ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Ιούνη 2009
Σελ. /40
Νόμος και τάξη βασιλεύει στα καμένα

«Σωθήκαμε επειδή είχαμε πισίνα» έλεγε μια κυρία στην κάμερα, κρύβοντας πως ακριβώς η πισίνα χτίστηκε εκεί που κάποτε ήτανε δάσος, ακριβώς έτσι περιμένουν κι άλλοι στην ουρά που θέλουν να έχουν στο διπλανό οικόπεδο - που κι αυτό ήτανε δάσος - πισίνα σαν τη δική της με θέα από το βουνό στη θάλασσα. Πράγματι πιστεύουν ορισμένοι ότι θα περιορίσουν τη φωτιά που «κόβει» οικόπεδα;

Γίνεται στην περιοχή που θα περάσει η νέα περιφερειακή του Υμηττού, στην περιοχή δηλαδή που εκτινάσσονται στα ύψη οι τιμές των οικοπέδων, να μην μπουν φωτιές; Δε γίνεται.

Τι λένε όσοι κλαίνε για τη φωτιά; Οτι ήταν συγκλονιστικό το θέαμα να φτάνει η φωτιά στις περιουσίες. Ακριβώς εκεί και το πρόβλημα. Τους είναι αδιάφορο το κάψιμο του βουνού. Τους καίει η περιουσία. Ομως, η περιουσία είναι που βάζει τη φωτιά. Ας το πούμε κι αλλιώς. Γη υπάρχει για να ζήσουν όλοι καλά και μέσα στο δάσος. Αλλά αυτό θέλει άλλο σχέδιο και ειδικά καμιά ιδιοκτησία στο δάσος. Εδώ, όμως, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση που κάθε κορφή εμφανίζεται και ως ιδιόκτητη. Απ' τα πουλιά την αγόρασαν;

Για τη φωτιά πάντως τελικά φταίει η βροχή. Αφού έβρεχε δε χρειαζόταν πυροσβεστική ετοιμότητα. Αλλά κι αφού έβρεξε μεγάλωσαν τα χόρτα που μετά στέγνωσαν κι έγιναν καύσιμη ύλη. Σε κάθε περίπτωση φταίει το κουτόχορτο. Κι ακόμα περισσότερο φταίνε - κάποιος πρέπει να το πει - κι όλοι αυτοί που παρακαλάνε να φάνε κουτόχορτο.

Ετσι πέφτουνε σε αντιφάσεις. Την ίδια ακριβώς ώρα που μιλάνε για έλλειψη κράτους στις πυρκαγιές, οι ίδιοι εμφανίζονται να ζητάνε σα βασική αποστολή του κράτους το νόμο και την τάξη. Ωραία. Νόμιμα τα χρυσόβουλα που ορίζουν ιδιοκτήτες στο βουνό, απόλυτη τάξη βασιλεύει στο νεκρό τοπίο.

Πάμε γι' άλλα: Οι αναλύσεις των δημοσιολόγων της κεντροαριστεράς καταλήγουν στο συμπέρασμα πως για την ήττα τους φταίει η δεξιά που τους πήρε το πρόγραμμα. Οπότε ως αυτονόητο ζητάνε από το ΠΑΣΟΚ να δηλώσει ανοιχτά πως αυτό είναι το πρόγραμμά του. Κάτι που έχει ήδη κάνει το ΠΑΣΟΚ, αλλά πρέπει να το κάνει ακόμα πιο καθαρά.

Τι είναι αυτό που ζητάει η αστική τάξη; Οτι όποιος κι απ' τους δυο κι αν είναι αύριο στην κυβέρνηση πρέπει από σήμερα να είναι καθαρό ποια ακριβώς πολιτική θα εφαρμόσει, όχι σαν γενική διακήρυξη, αλλά συγκεκριμένα μέτρο το μέτρο. Για την αστική τάξη αυτό είναι κρίσιμο γιατί επιδρά στους κανόνες του ανταγωνισμού. Γιατί αφορά στις λεπτομέρειες των όρων που θα συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται την εργατική δύναμη.

Περνάει ασχολίαστο αλλά είναι γεγονός. Αύριο, Πέμπτη, όλοι μαζί συζητάνε στη σύνοδο κορυφής στην ΕΕ ένα πλάνο για τα εργασιακά που αφορά ακριβώς στο βαθμό εκμετάλλευσης. Συζητάνε επίσης το μεταναστευτικό που επίσης αφορά στο βαθμό εκμετάλλευσης. Και συζητάνε επίσης κρίσιμα γεωπολιτικά ζητήματα. Πώς δηλαδή όλοι μαζί θα συνεχίσουν τις επεμβάσεις στα καυτά σημεία της ευρύτερης γειτονιάς μας, εκεί όπου παίζεται το παιχνίδι της ενέργειας και υπάρχουν οι δρόμοι του εμπορίου.

Γι' αυτά δε γίνεται καμιά κουβέντα στα μέσα ενημέρωσης (με μοναδική εξαίρεση εδώ και μια βδομάδα τον «Ριζοσπάστη»). Οι ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης καθόρισαν σαν ατζέντα γύρω από την οποία θα γίνεται η δημόσια συζήτηση το θέμα των μεταναστών κι αυτό με όρους ρατσισμού για να ενισχύσουν την ακροδεξιά στροφή. Καθόρισαν σαν ατζέντα το θέμα της δημόσιας ασφάλειας επίσης για να ενισχύσουν το κράτος της καταστολής. Και τώρα ζητάνε συνολικά η ατζέντα της πολιτικής ζωής να μετατοπιστεί όλη πιο δεξιά για να δικαιωθεί η ...αριστερή στροφή!

Κράτα την επισήμανση Παπαχελά: Νόμος και τάξη είναι ο ρόλος του κράτους. Αρα κρίσιμο ποιος φτιάχνει τους νόμους, ποια τάξη, και άρα για ποια τάξη να επιβληθεί η τάξη. Οπως και του Πρετεντέρη ότι η ατζέντα Καρατζαφέρη είναι η καθημερινότητα του πολίτη. `Η μιλάνε για άλλες κοινωνίες, ή επειδή έτσι θέλουν την κοινωνία έτσι και διαμορφώνουν τη συνείδησή της.

Που σημαίνει ότι στο επόμενο διάστημα θα δούμε κι άλλα τέτοιας κατασκευής γεγονότα να ενισχύσουν αυτήν την ατζέντα. Κι απ' αυτή τη σκοπιά και ο «Δεκέμβρης» δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται αθώα ως κάτι τυχαίο... Ειδικά όταν τον επικαλούνται ως κρίσιμη στιγμή για τη στροφή επί δεξιά.

Ασχετο: Οι εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι δική τους υπόθεση. Σε μας μένει μόνο να θυμόμαστε τι μας έλεγαν όσοι παρουσίαζαν αυτό το θίασο σαν την ελπίδα. Γνωρίζοντας πως κι αύριο αλλάζοντας θεατρίνους πάλι σαν ελπίδα θα μας τους παρουσιάσουν. Γιατί ο θίασος έχει ακόμα ανεκτέλεστη την αποστολή...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΤΟ 'ΝΑ ΧΕΡΙ ΝΙΒΕΙ Τ' ΑΛΛΟ

ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΕ ΤΟ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ: «Η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά, με βάση τον "γαλλο - γερμανικό άξονα", νίκησε στις ευρωεκλογές γιατί έδειξε σημάδια ικανότατης κεϊνσιανής προσαρμογής, με ένα ρυθμιζόμενο μείγμα "κοινωνικής οικονομίας" της αγοράς και κοινωνικού κράτους. Η νίκη της οφείλεται σε μια βασικά "κοινωνικοοικονομική ατζέντα". Κατά κάποιο τρόπο "υιοθέτησε" την κλασική σοσιαλδημοκρατική "συνταγή", χωρίς δυστυχώς οι σοσιαλιστές να θέλουν ή να μπορούν να διατυπώσουν ένα διαφορετικό μοντέλο θεσμού και ανάπτυξης αντίστοιχο της μεγάλης κρίσης. Αφήστε δε που ορισμένοι κεντροδεξιοί, όπως η Μέρκελ και Σαρκοζί, σε πολλές περιπτώσεις "βγαίνουν από τ' αριστερά" στον Εργατικό Μπράουν και τους σοσιαλιστές Θαπατέρο, Σόκρατες κ.ο.κ.» (ο Π. Παναγιώτου στο ΕΘΝΟΣ).

ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ: «Η κοινωνία δείχνει μάλλον να παίρνει μια συντηρητική στροφή (η οποία μπορεί μάλιστα να πάρει μια εξίσου επικίνδυνη τροπή αν η καθοδήγησή της αφεθεί στα χέρια ακραίων λαϊκιστών) (...) την ανοησία περί αριστερής στροφής πίστεψε και το ΠΑΣΟΚ. Αυτό φάνηκε σε πολλές στιγμές, όταν π.χ. κατέστη σημαντικό εσωτερικό θέμα συζήτησης αν ο αρχηγός του έπρεπε να επισκεφθεί στο νοσοκομείο τον βαριά τραυματισμένο αστυνομικό της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μουσείο μήπως και θυμώσουν κάποια "παιδιά" (...) Λάθος, όμως, πολύ λάθος διάβασε τον Δεκέμβρη και η κυβέρνηση (...) εμφανίσθηκε για πρώτη φορά να παραιτείται μια κυβέρνηση από τον θεμελιώδη ρόλο που έχει κάθε κράτος: να επιβάλλει τον νόμο και την τάξη (...) Οταν η Ν.Δ. εμφανίζεται να "ντρέπεται" που είναι δεξιό κόμμα και όταν τα κάνει θάλασσα σε έναν τομέα που υποτίθεται ότι η δεξιά παραδοσιακά υπερέχει, λογικό είναι οι ψηφοφόροι της να αποταθούν αλλού» (ο Α. Παπαχελάς στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΚΛΙΝΑΤΕ ΕΠΙ ΔΕΞΙΑ: «Oλα δείχνουν ότι, για πρώτη φορά από το 1974, οι επόμενες βουλευτικές εκλογές δεν θα κριθούν στο κέντρο. Θα κριθούν στα δεξιά. (...) Από μια άποψη, λοιπόν, γίναμε Ευρώπη (...) Η περίφημη "ατζέντα Καρατζαφέρη" δεν είναι παρά η αυτονόητη ατζέντα της καθημερινότητας του έλληνα πολίτη (...) η αποτυχία της κυβέρνησης συνοδεύεται και από την αδυναμία της ευρύτερης Κεντροαριστεράς να διαμορφώσει εναλλακτική πλειοψηφική δυναμική» (ο Γ. Πρετεντέρης στο ΒΗΜΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΤΑΞΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ κατά της νέας αντεργατικής επίθεσης

ΤΑ ΝΕΑ: Πρεμιέρα ντροπής χωρίς πυροσβεστικά

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ τα «φιλέτα» του Υμηττού

ΕΘΝΟΣ: ΟΜΗΡΟΣ τώρα και του Γ. Μανώλη

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Φωτιές και στα μπατζάκια τους

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Επιτόκια αλά καρτ στα δάνεια

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: 172 πυρκαγιές σε 3 μέρες!

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΚΑΡΦΩΝΕΙ ΤΡΕΠΕΚΛΗ ΚΑΙ SAIC ο Δ. ΔΕΝΔΡΙΝΟΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Η αβεβαιότητα επιστρέφει. Τριπλό σήμα κινδύνου για τις αγορές

ΤΟ ΒΗΜΑ: Τελείωσαν τα ψέμματα. Ψάχνουν έσοδα κόβουν δαπάνες

Η ΑΥΓΗ: Η ακτινογραφία ψήφου και αποχής

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ ο Μάρτης

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: ΕΞ ΑΔΙΑΙΡΕΤΟΥ ΜΕ ΤΗ SIEMENS

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΤΑ ΜΟΙΡΑΙΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΗ ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οκτώ υπουργοί εισηγούνται

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΑΣΠΙΔΑ για τους άνω των 65 το εμβόλιο πνευμονιόκοκκου

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Κυρίαρχο το εμπόριο

«Σπάταλο το κράτος στις κάθε είδους αναθέσεις υπέρ των εθνικών προμηθευτών και των διεθνών ομίλων που εκπροσωπούν, σφραγίζει τις τσέπες του όταν πρέπει να αποφασίσει για την προστασία της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας (...) Απροετοίμαστη εμφανίστηκε για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση (...) στην πρόληψη της καταστροφής και στη φροντίδα του δάσους. Εμπρηστικές βραδύκαυστες βόμβες οι ανεξέλεγκτες χωματερές, για τις οποίες οι άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ουδέν γνωρίζουν. Ασύδοτοι επιδίδονται στο έργο τους οι όποιοι εμπρηστές, διευκολυνόμενοι τα μέγιστα από τις ρυθμίσεις που εξασφαλίζονται υπέρ της ανάπλασης ολόκληρων περιοχών, μετά από κάθε μεγάλη πυρκαγιά» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Δεν είναι διαδήλωση η φωτιά

«Ακριβώς όπως πέρυσι και πρόπερσι: με τις πρώτες σοβαρές πυρκαγιές του καλοκαιριού φάνηκε η γύμνια του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπισή τους. Για μικροπυρκαγιά ήταν η αρχική εκτίμηση της Πυροσβεστικής για τη φωτιά στον Υμηττό. Και μέχρι να αντιληφθούν την πραγματική κατάσταση, κινδύνευσαν κατοικημένες περιοχές σε Γλυφάδα, Βύρωνα, Βούλα (...) Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν εννοεί να καταλάβει ότι οι πυρκαγιές δεν σβήνονται με επικοινωνιακά τρικ και βαρύγδουπες δηλώσεις που κάθε φορά διαψεύδονται από τα πράγματα» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).

Ποιος αντιγράφει ποιον;

«Είναι τεράστιες και σε κάποιες περιπτώσεις, όπως το 2007, πρωτοφανείς οι καταστροφές που έχει υποστεί ο όποιος δασικός πλούτος έχει απομείνει στη χώρα μας. Θ' αναμέναμε, κατά συνέπεια, ότι οι κυβερνώντες θα είχαν συνειδητοποιήσει το κακό που έκαναν, διαλύοντας μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 το αποτελεσματικότερο μεταπολιτευτικά σύστημα πρόληψης και κατάσβεσης πυρκαγιών και θα είχαν προσπαθήσει να διορθώσουν το κακό που είχαν κάνει. Αλλά, όπως και άλλα προβλήματα, οι πυρκαγιές δεν αντιμετωπίζονται με επικοινωνιακά τεχνάσματα, στα οποία διακρίνεται η κυβέρνηση» (από το κύριο άρθρο στο ΕΘΝΟΣ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ