ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Ιούνη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΣΕΑ
Οι μισθοφόροι παίρνουν τη θέση των στρατεύσιμων

Αποφασίστηκε μείωση της θητείας στους 9 μήνες και αύξηση των Επαγγελματιών Οπλιτών στις 40.000 σύμφωνα με τις ΝΑΤΟικές κατευθύνσεις

Χρησιμοποιώντας ως προπέτασμα καπνού τη μείωση της στρατιωτικής θητείας από τις 12 στους 9 μήνες για το Στρατό Ξηράς, η κυβέρνηση προχωράει, μετά και από τις χτεσινές αποφάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ), στην πλήρη μετατροπή των Ενόπλων Δυνάμεων σε μισθοφορικό στρατό, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του ΝΑΤΟ και τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη δημιουργία ενός στρατού που αντί να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας θα υπηρετεί τα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση εξαπατά το λαό, όταν μιλάει για μείωση των εξοπλιστικών δαπανών από τα 18 στα 16 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, επιχειρώντας έτσι να υποβαθμίσει την νέα λεηλασία που ετοιμάζεται σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων για την κάλυψη της αγοράς νέων οπλικών συστημάτων που κατά κύριο λόγο υπηρετούν τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Επίσης, το ΚΥΣΕΑ ενημερώθηκε από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και ουσιαστικά ενέκρινε τη νέα δομή δυνάμεων στο ΝΑΤΟ και για τη λειτουργία CAOC-4 στη Λάρισα, δηλαδή του ΝΑΤΟικού Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων του οποίου διοικητής θα είναι εναλλάξ ανά διετία Ελληνας και Τούρκος αξιωματικός που θα επιτηρεί τον εναέριο χώρο Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Τουρκίας και θα δίνει λόγο στο Αεροπορικό Στρατηγείο της Νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη.

Το χτεσινό ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ε. Μεϊμαράκη για δύο θέματα, για τη μείωση της θητείας και τη μείωση των εξοπλιστικών δαπανών.

Η μείωση της θητείας θα αφορά μόνο το Στρατό Ξηράς, αφού στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Πολεμική Αεροπορία θα παραμείνει στους 12 μήνες με προοπτική την πλήρη διακοπή της κατάταξης σε Ναυτικό και Αεροπορία στρατιωτών θητείας μέσα στο 2010. Ετσι όσοι θα καταταγούν στο Στρατό Ξηράς με την ΕΣΣΟ του Αυγούστου θα υπηρετήσουν 9 μήνες, ενώ αυτοί που κατετάγησαν με την μεν ΕΣΣΟ του Μάη θα υπηρετήσουν 10 μήνες, τη δε ΕΣΣΟ του Φλεβάρη θα υπηρετήσουν 11 μήνες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ανακοίνωση περί μείωσης της θητείας συνδέθηκε άμεσα με την αύξηση του αριθμού του Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) από 30.000 που είναι σήμερα σε 40.000 με προοπτική για ακόμα μεγαλύτερο αριθμό. Αυτό που γίνεται στην πραγματικότητα μέσω της μείωσης της θητείας των νέων, είναι η αντικατάστασή τους από μισθοφόρους, μέτρο που ξεκίνησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και ολοκληρώνει η ΝΔ. Αξίζει να αναφερθεί ότι την τελευταία δεκαετία στις διάφορες νεοταξικές αποστολές έχουν υπηρετήσει, με βάση την εξαμηνία εναλλαγή τους πάνω από 25.000 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Το δε κόστος αυτών των αποστολών ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ ανά έτος. Στη παρούσα περίοδο ο αριθμός τους ξεπερνάει τα 1.200 στελέχη. Επίσης, το όλο θέμα συνδέεται και με την ιδιωτικοποίηση δραστηριοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων και την ανάθεση σε ιδιωτικές εταιρείες της ηλεκτρονικής φύλαξης των στρατοπέδων, σύμφωνα με τα πρότυπα του αμερικανικού στρατού.

Οι χτεσινές αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ αποτελούν μέρος σχεδίου για την πλήρη κατάργηση της στρατιωτικής θητείας, στα πλαίσια της εφαρμογής των ΝΑΤΟικών κατευθύνσεων για εξ ολοκλήρου στελέχωση των Ενόπλων Δυνάμεων από Επαγγελματίες Οπλίτες, δηλαδή από μισθοφόρους, που θα είναι πιστοί και υπάκουοι στις εντολές των ιμπεριαλιστικών επιτελείων. Η μείωση που ανακοινώθηκε καμία σχέση δεν έχει με την αναγκαία μείωση και την ουσιαστική αναβάθμιση της στρατιωτικής θητείας των νέων, αντίθετα αποτελεί μέρος της υποβάθμισής της με τους στρατευμένους νέους να μετατρέπονται όλο και περισσότερο σε βοηθητικό και σε ορισμένες περιπτώσεις «υπηρετικό» προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνεχίζεται η συζήτηση επί του εδαφικού

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ξεκίνησε η πρώτη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το εδαφικό, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στο πλαίσιο της 33ης συνάντησής τους για τις απευθείας διαπραγματεύσεις επίλυσης του Κυπριακού, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του αεροδρομίου της Λευκωσίας, παρουσία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΟΗΕ, Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Τ. Ζεριχούν οι δύο ηγέτες τη Δευτέρα «αντάλλαξαν απόψεις και τις κρίσεις τους επί των αρχικών εισαγωγικών παρατηρήσεων», με τη συζήτηση να συνεχίζεται στην επόμενη συνάντηση που έχει οριστεί για τις 26 Ιούνη ημέρα Παρασκευή, ενώ στο μεσοδιάστημα, οι σύμβουλοι των δύο ηγετών Γιώργος Ιακώβου και Οζντίλ Ναμί θα συναντηθούν, για να συζητήσουν το θέμα του Λιμνίτη και το εδαφικό, παρουσία των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Δ. Χριστόφιας απέφυγε να κάνει δηλώσεις μετά τη λήξη της συνάντησης, παραπέμποντας στην επόμενη βδομάδα.

Αντιδράσεις από δηλώσεις Φερχόιγκεν

Να διαγράψει τις δηλώσεις του ότι ξεγελάστηκε από τους Ελληνοκύπριους, μετά το δημοψήφισμα του 2004 και το ΟΧΙ στο αμερικανόπνευστο «Σχέδιο Ανάν», επιχείρησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Γκούντερ Φερχόιγκεν, λέγοντας ότι «το θέμα ανήκει στην Ιτορία και ο Τάσσος Παπαδόπουλος, με τον οποίο είχα πολύ καλές σχέσεις, είναι νεκρός. Νομίζω ότι είναι πιο λογικό να δώσουμε ένα τέλος σε αυτού του είδους τις αντιπαραθέσεις, και εγώ έχω το σκοπό να το κάνω».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Γκ. Φερχόιγκεν ερωτηθείς κατά πόσο ήταν λάθος η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία από τη στιγμή που «η Τουρκία καυχιέται πως δεν έχει μετακινήσει ούτε ένα στρατιώτη από την Κύπρο», απάντησε ότι «η κυβέρνηση της Τουρκίας το 2004, προσυπέγραψε το Σχέδιο λύσης των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο προέβλεπε στρατιωτική παρουσία της τάξης των 600 στρατιωτών. Είχε πλήρως προσυπογράψει, όπως είχε προσυπογράψει και η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων. Συνεπώς, δεν μπορούμε να ρίξουμε το φταίξιμο στη διαδικασία ένταξης και στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις», συμπληρώνοντας ότι «η κατάσταση εδώ στην Κύπρο ήταν καλά γνωστή σε όλους, όταν λαμβανόταν η απόφαση για έναρξη των προ-ενταξιακών διαδικασιών με την Τουρκία».

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, απαντώντας στα όσα είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος σχετικά με το «Σχέδιο Ανάν» απάντησε πως «έχει αναφερθεί ότι αυτά ανήκουν στο παρελθόν και όντως είναι παρελθόν», προσθέτοντας για την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ ότι «και η Κυπριακή Δημοκρατία είχε συναινέσει στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με μία σαφή στρατηγική γραμμή, ότι μέσα από την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, με τους όρους, τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία, μπορούμε να βρούμε μοχλό άσκησης πίεσης, αλλά και η ίδια η Τουρκία να βρει κίνητρα για να συνεργαστεί στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, αναφερόμενος στις δηλώσεις Φερχόιγκεν, για τα ζητήματα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, δήλωσε ότι «δεν μας ικανοποιεί πλήρως. Για να έχει κίνητρο η Τουρκία να συνεργαστεί στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, η ευρωπαϊκή της προοπτική πρέπει να παραμένει ανοικτή και γι' αυτό η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζει την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ. Δεν τη στηρίζουμε όμως εν λευκώ και εδώ είναι που αναμέναμε από τον κ. Φερχόιγκεν να τοποθετηθεί με έναν πιο σαφή τρόπο».

Σε ερώτηση αναφορικά με την τοποθέτηση του Γκ. Φερχόιγκεν για το θέμα του στρατού κατοχής και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι αναμένει από την ΕΕ «να απαιτήσει την απομάκρυνση όλων των κατοχικών στρατευμάτων από το έδαφος μιας ευρωπαϊκής χώρας». Μέσα από τη λύση του Κυπριακού, συνέχισε, δε θα δεχτούμε την παραμονή ξένων στρατευμάτων στην Κύπρο.

Επιχείρηση παραπλάνησης του λαού

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ υπογραμμίζεται:

«

Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για μείωση των εξοπλισμών και της θητείας αποτελούν επιχείρηση παραπλάνησης του λαού. Με αυτές τις εξαγγελίες επιχειρεί να κρύψει την πολιτική της, που μετατρέπει τις Ενοπλες Δυνάμεις σε έναν πλήρως μισθοφορικό και επιθετικό στρατό, ενταγμένο στο ΝΑΤΟ και στα σχέδια της ΕΕ. Ενός στρατού που οι εξοπλισμοί του θα απαιτούν ακόμα μεγαλύτερη οικονομική αφαίμαξη του λαού, που αντί να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα θα εγκυμονεί μεγαλύτερους κινδύνους για τα δικαιώματα του ίδιου του λαού. Οι μειώσεις στις οροφές των εξοπλιστικών δαπανών που εξήγγειλε η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν σημαίνουν και πραγματική μείωση. Ακόμα κι αν αντί 18 δισ. ευρώ δοθούν 16 έως το 2015, οι δαπάνες για εξοπλισμούς παραμένουν τεράστιες, προκειμένου να εκπληροί η χώρα μας τις πολεμικές προδιαγραφές που καθορίζουν οι ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί. Ακόμα, η αύξηση του αριθμού των έμμισθων οπλιτών σε 40.000, καθώς και ο αυξανόμενος αριθμός στρατιωτικών αποστολών εκτός των συνόρων, μαρτυρούν τη διαρκή αύξηση των στρατιωτικών δαπανών. Πραγματική μείωση των δαπανών και μείωση της στρατιωτικής θητείας είναι ρεαλιστικό και μπορεί να γίνει, χωρίς να υπονομευτεί η αμυντική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, μόνο εάν απεμπλακεί η χώρα μας και ο στρατός της από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και τις δεσμεύσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ