ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Μάη 2009
Σελ. /40
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Προαναγγελία για ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης

Η συνέχιση των ανατροπών στα ασφαλιστικά δικαιώματα με αιχμή τη σφαγή στα βαρέα και ανθυγιεινά και την παράταση του εργάσιμου βίου η πρώτη «μεταρρύθμιση» αμέσως μετά τις ευρωεκλογές

Κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης αμέσως μετά τις ευρωεκλογές προαναγγέλλει ο Κ. Καραμανλής, βάζοντας στο στόχαστρο τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Στην πρώτη τηλεοπτική συνέντευξή του χτες το βράδυ στο «Μέγκα», ο πρωθυπουργός δεν άφησε κανένα περιθώριο για ψευδαισθήσεις για τη σφοδρότητα της επερχόμενης αντιλαϊκής καταιγίδας στην περίπτωση που η ΝΔ και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου δε βγουν αποφασιστικά αποδυναμωμένα από τις ευρωκάλπες.

Ο Κ. Καραμανλής προδιέγραψε την ολομέτωπη αντιλαϊκή επίθεση, με «καταλύτη» την κρίση, που θα σαρώσει πρώτα και κύρια τα εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα. Δεν είναι τυχαίο βέβαια ότι τα παραδείγματα που επέλεξε για να δείξει τη στοχοπροσήλωσή του στο «νέο κύμα των μεταρρυθμίσεων» ήταν η συνέχιση των ανατροπών στα ασφαλιστικά δικαιώματα, κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά στα βαρέα και ανθυγιεινά!

Αφού ξεκαθάρισε ότι η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό δεν τελείωσε - «έχει πορεία ακόμα το πράγμα. Και βεβαίως όχι κρυφή πορεία, ανοιχτή η ατζέντα», είπε - δε δίστασε να γίνει πιο συγκεκριμένος: «Δεν πρέπει να κάνουμε τη μεταρρύθμιση στα βαρέα και ανθυγιεινά; Είναι δυνατόν εμείς να έχουμε πολλαπλάσια βαρέα και ανθυγιεινά από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης; Δεν πρέπει να δώσουμε ακόμα περισσότερα ίσως κίνητρα, για την εθελούσια περαιτέρω παραμονή στην εργασία;»(!).

Παράλληλα, επιβεβαίωσε τη νέα άγρια φοροεπιδρομή σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών λέγοντας ότι «δεν έχει σχεδιασμό για νέους φόρους», σπεύδοντας ωστόσο να συμπληρώσει ότι «όμως ζούμε σε μια πάρα πάρα πολύ ρευστή κατάσταση και μπορεί αυτή η ανάγκη (σ.σ. των νέων φόρων) να προκύψει». Επέμεινε στο στόχο για μείωση του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2010, πράγμα που σημαίνει άγρια λιτότητα και περικοπές κοινωνικών δαπανών. Μάλιστα, ανέφερε ως παράδειγμα του μη υπολογισμού του πολιτικού κόστους εκ μέρους του την απόφαση της κυβέρνησης για πάγωμα των μισθών στο δημόσιο, αλλά και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, την εφαρμογή δηλαδή της «οδηγίας Μπολκενστάιν». Ολα αυτά στο όνομα της κρίσης η οποία όπως είπε «κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη να προχωρήσεις».

Απαντώντας σε πλήθος ερωτήσεων για τα διάφορα σκάνδαλα των τελευταίων ετών, ο Κ. Καραμανλής «αθώωσε» την πηγή τους, την κυρίαρχη πολιτική, αλλά και την κυβέρνηση. Δεν αποδέχθηκε πολιτικές ευθύνες και κάλυψε πλήρως τους υπουργούς για τα σκάνδαλα των δομημένων ομολόγων, των υποκλοπών, της «Ζήμενς», του Βατοπεδίου κ.ο.κ. Προκειμένου όμως να εκτονώσει την οργή της κομματικής βάσης «δεσμεύτηκε» ότι «είναι ανοιχτό» αν θα περιληφθούν στα ψηφοδέλτια της ΝΔ στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Αναφορικά με τις ευρωεκλογές επέμεινε στη θέση ότι δεν είναι πρόκριμα για τις βουλευτικές εκλογές, υποβαθμίζοντας τη σημασία τους στο ότι απλά προσφέρονται για βγουν πολιτικά μηνύματα και συμπεράσματα. Ταυτόχρονα όμως, άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών περιοριζόμενος να δηλώσει ότι «αυτή την ώρα δεν έχω καμία πρόθεση ούτε για στόχο να πάω σε εκλογές».

Στο μεταξύ, στη συνεδρίαση της κεντρικής εκλογικής επιτροπής χτες το πρωί στη Ρηγίλλης αποφασίστηκε η κλιμάκωση της προπαγανδιστικής καμπάνιας και οριστικοποιήθηκε το πρόγραμμα περιοδειών και ομιλιών του Κ. Καραμανλή μέχρι την επόμενη Κυριακή.

Στη συνεδρίαση, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν αργότερα τα μέλη του οργάνου, διαπιστώθηκε ότι «ανεβαίνει η συσπείρωση γύρω από τη ΝΔ και αυξάνεται η εμπιστοσύνη των πολιτών, ιδίως στον Κ. Καραμανλή». Επικαλούνταν προς τούτο την τελευταία δημοσκόπηση της «Public Issue» που δείχνει τη ΝΔ να κλείνει την ψαλίδα στις 4,5 μονάδες από 6 την προηγούμενη βδομάδα. Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα που ήθελαν να περάσουν χτες τα στελέχη της ΝΔ ήταν ότι «υπάρχει ρευστότητα» στο πολιτικό σκηνικό και άρα τίποτα δεν έχει κριθεί και πως «τα πάντα μπορούν αν συμβούν το βράδυ των εκλογών».

Η προεκλογική και επικοινωνιακή τακτική θα συνεχίσει να αναδεικνύει το δίλημμα «ποιος από τους δύο είναι πιο ικανός για τη διαχείριση της κρίσης», ενώ το βάρος θα το σηκώσει προσωπικά ο Κ. Καραμανλής καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Λ. Ζαγορίτης, «ο κ. Καραμανλής και ξέρει και μπορεί».

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
Στον αντιλαϊκό ευρωμονόδρομο όλα τα Βαλκάνια!

Συνέντευξη Τύπου χτες στη Θεσσαλονίκη

Ξεκάθαρος για το πόσο πραγματικά «εναλλακτικός» και καθόλου «ανατρεπτικός» πολιτικός πόλος είναι οι Οικολόγοι Πράσινοι, ήταν χτες ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου τους Μιχάλης Τρεμόπουλος στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε, για να απαντήσει στην πολιτική κριτική που δέχονται.

Οπως χαρακτηριστικά είπε, «οι Οικολόγοι Πράσινοι όσον αφορά τις διεθνείς σχέσεις της χώρας είναι υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των βαλκανικών χωρών, υπέρ μιας αειφόρας πράσινης εναλλακτικής προοπτικής για όλους τους λαούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Ξεκαθάρισε δηλαδή ότι και το κόμμα τους θέλει να δέσει χειροπόδαρα τους λαούς των Βαλκανίων στο μαντρί της ΕΕ, που ματοκύλισε το λαό της Γιουγκοσλαβίας και με τη στήριξη των Οικολόγων Πράσινων. Και φαίνεται πως έχει αναλάβει δράση με τις διάφορες Βαλκανικές Συναντήσεις που διοργανώνει, ώστε να συμβάλει στην εγκαθίδρυση της κυριαρχίας των μονοπωλίων που τώρα θα φορούν το προσωπείο της πράσινης ανάπτυξης.

Για το ενδεχόμενο να συνεργαστούν με ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ, ο Μιχ. Τρεμόπουλος είπε βέβαια ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι «δεν είναι δεκανίκι καμίας εξουσίας», αλλά αμέσως μετά επιβεβαίωσε ότι ετοιμάζονται να γίνουν σωσίβιο του συστήματος. «Εμείς μιλάμε για προγραμματική συζήτηση, λέμε για διάλογο στην ελληνική κοινωνία για να διαπιστώσουμε ποια είναι τα θέματα που μπορεί να έχουμε κοινή πορεία σε όλα τα επίπεδα και στην κοινωνία και στην εναλλακτική διακυβέρνηση και σε επίπεδο αυτοδιοίκησης και σε κεντρικό». Και πρόσθεσε: «Αν κάποιοι θέλουν να πιστεύουν ότι μπορούν να είναι μόνοι εναντίον όλων, ή κάποιοι θέλουν απλά να αναβαθμίσουν την αξίωσή τους να κυβερνήσουν αυτοδύναμα είναι δικαίωμά τους, είναι μια πολιτική επιλογή. Αλλά εμείς έχουμε μια άλλη κουλτούρα».

Επιτέθηκε στο ΚΚΕ - χωρίς βέβαια να το κατονομάσει - που ξεκάθαρα λέει ότι οριστική λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο εργαζόμενος λαός σε όλες τις πτυχές της ζωής του δεν μπορεί να υπάρξει στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος, λέγοντας πως οι Ελληνες πολίτες θέλουν «να αλλάξει η ζωή εδώ και τώρα και όχι όταν μια μέρα ο ήλιος θα λάμπει δυνατότερα, μετά την κατάληψη των χειμερινών ανακτόρων ή της Βαστίλης».

Επίσης επιχείρησε να μας πείσει ότι μπορεί να υπηρετηθούν ταυτόχρονα τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και η προστασία του περιβάλλοντος. Ετσι προχώρησε σε ένα συμψηφισμό των παραλήψεων που οδήγησαν σε ατυχήματα μεγάλης έκτασης (Τσερνομπίλ) ή των παρεμβάσεων που έγιναν στο περιβάλλον σε πρώην σοσιαλιστικές χώρες, όπως π.χ. εκτροπές ποταμών κλπ. που είχαν στόχο να υπηρετήσουν την ανάπτυξη σε όφελος του λαού, με την ασύδοτη δράση του κεφαλαίου και τα περιβαλλοντικά εγκλήματα που διέπραξε και διαπράττει σε μια σειρά χώρες, με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας του.

Υπερασπίστηκε ακόμη πιο καθαρά τον καπιταλισμό αναφέροντας ότι εκτός από την καταστροφή του περιβάλλοντος, αυτό το μοντέλο ανάπτυξης έχει και άλλες διαστάσεις. «Εχει και τη διάσταση της ανακατανομής του εισοδήματος, της δημοκρατίας, της δίκαιης κοινωνίας. Αυτό είναι ένα επίπεδο από το οποίο εμπνεόμαστε, με την κριτική που κάνει η αριστερά», είπε. Δηλαδή η σοσιαλδημοκρατία.

Μετάδοση εκλογικών αποτελεσμάτων

Κατά τις δέκα το βράδυ των ευρωεκλογών υπολογίζεται να έχουν συγκεντρωθεί τα αποτελέσματα περίπου στο 15% των εκλογικών τμημάτων της χώρας, ποσοστό ικανό να οδηγήσει σε ένα ασφαλές συμπέρασμα σχετικά με την αναμέτρηση της 7ης Ιούνη. Αυτό επισημάνθηκε χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και οι υπεύθυνοι της εταιρείας «Singular Logic» που έχει αναλάβει τη συγκέντρωση και μετάδοση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών.

Φέτος θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά, πιλοτικά, ένας νέος τρόπος μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων, μέσω κινητού τηλεφώνου. Επιλέχθηκε η εκλογική περιφέρεια της Β' Θεσσαλονίκης, επειδή έχει μεγάλο όγκο σε ψηφοφόρους και εκλογικά τμήματα. Σύμφωνα με τη διαδικασία αυτή, οι 502 δικαστικοί αντιπρόσωποι της εν λόγω εκλογικής περιφέρειας θα εφοδιαστούν με τη συσκευή κινητής τηλεφωνίας, στην οποία θα καταχωρήσουν τα αποτελέσματα των εκλογικών τμημάτων τους και στη συνέχεια θα τα αποστείλουν, μέσω κρυπτογραφημένου μηνύματος, στο κέντρο δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών. Ο συγκεκριμένος τρόπος θα διενεργηθεί παράλληλα με τον κλασικό τρόπο μετάδοσης, τα αποτελέσματα του οποίου και θα ληφθούν υπόψη.

Η ροή των αποτελεσμάτων αναμένεται να γίνεται κάθε 15 λεπτά.

Στο μεταξύ από χτες τέθηκε σε λειτουργία ο νέος δικτυακός τόπος του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr) στην οποία θα έχουν πρόσβαση και τα άτομα με αναπηρία. Σύμφωνα με το υπουργείο, τις τελευταίες δύο βδομάδες καταγράφηκαν 830.000 επισκέψεις στο «Μάθε πού ψηφίζεις» του δικτυακού τόπου του υπουργείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ