ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Ιούνη 2009
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΑΣΣΗΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στο εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων

Αποφασισμένοι να μη σταματήσουν τον αγώνα τους δηλώνουν φορείς και κάτοικοι της Ασσήρου Θεσσαλονίκης, που για τρίτη μέρα σήμερα συνεχίζουν τον αποκλεισμό του ΧΥΤΑ της Μαυροράχης, απαιτώντας ξεκάθαρη δέσμευση ότι δε θα γίνει στην περιοχή εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων. Παράλληλα, προβάλλουν και αιτήματα για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του ΧΥΤΑ με τη δημιουργία των αναγκαίων έργων υποδομής ώστε να σταματήσει η περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής. Χτες, μετά από σχετικό αίτημα του Δήμου Μενεμένης, οι κάτοικοι επέτρεψαν την είσοδο στο ΧΥΤΑ απορριμματοφόρων του δήμου που μετέφεραν τα σκουπίδια της Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης.

Η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων, σε έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε προχτές παρουσία των εμπλεκόμενων φορέων, ομόφωνα (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) τοποθετήθηκε για μια σειρά ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, όμως απέφυγε να τοποθετηθεί στο θέμα της χωροθέτησης του εργοστασίου καύσης απορριμμάτων και παρέπεμψε να συζητηθεί στο ΔΣ του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης (ΣΟΤΑΘ). Φορείς και κάτοικοι της Ασσήρου ζητούν άμεση σύγκληση του ΔΣ του ΣΟΤΑΘ, την οποία αρνείται ο πρόεδρός του Γ. Ζουρνάς, καταγγέλλοντας τους κατοίκους ότι «λειτουργούν εκβιαστικά». Μάλιστα ο Γ. Ζουρνάς, που βάφτισε το εργοστάσιο καύσης σε εργοστάσιο «μηχανικής διαλογής ενεργειακής αξιοποίησης», χτες σε ραδιοφωνική του συνέντευξη χαρακτήρισε τους κατοίκους «υποκινούμενους» και προέβλεψε ότι «νουνεχείς παράγοντες της Ασσήρου θα τους πείσουν να σταματήσουν τον αποκλεισμό». Στο μεταξύ, η εισαγγελία, αντί να εξετάσει τις καταγγελίες για την παράνομη ταφή τοξικών υγειονομικών αποβλήτων, ανέλαβε να «νουθετήσει» τους αγωνιζόμενους κατοίκους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, που νυχθημερόν βρίσκονται στο μπλόκο, καλώντας την αστυνομία να επέμβει για να ανοίξει ο δρόμος για το ΧΥΤΑ.

Το ΚΚΕ, που καθημερινά βρίσκεται στο πλευρό των αγωνιζόμενων κατοίκων, καλεί την κυβέρνηση να αποκλείσει οποιαδήποτε σκέψη για χρήση αστυνομικής βίας. Στο χώρο της κινητοποίησης παραβρέθηκε χτες το βράδυ η βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου.

Φαίνεται πως το παιχνίδι που παίζεται σε βάρος των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Λαγκαδά συνδέεται άμεσα με τις μπίζνες συγκεκριμένων επιχειρηματιών που έχουν μπει στο χώρο της καύσης των απορριμμάτων μετά το πράσινο φως από την ΕΕ που χρηματοδοτεί και προκρίνει τέτοιες περιβαλλοντοκτόνες δράσεις για να εξασφαλίσει νέα πεδία κερδοφορίας στο κεφάλαιο.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΖΑΝΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να σταματήσουν οι διώξεις των αγωνιζόμενων κατοίκων

Να σταματήσουν οι διώξεις των αγωνιζόμενων κατοίκων του Αγ. Δημητρίου - Ρυακίου ζητά με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Κοζάνης του ΚΚΕ, με αφορμή τη νέα δίκη σε βάρος 31 κατοίκων από τους πληττόμενους οικισμούς που ορίστηκε για τις 29 Σεπτέμβρη. Οι κάτοικοι αυτοί δικάζονται για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του 2007, όταν βγήκαν δυναμικά στο δρόμο του αγώνα, διεκδικώντας τα αυτονόητα, προστασία του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος από τη ΔΕΗ ΑΕ και μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση: «Οι δίκες του Σεπτέμβρη έρχονται να αποδείξουν, για άλλη μια φορά, πόσο επικίνδυνη είναι η διασπορά αυταπατών για την επίδειξη "κατανόησης" για τα προβλήματα των πληττόμενων κατοίκων από την πλευρά της κυβέρνησης ή παραγόντων της ή της Διοίκησης της ΔΕΗ ΑΕ.

Ο μόνος δρόμος κι ο μόνος αντίλογος στην αντιλαϊκή πολιτική και τις δικαστικές διώξεις είναι η συνέχιση και η αύξηση της έντασης του δίκαιου αγώνα, η πολιτικοποίησή του, η διεύρυνσή του, η ριζοσπαστικοποίησή του. Σ' αυτή τη διαδικασία έχει ιδιαίτερη σημασία οι εργαζόμενοι, ο λαός της περιοχής να συντονίσουν παραπέρα και να οξύνουν την πάλη τους, να πλαισιώσουν και να ισχυροποιήσουν τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για να μην περάσουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης και της διοίκησης της ΔΕΗ. Σήμερα μπροστά στην οικονομική κρίση γίνεται αναγκαία η πάλη για έναν ενιαίο κρατικό φορέα ενέργειας στην υπηρεσία του λαού. Για ΔΕΗ 100% στο Δημόσιο, με αποκλειστικότητα στην παραγωγή, μεταφορά και διανομή, που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, που θα παράγει φθηνό ρεύμα για το λαό, θα εξασφαλίζει τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων σ' αυτήν».

Η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ καλεί τους κατοίκους και τον εργαζόμενο λαό αποφασιστικά να διεκδικήσουν:

  • Να σταματήσουν οι διώξεις των αγωνιζόμενων κατοίκων.
  • 5.000 προσλήψεις στη ΔΕΗ, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους, κατάργηση του δουλεμπορίου.
  • Αντικατάσταση των παλαιών μονάδων με νέες φιλικότερες για το περιβάλλον.
  • Ο λιγνίτης να παραμείνει το βασικό καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που μαζί με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στα πλαίσια ενός ενεργειακού κεντρικού σχεδιασμού μπορούν εξασφαλίσουν την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας.
  • Πλήρη αποκατάσταση του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος και αξιοποίησή του με ολοκληρωμένο σχέδιο στο δημόσιο φορέα με χρηματοδότηση από τη ΔΕΗ και το κράτος.
Μεγάλη φωτιά στην Ιτέα

Ανεξέλεγκτη μαινόταν, μέχρι αργά χτες το βράδυ, η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς χτες το απόγευμα στην Αμφισσα και έκαιγε χαμηλή βλάστηση. Από την άλλη, σχετικά έγκαιρα, αντιμετωπίστηκαν οι φωτιές που είχαν εκδηλωθεί νωρίτερα σε Κάρπαθο και Κερατέα. Συγκεκριμένα, λίγο πριν τις 5 χτες το απόγευμα, φλόγες έκαναν την εμφάνισή τους πάνω από την περιοχή Αγ. Πάντες στην Ιτέα Φωκίδας. Η φωτιά κατέκαιγε πουρνάρια και με σύμμαχο τον δυνατό άνεμο, άρχισε να ανεβαίνει την πλαγιά που οδηγεί στο χωριό Πεντεόρια. Οι κάτοικοι του χωριού Πεντεόρια ήταν σε ... επιφυλακή βλέποντας τις φλόγες να πλησιάζουν.

Νωρίτερα, είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά στην θέση Σπόα στην Κάρπαθο. Για την κατάσβεσή της, χρειάστηκε ακόμα και η μεταφορά δυνάμεων του πυροσβεστικού Σώματος από τη Ρόδο. Οι φλόγες έκαψαν δεκάδες στρέμματα δασικής έκτασης και νωρίς το απόγευμα, τέθηκε υπό έλεγχο. Παράλληλα, μικρής έκτασης φωτιά, ξέσπασε στις 7.15 χτες το απόγευμα, σε πλαγιά ανάμεσα σε Κερατέα και Λαύριο που έκαψε λίγα στρέμματα χαμηλής βλάστησης.

  • Ενας 14χρονος συνελήφθη ως υπαίτιος της πυρκαγιάς που ξέσπασε προχτές το μεσημέρι στην Πάρνηθα. Ο ανήλικος, ομολόγησε - σύμφωνα με την Πυροσβεστική - πως προκάλεσε την φωτιά, όταν πέταξε βεγγαλικό σε ξερά χόρτα. Μετά την απολογία του στον Εισαγγελέα ανηλίκων, αφέθηκε ελεύθερος.
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ 15ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ
Στο εδώλιο με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση

Στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου θα καθίσουν τελικά οι δύο ειδικοί φρουροί, Ε. Κορκονέας και Β. Σαραλιώτης, μετά από βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας. Οι δικαστές έκριναν ότι πρέπει να δικαστούν οι δύο αστυνομικοί που εμπλέκονται στο θάνατο του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, τον περασμένο Δεκέμβρη στα Εξάρχεια, με τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο ο πρώτος και της άμεσης συνέργειας σε αυτή ο δεύτερος. Παράλληλα, παρατείνεται μέχρι τη δίκη η προφυλάκισή τους.

Εκλογοαπολογιστική του ΣΦΕΑ 1967-'74

Καλούνται τα μέλη του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση και στις αρχαιρεσίες για εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής, που πραγματοποιείται αύριο, Κυριακή 14 Ιουνίου, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα «Ελευθερίας» του κτιρίου του Μουσείου Αντιδικτατορικής Δημοκρατικής Αντίστασης, στο Πάρκο Ελευθερίας στην Αθήνα (Στάση ΜΕΤΡΟ, Μέγαρο Μουσικής).

Διευκρινίζεται ότι δικαίωμα ψήφου στη Γενική Συνέλευση έχουν τα μέλη του Συνδέσμου που έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Η ταμειακή τακτοποίηση μπορεί να γίνει και την ημέρα της Γενικής Συνέλευσης. Η εγγραφή μέλους έχει οριστεί σε 3 ευρώ και η ετήσια συνδρομή σε 5 ευρώ.

Το δικαίωμα ψήφου με εξουσιοδότηση ισχύει για ένα και μόνο μέλος. Κανένας δεν μπορεί να εκπροσωπήσει περισσότερους από έναν.

Κάθε προσερχόμενο μέλος παρακαλείται να δηλώνει την παρουσία του και να υπογράφει και σε περίπτωση αλλαγής διεύθυνσης ή τηλεφώνου να ενημερώνει το Σύνδεσμο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ