ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Ιούνη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
«Μόνιμη» ανατροπή των εργασιακών σχέσεων

Διακηρυγμένη επιδίωξη των ηγετών της ΕΕ είναι να χρησιμοποιήσουν την κρίση για να δώσουν ώθηση στα σχέδιά τους για τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου εργασιακών σχέσεων, όπου οι εργαζόμενοι απλά δε θα έχουν δικαιώματα

Την πλήρη και «μόνιμη» ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων, ώστε να διασφαλιστεί φθηνότερη εργατική δύναμη για το ευρωενωσιακό κεφάλαιο μετά την καπιταλιστική κρίση, επικυρώνουν οι 27 ηγέτες της ΕΕ αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες.

Στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας οι 27 ηγέτες της ΕΕ προχωρούν στη γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, στη μείωση των μισθών και στη διάλυση των συνταξιοδοτικών συστημάτων. Διακηρυγμένη επιδίωξη των κυβερνήσεων της ΕΕ είναι να αξιοποιήσουν την καπιταλιστική κρίση για να δώσουν ώθηση στα παμπάλαια σχέδιά τους για να δημιουργήσουν ένα «νέο» μοντέλο εργασιακών σχέσεων, όπου απλά οι εργαζόμενοι δε θα έχουν δικαιώματα και η εργατική δύναμη θα είναι πλήρως υποταγμένη στις ανάγκες του κεφαλαίου. Προωθούνται, μεταξύ άλλων, οι συμβάσεις εργασίας περιορισμένου χρόνου, η μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας, τα προγράμματα κατάρτισης που θα χρυσώνουν το χάπι όταν η εργάσιμη βδομάδα γίνεται 4ήμερη, κ.ο.κ.

Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ θα επικυρωθούν οι πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου των υπουργών Απασχόλησης, που διακήρυξαν ότι «η ΕΕ μετά την κρίση θα πρέπει να αλλάξει και να βγει από την κρίση ισχυρότερη», μέσα από τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις που θα διασφαλίζουν μεγαλύτερη «ανταγωνιστικότητα» του κεφαλαίου. Είναι φανερό ότι οι κυβερνήσεις και το ευρωενωσιακό κεφάλαιο επιδιώκουν όταν αρχίσει η «ανάκαμψη» της ευρωοικονομίας να μην υπάρχουν μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας, οι μισθοί να έχουν συμπιεστεί κι άλλο, ενώ το λεγόμενο κοινωνικό κράτος να έχει αντικατασταθεί από τη φιλανθρωπία των μονοπωλίων.

Η επικύρωση των μέτρων για την «απασχόληση» θα είναι ένα από τα επιμέρους θέματα της ατζέντας των «27» που θα συζητηθούν στο πλαίσιο της «αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης». Με δεδομένη την ομοφωνία των κυβερνήσεων της ΕΕ στην επιτάχυνση των μέτρων για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, το «ενδιαφέρον» θα εστιαστεί στο ζήτημα του δήθεν ελέγχου των χρηματοπιστωτικών αγορών, καθώς η Βρετανία έχει ήδη θέσει «βέτο» στην πρόταση για έλεγχο των εθνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ενδοευρωπαϊκές αντιθέσεις όμως εκδηλώνονται μεταξύ των μεγάλων χωρών για το ποιες θα βγουν περισσότερο ενισχυμένες από την κρίση, εννοείται σε βάρος των «ανταγωνιστών» κρατών - μελών. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Γαλλίας, που έχει ήδη θέσει θέμα «χαλάρωσης» του Συμφώνου Σταθερότητας προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι δαπάνες για την ανάκαμψη της οικονομίας. Το «αίτημα» όμως αυτό συναντά τη σφοδρή αντίδραση της Γερμανίας, που κρατά το «ταμείο» και πιστεύει ότι μπορεί να εξέλθει «νικήτρια» από την κρίση, δίχως εκπτώσεις στο ζήτημα του Συμφώνου Σταθερότητας.

Οι «27» θα συζητήσουν επίσης ποιες «εγγυήσεις» θα προσφέρουν στην κυβέρνηση της Ιρλανδίας, ώστε να μπορέσει να ανατρέψει το «όχι» του ιρλανδικού λαού στο νέο δημοψήφισμα που θα γίνει το φθινόπωρο και να προχωρήσει η εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας (πρώην «ευρωσύνταγμα»).

Στα θέματα της συνόδου περιλαμβάνονται επίσης η ανάδειξη της νέας Κομισιόν και η εκ νέου υποψηφιότητα του Μ. Μπαρόζο, αλλά και η προετοιμασία της διάσκεψης της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή, με την ΕΕ να πρωταγωνιστεί, πίσω από τις μεγαλόστομες διακηρύξεις, στην καταστροφή του περιβάλλοντος χάριν της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Στο επίκεντρο οι αντεργατικές πολιτικές και ο αντικομμουνισμός

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ.--

Η οικονομική και κοινωνική κατάσταση και η απασχόληση, οι εξωτερικές σχέσεις, τα θεσμικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ, καθώς και η αντικομμουνιστική εκστρατεία ήταν τα κύρια ζητήματα που απασχόλησαν το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, με τη συμμετοχή των 27 υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών, που προετοίμασε την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής, τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο.

Απασχόληση και Οικονομία

Ξεκινώντας από τα ζητήματα της Συνόδου Κορυφής οι «27» της ΥΠΕΞ της ΕΕ αναφέρθηκαν κατά τη συνάντησή τους στις επιπτώσεις της «παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης» (σ.σ. δηλαδή της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης), με γενικόλογα ευχολόγια περί της «απασχόλησης και της ενίσχυσής της», δηλώνοντας ότι η ανεργία είναι από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ στο σύνολό της αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, το γεγονός ότι η «απασχόληση, η ενίσχυσή της και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» εξετάζονται στο πλαίσιο της αντεργατικής - αντιλαϊκής Συνθήκης της Λισαβόνας, των αποφάσεων της Πράγας, της τελευταίας Συνόδου των υπουργών Απασχόλησης και της πολιτικής της «ευελφάλειας», δίνουν και το στίγμα των μέτρων που τελικά θα αποφασιστούν. Παράλληλα, συζητήθηκαν θέματα περί ενίσχυσης της «κοινωνικής συνοχής και πολιτικών κοινωνικής στήριξης», πάντα στο πλαίσιο της ενίσχυσης του κεφαλαίου, των ασφυκτικών ελέγχων των δημοσίων οικονομικών των κρατών - μελών, σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων και των πολιτικών γραμμών της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Θεσμικά θέματα και περιβάλλον

Στο επίκεντρο βρέθηκαν και τα θεσμικά ζητήματα της ΕΕ, που συζητήθηκαν σε πρώτο επίπεδο στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών, με κύριο θέμα το επικείμενο δημοψήφισμα για τη Συνθήκη της Λισαβόνας στην Ιρλανδία και τις «εγγυήσεις» που αναμένεται να δώσουν οι «27» στον ιρλανδικό λαό, προκειμένου να εκβιάσουν ένα «ΝΑΙ» στη δεύτερη ψηφοφορία, που τοποθετείται περίπου στον Οκτώβρη. Ακόμα, συζήτηση έγινε και όσον αφορά την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αναμένεται να αποφασιστεί σε επίπεδο αρχηγών, για το αν θα ανανεωθεί τώρα ή το φθινόπωρο η θητεία του Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο.

Ακόμα ιδιαίτερη μνεία έγινε στις κλιματικές αλλαγές και την αειφόρο ανάπτυξη, προωθώντας και μέσω των κλιματικών πολιτικών μέτρα ενίσχυσης της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Αντικομμουνιστική εκστρατεία

Την ίδια στιγμή, προωθείται ακόμα περισσότερο το θέμα της αντικομμουνιστικής εκστρατείας στην ΕΕ, υπό τον τίτλο «Ευρωπαϊκή Συνείδηση και Ολοκληρωτισμός». Σύμφωνα με τα Συμπεράσματα των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ δεδομένης της «20ής επετείου από τον εκδημοκρατισμό των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης», όπως εκφράστηκε και στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την «Ευρωπαϊκή Συνείδηση και τον Ολοκληρωτισμό» σημειώνει την «ανάγκη» να ενισχυθεί η ετοιμότητα της Ευρώπης «όσον αφορά εγκλήματα που διεπράχθησαν από ολοκληρωτικά καθεστώτα», στα οποία φυσικά εννοούνται και οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις, με στόχο την παραχάραξη της Ιστορίας, τη συκοφάντηση των αγώνων των κομμουνιστών και το ξαναγράψιμό της με τον τρόπο που να υπηρετεί τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού, υπογραμμίζοντας την «ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης - όπως αυτοί την αντιλαμβάνονται - ώστε να επιτευχθεί και η συμφιλίωση».

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ εγκρίνουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περί δημιουργίας «πλατφόρμας για την Ευρωπαϊκή Μνήμη και Συνείδηση» και προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προώθησης της αντικομουνιστικής εκστρατείας, ιδιαίτερα στις παρούσες συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης, που αναζητούνται εναγωνίως τρόποι να χτυπηθούν τα κινήματα και οι προοδευτικές δυνάμεις, που αντιτάσσονται στις αντιλαϊκές - αντεργατικές πολιτικές και αποφάσεις, ζητείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χρησιμοποιήσει όλα τα υπάρχοντα οικονομικά όργανα για την ενίσχυση του αντικομμουνισμού και τις προσπάθειες εξίσωσής του με το ναζισμό - φασισμό.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Ιμπεριαλιστική ατζέντα για όλο τον κόσμο

Εμφαση σε Μέση Ανατολή και Βαλκάνια

Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως ιμπεριαλιστικού οργανισμού, εκτός από τους λαούς της Ευρώπης, μπαίνει, όπως προκύπτει και από τις προτάσεις του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών - που αποτελεί και προάγγελο των συμπερασμάτων που θα καταλήξει η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες - όλος ο κόσμος και ιδιαίτερα τα καυτά μέτωπα. Εκεί όπου συνεχίζονται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και η ΕΕ θέλει να έχει ρόλο στον ανταγωνισμό της με τις ΗΠΑ, ώστε να είναι μέσα στη μοιρασιά των νέων αγορών, των δρόμων της Ενέργειας και των γεωστρατηγικών ανακατατάξεων. Ετσι, η επίτευξη ισραηλινο-αραβικής συμφωνίας, του λεγόμενου «οδικού χάρτη» (που θέτει υπό επαναδιαπραγμάτευση τις αποφάσεις του ΟΗΕ), είναι ψηλά στην ευρωενωσιακή ιμπεριαλιστική ατζέντα. Το κείμενο συμπερασμάτων αναφέρεται, για άλλη μια φορά, στη λύση των δύο κρατών με τη δημιουργία ενός «βιώσιμου, ανεξάρτητου, δημοκρατικού παλαιστινιακού κράτους» δίπλα στο Ισραήλ, χωρίς, όμως, να κάνει ούτε μία νύξη στο ζήτημα των εποικισμών και του διαχωριστικού τείχους. Επίσης, καλωσορίζει τη δέσμευση της αμερικανικής προεδρίας για προώθηση του διαλόγου και επαναδιατυπώνει την ετοιμότητα της ΕΕ για συνεργασία, στην κατεύθυνση αυτή, με τις ΗΠΑ και το Κουαρτέτο, δηλαδή για να έχει λόγο στη ...λεία της Μέσης Ανατολής.

Περισσότερη «συνεργασία» με το Ιράκ

Επίσης οι υπουργοί καλωσορίζουν την ανακοίνωση διεξαγωγής εθνικών εκλογών στα τέλη Γενάρη 2010 και βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στην κουρδική περιοχή στις 25 Ιούλη 2009 και σημειώνει παρατηρήσεις περί σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όσο και σε ζητήματα σχετικά με την οριστική κατάληξη της σχέσης των διαφόρων εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων, ενώ καλείται η ιρακινή ηγεσία να εντείνει τις προσπάθειες καταπολέμησης της διαφθοράς.

Υπερθεματίζουν υπέρ της συνέχισης της προσπάθειας βελτίωσης των σχέσεων του Ιράκ με τους γείτονές του και καλεί και τον Αραβικό Σύνδεσμο να συνεχίσει στην κατεύθυνση αυτή. Τέλος, επαναδεσμεύεται ως προς την προώθηση «αναπτυξιακών σχεδίων» για το Ιράκ, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας των δωρητών, δίνοντας ξεχωριστή σημασία στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ΕΕ - Ιράκ για μια συμφωνία «συνεργασίας», δηλαδή για ...επικερδείς μπίζνες εν μέσω κατοχής. Εννοείται ότι δε γίνεται καμία νύξη στην παράταση της παραμονής της αμερικανικής κατοχικής δύναμης στο Ιράκ.

Και ανησυχία για Ιράν

Επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ εξέφρασαν ανησυχία για τα γεγονότα που ακολουθούν τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στο Ιράν. Καλούν τις ιρανικές αρχές να απαντήσουν στις καταγγελίες των συμμετεχόντων στις εκλογές για παρατυπίες, εκφράζουν ανησυχία για τη βία, υποστηρίζοντας υποκριτικά ότι «οι στόχοι του ιρανικού λαού θα πρέπει να επιδιωχθούν με ειρηνικά μέσα» και δεσμεύονται να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις. Οσον αφορά, δε, στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, επαναδιατυπώνουν «επιθυμία» διαλόγου στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, ζητώντας από το Ιράν «να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του».

Πακιστάν - Αφγανιστάν

Αναφορικά με την κατοχή στο Αφγανιστάν, η ΕΕ επαναβεβαιώνει τις μέχρι τώρα δεσμεύσεις της για συνεργασία με τις κατοχικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, για δήθεν «συμβολή στη σταθερότητα, ανοικοδόμηση και ανάπτυξη» της χώρας. Στο ίδιο πλαίσιο κυμαίνονται και οι δηλώσεις για τον εξελισσόμενο πόλεμο στο Πακιστάν, ζητώντας να υπάρξει στρατηγική και δέσμευση της ΕΕ και για αυτή τη χώρα, με στόχο δήθεν τη «σταθερότητα στην περιοχή».

«Πράσινο φως» για Γκουαντάναμο

«Πράσινο φως» έδωσε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ όσον αφορά τη μεταφορά κρατουμένων από το Γκουαντάναμο σε ευρωπαϊκές χώρες.

Το κοινό ανακοινωθέν αναφέρει ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες είναι έτοιμες να δεχτούν κρατουμένους, εξετάζοντας τις υποθέσεις τους την κάθε μια ξεχωριστά. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Ουάσιγκτον θα παρέχει όσες πληροφορίες ζητήσουν τα κράτη - μέλη, ενώ αναφέρει ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνεισφέρουν οικονομικά στην επανεγκατάσταση των κρατουμένων. Πάντως, η ανακοίνωση δεν αναφέρει τον αριθμό των κρατουμένων που θα γίνουν δεκτοί από χώρες της ΕΕ, ούτε ποιες είναι αυτές οι χώρες που έχουν προσφερθεί να κάνουν κάτι τέτοιο.

Χθες, ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μετά τη συνάντηση που είχε στο Λευκό Οίκο με τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ανακοίνωσε ότι η Ιταλία θα δεχθεί στο έδαφός της κρατούμενους από το Γκουαντάναμο.

Βαλκάνια και Αφρική

Θετική γνωμάτευση είχε το Συμβούλιο Υπουργών προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έως το τέλος τρέχοντος έτους κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου (βίζα) για τους πολίτες δυτικοβαλκανικών χωρών (Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο και Σερβία).

Ειδικότερα για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, το Συμβούλιο Υπουργών σημείωσε ότι υποστηρίζει τη μεταβίβαση της διοικητικής αρχής της χώρας από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ σε μία «ενισχυμένη παρουσία της ΕΕ» αμέσως μόλις υλοποιηθούν οι στόχοι και οι προϋποθέσεις περί «ειρήνης». Εξέφρασε, παράλληλα, «ανησυχία» για τη μη εποικοδομητική πολιτική ατμόσφαιρα που επικρατεί στη χώρα από τις πρόσφατες προκλήσεις της «ειρηνευτικής συμφωνίας» του Ντέιτον.

Για το Σουδάν, το Συμβούλιο Υπουργών αντάλλαξε απόψεις για την τρέχουσα πολιτική και ανθρωπιστική κατάσταση, εκφράζοντας «ανησυχία» για τις αρνητικές συνέπειες που προκαλεί η απομάκρυνση μεγάλων διεθνών οργανώσεων αρωγής από το Νταρφούρ.

Αναφορικά με την ιμπεριαλιστική «αντιπειρατική» αποστολή της ΕΕ «ΑTALANTA» στη Σομαλία εκτιμήθηκε ότι λειτουργεί «αποτελεσματικά» και αποφασίστηκε η παράταση της διάρκειάς της κατά 12 μήνες όταν θα λήξει η θητεία της στις 13/12/2009. Σχετικά με την αποστολή «ασφαλείας» της ΕΕ στη ΛΔ Κονγκό, αποφασίστηκε η παράτασή της κατά τρεις μήνες (που «εξέπνεε» στις 30/6/09).

Επιπλέον, συζήτησε το επίπεδο συνεργασίας της ΕΕ με το ASEAN (Σύνδεσμος χωρών Ανατολικής Ασίας και Ειρηνικού).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ