώπου της ρωσικής εταιρείας, Σεργκέι Κουπριγιάνοφ. Ο εκπρόσωπος της «Gazprom» ξεκαθάρισε με σαφή τρόπο ότι πρόκειται για μία εμπορική επιχείρηση που συνεργάζεται με την Ουκρανική «Ναφτογκάζ», με συγκεκριμένες συμφωνίες βάσει των οποίων και ενεργεί και οι οποίες της επιτρέπουν να απαιτήσει τα χρήματα που της οφείλονται έστω και αν αυτό σημαίνει μία νέα κρίση στην ενέργεια.

Ο Σ. Κουπριγιάνοφ, απευθυνόμενος και προς την ΕΕ, η οποία έθεσε το θέμα της ενεργειακής της ασφάλειας και υπογράμμισε ότι αντιλαμβάνεται το πρόβλημα καταβάλλοντας μέγιστες προσπάθειες για να αποφευχθεί μία νέα κρίση, καλώντας παράλληλα και τις ευρωπαϊκές εταιρείες - εταίρους να δείξουν ουσιαστικό ενδιαφέρον για την πρόληψη των οικονομικών δυσκολιών της ουκρανικής εταιρείας και ζητώντας από τα «ευρωπαϊκά όργανα να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί», χωρίς να υπεκφεύγουν των δυσκολιών, όπως το Γενάρη του 2009. Τέλος, με αφορμή την παρούσα κατάσταση ο εκπρόσωπος της «Gazprom» θέτει ξανά ζήτημα «επιτακτικής ανάγκης διαφοροποίησης των οδών διαμετακόμισης αερίου», πέραν της Ουκρανίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ