ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Ιούνη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μια «άλλη» Τέχνη

Εικαστικό φεστιβάλ με τίτλο «Περνάς Απέναντι» θα φιλοξενήσει ο Πολιτιστικός Πολυχώρος «Μάνος Λοΐζος» (Θηβών 245) από τη Δευτέρα έως τις 19 Ιουλίου. Το φεστιβάλ πραγματεύεται τις σύγχρονες τάσεις της ζώσας αισθητικής, προτείνει μία «άλλη» Τέχνη, που πηγάζει μέσα από την αξία και την ανάδραση που προκαλούν η λέξη αληθινή, η έννοια σύγχρονη και η πράξη της δημιουργίας. Αληθινή Σύγχρονη Δημιουργία που περνάει απέναντι από τις κυρίαρχες εμπορικές τάσεις. Το φεστιβάλ περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, φωτογραφίας, γλυπτικής και κατασκευές με αφορμή τα πέντε χρόνια του Πολιτιστικού φορέα AshInArt (Aθήνα). Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα, στις 8 μ.μ. Ο δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος επισημαίνει: «Οι τέχνες έχουν τη δύναμη να διαπαιδαγωγούν. Να ενώνουν, να προβάλουν αξίες, ατομικές και συλλογικές δραστηριότητες, να σφυρηλατούν συνειδήσεις. Στόχος μας είναι η χάραξη μιας πολιτιστικής πολιτικής ικανή να καλύψει τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις και ανάγκες των εργαζομένων και να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τη διακίνηση καλλιτεχνικής δημιουργίας και την ανεμπόδιστη επαφή της με το λαό. Μακριά από εμάς τα "πολιτιστικά" πυροτεχνήματα εντυπώσεων και τα προϊόντα μαζικής κουλτούρας. Η πολιτιστική ταυτότητα ενός λαού και η διατήρηση της ιστορικής μνήμης αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια της εξέλιξής του». Ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Νίκαιας Σταύρος Κορομπίλης συμπληρώνει: «Προτεραιότητά μας είναι να δώσουμε βήμα σε καλλιτέχνες και έργα που δυσκολεύονται να φτάσουν στο ευρύ κοινό εξαιτίας του συστήματος που διακινεί τα προϊόντα πολιτισμού. Στόχος μας είναι η ανάδειξη και προβολή εκδηλώσεων καλλιτεχνικής έκφρασης που ικανοποιούν τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες για την ουσιαστική επαφή του λαού με τα αγαθά της Τέχνης και του Πολιτισμού».

Συμμετέχουν περισσότεροι από 125 εικαστικοί δημιουργοί. Στο χώρο των εκθέσεων προγραμματίζονται συζητήσεις κάθε Τετάρτη στις 8.30 μ.μ. (ένα μεγάλο πάνελ εικαστικών δημιουργών και καλεσμένων τούς βάζει τα ερωτήματα για να ξεκινήσει μία σημαντική συζήτηση) ενώ προς πώληση θα διατίθενται κατάλογος, αφίσες και κάρτες έργων. Μέρος των εσόδων από τα έντυπα υλικά θα διατεθούν στο λογαριασμό αναξιοπαθούντων εικαστικών που έχει ανοίξει το Εικαστικό Επιμελητήριο (ΕΕΤΕ). Είσοδος ελεύθερη. Ωρες λειτουργίας 7-11 μ.μ

Εκθεσιακές διαδρομές

Εργο του Κωστή Γρηγορίου
Εργο του Κωστή Γρηγορίου
Ο Τάσος Δήμος στη νέα του έκθεση στις «Εικαστικές Αναζητήσεις» (Σπευσίππου 21) παντρεύει τον εξπρεσιονισμό με τις παιδικές φιγούρες. Με έργα κυρίως μικρών διαστάσεων, ο καλλιτέχνης δίνει το νόημα που συνήθως περνάει μέσω της δουλειάς του, δηλαδή την αίσθηση της ανεμελιάς και της παιδικής αγνότητας. Διάρκεια έως 4/7.

Στην αίθουσα τέχνης Kapopoulos Fine Arts, στη Μύκονο, εκθέτει (17/7 - 26/7) ο Κωστής Γεωργίου. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα που φιλοτεχνήθηκαν το τελευταίο διάστημα. Κυρίαρχο στοιχείο το νερό, το οποίο κάνει αισθητή την παρουσία του, με λουόμενους να γλιστρούν σε βαθιά μπλε σουρεαλιστικές θάλασσες, ποδηλάτες στροβιλίζονται σε εκρηκτικά περιβάλλοντα, παιχνίδια και δώρα αναζητούν τους αποδέκτες τους, ενώ οι ταύροι, σήμα κατατεθέν της δουλειάς του, παρουσιάζονται σε νέες πληθωρικές συνθέσεις.

Στην γκαλερί «Tsatsis Projects/ Artforum» (Mητροπόλεως 12, Θεσσαλονίκη), σε συνεργασία με το εργαστήριο ζωγραφικής των καθηγητών Γιάννη Φωκά - Βαγγέλη Πλοιαρίδη της Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης, φιλοξενείται (έως 10/7) η πρώτη ενότητα της έκθεσης ζωγραφικής νέων καλλιτεχνών. Συμμετέχουν οι: Κώστας Ανδριάς, Χριστίνα Αντωνοπούλου, Αντώνης Σαββουλίδης, Αναστασίου Στρατάκη, Ιωάννα Στρατόγλου.

Συνεχίζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (κτίριο Παλαιού Ταχυδρομείου - Φίλωνος 29) η ομαδική έκθεση ελληνικής χαρακτικής με τίτλο «Εντυπώσεις επί χάρτου. Η πορεία της Ελληνικής Χαρακτικής από το 1860 έως σήμερα». Πρόκειται για μία σημαντική παρουσίαση, που επιμελείται ο καθηγητής στο ΑΠΘ, Εμμανουήλ Μαυρομάτης. Η έκθεση επιχειρεί να καταγράψει την πορεία της χαρακτικής, από τον 19ο αιώνα έως σήμερα, μέσα από αυθεντικά χαρακτικά εκατόν είκοσι έξι καλλιτεχνών και τριακόσια περίπου έργα. Περιλαμβάνει τις ενότητες: «Πρωτοπόροι και Δάσκαλοι», «Σύγχρονοι και Νέοι Ελληνες Χαράκτες». Στο πλαίσιο της έκθεσης, πραγματοποιείται - σε συνεργασία με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης - το πρόγραμμα «Αγγίζοντας την Τέχνη», για άτομα με περιορισμένη ή ολική αδυναμία όρασης.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ
Ετοιμόρροπος Μακεδονικός Τάφος

Μπορεί για πανάκριβες «φιέστες» τύπου εγκαινίων νέου Μουσείου Ακρόπολης να «βρίσκει» λεφτά το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς πρέπει οι Εφορείες Αρχαιοτήτων να «ζητιανεύουν». Αυτό συμβαίνει στην περίπτωση του αξιόλογου ταφικού μνημείου του 4ου π.Χ. αι. στο Δερβένι της Θεσσαλονίκης που φέρνει το ΚΚΕ στη Βουλή με Ερώτηση των βουλευτών, Γιάννη Ζιώγα και Σοφίας Καλαντίδου προς τους υπουργούς Πολιτισμού, Οικονομίας και Μακεδονίας - Θράκης.

H Ερώτηση έχει ως εξής: «Ενα αξιόλογο ταφικό μνημείο του 4ου π.Χ. αιώνα εδώ και δεκατέσσερα χρόνια φθίνει μέρα με τη μέρα και κρατιέται όρθιο με πρόχειρα υποστυλώματα. Πρόκειται για τάφο που αποκαλύφθηκε το 1910 από τον αρχαιολόγο Θεόδωρο Μακρίδη - Μπέη στην περιοχή Δερβενίου στο Νομό Θεσσαλονίκης. Η νέα ανασκαφή που ξεκίνησε το 1995 προκάλεσε βλάβες στη στατική επάρκεια του μνημείου και μέχρι σήμερα δεν έχει λυθεί το πρόβλημα. Η προμελέτη αποκατάστασης είναι έτοιμη και έχει πλέον την έγκριση του ΚΑΣ (σ.σ. Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο). Οι αρχαιολόγοι της ΙΣΤ' Εφορείας Αρχαιοτήτων ζητούν την άμεση επιχορήγηση του έργου για να μη χαθεί το συγκεκριμένο μνημείο.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί, αν θα επιχορηγηθεί η μελέτη αποκατάστασης του ετοιμόρροπου Μακεδονικού Τάφου "Μακρίδη - Μπέη" στον αρχαιολογικό χώρο Δερβενίου άμεσα από τον Κρατικό Προϋπολογισμό».

ΑΜΠΕΛΑΚΙΑ - ΛΑΡΙΣΑ
Το έργο του Βασίλη Φυτσιλή

Το πλούσιο και αξιόλογο έργο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, συγγραφέα και εικαστικού Βασίλη Φυτσιλή παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στο προαύλιο του Μουσείου Αμπελακίων περιόδου 1940-1949. Για το λογοτεχνικό του έργο μίλησαν: Ο Βασίλης Αναγνωστόπουλος, καθηγητής Πανεπιστημίου, με θέμα «Η αδελφική αγάπη στο έργο του Βασίλη Φυτσιλή», ενώ με το θέμα «Η έννοια της ελευθερίας στο πεζογραφικό έργο του Βασίλη Φυτσιλή» ασχολήθηκε ο Παναγιώτης Μανδράκης, φιλόλογος.

Ο Βασίλης Φυτσιλής, αντιστασιακός, συγγραφέας και εικαστικός, γεννήθηκε στη Σέκλιζα και σε νεαρή ηλικία εντάχτηκε στην Αντίσταση. Για τη δράση του στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας φυλακίστηκε και εξορίστηκε 12 συνολικά χρόνια. Είναι μέλος της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ, της οποίας έχει διατελέσει πρόεδρος επί αρκετά χρόνια. Στη φυλακή γνωρίστηκε με ανθρώπους του Πνεύματος και της Τέχνης και διδάχτηκε πολλά από αυτούς, αλλά αξιοποίησε και το πηγαίο ταλέντο του. Εχει γράψει πολλά πεζά και ποιητικά έργα. Είναι μέλος της Ενωσης Ελλήνων Λογοτεχνών. Παράλληλα, ασχολήθηκε ερασιτεχνικά και με τη γλυπτική και τη ζωγραφική. Μνημεία και ηρώα που φιλοτέχνησε υμνούν την Εθνική μας Αντίσταση, την Ειρήνη και τους αγώνες του λαού μας. Το εικαστικό του έργο παρουσίασε η Αννα Σπανοπούλου, φιλόλογος - ιστορικός της Τέχνης, πρόεδρος του Μουσείου Αμπελακίων περιόδου 1940-1949.

Τραγική κατάληξη του Μάικλ Τζάκσον

Τον χαρακτήρισαν «βασιλιά της ποπ». H τραγική ζωή του, εμπορεύσιμο προϊόν της αμερικάνικης μουσικής βιομηχανίας και του σταρ σίστεμ που τον δημιούργησε και τον οδήγησε σε παρανοϊκές συμπεριφορές. Ο λόγος για τον Μάικλ Τζάκσον, που πέθανε προχτές. Ο θάνατός του - πρόωρα, στα 50 του χρόνια - που οφείλεται σε καρδιακή προσβολή, ήταν η τελευταία πράξη μιας διαδρομής, που άρχισε με μεγάλες επιτυχίες για να καταλήξει σε αυτοκαταστροφικές τάσεις ακόμη και κατηγορίες για παιδοφιλία...

Το πάλαι ποτέ «παιδί θαύμα» με τη χαρακτηριστική φωνή ξεκίνησε την καριέρα του ως μέλος του οικογενειακού συγκροτήματος «The Jackson 5» και ουσιαστικά δεν έζησε παιδική ζωή, αφού από μικρός χρησιμοποιήθηκε στη μουσική βιομηχανία. Ο Τζάκσον, προσωπικότητα με τεράστια ψυχολογικά κενά υπέβαλε τον εαυτό του στη φριχτή δοκιμασία μεταβολής του μαύρου χρώματός του σε λευκό, με πληθώρα πλαστικών εγχειρήσεων που έκανε στο πρόσωπό του. Νιώθοντας πάντα παιδί δημιούργησε ως άλλος Πίτερ Παν τη «Neverland» («Χώρα του Ποτέ»), τη βίλα του, μια ιδιότυπη «φυλακή» - παιχνιδούπολη, ενώ σύρθηκε στα δικαστήρια με κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων.

  • Ενα άλλο «είδωλο» της βιομηχανίας του θεάματος η 62χρονη Αμερικανίδα ηθοποιός Φάρα Φόσετ, πέθανε επίσης προχτές, σε νοσοκομείο του Λος Αντζελες, αφού έπασχε χρόνια από καρκίνο. Εγινε γνωστή από τη σειρά «Οι Αγγελοι του Τσάρλι», ωστόσο την περιπέτειά της την έκανε θέαμα στο διαδίκτυο.

Η ταινία του Νίκου Τζίμα «Ο Ανθρωπος Με το Γαρύφαλλο» συνεχίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους: «ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ» (Λ. Συγγρού 106, Πέμπτη - Τετάρτη: 19.00/23.00), «Δημοτικός Κινηματογράφος ΟΝΕΙΡΟ» (Νάξου 34 & Θεμιστοκλέους, Ρέντης, Πέμπτη - Τετάρτη: 21.00/23.10) και «ΤΡΙΑΝΟΝ» (Κοδριγκτώνος 2, Σάββατο και Κυριακή: 18.45).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ