ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Μάη 2009
Σελ. /40
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Δεσμεύτηκε στη συνέχιση της αντεργατικής πολιτικής

Με τη χρήση κενών περιεχομένου συνθημάτων και το ψευδεπίγραφο δίλημμα «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε», επιχείρησε χτες ο Γ. Παπανδρέου να κρύψει, κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης Τύπου στο Ζάππειο, ότι διεκδικεί τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές και την αυτοδυναμία στις εθνικές για την επάνοδο στην εξουσία και τη συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής.

Μοιράζοντας ανέξοδες υποσχέσεις για ...«αναδιανομή του πλούτου» για «μια ευνομούμενη πολιτεία», ο Γ. Παπανδρέου απέφυγε να δεσμευτεί για αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα, την ίδια στιγμή που δεσμεύτηκε για τη διατήρηση όλων των αντεργατικών νομοθετημάτων που έχουν ψηφίσει οι κυβερνήσεις του δικομματισμού και την παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων βάσει των επιταγών και των αποφάσεων της ΕΕ.

Υπακοή στο ΔΝΤ και επέκταση του εργασιακού Μεσαίωνα

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποδέχτηκε τις συστάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σημειώνοντας ότι χρειάζεται μια «αξιόλογη κυβέρνηση», για να βγάλει «τη χώρα από την κηδεμονία», δηλώνοντας παράλληλα σύμφωνος με τους «κανόνες της δημοσιονομικής πειθαρχίας» και τις περικοπές στις «σπατάλες στο Δημόσιο», δηλαδή τις κοινωνικές δαπάνες. Υποστήριξε ότι είναι αντίθετος με το «πάγωμα των μισθών», αλλά επί της ουσίας σύμφωνος με τη «συγκράτηση» που πρότεινε το ΔΝΤ, όπως, εξάλλου, το έχει αποδείξει περίτρανα: Επικροτώντας τις αυξήσεις του 1 ευρώ τη μέρα στα μεροκάματα των εργαζομένων που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με το ΣΕΒ.

Κληθείς να απαντήσει ποιες είναι οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τους χαμηλόμισθους, τους συνταξιούχους και τους ανέργους, ο Γ. Παπανδρέου παρουσίασε μια σειρά από θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ελαστικοποιούν ακόμα περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις και λειτουργούν στη λογική της χορήγησης «ψίχουλων» αντί αυξήσεων στους μισθούς και τις συντάξεις. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ισχυρίστηκε ότι:

-- Θα «αλλάξει τις εργασιακές σχέσεις και θα καταργήσει τη μαύρη εργασία», αλλά την ίδια στιγμή πρότεινε την επέκταση της μερικής απασχόλησης, μέσω της «κοινωνικής εργασίας», της «επιδοτούμενης ημιανασφάλιστης εργασίας» και της «διά βίου κατάρτισης», που θα συμβάλει στη στήριξη της «επιχειρηματικότητας»(!) όπως είπε.

-- Θα βάλει «τέλος στα κομματικά εργοστάσια που παράγουν "stage"», αλλά πιστός στο νόμο που θέσπισε το ΠΑΣΟΚ για τα «stage» πρότεινε αυτά να επεκταθούν στον ιδιωτικό τομέα, ενισχύοντας έτσι το καθεστώς της ανασφάλιστης εργασίας για χιλιάδες νέους ανθρώπους.

-- «Θα μονιμοποιήσει τους συμβασιούχους που καλύπτουν πάγιες ανάγκες», αλλά απέφυγε να μιλήσει για συγκεκριμένο αριθμό, συντηρώντας έτσι το καθεστώς της ομηρίας, στο οποίο υπάγονται χιλιάδες εργαζόμενοι με ευθύνη των εταίρων του δικομματισμού.

-- «Θα δώσουμε 550 ευρώ στο μεμονωμένο συνταξιούχο και 950 ευρώ στο ζευγάρι» με στόχο να συγκαλύψει ότι αυτά αν δοθούν θα δοθούν με ορίζοντα τετραετίας και πίσω από τα ψίχουλα να κρύψει ότι το ΠΑΣΟΚ στοχεύει να προωθήσει νέες ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση με την «παράταση του εργάσιμου βίου» που προτείνει στο πρόγραμμά του.

«Ζεστό χρήμα» για το κεφάλαιο

Την ίδια στιγμή βέβαια, ήταν ιδιαίτερα γαλαντόμος απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο, αναλαμβάνοντας δεσμεύσεις για νέες φοροαπαλλαγές, νέα οικονομικά κίνητρα, επιδοτήσεις και αναπτυξιακά προγράμματα για τους επιχειρηματικούς ομίλους που θα επενδύσουν στην «πράσινη ανάπτυξη». Θέλουμε «καθαρές σχέσεις» με τους επιχειρηματίες, είπε ο Γ. Παπανδρέου και αμέσως έσπευσε να τους προσφέρει νέες επενδυτικές δυνατότητες στην ενέργεια, στις κατασκευές, στην αξιοποίηση του φυσικού και περιβαλλοντικού πλούτου της χώρας για την ενίσχυση της κερδοφορίας τους.

Οι αντεργατικοί νόμοι δεν αλλάζουν

Ο Γ. Παπανδρέου στήριξε όλους τους νόμους που τσακίζουν τα εργασιακά δικαιώματα, τονίζοντας μάλιστα ότι οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ κινούνται βάσει της «στρατηγικής της Λισαβόνας», που, όπως είπε, ήρθε για να στηρίξει την ...«κοινωνική πολιτική»! Εφτασε μάλιστα στο σημείο να ισχυριστεί εντελώς προκλητικά ότι το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να βάλει «τάξη σε μια ανομία και κανόνες στους εργασιακούς χώρους»!!

Αυτή η «τάξη», που ο ίδιος επικαλέστηκε, εκφράστηκε, όπως είπε, με την ψήφιση από τους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ του 65ωρου!! Ο ίδιος επίσης ισχυρίστηκε, όταν ρωτήθηκε από τον «Ρ» για το νόμο της εκ περιτροπής εργασίας (2639/98) που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και προβλέπει τριήμερη και τετραήμερη απασχόληση των εργαζόμενων με αντίστοιχη μείωση των μισθών, οι «κανόνες είναι σωστοί, αλλά δεν εφαρμόζονται καλά»(!!) από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Αντικομμουνισμός και ψηφοθηρία

Μετά από το μπαράζ των αντιλαϊκών προτάσεων, ο Γ. Παπανδρέου έσπευσε να καλύψει πλήρως τον αντικομμουνισμό και τη λασπολογία του Πάγκαλου, κάνοντας λόγο για «ανταλλαγή απόψεων που είναι χρήσιμη» και αποδεικνύοντας ότι η συγκεκριμένη επίθεση έγινε βάσει κεντρικού σχεδιασμού για την εξυπηρέτηση ψηφοθηρικών σκοπιμοτήτων, στη συνέχεια πρόσθεσε: «Το απλό μέλος και ο ψηφοφόρος του ΚΚΕ θέλουν να αλλάξει η πολιτική στη χώρα που πλήττει και τους ίδιους και αυτή είναι η δεξιά πολιτική». Ο ίδιος βέβαια πίσω από αυτό προσπάθησε να αποκρύψει ότι αυτήν την αντιδραστική πολιτική υπηρετούν με συνέπεια τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ.

Εθεσε ψευτοδιλήμματα

Οξύνοντας τη δικομματική πόλωση, εμφανίστηκε σαν πρεσβευτής της «κάθαρσης» και της «διαφάνειας», δηλώνοντας «εγώ δεν χρωστάω σε κανέναν», όπως ακριβώς και ο Κ. Καραμανλής πριν από 6 χρόνια.

Επίσης ανέφερε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει «νέα βάρη μετά τις ευρωεκλογές σε βάρος των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων», αλλά έκρυψε ότι το νέο φορολογικό σύστημα που προτείνει το ΠΑΣΟΚ κινείται στη λογική του «ενιαίου συντελεστή», ώστε να πληρώνουν το ίδιο οι επιχειρηματίες με τους μισθωτούς!

Επίσης διαχώρισε τους οπαδούς της ΝΔ από τη «βαρβαρότητα» της κυβερνητικής πολιτικής, μίλησε για την Ευρώπη της «προόδου» απέναντι σ' αυτήν της «σύντηρησης», αφού πριν είχε φροντίσει να αθωώσει την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και κάλεσε τους πολίτες σε μαζική συμμετοχή στην κάλπη, για να μετατραπούν οι ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα για να φύγει η κυβέρνηση και να έρθει το ΠΑΣΟΚ για να διαιωνίσει τη βαρβαρότητα του συστήματος που από κοινού υπηρετούν...

Τα θερινά τμήματα της Βουλής

Aνακοινώθηκαν χτες από τον πρόεδρο της Βουλής Δ. Σιούφα οι ημερομηνίες λειτουργίας των τριών θερινών Τμημάτων της Βουλής.

Το πρώτο Τμήμα θα λειτουργήσει από τις 16 Ιούνη έως και τις 9 Ιούλη, το Δεύτερο από τις 14 Ιούλη έως και τις 3 Σεπτέμβρη και το τρίτο από τις 8 Σεπτέμβρη έως και την 1η Οκτώβρη.

Η έναρξη της Ολομέλειας θα γίνει όπως κάθε φορά την πρώτη Δευτέρα του Οκτώβρη.

Οπως είναι γνωστό, με το αιφνίδιο κλείσιμο της Ολομέλειας από τον πρωθυπουργό επήλθε παραγραφή όλων των ενδεχόμενων ποινικών αδικημάτων υπουργών που έγιναν μέχρι το 2007, ενώ κατά τον κανονισμό της Βουλής στα θερινά τμήματα δεν μπορούν να διαβιβάζονται και να ανακοινώνονται δικογραφίες που αφορούν ενδεχόμενες ευθύνες υπουργών, κάτι που γίνεται μόνο όταν λειτουργεί η Ολομέλεια.

Χαμένη είναι η ψήφος στο δικομματισμό και στους συνοδοιπόρους του

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την αναφορά του Γ. Παπανδρέου στο Κόμμα

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε σχόλιό του, για την αναφορά του Γ. Παπανδρέου στο Κόμμα, σημείωσε τα εξής:

«Οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ, όπως και χιλιάδες ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ, γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, γιατί είναι ίδια με της ΝΔ. Χαμένη είναι, λοιπόν, η ψήφος στο δικομματισμό και στους συνοδοιπόρους του και μόνη χρήσιμη η ψήφος στο ΚΚΕ. Είναι ψήφος κατά της αντιλαϊκής πολιτικής, ψήφος ενίσχυσης του λαϊκού κινήματος, ψήφος με προοπτική».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ