ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Ιούνη 2009
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Να στηριχτεί με κάθε μέσο η πανοικοδομική απεργία

Ανακοίνωση - κάλεσμα του ΠΑΜΕ προς όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις

Απεργιακός αγώνας με γενικότερη σημασία είναι αυτός που δίνουν οι οικοδόμοι και η ταξική τους Ομοσπονδία
Απεργιακός αγώνας με γενικότερη σημασία είναι αυτός που δίνουν οι οικοδόμοι και η ταξική τους Ομοσπονδία
Κάλεσμα σε όλες τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, τα Συνδικάτα να βοηθήσουν με όλους τους τρόπους και σε συνεννόηση με την Ομοσπονδία Οικοδόμων να συμβάλλουν έτσι ώστε η απεργία στις 24 Ιούνη να γίνει υπόθεση όλων των κλάδων, απευθύνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, σημειώνοντας ότι «η αναμέτρηση και σ' αυτή τη μάχη θα είναι σκληρή και το αποτέλεσμά της μας αφορά όλους».

Με απόφαση της ταξικής τους Ομοσπονδίας, οι οικοδόμοι σε όλη τη χώρα απεργούν την Τετάρτη 24 Ιούνη. Κλιμακώνουν την πάλη για την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, δουλειά για όλους, μέτρα ανακούφισης των ανέργων. Συσπειρώνουν δυνάμεις για να δώσουν με όλη την εργατική τάξη αποφασιστική απάντηση στα νέα αντεργατικά μέτρα που ήδη έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό, τις εργασιακές σχέσεις, τη νέα φοροεπιδρομή στο λαϊκό εισόδημα. Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα ορίστηκε για τις 10 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος.

Αναδεικνύοντας την ανάγκη να στηριχτεί και να πετύχει η πανοικοδομική απεργία, το ΠΑΜΕ σημειώνει στο κάλεσμά του: «Η περίοδος που διανύουμε σημαδεύεται από την ένταση της επίθεσης του μεγάλου κεφαλαίου στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης. Η οικονομική κρίση αποτελεί το μόνιμο άλλοθι της εργοδοσίας για το τσαλαπάτημα των εργασιακών δικαιωμάτων. Στόχος τους είναι και οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες η εργοδοτική τρομοκρατία, το φόβητρο της απόλυσης κυριαρχεί. Η Ομοσπονδία Οικοδόμων κόντρα σε αυτό το ρεύμα παλεύει για την υπογραφή ικανοποιητικών ΣΣΕ του κλάδου και διεκδικεί μέτρα για την προστασία των ανέργων. Απέναντί της έχει την εργοδοσία, την κυβέρνηση, τα κόμματα της πλουτοκρατίας και τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Το αντεργατικό αυτό μέτωπο έχει οχυρωθεί πίσω από τη σύμβαση του ενός ευρώ που υπέγραψε πέρσι η ΓΣΕΕ. Στόχος τους δεν είναι μόνο η σύμβαση του κλάδου των οικοδόμων, αλλά όλων των κλάδων που δίνουν τη μάχη της σύμβασης με όρους ταξικής αναμέτρησης.

Είναι ταξικά επιβεβλημένη η έκφραση ταξικής αλληλεγγύης στην απεργιακή κινητοποίηση στις 24 Ιούνη, που έχει εξαγγείλει η Ομοσπονδία Οικοδόμων. Η αρχή "καμιά θυσία για την πλουτοκρατία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία" παίρνει σάρκα και οστά και μέσα από αυτή τη μάχη. Μια μάχη που δίνεται εδώ και καιρό στους δρόμους, στους χώρους δουλειάς, τα εργοτάξια, τα γιαπιά. Η αδιαλλαξία του μεγάλου κεφαλαίου είναι το κομμάτι μιας συνολικής στρατηγικής, που σε συνθήκες οικονομικής κρίσης θέλει να λαβώσει το κύρος ενός κλάδου που αποτελεί υπόδειγμα αγωνιστικής στάσης, με πλούσια μαχητική - ιστορική διαδρομή».

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
Ανοίγει δρόμο για κατάργηση της κυριακάτικης αργίας

Με τις πλάτες του ΠΑΣΟΚ, ζητάει να κηρυχτεί η περιοχή «τουριστική» και να προχωρήσουν οι ανατροπές στο ωράριο των καταστημάτων

Τον πάγιο στόχο του πολυεθνικού κεφαλαίου για κατάργηση της αργίας της Κυριακής, παραπέρα ελαστικοποίηση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και την εξόντωση των μικρών επιχειρήσεων, φαίνεται ότι επιχειρεί να υλοποιήσει - και μάλιστα αμέσως μετά τις ευρωεκλογές - ο Δήμος Αμαρουσίου. Μετά από εισήγηση του δημάρχου της περιοχής και στελέχους της ΝΔ, Γ. Πατούλη, η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου αποφάσισε να ζητήσει έγκριση από το Νομαρχιακό Συμβούλιο της Αθήνας, προκειμένου να χαρακτηριστεί ο δήμος «τουριστική περιοχή».

Το γεγονός καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο οποίος τονίζει πως «επιβεβαιώνεται ότι από την επόμενη κιόλας των ευρωεκλογών τα πολιτικά πρόσωπα των πολυεθνικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης έπιασαν χωρίς καθυστέρηση δουλειά». Καταγγέλλει επίσης τους δημοτικούς συμβούλους του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι, όπως αναφέρει, έδειξαν «να έχουν αντιρρήσεις όχι επί της ουσίας, δηλαδή στην κατάργηση της Κυριακής αργίας και στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, αλλά προς το ζήτημα της αλλαγής χρήσης γης».

Ο σύλλογος υπογραμμίζει ότι «οι παραπάνω εξελίξεις είναι μέρος της γενικότερης αντεργατικής και αντιλαϊκής πολιτικής που χρόνια τώρα προωθούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αποδέχονται και εφαρμόζουν οι δήμαρχοι αυτών των δυο κομμάτων, όπως και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Είναι πολιτικές που αφορούν στην εισαγωγή και επέκταση των ελαστικών μορφών εργασίας, στην εφαρμογή της έκθεσης Σέρκας, δηλαδή την εργάσιμη εβδομάδα των 7 ημερών και των 68 ωρών, στη ραγδαία ανατροπή των εργασιακών σχέσεων».

Ο σύλλογος καλεί τους εργαζόμενους στο εμπόριο και τους εργαζόμενους της περιοχής να καταδικάσουν τη δημοτική αρχή και την αντεργατική πολιτική την οποία στηρίζει, να μην επιτρέψουν την εφαρμογή της κατάργησης της Κυριακής αργίας και την εφαρμογή της απόφασης να βρεθούν άνεργοι 120 εργαζόμενοι στο Δήμο.

ΔΑΣ ΟΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΚΕΔΚΕ
Καταγγέλλει τη συμπαιγνία σε βάρος των ανέργων

Ανακοίνωση για το επιδοτούμενο πρόγραμμα απασχόλησης 20.000 ανέργων στους δήμους για 36 μήνες

Τη συμφωνία της κυβέρνησης της ΝΔ με την ΚΕΔΚΕ για την πρόσληψη 20 χιλιάδων ανέργων στους δήμους, καταγγέλλει η ΔΑΣ ΟΤΑ σε ανακοίνωσή της. Ταυτόχρονα, καταγγέλλει τις δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού που στηρίζουν τις πολιτικές γενίκευσης των ευέλικτων μορφών εργασίας.

Η συμφωνία αυτή, αναφέρει η ΔΑΣ ΟΤΑ, ήρθε ύστερα από πρόταση της ΚΕΔΚΕ με πρωτοστάτη το κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Π. Κουκουλόπουλο. Πρόκειται για προσλήψεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου «με σαφή όρο να μη μετατραπούν ουδέποτε σε εργασιακή μονιμότητα». Σ' αυτήν τη ρότα πορεύτηκαν όλες οι γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις, αλλά και οι δημοτικές αρχές που πρόσκεινται σε αυτά τα κόμματα και στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΔΑΣ ΟΤΑ, αναδεικνύοντας και τις ευθύνες των ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ και ΑΣΚ (ΣΥΝ), επισημαίνει ότι αυτές οι παρατάξεις απέκλεισαν τους συμβασιούχους από το πρόσφατο συνέδριο της ΠΟΕ - ΟΤΑ. Οι ίδιες παρατάξεις απέρριψαν πρόταση των ταξικών δυνάμεων για καταδίκη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, που στην αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001 ψήφισαν την απαγόρευση της μονιμοποίησης των συμβασιούχων. Ενώ σήμερα προβάλλουν το αίτημα για μονιμοποίηση όσων «καλύπτουν τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες». Δηλαδή τις ανάγκες που ορίζουν η κυβέρνηση και η ΚΕΔΚΕ. Γι' αυτό αποτελεί υποκρισία να καταγγέλλουν τη συμφωνία.

Οι συμβασιούχοι και όλοι οι εργαζόμενοι, τονίζει η ΔΑΣ, θα πρέπει να καταδικάσουν την κυβέρνηση και τα κόμματα που στηρίζουν αυτή την πολιτική. Να καταδικάσουν τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό που συμπράττει τις αντεργατικές επιλογές και να συμπορευτούν με τις ταξικές δυνάμεις, με το ΠΑΜΕ για να διεκδικήσουν το δικαίωμα στην εργασία για όλους. Να απαιτήσουν: Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κατάργηση του θεσμού των συμβασιούχων και όλων των ευέλικτων και ελαστικών σχέσεων εργασίας. Προσλήψεις μόνο μονίμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
Στάση εργασίας για τη Σύμβαση

Την ερχόμενη Τετάρτη 17 Ιούνη

Τετράωρη στάση εργασίας στον κλάδο (12 το μεσημέρι έως τη λήξη του ωραρίου εργασίας) για την Τετάρτη 17 Ιούνη, κήρυξε η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο, κλιμακώνοντας τον αγώνα για την υπογραφή ικανοποιητικής κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασία (ΣΣΕ). Η Ομοσπονδία καλεί τους εργαζόμενους στη συγκέντρωση που οργανώνει, τη μέρα της κινητοποίησης, στις δύο το απόγευμα στα γραφεία της (Χαλκοκονδύλη 56). Σε ανακοίνωσή της, η διοίκηση της Ομοσπονδίας καταγγέλλει την προκλητική στάση των εργοδοτών, οι οποίοι καθυστερούν την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη ΣΣΕ ενώ στο όνομα της κρίσης μιλάνε για αυξήσεις - ψίχουλα, στα όρια του πληθωρισμού. Η προκλητικότητά τους στηρίζεται στις κατευθύνσεις της ΕΕ, στην κυβερνητική πολιτική και στη στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. Απέναντι στις μεθοδεύσεις των εργοδοτών, η Ομοσπονδία καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν με δυναμικούς αγώνες, ενωμένοι και σε συντονισμό με τα άλλα ταξικά συνδικάτα που αυτή την περίοδο δίνουν τη μάχη των συμβάσεων. Για την υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους, για να πληρώσουν την κρίση αυτοί που τη δημιούργησαν, οι εργοδότες και το κράτος, για να μην περάσει η επίθεση που ετοιμάζουν ΕΕ, κυβέρνηση και εργοδότες με στόχο το σάρωμα των δικαιωμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ