ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Ιούνη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΑΤΤΙΚΑΤ»
Αποφασισμένοι να μην κάνουν βήμα πίσω

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις για τα δεδουλευμένα. Στο πλευρό τους η ταξική Ομοσπονδία Οικοδόμων και το ΚΚΕ

Από τη συζήτηση της αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων με τους εργάτες της ΑΤΤΙΚΑΤ
Από τη συζήτηση της αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων με τους εργάτες της ΑΤΤΙΚΑΤ
Αποφασισμένοι να μην κάνουν βήμα πίσω είναι οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο «ΑΤΤΙΚΑΤ» της Εγνατίας Οδού στον κόμβο Γρεβενών - Τρικάλων, οι οποίοι κλιμακώνουν το δίκαιο αγώνα τους για την καταβολή των δεδουλευμένων (μισθών, υπερωριών και αποζημιώσεων). Χτες το πρωί πραγματοποίησαν νέο συμβολικό αποκλεισμό στον κόμβο της Παναγιάς για εφτά ώρες, παρατάσσοντας τα αυτοκίνητά τους και στα δύο ρεύματα που οδηγούν σε Γρεβενά και Γιάννενα.

Στην επίσχεση εργασίας που ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη συμμετέχει η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων που καταφτάνουν κάθε μέρα από Γιάννενα, Αγρίνιο, Τρίκαλα, Γρεβενά, Κοζάνη - και από άλλες περιοχές, όπου διαμένουν - για να υπερασπιστούν τον κόπο και τον ιδρώτα τους. Στις αόριστες υποσχέσεις, το μπαλάκι μεταβίβασης ευθυνών από την «ΑΤΤΙΚΑΤ» στην «ΕΓΝΑΤΙΑ» και αντίστροφα, στα παιχνίδια μεταξύ κυβέρνησης και εταιρειών οι 400 περίπου εργαζόμενοι απαντούν με την ένταση του αγώνα.

Την αμέριστη συμπαράσταση του ΚΚΕ μετέφερε στους εργάτες κλιμάκιο του Κόμματος, με επικεφαλής τον βουλευτή Αχιλλέα Καταρτζή, που την περασμένη Δευτέρα βρέθηκε στο πλευρό τους. Ο βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε τους εργάτες να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα για την ασυδοσία της εργοδοσίας και του κεφαλαίου, την οποία τροφοδοτούν και ενισχύουν με την πολιτική τους οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Πολιτική εκμετάλλευσης των εργαζομένων και παράδοσης στο κατασκευαστικό κεφάλαιο οδικών αξόνων με τους εργαζόμενους και το λαό συνολικά να χρυσοπληρώσει διπλά και τρίδιπλα μέσα από την επιβολή διοδίων το αναφαίρετο λαϊκό δικαίωμα στην δωρεάν, γρήγορη και ασφαλή μετακίνηση.

Σταθμός η πανοικοδομική απεργία

Τη σημασία που έχει για την πορεία του αγώνα η πανοικοδομική απεργία στις 24 Ιούνη ανέδειξε ο Γιάννης Πάσουλας, πρόεδρος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας που χτες το πρωί επίσης βρέθηκε στο μπλόκο των οικοδόμων. Τόνισε ότι μέσα από την απεργία πρέπει να δοθεί αποφασιστική απάντηση στα νέα αντεργατικά μέτρα που προωθούνται, για την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, για την εξασφάλιση δουλειάς με δικαιώματα για όλους, για μέτρα ανακούφισης των ανέργων. Ο συνδικαλιστής επισήμανε την ανάγκη οι εργαζόμενοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να βγάλουν πολύτιμα συμπεράσματα για την ανάγκη σταθερής οργάνωσης του αγώνα υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους μέσα από τη συσπείρωση, συμμετοχή και δράση στα σωματεία.

Προέτρεψε τους εργαζόμενους να διευρύνουν τις μορφές πάλης, να βγάλουν το πρόβλημά τους από τα όρια του εργοταξίου. Σημείωσε ακόμα πως η καταβολή των δεδουλευμένων και η προάσπιση της εργασίας δε θα είναι εύκολη υπόθεση και πως χρειάζεται να αποτελέσει ζήτημα μαζικής, αγωνιστικής διεκδίκησης από το σύνολο των εργαζομένων.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ «ΑΤΤΙΚΑΤ»
Ρίχνει το φταίξιμο στους εργάτες!

Απαντώντας σε Ερώτηση του ΚΚΕ, προσποιήθηκε πως δεν ήξερε ότι οι οικοδόμοι στα εργοτάξια της κατασκευαστικής παραμένουν για μήνες απλήρωτοι

Δεν πέρασε πολύς καιρός από την προεκλογική κυβερνητική φιέστα για τη λειτουργία νέων τμημάτων στην Εγνατία Οδό και οι 300 εργαζόμενοι στην κατασκευαστική εταιρεία ΑΤΤΙΚΑΤ στο κομμάτι της Παναγιάς είναι απλήρωτοι για πάνω από τρεις μήνες. Το θέμα έφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής ζητώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους, αλλά η παριστάμενη υφυπουργός Εργασίας, Σ. Καλαντζάκου, στην απάντησή της, ούτε λίγο ούτε πολύ, έριξε το φταίξιμο στους ίδιους τους εργαζόμενους επειδή, όπως ισχυρίστηκε, άργησαν να ενημερώσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες!

Συγκεκριμένα, είπε ότι με βάση τη συμφωνία που υπάρχει με την εταιρεία «Εγνατία Οδός», εάν υπάρξει καθυστέρηση στην πληρωμή εργαζομένων από τις κατασκευαστικές εταιρείες, τότε αναλαμβάνει η ίδια η «Εγνατία» την πληρωμή για διάστημα τριών μηνών. Στη συζητούμενη περίπτωση, κατά την υφυπουργό, οι εργαζόμενοι άργησαν να ενημερώσουν γραπτώς ότι υπάρχει καθυστέρηση στις πληρωμές αφού κατέθεσαν την αίτηση στις 12 του Ιούνη. Η Σ. Καλαντζάκου είπε ότι θα πληρωθούν από την «Εγνατία» για τους τρεις μήνες, ενώ αναφερόμενη στα θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» ισχυρίστηκε κυνικά ότι με βάση τα στοιχεία στον κατασκευαστικό τομέα υπάρχει σταθερή μείωση των θανάτων εργαζομένων.

Στην παρέμβασή του ο Α. Κανταρτζής κατήγγειλε ότι οι 300 εργαζόμενοι στην ΑΤΤΙΚΑΤ είναι απλήρωτοι για τέσσερις μήνες και η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από την απάντηση της υφυπουργού, κάνει λόγο για πληρωμή μόνο των τριών μηνών. Οι εργαζόμενοι αυτοί, είπε, είναι όμηροι της εργοδοσίας που δεν τους πληρώνει και δε δίνει τις νόμιμες αποζημιώσεις προκειμένου, αφού το έργο τέλειωσε, να ψάξουν αλλού για δουλειά.

Στην ασυδοσία της εταιρείας, τόνισε, οι εργαζόμενοι απάντησαν με κινητοποιήσεις και επίσχεση εργασίας, προσθέτοντας ότι χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι πως οι εργάτες μένουν απλήρωτοι ενώ οι κατασκευαστικές εταιρείες εισπράττουν κανονικά τα χρήματά τους από το δημόσιο. Ο βουλευτής κατήγγειλε επίσης ότι το συγκεκριμένο οδικό έργο έγινε στην κυριολεξία με το αίμα των εργαζομένων αφού πλήρωσαν με τη ζωή τους λόγω των θανατηφόρων ατυχημάτων ενώ πανάκριβα θα πληρώσουν το έργο και οι οδηγοί λόγω των πανάκριβων διοδίων.

ΣΥΜΒΑΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ
Προκλητικές οι προτάσεις της εργοδοσίας

Σε αγωνιστική συσπείρωση και ετοιμότητα καλεί τους λογιστές και τις λογίστριες της χώρας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ), καθώς η εργοδοσία, και ειδικά ο ΣΕΒ, εμφανίζεται αδιάλλακτη σε ό,τι αφορά την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας προτείνοντας αυξήσεις της τάξεως του 2% για το 2009 και αρνούμενη να συζητήσει οποιοδήποτε άλλο αίτημα από αυτά που προβάλλει και διεκδικεί η Ομοσπονδία. Η διοίκηση της ΠΟΛ καταγγέλλει την απαράδεκτη και προκλητική στάση της εργοδοσίας και υπογραμμίζει ότι αυτή πηγάζει από τη νέα συντονισμένη επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους που δρομολόγησε με τις αποφάσεις του το πρόσφατο συμβούλιο των υπουργών Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΩΝ
Εκδηλώσεις για τα 10χρονα του ΠΑΜΕ

Την πολύχρονη πείρα του εργατικού κινήματος αναδεικνύουν οι εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι Γραμματείες Νέων και Γυναικών του ΠΑΜΕ στο πλαίσιο του εορτασμού των 10 χρόνων του Μετώπου. Συγκεκριμένα:

  • Στις 24 Ιούνη, στις 6 μ.μ. θα γίνει επίσκεψη - ξενάγηση στο Μουσείο της Μακρονήσου (Αγ. Ασωμάτων 31, Αθήνα) της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (Π.Ε.Κ.Α.Μ.)
  • Στις 29 Ιούνη, στις 6.30 μ.μ. θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου: «Το Εργατικό Συνδικαλιστικό Κίνημα 1918 - 1948: Δυο Γραμμές σε Διαρκή Αντιπαράθεση», από τον Γιώργο Μαυρίκο, συγγραφέα του βιβλίου, Γενικό Γραμματέα της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας και βουλευτή του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει συζήτηση. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Πλατεία Μητροπόλεως 10).
Στη μάχη για την πανοικοδομική απεργία

Με όρους αναμέτρησης για την υπεράσπιση συνολικά των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης - στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται η πάλη για την υπογραφή ικανοποιητικής κλαδικής σύμβασης και την ουσιαστική προστασία των ανέργων - συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την επιτυχία της πανοικοδομικής 24ωρης απεργίας στις 24 Ιούνη. Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ., στην πλατεία Κάνιγγος. Η απεργιακή κινητοποίηση που πραγματοποιείται με απόφαση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας αποτελεί σημαντικό σταθμό όχι μόνο στην πάλη που δίνουν οι εργάτες του κλάδου, αλλά συνολικά οι εργαζόμενοι ενάντια στην αδιαλλαξία και την προκλητικότητα των μεγαλοκατασκευαστών, όλων των μεγαλοεργοδοτών, που ενισχύουν τα νέα μέτρα που προωθεί η ΕΕ, φορτώνοντας τις συνέπειες της κρίσης στις πλάτες των εργατών. Την ανάγκη η επιτυχία της απεργίας να γίνει υπόθεση κάθε οικοδόμου αναδεικνύουν οι καθημερινές περιοδείες και εξορμήσεις της Ομοσπονδίας και των πρωτοβάθμιων σωματείων που συνεχίζονται καθημερινά. Χτες, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας βρέθηκε στα εργοτάξια της ΒΙΟΧΑΛΚΟ στη λεωφόρο Κηφισού και του Μετρό στο Χαλάνδρι (πλατεία Κέννεντυ, Πάτημα Χαλανδρίου), αλλά και σε οικοδομές των Πετραλώνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ