ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Ιούνη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εξω τα γεράκια του πολέμου από την Κέρκυρα

Μεγάλη αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση σήμερα, πρώτη μέρα της Συνόδου του ΟΑΣΕ και της Συνόδου ΝΑΤΟ - Ρωσίας

Αγωνιστική υποδοχή στους μακελάρηδες ετοιμάζει σήμερα ο λαός της Κέρκυρας και της ευρύτερης περιοχής
Αγωνιστική υποδοχή στους μακελάρηδες ετοιμάζει σήμερα ο λαός της Κέρκυρας και της ευρύτερης περιοχής
Στην Κέρκυρα, στο νησί όπου σήμερα καταφθάνουν οι μακελάρηδες των λαών για να σχεδιάσουν τα πολεμοκάπηλα σχέδιά τους, στο πλαίσιο των διήμερων εργασιών της Συνόδου του ΟΑΣΕ και της Συνόδου ΝΑΤΟ - Ρωσίας, χτυπά η καρδιά του φιλειρηνικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Με τη συμμετοχή περισσότερων από 50 υπουργών Εξωτερικών, στο επίκεντρο των Συνόδων, που συνέρχονται το Σάββατο και την Κυριακή, θα βρεθεί η διαμάχη που προκαλεί η αμερικανική επιθυμία για συνέχιση της επέκτασης του ΝΑΤΟ με την ενσωμάτωση (και) της Γεωργίας στη Συμμαχία και η αντίδραση της Μόσχας που δεν αποδέχεται μια τέτοια εξέλιξη.

Στην άλλη όχθη, από την πλατεία Σαρόκο, στις 11 το πρωί, όπου θα πραγματοποιηθεί το αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο που διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Κέρκυρας, οι εργαζόμενοι και νεολαίοι του νησιού, φιλειρηνιστές και άνθρωποι κάθε ηλικίας από την Ηπειρο, την Αιτωλοακαρνανία και τη Λευκάδα στέλνουν ηχηρό φιλειρηνικό αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα, διαδηλώνοντας με τη μαζική τους παρουσία ενάντια στην παρουσία των γερακιών του πολέμου. Μια σειρά από σωματεία, εργατικούς και άλλους νεολαιίστικους φορείς, συνδικαλιστές, άνθρωποι του μόχθου και της δουλειάς συγκεντρώνονται στην Κέρκυρα για να διαδηλώσουν ενάντια στην προκλητική για τα φιλειρηνικά και αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του κερκυραϊκού λαού και της ευρύτερης περιοχής σύναξη των ιμπεριαλιστών.

Η αντιδραστική ατζέντα των διαβουλεύσεων, που ξεκινάνε σήμερα, βρέθηκε χτες στο επίκεντρο της συνάντησης της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη με τον πρωθυπουργό. Η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο των αμερικανορωσικών τριβών. Η ελληνική κυβέρνηση, όπως είναι γνωστό, έχει επενδύσει στην ελληνορωσική ενεργειακή συνεργασία, γεγονός που δεν καλοβλέπει η Ουάσιγκτον. Από την άλλη πλευρά, η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί απόλυτα με τις αμερικανοΝΑΤΟικές κινήσεις για την ένταξη της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, γεγονός που δυσαρεστεί τη Μόσχα.

ΕΕΔΥΕ
Να πολεμηθεί η μήτρα της προσφυγιάς

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη με ανακοίνωσή της για το ζήτημα της μετανάστευσης, επισημαίνοντας ότι «παρακολουθούμε με αποτροπιασμό την εντεινόμενη κατά των μεταναστών βίαιη και απάνθρωπη συμπεριφορά της Ελληνικής Αστυνομίας, ύστερα από τις τελευταίες κατευθύνσεις της ΕΕ, στις οποίες πρωτοστάτησε η ελληνική κυβέρνηση», καλεί Ελληνες και ξένους εργαζόμενους σε ένα κοινό μέτωπο πάλης για την κατάκτηση των δικαιωμάτων τους.

Σημειώνει επίσης ανάμεσα στ' άλλα: «Τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση εφαρμόζουν πιστά τις κατευθύνσεις της ΕΕ, ο ένας ποινικοποιώντας τη μετανάστευση, ο άλλος μιλώντας για "μηδενική ανοχή στη λαθρομετανάστευση", ενώ ο ΛΑΟΣ έχει σηκώσει πολύ ψηλά το ρατσιστικό του λόγο. Κανένας από όλους αυτούς δεν κάνει αναφορά στο ποιος ανάγκασε τους μετανάστες αυτούς να φύγουν από τις πατρίδες τους. Πως η χώρα προορισμού τους δεν ήταν από την αρχή η Ελλάδα, αλλά εδώ τους άφησε ο δουλέμπορος που τους μετέφερε. Πως δεν θα έφευγαν ποτέ από τη χώρα τους αν τα παιδιά τους δεν πέθαιναν κάθε λεπτό, αν τα βομβαρδιστικά του NATO και της ΕΕ δεν σκορπούσαν το θάνατο, δεν ισοπέδωναν πόλεις και χωριά. Λένε ψέματα οι εκπρόσωποι του ρατσισμού όταν ισχυρίζονται ότι το πρόβλημα θα λυθεί με αστυνομικά μέτρα και καταστολή, χωρίς να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που γεννούν την προσφυγιά».

Η ΕΕΔΥΕ καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος, όπως να σταματήσει η τρομοκρατία και το πογκρόμ, ταξιδιωτικά έγγραφα για τους μετανάστες, νομιμοποίηση και απόδοση όλων των κοινωνικών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, δημιουργία δημόσιων, οργανωμένων ανθρώπινων χώρων υποδοχής κ.ά.

ΣΥΡΙΖΑ
Καλωσορίζει τους «καλούς» ιμπεριαλιστές του ΟΑΣΕ

Ζητάει αναβάθμιση του Οργανισμού, καλλιεργώντας την αυταπάτη ότι μπορεί να παίξει ρόλο «αντίπαλου δέους» στο ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης»

Την ώρα που μαζικοί φορείς και συνδικαλιστικές οργανώσεις προετοιμάζουν την αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση του Σαββάτου στην Κέρκυρα, για να «υποδεχτούν» όπως τους αρμόζει τους μακελάρηδες του ΟΑΣΕ και του ΝΑΤΟ που θα συνεδριάζουν στο νησί, η Οργάνωση Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ τους καλωσορίζει, με μια ανακοίνωση μνημείο υποστήριξης του ευρωενωσιακού (και όχι μόνο) ιμπεριαλισμού τους. Κατά την προσφιλή τακτική του ΣΥΡΙΖΑ να επιλέγει ιμπεριαλιστή για να συνταχτεί μαζί του, με την ανακοίνωση αυτή αξιώνεται η «αναβάθμιση του ΟΑΣΕ» (!) κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο εν λόγω Οργανισμός δεν αποτελεί παρά έναν ακόμα μηχανισμό επιβολής της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας και «διευθέτησης» επιμέρους ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.

Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του ισχυρίζεται ότι «οι αρχές και οι διακηρύξεις του ΟΑΣΕ εκπροσωπούν μια πολυδιάστατη αντίληψη για την ασφάλεια» και μέμφεται το γεγονός ότι η εξέλιξή του «δεν ήταν στην κατεύθυνση της αναβάθμισής του»! Και παρακάτω υπογραμμίζεται: «Η άποψή μας, ως ΣΥΡΙΖΑ, που είναι και άποψη των δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, είναι ότι ο ΟΑΣΕ διαθέτει μοναδικά χαρακτηριστικά για να αποτελέσει το βάθρο για την οικοδόμηση ενός νέου μοντέλου για την ευρωπαϊκή ασφάλεια στον 21ο αιώνα. Είναι ένας οργανισμός πανευρωπαϊκού χαρακτήρα, δομημένος πάνω στην α­ντίληψη της καθολικής ασφάλειας: Δημοκρατία, αφοπλισμός, οικονο­μική συνεργασία, οικολογική ασφάλεια, ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα. Επιπλέον, οι αρχές και οι αποφάσεις του ΟΑΣΕ βοηθούν και τα εθνικά μας θέματα»!

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η «Ευρωπαϊκή Αριστερά», στην οποία ανήκει, εναποθέτουν την ασφάλεια, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα σ' αυτούς που τα υπονομεύουν και τα τσακίζουν. Μ' αυτό τον τρόπο, οι οπορτουνιστές δε σκορπούν απλώς αυταπάτες στους λαούς. Κάνουν κάτι ακόμα χειρότερο. Διαχέουν την αντιδραστική αντίληψη ότι μόνο με τη συστράτευση με τους ιμπεριαλιστές μπορούν να προσδοκούν καλύτερες μέρες. Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπαραθέτει τον «καλό» ΟΑΣΕ στο «κακό» ΝΑΤΟ, αποσιωπώντας βεβαίως ότι τα ίδια καπιταλιστικά κράτη συμμετέχουν και στα δύο και δεν είναι το ΝΑΤΟ «το μακρύ χέρι των ΗΠΑ» όπως ισχυρίζεται, είναι συνολικά οι οργανισμοί αυτοί υποχείρια του ιμπεριαλισμού για να εξυπηρετούν τους σχεδιασμούς του.

Προτάσεις - εφιάλτης για τους λαούς

Εμπαίζοντας το λαό, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ακόμα στην ανακοίνωσή του ότι «είμαστε κατά της στρατιωτικοποίησης της ΕΕ» και «θέλουμε η ενίσχυση του ΟΑΣΕ να αποτελέσει κύριο στόχο της πολιτικής για την ευρωπαϊκή ενοποίηση». Η πολιτική ενοποίηση της ΕΕ όμως, στη βάση των συμφωνιών που ήδη υπάρχουν, παραπέμπει ευθέως στη συγκρότηση ευρωστρατού. Η κοινή εξωτερική πολιτική ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ, είτε περνά μέσα απ' τον ΟΑΣΕ είτε απ' οπουδήποτε αλλού, θα κινείται στην κατεύθυνση διασφάλισης των ευρωενωσιακών ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, σε βάρος λαών και χωρών. Και έχουν το θράσος αυτές τις θέσεις να τις χρεώνουν και στα «φιλειρηνικά κινήματα» που υποτίθεται ότι όπως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «υπέρ της ενίσχυσης του ΟΑΣΕ και της κατάργησης του ΝΑΤΟ».

Ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι «η δημιουργία ενός Πανευρωπαϊκού Συστήματος Ασφάλειας, που να προκύψει από τον ΟΑΣΕ, να έ­χει νομική υπόσταση με βάση ένα "διεθνές σύμφω­νο" και οι αποφάσεις του δεσμευτικό χαρακτήρα. Επίσης, στο πλαίσιο της αναβάθμισης του ΟΑΣΕ έχει προταθεί Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλείας, εξοπλισμένο με μηχανισμούς έγκαιρης προειδοποίησης και πρόληψης συγκρούσεων. Ο ΟΑΣΕ να διασυνδεθεί με τον ΟΗΕ ως "περιφερειακός οργανισμός ασφάλειας". Να αποκτήσει αρμοδιότητα και την πρακτική ικανότητα διευθέτησης των συγκρούσεων στο χώρο ευθύνης του. (...) Η ενότητα και η πολυμορφία του ευρωπαϊκού χώρου επιβάλλει το πανευρωπαϊκό σύστημα ασφάλει­ας να έχει τα υποσυστήματά του. Ειδικότερα στη Βαλκανική χρειάζεται να δρομολογηθεί μια διαδικασία "τύπου Ελσίνκι"».

Η πρότασή του είναι βγαλμένη από τα πιο εφιαλτικά σενάρια για τους λαούς της Ευρώπης, αφού ρίχνει νερό στο μύλο της ιμπεριαλιστικής στρατιωτικοποίησης που ούτως ή άλλως επιδιώκουν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου, έχοντας σταθερά στο στόχαστρο τον εχθρό λαό και τα δικαιώματά του.

ΕΕΔΥΕ
Εργαλείο των ιμπεριαλιστών ο ΟΑΣΕ

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, με ανακοίνωσή της, «καταγγέλλει τα πρωτοφανή μέτρα καταστολής και αστυνόμευσης του κερκυραϊκού λαού, που έχει πάρει η κυβέρνηση προκειμένου να προστατεύσει όλους τους συμμετέχοντες στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΟΑΣΕ, που πραγματοποιείται στο Σαββατοκύριακο». Η ΕΕΔΥΕ στηρίζει τις κινητοποιήσεις που οργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης της Κέρκυρας, μαζί με άλλες αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις του νησιού και τονίζει στην ανακοίνωσή της: «Θεωρούμε ότι ο ΟΑΣΕ κανένα πρόβλημα ασφάλειας των ευρωπαϊκών λαών δεν αντιμετωπίζει, όπως διατείνεται η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά ενισχύει, στο μέτρο που του αναλογεί, τους κινδύνους για νέες εντάσεις στα Βαλκάνια, στη Γεωργία και αλλού, αφού στην ουσία αποτελεί έναν οργανισμό ο οποίος χρησιμοποιείται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για να νομιμοποιεί την εγκληματική δράση των τρομοκρατών του ΝΑΤΟ και την κλιμάκωση της στρατιωτικοποίησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ