ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 8 Ιούνη 2009 - 2η έκδοση
Σελ. /32
Οι εκλογές σε άλλες χώρες της ΕΕ

Κύριο χαρακτηριστικό η μεγάλη αποχή που άγγιξε το 57%

Αδεια εκλογικά τμήματα σε όλη την ΕΕ
Αδεια εκλογικά τμήματα σε όλη την ΕΕ
Ολοκληρώθηκε χτες η διαδικασία των ευρωεκλογών και στις 27 χώρες - μέλη της ΕΕ, που ξεκίνησε στις 4 Ιούνη, προκειμένου να εκλέξει τα 736 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αντί 785, που είχε το προηγούμενο Σώμα.

Κύριο χαρακτηριστικό της διαδικασίας ήταν η μεγάλη αποχή στις περισσότερες χώρες. Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από την έδρα του Ευρωκοινοβουλίου, η συμμετοχή στις 27 χώρες της ΕΕ δεν ξεπέρασε το 43,01%, κάτι που σημαίνει ότι η αποχή έφτασε το 56,9%. Το προηγούμενο χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής είχε καταγραφεί στις τελευταίες ευρωεκλογές, του 2004, όπου η συμμετοχή είχε καταγραφεί στο 45,5%. Αυτό το γεγονός δείχνει μια διάθεση αποστροφής σημαντικών λαϊκών μαζών προς την ΕΕ που εκφράζεται με αυτόν τον τρόπο, που συνιστά όμως «άσφαιρα πυρά». Αντικατοπτρίζει ταυτόχρονα το επίπεδο ανάπτυξης του εργατικού και λαϊκού κινήματος σε πολλές χώρες και ιδιαίτερα της δράσης των κομμουνιστικών κομμάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι ειδικά εκεί που είναι πιο αδύναμα, παρατηρείται αύξηση της ακροδεξιάς, που χειραγωγεί σημαντικό κομμάτι των λαϊκών στρωμάτων με το λαϊκισμό, την ξενοφοβία και τα θολά συνθήματα.

Σε ό,τι αφορά αυτή καθαυτή τη διαδικασία πρώτοι κλήθηκαν στις κάλπες την Πέμπτη οι ψηφοφόροι της Βρετανίας που εκλέγουν 72 ευρωβουλευτές και της Ολλανδίας, με 25 εκπροσώπους, ενώ την Παρασκευή άνοιξαν οι κάλπες στην Τσεχία (22 ευρωβουλευτές) και την Ιρλανδία (12 ευρωβουλευτές). Το Σάββατο συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα η ψηφοφορία στην Τσεχία και παράλληλα άνοιξαν οι κάλπες στην Κυπριακή Δημοκρατία (6), στη Λετονία (8), στη Μάλτα (5) και στη Σλοβακία (13), αλλά και στη Γαλλία (72) και την Ιταλία (72), οι οποίες και ολοκλήρωσαν τη διαδικασία την Κυριακή. Χτες τελευταία μέρα των ευρωεκλογών ψήφισαν η Αυστρία (17), το Βέλγιο (22), η Βουλγαρία (17), η Γερμανία (99), η Δανία (13), η Ισπανία (50), η Εσθονία (6), η Φινλανδία (13), η Ουγγαρία (22), η Λιθουανία (12), το Λουξεμβούργο (6), η Πολωνία (50), η Πορτογαλία (22), η Ρουμανία (33), η Σλοβενία (7) και η Σουηδία (18).

Σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΕ, τα αποτελέσματα απαγορεύτηκε να γνωστοποιηθούν, ακόμα και στις χώρες που ολοκλήρωσαν τις προηγούμενες μέρες τη διαδικασία, πριν από τις 11μμ (ώρα Ελλάδας), προκειμένου να μην «επηρεαστούν οι ψηφοφόροι» των κρατών - μελών που δεν είχαν ακόμα προχωρήσει στις εκλογές, με αποτέλεσμα χτες έως αργά το βράδυ για αρκετές χώρες να μην υπάρχουν στοιχεία για τα αποτελέσματα.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
Χαμηλή συμμετοχή

Από παλιότερες μεγάλες κινητοποιήσεις του πολωνικού λαού που αντιστέκεται στην ΕΕ, χωρίς ωστόσο αυτό να εκφραστεί στις χτεσινές εκλογές

Associated Press

Από παλιότερες μεγάλες κινητοποιήσεις του πολωνικού λαού που αντιστέκεται στην ΕΕ, χωρίς ωστόσο αυτό να εκφραστεί στις χτεσινές εκλογές
Στη Λετονία, που πλήττεται από τις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης, οι επίσημες εκτιμήσεις σχετικά με τη συμμετοχή των ψηφοφόρων ποικίλλουν καθώς από τη μια ο Πρόεδρος, Β. Ζάτλερς, σημείωνε πως το 80% των εκλογέων αναμένεται να προσέλθει στις κάλπες, ενώ ο πρωθυπουργός, Β. Ντομπρόφσκι, προέβλεψε χαμηλή συμμετοχή. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των εκλογών είναι το γεγονός ότι τα κόμματα που έχουν ρίζες στο ρωσόφωνο πληθυσμό - ο οποίος έχει δεχθεί σημαντικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του - φαίνεται να έχουν αυξήσει κατά πολύ τις δυνάμεις τους. Συγκεκριμένα, το Κέντρο Αρμονίας λαμβάνει το 17-20% των ψήφων διπλασιάζοντας το ποσοστό που κατέγραφε στις δημοσκοπήσεις. Αν επιβεβαιωθούν τελικά αυτές οι πληροφορίες, τότε είναι πιθανό ο Αλφρεντ Ρούμπιξ - που ήταν ο τελευταίος ηγέτης επί σοσιαλιστικής διακυβέρνησης και έχει φυλακιστεί για τα ιδανικά του - να εκλεγεί ευρωβουλευτής. Επιπλέον, το ρωσόφωνο κίνημα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Ενωμένη Λετονία λαμβάνει το 13%, το κεντροδεξιό αντιπολιτευόμενο Πρώτο Κόμμα συγκεντρώνει το 12% και το κυβερνών κόμμα Ενωσης Πολιτών φαίνεται να λαμβάνει το 19-24%.

Στη Σλοβακία, παρά την έκκληση του Προέδρου της χώρας, Ιβάν Γκασπάροβιτς, το ποσοστό συμμετοχής ήταν ιδιαίτερα χαμηλό, φτάνοντας μόνο στο 19,63%. Πολιτικοί σχολιαστές εκτιμούν πως η μεγάλη αποχή οφείλεται στο γεγονός ότι ο πληθυσμός έχει ψηφίσει ήδη φέτος σε δύο γύρους προεδρικών εκλογών.

Στη Βουλγαρία τα έξιτ πολ δείχνουν μια ελαφριά υπεροχή του αντιπολιτευόμενου κεντροδεξιού κόμματος GERB (25,8%), ενώ ο κυβερνών συνασπισμός του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του Κινήματος για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες των εθνικών Τούρκων (21% και 13,8% αντίστοιχα) και το υπερεθνικιστικό κόμμα Ατάκα το 10,9%, όπως μετέδωσε το πρακτορείο «Skala». Επιπλέον, η «Μπλε Συμμαχία», που ενώνει την Ενωση των Δημοκρατικών Δυνάμεων και τους Δημοκράτες για μια Δυνατή Βουλγαρία, λαμβάνει το 7,4%. Πάντως, σύμφωνα με τα έξιτ πολ τεσσάρων εταιρειών δημοσκοπήσεων, το ποσοστό συμμετοχής κυμαίνεται από 33% έως 36%. Ιδιαίτερο στοιχείο της εκλογικής αναμέτρησης είναι οι καταγγελίες για την επιχείρηση εξαγοράς ψήφων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Στην Ουγγαρία το αντιπολιτευόμενο δεξιό κόμμα Fidesz (Ουγγρική Ενωση Πολιτών) φαίνεται να εξασφαλίζει το προβάδισμα με 67% των ψήφων έναντι του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος MSZP που λαμβάνει το 19% και το κόμμα της άκρας δεξιάς «Jobbik» συγκεντρώνει το 8%, ενώ η συμμετοχή έφτασε στο 35%.

Σε ό,τι αφορά στις ευρωεκλογές στη Ρουμανία, το ποσοστό συμμετοχής έφθασε χτες το μεσημέρι στο 21,63%, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κεντρικού Εκλογικού Γραφείου παρά τις εκκλήσεις που απηύθυνε ο Πρόεδρος της χώρας, Τράιαν Μπασέσκου. Παράλληλα, τα έξιτ πολ αναφέρουν ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα λαμβάνει το 31%, το κεντρώο Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα το 30,4%, το κόμμα της Μεγάλης Ρουμανίας το 7,2%, ενώ η κόρη του Ρουμάνου Προέδρου, Ελενα Μπασέσκο, που κατέβαινε ως ανεξάρτητη συγκεντρώνει το 3,4% και μία έδρα.

Τέλος, στην Πολωνία σημαντικό προβάδισμα αναμένεται να έχει το κυβερνών κόμμα, η Πλατφόρμα Πολιτών, λαμβάνοντας περίπου τις μισές από τις 50 έδρες της χώρας, ενώ για την Τσεχία δεν υπήρχαν ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές στοιχεία.

ΙΤΑΛΙΑ
Πρώτος ο Μπερλουσκόνι

ΡΩΜΗ.-

Παρά τη σκανδαλολογία στην οποία έχει βυθιστεί ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τις τελευταίες βδομάδες, το ευρωψηφοδέλτιό του, στο οποίο έχει ο ίδιος τεθεί επικεφαλής, με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, θ' αναδειχτεί πρώτο από τις κάλπες των ευρωεκλογών. Σύμφωνα, πάντα, με τις εκτιμήσεις αυτές, το κόμμα «Λαός της Ελευθερίας», στο οποία συμμετέχουν το κόμμα του Μπερλουσκόνι «Φόρτσα Ιτάλια», και το κόμμα του Τζιανφράνκο Φίνι «Εθνική Συμμαχία», αναμένεται να συγκεντρώσει ποσοστό μεταξύ 38% - 43%.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, που ιδρύθηκε το 2007, δε φαίνεται να καταφέρνει να κερδίσει από τη δίνη στην οποία έχει περιπέσει ο Μπερλουσκόνι, και συγκεντρώνει, με βάση πάντα τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, 23% - 27%. Ακολουθεί η ακροδεξιά «Βόρεια Λίγκα» που συνεργάζεται με το κυβερνών κόμμα, η οποία στις προγνώσεις συγκεντρώνει 9% - 11% ενώ κατά πόδας φέρεται ν' ακολουθεί το κόμμα «Ιταλία των Αξιών», που ίδρυσε ο γνωστός από την υπόθεση «Καθαρά Χέρια», πρώην εισαγγελέας, Αντόνιο ντι Πιέτρο, με 7% - 9%.

Το κεντρώο κόμμα UDC, του πρώην προέδρου της Βουλής, Πιερ Φερντινάντο Καζίνι, φαίνεται ότι συγκεντρώνει 5% - 7% και ακολουθεί η συνεργασία της «Κομμουνιστικής Επανίδρυσης» με το Κόμμα των Ιταλών Κομμουνιστών που, με βάση τις δημοσκοπήσεις, θα βρεθεί στο όριο εκλογής ενός ευρωβουλευτή, παλεύοντας για το 4%, αφού αυτό είναι το μέτρο στην Ιταλία.

Οι κάλπες στη γειτονική χώρα έμειναν ανοιχτές δύο μέρες, Σάββατο και Κυριακή, καθώς μαζί με τις ευρωεκλογές διενεργήθηκαν και οι τοπικές και περιφερειακές εκλογές. Σύμφωνα, τέλος, με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, χτες το απόγευμα, λίγη ώρα πριν τελειώσει η ψηφοφορία, η συμμετοχή δεν είχε ξεπεράσει το 30,7%, λίγο παρακάτω από το 34% που είχε ψηφίσει στις ευρωεκλογές του 2004.

ΓΑΛΛΙΑ
Προς άνετη επικράτηση το κόμμα του Σαρκοζί

ΠΑΡΙΣΙ.--

Με διαφορά φαίνεται, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, να επικρατεί το κυβερνών δεξιό κόμμα UMP του Προέδρου Σαρκοζί στην ευρωπαϊκή κάλπη, που σημαδεύτηκε, όπως αναμενόταν και από τις δημοσκοπήσεις, από αποχή ρεκόρ, που έφθασε το 59,5%, δύο ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από την αποχή στις εκλογές του 2005. Ενώ οι θριαμβολογίες στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος είχαν, ήδη, ξεκινήσει, κατήφεια επικρατούσε στους Σοσιαλιστές, οι οποίοι δεν κατάφεραν να κεφαλοποιήσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, και φέρονται να συγκεντρώνουν 16,8%.

Και το σκηνικό για τους Σοσιαλιστές γίνεται χειρότερο, αν σκεφτεί κανείς ότι με βάση τα πρώτα αποτελέσματα, διαγκωνίζονται με τους Οικολόγους του Ντανιέλ Κον Μπετί, που εμφανίζονταν να συγκεντρώνουν 16,2%, αποτελώντας τη μεγαλύτερη έκπληξη της χτεσινής διαδικαιας. Το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κίνημα του Μπαϊρού φαίνεται τελικά να πέφτει στο 8,5% και να χάνει καθαρά την τρίτη θέση που του έδιναν οι περισσότερες δημοσκοπήσεις. Την ίδια στιγμή, το ακροδεξιό «Εθνικό Μέτωπο» του Ζαν Μαρί Λεπέν συγκεντρώνει 6,5% ενώ ένα ακόμη 4,8% συγκεντρώνει το εξίσου δεξιό ακραίο κόμμα του ευρωσκεπτικιστή ντε Βιλιέ «Λιμπερτάς».

Στην άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος, το Μέτωπο της Αριστεράς, όπου συμμετέχουν το Γαλλικό ΚΚ και το Κόμμα της Αριστεράς κατά τα πρότυπα του Die Linke της Γερμανίας, συγκέντρωνε, στα πρώτα αποτελέσματα 6,3% ενώ το Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα του Ολιβιέ Μπεζανσενό έπεφτε στο 4,8% παρά το γεγονός ότι οι αρχικές δημοσκοπήσεις του έδιναν μεγαλύτερο ποσοστό. Τέλος, η τροτσκιστική «Εργατική Λίγκα» θ' αρκεστεί, όπως φαίνεται, στο 1,2%.

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο εκλογής ευρωβουλευτή στη Γαλλία είναι 4% και μετά τη διεύρυνση της ΕΕ, αντί για 78 βουλευτές η Γαλλία εκλέγει 72.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΑΥΣΤΡΙΑ
Ηττα των σοσιαλδημοκρατών

Η αποχή για άλλη μία φορά είναι ο νικητής της κρίσιμης, λόγω των επικείμενων γενικών εκλογών του Σεπτεμβρίου, αναμέτρησης για την ανάδειξη των 99 μελών που εκπροσωπούν τη Γερμανία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η συμμετοχή στις εκλογές ήταν 42,5% μόλις κατά μισή ποσοστιαία μονάδα μικρότερη από το 2004 (43%). Νικητής των εκλογών το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα CDU/CSU της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ που βάσει των δημοσκοπήσεων έξω από τα εκλογικά τμήματα για το δίκτυο ΑRD αποσπά το 38,5% από 44,5% που είχε συγκεντρώσει το 2004. Εντούτοις τα ποσοστά του έτερου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος-SPD, παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά καθώς φέρεται να αποσπά το 21,3% των ψήφων έναντι του 21,5% που είχε συγκεντρώσει το 2004.

Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες-(FDP), σύμφωνα με τα σενάρια εταίρος του CDU μετά τις εκλογές, βρίσκονται στο 10,5%, οι Πράσινοι στο 12,3% και «η Αριστερά»-Die Linke στο 7,2%. Ετσι εάν τα εξιτ πολς επιβεβαιωθούν και από τα αποτελέσματα της κάλπης, το CDU/CSU θα εκλέξει 42 (34+8) βουλευτές, το SPD 24, το FDP 12, οι Πράσινοι 13 και το Die Linke 8.

Στην Αυστρία

Μεγάλος ηττημένος των ευρωεκλογών στην Αυστρία που εκλέγει 17 ευρωβουλευτές, φέρεται ότι είναι το μεγαλύτερο από τα δύο κόμματα της κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού», το Σοσιαλδημοκρατικό-(SP). Αμέσως μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων όπου περίπου είχε διαφανεί η κατανομή των δυνάμεων, ο γενικός γραμματέας των Σοσιαλδημοκρατών Γκιούντερ Κρόιτερ, παραδέχθηκε τη «βαριά ήττα» του κόμματός του. Εν αντιθέσει το συγκυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα-(VP) αναδεικνύεται πρώτο κόμμα της εκλογικής αναμέτρησης.

Από την άλλη πλευρά μεγάλος νικητής των Ευρωεκλογών είναι αφ' ενός το ακροδεξιό Κόμμα των «Ελευθέρων» της αντιπολίτευσης, το οποίο υπερδιπλασίασε το ποσοστό του, καθώς και ο ανεξάρτητος Χανς Πέτερ Μάρτιν ο οποίος βελτίωσε σημαντικά τη δύναμή του.

Οι 17 έδρες (μέχρι τώρα 18) της Αυστρίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατανέμονται, στη βάση των πρώτων προβλέψεων και αποτελεσμάτων, ως εξής: Λαϊκό Κόμμα 6 έδρες, Σοσιαλδημοκράτες 4, Λίστα Μάρτιν 3, Ελεύθεροι 2 και Πράσινοι 2 έδρες. Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις εκλογές ήταν 42,2%.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ
«Νικητής» αποχή και αντιπολίτευση

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.--

Η μεγάλη αποχή φαίνεται πως ήταν ο πραγματικός νικητής των ευρωεκλογών στη Σλοβενία καθώς υπολογίζεται πως κυμάνθηκε γύρω στο 70 - 80%. Σύμφωνα με ανακοίνωση της κεντρικής εκλογικής επιτροπής έως τις 16.00 (τοπική ώρα) είχε ψηφίσει μόλις το 19%. Η μεγαλύτερη προσέλευση εγγεγραμμένων ψηφοφόρων αναφέρθηκε στην πρωτεύουσα της Σλοβενίας, Λιουμπλιάνα, όπου ψήφισε μόλις το 20,86%...

Κατά τα λοιπά, πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές για την ανάδειξη των επτά Σλοβένων ευρωβουλευτών αναδείχθηκαν οι αντιπολιτευόμενοι «Δημοκράτες» (SDS) που σύμφωνα με έξιτ πολ της σλοβενικής ραδιοτηλεόρασης (RTV) προηγούνταν με 26,5%. Επονται οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες (SD) του πρωθυπουργού Μπόρατ Πάχορ με 18,2%.

Αποτελέσματα έξιτ πολ του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού POPTV έφεραν πρώτους τους αντιπολιτευόμενους «Δημοκράτες» με 32% και δεύτερους τους κυβερνώντες «Σοσιαλδημοκράτες» με 22%.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ηττα των «Εργατικών»

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Αμετακίνητος παραμένει ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν ότι δεν προτίθεται να αποχωρήσει από την εξουσία, λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων για τις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν την Πέμπτη 4 Ιούνη που αναμένεται να είναι συντριπτικά για το κυβερνών Εργατικό Κόμμα. Ο Γκόρντον Μπράουν παραδέχθηκε χτες ότι περνά μια «δύσκολη περίοδο», αλλά επανέλαβε ότι έχει την πρόθεση να παραμείνει στην εξουσία... Ταυτόχρονα ανοδική πορεία έχει και το ακροδεξιό κόμμα ενώ χτες στο Μάντσεστερ έγιναν συμπλοκές οπαδών του, που πανηγύριζαν, με αντιφασίστες διαδηλωτές.

Εντούτοις, το μεγάλο ραντεβού με το Εργατικό Κόμμα θεωρείται ότι θα είναι σήμερα οπότε και η συνεδρίαση του Εργατικού Κόμματος όπου θα τεθεί αναμφισβήτητα ζήτημα ηγεσίας. Υπενθυμίζεται ότι ο Γκόρντον Μπράουν προχώρησε την Παρασκευή σε περιορισμένο ανασχηματισμό της κυβέρνησής του έπειτα από τις απογοητευτικές επιδόσεις του στις δημοτικές εκλογές στην Αγγλία και μετά την παραίτηση δέκα μελών της κυβέρνησής του, εν μέρει και εξαιτίας του σκανδάλου κατάχρησης των βουλευτικών εξόδων.

ΚΥΠΡΟΣ
Δύο ευρωβουλευτές για το ΑΚΕΛ

Μάχη στήθος με στήθος έδωσαν στις κάλπες των ευρωεκλογών το Σάββατο το ΑΚΕΛ και το ΔΗΣΥ, στην Κύπρο. Το ΔΗΣΥ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα με 35,65% και εκλέγει δύο ευρωβουλευτές, ενώ σε απόσταση αναπνοής ακολουθεί το ΑΚΕΛ, με 34,9%, με επίσης δύο εκπροσώπους στο Ευρωκοινοβούλιο. Από έναν ευρωβουλευτή εκλέγουν το ΔΗΚΟ, με 12,28% και η ΕΔΕΚ με 9,85%, ενώ η αποχή άγγιξε το δυσθεώρητο για την Κύπρο 41,12%, κάτι που πρέπει να μελετηθεί και να εκτιμηθεί, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του Γενικού Εφόρου Εκλογών Λάζαρου Σαββίδη.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, δήλωσε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, δεδομένου ότι το κόμμα σημείωσε σημαντική αύξηση 7% σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές και αύξηση γύρω στο 4% από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, καθώς βαλλόταν από όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις κατά την προεκλογική περίοδο, προσθέτοντας ότι «παραδοσιακά είναι πρωτοφανές για κυβερνών κόμμα στην ΕΕ, όχι απλά να διατηρεί τα ποσοστά του, αλλά να τα αυξάνει περισσότερο», γεγονός που αποδεικνύει ότι «παραμένει ισχυρή πολιτική δύναμη, ικανή να στηρίξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυβέρνηση», ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι το ΑΚΕΛ θα απασχολήσουν σοβαρά και τα ποσοστά αποχής.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Ανοδος ακροδεξιάς

ΧΑΓΗ.--

Με 40% συμμετοχή στις εκλογές έκλεισαν οι κάλπες την Πέμπτη στην Ολλανδία, όπου πρώτη δύναμη αναδείχθηκε το κυβερνών κόμμα Χριστιανοδημοκρατικής Εκκλησης, με 20%, έχοντας υποστεί απώλειες της τάξης του 4,5%, σε σχέση με τις εθνικές εκλογές και λαμβάνοντας πέντε έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ στη δεύτερη θέση έρχεται το ακροδεξιό Κόμμα για την Ελευθερία, με 16,9% και τέσσερις έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο, αντί 6% που είχε λάβει στις εθνικές εκλογές. Ακολουθούν το Ολλανδικό Εργατικό Κόμμα (σοσιαλδημοκράτες), με 12,2% και τρεις έδρες, το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (11,3% - τρεις έδρες), Δημοκράτες (11,3% - τρεις έδρες), Πράσινη Αριστερά (8,9% - τρεις έδρες), Σοσιαλιστικό Κόμμα (7,1% - δύο έδρες) και η Χριστιανική Ενωση - Ανανεωμένο Πολιτικό Κόμμα (6,9% - δύο έδρες).

Στο μεταξύ εξακολουθεί η ένταση μεταξύ Χάγης και Βρυξελλών, λόγω της πρόωρης δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων, με την Ολλανδία να δηλώνει ότι είναι σε εξέλιξη διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις και να αποφύγει τις «κυρώσεις»...

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
Δεν ψήφισαν έξι στους δέκα...

ΕΛΣΙΝΚΙ.-- Στις κάλπες προσήλθε χτες το 40,3% των εγγεγραμένων Φινλανδών ψηφοφόρων, προκειμένου να εκλέξουν τους 13 (αντί για 14 το 2004) εθνικούς εκπροσώπους τους στο Ευρωκοινοβούλιο.

Σύμφωνα με την καταμέτρηση του 73% των ψηφοδελτίων, πρώτο κόμμα αναδεικνύεται το «Κόμμα Κέντρου Φινλανδίας» με 21,6% και τρεις ευρωβουλευτές. Από τρεις ευρωβουλευτές εκλέγει και το Κόμμα «Εθνικού Συνασπισμού» που παίρνει 21,4%. Δύο ευρωβουλευτές φαίνεται πως εκλέγει το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με ποσοστό 17,8%. Η «Πράσινη Λίγκα» εκλέγει έναν ευρωβουλευτή με 10,4%. Από έναν ευρωβουλευτή εκλέγουν το δεξιό κόμμα των «Αληθινών Φιλανδών» (10%), οι «Χριστιανοδημοκράτες» (4,4), το «Κόμμα του Σουηδικού λαού» (6,5) και η «Συμμαχία Αριστερής Πτέρυγας» (6%).

ΔΑΝΙΑ
Η αποχή πρώτη ... «δύναμη»

KOΠΕΓΧΑΓΗ.-- Μόλις το 37,9% των Δανών ψηφοφόρων προσήλθε χτες στις κάλπες για να εκλέξει τους 13 εκπροσώπους του στην 736μελή Ευρωβουλή. Σύμφωνα με έξιτ πολς απ' το κανάλι ΤV2, το «Κόμμα του δανέζικου λαού» (που συμμετέχει στην κυβέρνηση) φαίνεται πως εκλέγει έναν ευρωβουλευτή. Αντίθετα το κόμμα ευρωσκεπτικιστών, «Κίνημα του Ιούνη», φαίνεται πως δεν εκλέγει ούτε μία έδρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ