ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Ιούνη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ
Αύξηση των κρουσμάτων και μέτρα πρόληψης

Τους 23 έφτασαν οι ασθενείς στη χώρα μας, 11 από τους οποίους έχουν ιαθεί πλήρως

Νέα δεδομένα σωρεύτηκαν στη χώρα μας το τελευταίο τριήμερο, καθώς τα σποραδικά και εισαγόμενα κρούσματα της νέας γρίπης, ακολούθησε πολυπληθής εμφάνιση περιστατικών. Τα καταγεγραμμένα κρούσματα έφτασαν στα 23, εκ των οποίων τα 11 έχουν ιαθεί πλήρως και έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους. Από τη στιγμή που ο ιός θα μεταδίδεται από κάτοικο σε κάτοικο της χώρας, χωρίς αυτοί να έχουν επισκεφθεί χώρα του εξωτερικού, θα θεωρείται ότι ο ιός μεταδίδεται στην κοινότητα και η χώρα μας θα περάσει αυτόματα σε φάση ετοιμότητας «6». Στη φάση αυτή βρίσκονται σήμερα χώρες του εξωτερικού, αλλά, προς το παρόν, δεν κρίνεται σκόπιμο να συμβεί το ίδιο και στη δική μας.

Τη Δευτέρα συνεδρίασε η Εθνική Επιτροπή Πανδημίας της Γρίπης (ΕΕΠΓ). Τις προτάσεις της θα μελετήσει η κυβέρνηση και θα πάρει τις τελικές αποφάσεις. Οι επιστήμονες που μετέχουν στην ΕΕΠΓ εισηγήθηκαν τα εξής, ανάμεσα σε άλλα, μέτρα:

  • Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) θα καθορίσει οδηγία για τον αυστηρό προσδιορισμό χορήγησης των αντιικών φαρμάκων.
  • Το ΚΕΕΛΠΝΟ θα επαναπροσδιορίσει τον ορισμό του κρούσματος βάσει πλέον των νέων δεδομένων και θα αποσταλεί σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Ειδικότερα η ΕΕΠΓ συνιστά τη χρήση εμβολίου, για πνευμονιόκοκκο κατόπιν οδηγιών που θα εκδοθούν επίσης από το ΚΕΕΛΠΝΟ.
  • Η Επιτροπή συμφωνεί με την εισήγηση του ΚΕΕΛΠΝΟ και του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας για άμεση ταχύτατη προμήθεια 8 εκ. δόσεων εμβολίου για τον ιό της γρίπης Η1Ν1 - που μπορούν να καλύψουν 4 εκ. άτομα σε περίπτωση δύο δόσεων.
  • Η ΕΕΠΓ συνιστά την κατ' οίκον ή στο νοσοκομείο νοσηλεία, ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού και την κρίση βεβαίως του θεράποντος ιατρού.
Για τα εμβόλια

Ειδικότερα, οι συστάσεις της Επιτροπής για τα εμβόλια σημαίνουν τα εξής:

1. Τον εμβολιασμό των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών με το εμβόλιο έναντι του πνευμονιόκοκκου, προκειμένου να αποφευχθούν επιπλοκές από το αναπνευστικό σύστημα. Το εμβόλιο αυτό μπορεί να γίνει και τώρα, ενώ τα παιδιά είναι ήδη θωρακισμένα καθώς το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο περιλαμβάνεται στο υποχρεωτικό πρόγραμμα εμβολιασμών.

2. Τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της εποχικής γρίπης. Συνήθως ο εμβολιασμός για την κλασική γρίπη διενεργείται στα μέσα του φθινοπώρου, αλλά για φέτος οι επιστήμονες συστήνουν τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων το Σεπτέμβρη.

3. Τον εμβολιασμό για το νέο ιό της γρίπης. Το εμβόλιο αναμένεται να είναι έτοιμο στις αρχές του φθινοπώρου στη χώρα μας.

Οσον αφορά τον αρχικό σχεδιασμό να διαμορφωθεί ένα δωμάτιο σε κάθε ξενοδοχείο για τη νοσηλεία πιθανών κρουσμάτων, η κυβέρνηση έκανε πίσω μετά τις αντιδράσεις των ξενοδόχων πως τα «ξενοδοχεία δεν είναι νοσοκομεία».

Στον υπόλοιπο κόσμο

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα κρούσματα της «νέας γρίπης» καταγράφουν ραγδαία αύξηση, καθώς χτες ξεπέρασαν τα 36.000 σε 75 χώρες, ενώ οι θάνατοι έχουν φτάσει τουλάχιστον τους 163. Ανάμεσά τους, μία 38χρονη Σκωτσέζα μητέρα ενός νεογέννητου μωρού, η οποία όμως είχε και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας που επιβάρυναν την κατάστασή της. Επίσης στο Μαϊάμι πέθανε ένα δεκάχρονο παιδί.

Για πρώτη φορά επιβεβαιωμένα κρούσματα της ασθένειας ανακοινώθηκαν το περασμένο 48ωρο σε Ιορδανία, Κατάρ και Υεμένη. Αίσθηση προκαλεί και ο τριπλασιασμός των κρουσμάτων στη Νέα Ζηλανδία μέσα σε λιγότερο από μία βδομάδα. Παράλληλα, συνεχίζεται και ο πόλεμος των πολυεθνικών του φαρμάκου που έχουν μυριστεί «ψητό», με την εξέλιξη της νόσου. Μετά τη γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi-Aventis, χτες και η αμερικανική εταιρεία Baxter που συνεργάζεται με το Πεντάγωνο, ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να προχωρήσει στην παραγωγή μεγάλης κλίμακας εμβολίου κατά του ιού Η1Ν1, που προκαλεί τη «νέα γρίπη» Α.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ «ΜΗΤΕΡΑ»
Αντιπαλεύουν την υποβάθμιση και την ιδιωτικοποίηση

Στάση εργασίας χτες. Στο πλευρό τους βρέθηκε, εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Γ. Πρωτούλης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος

«Τώρα, χωρίς χάσιμο χρόνου, είναι η ώρα για να προβάλει μπροστά ένα ταξικό λαϊκό κίνημα, που θα σαρώσει και θα ανατρέψει όλα τα μέτρα που βάζουν στο στόχαστρο την Υγεία και την Πρόνοια, τις εργασιακές σχέσεις και την Κοινωνική Ασφάλιση», τόνισε χτες ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, κατά την επίσκεψή του στο Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα», όπου χτες οι εργαζόμενοι έκαναν στάση εργασίας (10 π.μ. - 2 μ.μ.).

«Η πραγματικότητα - είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ - είναι ότι τέτοιοι τομείς, όπως η προστασία των βρεφών και ειδικά η Πρόνοια, σιγά σιγά παραδίδονται στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου μέσω διαφόρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κα δήθεν φιλανθρώπων, όπου πίσω από αυτά τα χαμόγελα κρύβουν το άγριο πρόσωπο της εκμετάλλευσης. Πολύ περισσότερο, είναι φιλέτα αυτοί οι χώροι για να παραδοθούν στην ιδιωτική επιχειρηματική πρωτοβουλία».

Ο Γιάννης Πρωτούλης τόνισε: «Το ΚΚΕ είναι ξεκάθαρο: Κανένας ιδιώτης δεν έχει δουλειά σε τέτοιους χώρους. Πολύ περισσότερο, ο δίκαιος αγώνας των εργαζομένων πρέπει να λάβει τη συμπαράσταση γενικότερα που λαϊκού κινήματος, γιατί είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι τομείς και ειδικά για τα παιδιά. Πληρώνονται τώρα, όσα και προεκλογικά το ΚΚΕ είχε επισημάνει: Οτι την καπιταλιστική κρίση, αν δεν ανησυχούν, θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι, όχι μόνο με τις απολύσεις και το πάγωμα των μισθών, αλλά και με τις περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και σε κρίσιμους τομείς, όπως η Παιδεία, η Υγεία και η Πρόνοια».

Το Κέντρο απ' το 1955 μέχρι σήμερα προσφέρει υπηρεσίες και φιλοξενεί απροστάτευτα βρέφη των Ελλήνων και αλλοδαπών κατοίκων των χώρας. Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, κάθε απόγευμα μόλις δύο βρεφονηπιοκόμοι είναι υπεύθυνες για 12 παιδιά. Παλιότερα, ήταν 5 ή 6 βρεφονηπιοκόμοι σε κάθε βάρδια. Υπάρχουν 15 μόνιμοι κοινωνικοί λειτουργοί, ενώ για να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες χρειάζονται τουλάχιστον 25. Μεγάλες είναι οι ελλείψεις και στην τεχνική υπηρεσία και τα μαγειρεία. Για όλους αυτούς τους λόγους, μένουν καθηλωμένες και οι υιοθεσίες.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν άμεσες και μαζικές προσλήψεις σε όλες τις υπηρεσίες του Κέντρου, αύξηση των μισθών, όχι στην ιδιωτικοποίηση της Πρόνοιας (μέσω Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κλπ.) κ.ά.

«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Εκρηκτική κατάσταση λόγω ελλείψεων

Από παλιότερη κινητοποίηση στον «Ευαγγελισμό»
Από παλιότερη κινητοποίηση στον «Ευαγγελισμό»
Η αλλόφρονη κατάσταση που δημιουργείται στον «Ευαγγελισμό» σε κάθε μεγάλη εφημερία, με κατάληξη ακόμα και βιαιοπραγίες ασθενών σε βάρος γιατρών και υγειονομικών, είναι το αποτέλεσμα της γύμνιας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και των δραματικών ελλείψεων στο νοσοκομείο. Με αφορμή δύο σοβαρά περιστατικά τις τελευταίες 15 μέρες και με πρωτοβουλία της Πενταμελούς Επιτροπής της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) του «Ευαγγελισμού», θα γίνει αύριο Πέμπτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο χώρο των Επειγόντων του νοσοκομείου, ώρα 8.30 π.μ. «Λόγω της παντελούς ελλείψεως δωρεάν Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου, προσέρχονται για εξέταση 1.800-2.000 περιστατικά σε κάθε Γενική Εφημερία», σημειώνουν οι γιατροί σε υπόμνημά τους. Η κατάσταση επιδεινώνεται από τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού (1.380 κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτών, τραυματιοφορέων, τεχνολόγων, διοικητικών κλπ.), η οποία επιχειρείται να αντισταθμιστεί με ελάχιστες προσλήψεις επικουρικών και εκτάκτων. Οι γιατροί ζητούν από το υπουργείο Υγείας και τη Διοίκηση του νοσοκομείου να πάρουν «αμέσως μέτρα ανακούφισης της κατάστασης πριν είναι αργά».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Χάνουν τρεις μέρες κανονικής άδειας

Τρεις μέρες από την κανονική άδεια των γιατρών κόβει το υπουργείο Υγείας μετά από ομόφωνη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Ο υπαλληλικός κώδικας (άρθρο 48 του νόμου 3528/2007) προβλέπει την προσαύξηση κατά μία μέρα, για κάθε έτος εργασίας, της κανονικής άδειας των δημοσίων υπαλλήλων μέχρι των 25 εργάσιμων ημερών συνολικής άδειας. Σύμφωνα με το άρθρο 74 του νόμου 2071/1992 η άδεια των νοσοκομειακών γιατρών είναι 22 μέρες, η οποία προσαυξανόταν μέχρι και τις 25 μέρες. Με την 58/2009 απόφασή του το Β' Τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους έκρινε ότι δεν είναι εφαρμοστέα η επαύξηση κατά μία μέρα για τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Ο υπουργός Υγείας έσπευσε ασμένως να την κάνει δεκτή και «ως εκ τούτου είναι δεσμευτική» για τις διοικήσεις των νοσοκομείων, όπως αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργείου Υγείας που έστειλε προς τα νοσοκομεία, τα οποία τα καλεί να ενημερώσουν τους γιατρούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ