ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παιχνίδια εντυπώσεων για την υπόθεση «Ζήμενς»

Την αξιοποίηση των εξελίξεων με την υπόθεση Τσουκάτου σχεδιάζουν στη ΝΔ

Παιχνίδια εντυπώσεων με την υπόθεση της «Ζήμενς» και τις δοσοληψίες του Μ. Χριστοφοράκου με τη γερμανική Δικαιοσύνη επιχειρεί να παίξει η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να αποκομίσει κάποια επικοινωνιακά οφέλη που θα της επιτρέψουν στη συνέχεια να βελτιώσει συνολικά την εικόνα της και το κλίμα.

Αν και επίσημα η κυβέρνηση εμφανίζεται να μην εμπλέκεται στην υπόθεση, παραπέμποντας για την εξέλιξή της στη Δικαιοσύνη, δεν αντιστέκεται στον ...«πειρασμό» να την αξιοποιήσει πολιτικά τόσο για λόγους αποπροσανατολισμού από τη νέα αντιλαϊκή επίθεση όσο και για να ενισχύσει τη θέση της στο δικομματικό καυγά για την εξουσία.

Η ΝΔ συνεχίζει να επικεντρώνει στην ομολογία του Θ. Τσουκάτου για την υπόθεση, επιχειρώντας να αυξήσει την πίεση στο ΠΑΣΟΚ, επιδεικνύοντας το ότι οι μίζες της «Ζήμενς» δεν έφτασαν στα ταμεία της Ρηγίλλης...

Μετά τη χτεσινή απολογία του Θ. Τσουκάτου στον ανακριτή και την επιβολή περιοριστικών όρων, κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι ενισχύεται η επιχειρηματολογία και η στάση της κυβέρνησης και αντίστοιχα το ΠΑΣΟΚ περιέρχεται σε δύσκολη θέση. Χαρακτηριστική είναι η απάντηση που έδωσε ο Λ. Ζαγορίτης στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση «Ζήμενς». «Ο αντιπερισπασμός είναι το εργαλείο που χρησιμοποιεί το ΠΑΣΟΚ κάθε φορά που προσπαθεί να αποφύγει την αλήθεια, κάθε φορά που "στριμώχνεται". Οχι μόνον από αντιπάλους, αλλά και όταν δέχεται εξ οικείων τα βέλη, όπως συνέβη σήμερα με την απολογία και τις δηλώσεις του κ. Τσουκάτου».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε την ξαναζεσταμένη πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση «Ζήμενς», επικρίνοντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «περιφρονεί το θεσμικό ρόλο των δικαστηρίων». Περνώντας στην αντεπίθεση ο Ε. Αντώναρος έθεσε με νόημα δύο «ρητορικά» ερωτήματα: «Τι φοβάται το ΠΑΣΟΚ και επιχειρεί να εμποδίσει τη Δικαιοσύνη στην εκτέλεση του έργου της; Τι προσπαθεί να συγκαλύψει η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και ποιους επιχειρεί να προστατεύσει;».

Ενδεικτική των «βαθύτερων σκέψεων» που γίνονται στο κυβερνών κόμμα είναι η τοποθέτηση του Π. Παναγιωτόπουλου, ο οποίος επισήμανε ότι «υπάρχει μία διχογνωμία και μία σύγκρουση απ' ό,τι φαίνεται μέσα στο ΠΑΣΟΚ, που υφέρπει ή εκδηλώνεται ή υποβόσκει κατά περίπτωση για το αν ενεγράφησαν ή όχι, για το πού πήγαν (σ.σ. τα λεφτά). Κάποιοι κύκλοι του ΠΑΣΟΚ υπαινίσσονται ότι τα πήρε ο κ. Τσουκάτος, ο κ. Τσουκάτος λέει έχω συντριπτικά στοιχεία και δέχομαι και κατ' αντιπαράσταση εξέταση». Μιλώντας σε εκπομπή της ΝΕΤ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ σημείωσε με νόημα ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει τη μύγα, κακά τα ψέματα». Και συμπλήρωσε: «Αυτή τη στιγμή, για πρώτη φορά από το 1974 μέχρι σήμερα, υπάρχει μια καραμπινάτη ομολογία ενός ιστορικού, πολύ σημαντικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ - ήταν ο δημιουργός των βασιλέων της τότε Χαριλάου Τρικούπη - του κ. Τσουκάτου, που λέει ότι πήρα τα λεφτά και τα πήγα στο κόμμα μου».

Αναφορικά με το χειρισμό της υπόθεσης Χριστοφοράκου ο Γ. Παναγιωτόπουλος παρέπεμψε στη Δικαιοσύνη λέγοντας πως η μόνη λύση είναι «η πρόοδος της έρευνας της Δικαιοσύνης».

Περισσότερο ειλικρινής ο Γ. Αλογοσκούφης παραδέχθηκε ότι η υπόθεση έχει κουκουλωθεί, όπως έγινε και στη Γερμανία. «Οπως είδατε και στη Γερμανία το σκάνδαλο της Siemens κουκουλώθηκε, δεν αποκαλύφθηκε», είπε χαρακτηριστικά (στον «Αλφα 9,89»), ενώ απέρριψε και τις προτάσεις για παζάρια με τον Μ. Χριστοφοράκο λέγοντας ότι «δεν μπορεί να καταστεί όμηρος το πολιτικό σύστημα ενός συγκεκριμένου μάρτυρα».

ΠΑΣΟΚ
Με όρους ελεύθερος ο Τσουκάτος

Φτηνές δικαιολογίες για τη «μίζα» από το ΠΑΣΟΚ

Με όρους αφέθηκε ελεύθερος, μετά την απολογία του στον 4ο ειδικό ανακριτή, Νίκο Ζαγοριανό, ο Θόδωρος Τσουκάτος, πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Ο ανακριτής αποφάσισε να τον αφήσει ελεύθερο με χρηματική εγγύηση 100.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Στο υπόμνημά του ο Θ. Τσουκάτος αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες που τον βαρύνουν. Σύμφωνα με το απολογητικό του έγγραφο, συναντήθηκε με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο τον Οκτώβρη του 1998 στο κομματικό του γραφείο, και το πρώην διευθυντικό στέλεχος της «Ζήμενς» τον ενημέρωσε πως η εταιρεία ήθελε να συμβάλει στην ενίσχυση του κόμματος, ενόψει της οικονομικής εξόρμησης για το συνέδριο και τις ευρωεκλογές, χωρίς, μάλιστα, κανένα αντάλλαγμα.

Οπως είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, δέχθηκε την πρόταση «υποκείμενος σε μια αναγκαιότητα, που επέβαλλε την αποδοχή των προσφερομένων χρηματικών εγγυήσεων». Δε θα έκανε κάτι τέτοιο, συμπλήρωσε, αν τα χρήματα ήταν από παράνομες δραστηριότητες ή αν η εταιρεία είχε απαίτηση για ανταλλάγματα. Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, «κανένας προεκλογικός αγώνας δεν κόστιζε μόνο τα δηλούμενα ποσά και κανένα επίσημο βιβλίο δεν απεικόνιζε την ακριβή οικονομική κατάσταση (εισπράξεις - πληρωμές) του κόμματος». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι στα οικονομικά βιβλία του ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει το ποσό καθώς «είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ πως άλλη η εικόνα των βιβλίων και άλλη η πραγματικότητα του ταμείου». Και αυτό ισχύει για κάθε μεγάλη χορηγία άνω των 15.000 ευρώ.

Πάντως, ο συνήγορος του Θόδωρου Τσουκάτου, Δ. Γκούσκος, είπε πως «αυτό που συνέβη στην υπόθεση ήταν μια παράνομη μεν, αλλά χρηματοδότηση κόμματος».

Λίγες ώρες μετά την απολογία του Θ. Τσουκάτου για το πώς το 1999 έφερε στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ ένα εκατομμύριο μάρκα από τη «Ζήμενς», η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Μ. Καρακλιούμη, έσπευσε να υπενθυμίσει σε δημοσιογράφους τις αποφάσεις του Γ. Παπανδρέου για αναστολή της κομματικής ιδιότητας των Τσουκάτου - Μαντέλη (έτερου εμπλεκόμενου, πρ. υπουργού) «και βεβαίως να σας θυμίσω και τον έλεγχο στα βιβλία. Εγινε έλεγχος στα βιβλία για εκείνη την περίοδο, στα οποία δε βρέθηκε καμιά τέτοια εγγραφή». Βολικά παρέκαμψε την παρατήρηση Τσουκάτου ότι καμία «χορηγία» άνω των 10.000.000 δραχμών δεν εγγραφόταν (λόγω σχετικού νόμου) στα επίσημα βιβλία του κόμματος.

Μάλιστα, σε δημοσιογραφική επισήμανση ότι ο θ. Τσουκάτος μιλά όχι για επίσημα βιβλία, αλλά για «χορηγία» καταγεγραμμένη σε «ανεπίσημα» τεφτέρια («δεύτερα» βιβλία), η Μ. Καρακλιούμη αρκέστηκε να πει: «Το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων (...). Είμαστε το μόνο κόμμα όπου ο προϋπολογισμός μας περνά από έγκριση στο Εθνικό Συμβούλιο και στη συνέχεια δημοσιοποιείται. Συγκεκριμένα, αναρτάται και στο Internet και βεβαίως ελεγχόμαστε και από τους ορκωτούς ελεγκτές της Βουλής». Σημειωτέον ότι την έκθεση που συντάσσουν οι ορκωτοί ελεγκτές για τα κόμματα την χαρακτήρισε «γελοία» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Θ. Πάγκαλος, όταν την επικαλέστηκε το ΚΚΕ απαντώντας στις προβοκάτσιες που δέχεται για τα οικονομικά του.

Η Μ. Καρακλιούμη συνέχισε να υποστηρίζει ότι «τα μόνα βιβλία που διαθέτει το ΠΑΣΟΚ για την οικονομική διαχείριση εκείνης της περιόδου είναι αυτά που ελέγχθηκαν, τα οποία και επικαλούμαστε (...). Ο κ. Τσουκάτος βρίσκεται σε μια δικαστική διαδικασία, δεν θα σχολιάσω κάτι άλλο».

Πάντως, λίγο αργότερα, αισθάνθηκε την ανάγκη να επανέλθει η ίδια στο ζήτημα, διατυπώνοντας το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής και σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα. Επιπρόσθετα, δημοσιοποίησε πίνακα από το βιβλίο εσόδων του ΠΑΣΟΚ της επίμαχης περιόδου, όπου φυσικά δε φαίνεται η εισροή του ποσού που μαρτυρά ο Θ. Τσουκάτος.

Βέβαια, επειδή η σκανδαλολογία και η ανάπτυξή της βολεύει και το ΠΑΣΟΚ (εφόσον αποπροσανατολίζει από τα προβλήματα του λαού και την ταύτιση των αντιλαϊκών πολιτικών ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), έσπευσαν να διανείμουν και απόσπασμα από το πόρισμα του εισαγγελέα Παπαγγελόπουλου για χρήματα που μπήκαν στα ταμεία της ΝΔ μέσω της λιβεριανής off-shore εταιρείας MAYO συν την ένορκη κατάθεση του μεγαλοστελέχους της ΝΔ Γ. Βαρθολομαίου ότι πράγματι εισέπραξαν χρήματα από τη MAYO.

Στο μεταξύ, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Alpha» ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Φλωρίδης προσπάθησε να πάρει αποστάσεις από πρόσφατες δηλώσεις του Πάγκαλου (χοντρικά ότι δεν είναι παράνομο που έδωσε η SIEMENS χρήματα για το κόμμα): «(...) Είμαι πολύ μακριά από αυτού του είδους τις τοποθετήσεις. Με συγχωρείτε. Η διαδρομή μου, οι απόψεις μου και τα λοιπά που με πολύ μεγάλη ευκολία ξεπερνούν σοβαρά ζητήματα της διαφάνειας στο δημόσιο βίο, εγώ τουλάχιστον είμαι πάρα πολύ μακριά από αυτά. Είμαι πάρα πολύ, από το πιο μικρό έως το πιο μεγάλο, γιατί ακούω και περίεργα πράγματα, ότι ξέρεις και τι έγινε, ας πούμε, που κάποιος πήρε, λέει, με έκπτωση ηλεκτρικές συσκευές; (...) Μα με συγχωρείτε, αν ξεκινήσουμε έτσι ή αν δεχόμαστε ότι με τη λεγόμενη μικρή παραβατικότητα δε χάλασε ο κόσμος, με την έννοια μιθριδατισμός, όλοι συνηθίζουμε σε αυτό». Στο ΠΑΣΟΚ είναι, κάτι θα ξέρει.

ΒΟΥΛΗ
Ασφαιρη αντιπαράθεση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Φραστικές αντιπαραθέσεις χτες στη Βουλή με αφορμή τις εξελίξεις στην υπόθεση ΖΗΜΕΝΣ καθώς και την επιλογή της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση. Ο Ε. Βενιζέλος εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ζήτησε να συγκληθεί η Βουλή σε Εκτακτη Σύνοδο προκειμένου να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για να διερευνηθεί το σκάνδαλο της ΖΗΜΕΝΣ μετά τη σύλληψη του Μ. Χριστοφοράκου στη Γερμανία.

Απαντώντας εκ μέρους της ΝΔ ο Π. Παναγιωτόπουλος, απέρριψε το ενδεχόμενο έκτακτης σύγκλησης της Ολομέλειας της Βουλής με το επιχείρημα ότι η Δικαιοσύνη είναι αυτή που θα εξυχνιάσει την υπόθεση ενώ προέβλεψε ότι η σχετική έρευνα θα έχει αποκαλυπτικά και πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής να πάρει θέσει για όσα γράφονται ότι «153 βουλευτές "τα έχουν πιάσει" από την ΖΗΜΕΝΣ» για να απαντήσει γραπτώς ο Δ. Σιούφας ότι «ο πρόεδρος της Βουλής οφείλει να τηρεί κατά γράμμα τα όσα επιτάσσουν το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής. Ο πρόεδρος και η Βουλή δεν μπορούν να λειτουργούν μέσα από διαδόσεις και φήμες».

Αντιπαράθεση υπήρξε και για την εκλογή της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης, με τον Ε. Βενιζέλο να δηλώνει ότι η νέα ηγεσία πρέπει να τηρεί και να σέβεται το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους και «αλίμονο» εάν λειτουργήσουν ως ιμάντες μεταβίβασης των προτιμήσεων και των εντολών της κυβέρνησης».

Ο Ν.Γκατζής

Παρεμβαίνοντας στην συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής τόνισε ότι η ΝΔ σήμερα και το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια, χειραγωγούν τη Δικαιοσύνη επί δεκαετίες αφού αυτοί εκλέγουν την ηγεσία και αυτοί αποφασίζουν όταν είναι κυβέρνηση και ο ένας από τους δύο διαμαρτύρεται στον άλλον όταν είναι στην αντιπολίτευση.

Με την σειρά της η βουλευτής του ΚΚΕ Ε. Μελά υπογράμμισε ότι η περίφημη ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης φάνηκε με τις δηλώσεις του Σανιδά ότι «οι συνδικαλιστικοί αγώνες συνιστούν έγκλημα», κάτι που από μόνο του αποδεικνύει πόσο ανεξάρτητη είναι η Δικαιοσύνη. Κανένα από τα δύο κόμματα εξουσίας, τόνισε, δεν έχει δεχθεί αυτό που ο κόσμος της Δικαιοσύνης και το ΚΚΕ διεκδικούν, δηλαδή η ηγεσία της Δικαιοσύνης να βγαίνει από τους ίδιους τους δικαστικούς.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Αποκαλύπτεται η προβοκάτσια

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή την υπόθεση Τσουκάτου

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την υπόθεση Τσουκάτου, η Αλέκα Παπαρήγα σχολίασε:

«Είναι μία ευκαιρία να γίνει μία σύγκριση ανάμεσα στο ποια είναι η συμπεριφορά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ - και δε μιλάω για μεμονωμένο στέλεχος, μιλάω για ολόκληρη την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ξεκινώντας από τον πρόεδρο - απέναντι στο ΚΚΕ και απέναντι στις προβοκάτσιες και στις συκοφαντικές επιθέσεις που δέχθηκε το ΚΚΕ και ποια είναι η στάση η δική μας απέναντι στο ΠΑΣΟΚ σε ένα ζήτημα το οποίο είναι υπαρκτό. Το ΠΑΣΟΚ, π.χ., χρησιμοποίησε την προβοκάτσια ότι η εταιρεία "Γερμανός" - η οποία είναι μια εταιρεία που και σωστά πρέπει να γίνει εξεταστική επιτροπή, γιατί είναι με σκάνδαλο δεμένη, το οποίο εμείς το καταγγέλλουμε - ανήκει στο ΚΚΕ, άρα το ΚΚΕ είναι μπλεγμένο σε ένα σκάνδαλο.

Ούτε έφερε στοιχεία, ούτε απέδειξε τίποτα και είναι φανερό ότι ο "Γερμανός" δεν ανήκει στο ΚΚΕ. Γιατί και μόνο το ότι τον αγόρασε ο ΟΤΕ και η "Ντόιτσε Τέλεκομ" είναι η καλύτερη απόδειξη, πέρα από τα στοιχεία, ότι δεν ανήκει στο ΚΚΕ. Καμία πολυεθνική δεν θα κοίταγε να αγοράσει μια επιχείρηση που να ανήκει στο ΚΚΕ και η οποία επιχείρηση έχει σχέση και με εξοπλιστικά προγράμματα. Αν είναι δυνατό να αφήσουν το ΚΚΕ να έχει επιχείρηση με εξοπλιστικά προγράμματα. Και να θυμίσω με την ευκαιρία ότι το ΠΑΣΟΚ έδωσε στον Γερμανό τα καταστήματα αφορολογήτων ειδών στο "Ελ. Βενιζέλος" και επί ΠΑΣΟΚ η εταιρεία "Γερμανός" έφτιαξε κάποια εξαρτήματα στα εξοπλιστικά προγράμματα υποβρυχίων, που έχουν να κάνουν με επικοινωνία.

Το ΠΑΣΟΚ, όμως, υιοθέτησε όλα αυτά που είπαν ο Καρατζαφέρης, ο Μανώλης της ΝΔ και διάφοροι και χωρίς να βασανιστεί, και χωρίς να φέρει αποδείξεις.

Εμείς, εδώ και δύο χρόνια, ακούμε ότι ο κ. Τσουκάτος έχει δεχθεί ότι έχει πάρει ένα εκατομμύριο μάρκα και τα έδωσε στο ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ λέει "ναι, μπορεί να τα πήρε, αλλά δεν μου είπε από πού είναι" ή "δεν βρέθηκε στα βιβλία". Και εμείς, θα το πω καθαρά και μετανιώνουμε κιόλας για τη διακριτικότητα με την οποία σταθήκαμε απέναντι σε αυτό το θέμα, να δούμε τι θα πει η Δικαιοσύνη.

Σήμερα έμαθα ότι η Δικαιοσύνη τον θεωρεί ύποπτο, τα πήρε. Και προσέξτε μιλάμε για κυβερνητικό κόμμα, όταν παίρνεις χρήματα από μία επιχείρηση στα δίνει για κάποιο σκοπό, και μπορεί να επιβεβαιωθεί. Συμπέρασμα: Και τα δύο κόμματα είναι βουτηγμένα στα σκάνδαλα. Προσέξτε όμως, αυτό είναι ένα μικρό μέρος της πολιτικής τους. Το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής τους είναι τα νόμιμα σκάνδαλα. Και για μας, νόμιμο σκάνδαλο είναι η ιδιωτικοποίηση, η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, η πολιτική απέναντι στους μετανάστες. Οσο υπάρχουν τα νόμιμα σκάνδαλα, υπάρχουν και τα παράνομα.

Το ΠΑΣΟΚ είναι διατεθειμένο να κάνει οτιδήποτε, προκειμένου να πάρει αυτοδυναμία. Οχι λάσπη να πετάξει, μα και να κάνει τη μεγαλύτερη προβοκάτσια κατά του ΚΚΕ. Η ΝΔ πολύ το χαίρεται, αν ήταν αντιπολίτευση μπορεί να την έκανε η ΝΔ την προβοκάτσια, προκειμένου να βγει στην κυβέρνηση. Δεν είναι αθώα η ΝΔ, αλλά αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ και ο Καρατζαφέρης δουλεύουν για την αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ και εμμέσως και για τη ΝΔ, γιατί και η ΝΔ πάντα ενδιαφέρεται να πληγεί το ΚΚΕ, πράγμα που δεν πρόκειται να γίνει».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Διαπραγματεύεται ο Μ. Χριστοφοράκος

Στη Γερμανία, αναμενόταν να βρεθούν, αργά χθες το βράδυ, ο 4ος ειδικός ανακριτής, Νίκος Ζαγοριανός, και ο προϊστάμενος του Τμήματος Εκδόσεων της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Ευάγγελος Παντιώρας, προκειμένου να παραδώσουν πρόσθετα στοιχεία στην Εισαγγελία της Γερμανίας για να εκδοθεί στη χώρα μας ο Μιχάλης Χριστοφοράκος.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της «ΖΗΜΕΝΣ» μπορεί να κατέθετε προχθές για περίπου 10 ώρες στην Εισαγγελία του Μονάχου για την υπόθεση της εταιρείας, όμως φαίνεται πως συνεχίζει να επιδιώκει τη μη έκδοσή του στην Ελλάδα. Μάλιστα, για να το πετύχει, χρησιμοποιεί το επιχείρημα της ήδη παραγραφής των αδικημάτων στη Γερμανία, χωρίς, όμως, να προχωρήσει σε αποκαλύψεις ονομάτων στελεχών της εταιρείας, αλλά και πολιτικών των δύο μεγάλων κομμάτων της χώρας μας που εμπλέκονται σε χρηματισμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο CD τα οποία περιέχουν όλες τις πληρωμές που έγιναν από τα ταμεία της εταιρείας, βρίσκονται στα χέρια συμβολαιογράφων και όχι στην Εισαγγελία του Μονάχου που τα ζητά. Επίσης, οι συνήγοροί του τον πιέζουν να προχωρήσει σε αποκαλύψεις, καθώς έτσι θα αυξηθούν οι «ελπίδες» παραμονής του στη Γερμανία και εκδίκασης της υπόθεσης εκεί, όπου θα αντιμετωπίσει σαφώς μικρότερες ποινές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Εφετείο της Γερμανίας θα αποφασίσει για την έκδοση ή μη του Μ. Χριστοφοράκου και η απόφαση αναμένεται σε περίπου ένα μήνα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Φαρισαϊσμός τα περί διαφάνειας απ' το ΠΑΣΟΚ

Με αφορμή τις δηλώσεις Τσουκάτου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του τονίζει:

«Δε χρειάζονταν οι δηλώσεις του Θ. Τσουκάτου για να φανεί η μεγάλη υποκρισία του ΠΑΣΟΚ για τη δήθεν διαφάνεια που τηρεί στα οικονομικά του και γενικώς. Ωστόσο ξεσκεπάζουν την ηγεσία του. Αποδεικνύουν ότι οι κορόνες περί διαφάνειας που έχει κάνει σημαία είναι φαρισαϊσμός και αποσκοπούν στη χειραγώγηση ψήφων.

Το ΚΚΕ και κατά την προεκλογική περίοδο δεν έκανε κύριο θέμα της κριτικής του προς το ΠΑΣΟΚ τα σκάνδαλα, παρά την αήθη και προβοκατόρικη επίθεση που δέχθηκε από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Το ΚΚΕ έκρινε και κρίνει το ΠΑΣΟΚ κυρίως με βάση την πολιτική του, που υπηρετεί τα μονοπώλια, όπως και η πολιτική της ΝΔ. Είναι και τα δύο κόμματα του κεφαλαίου. Αυτό δεν αλλάζει, με ή δίχως Τσουκάτους.

Το ΚΚΕ απευθυνόμενο στο λαό τονίζει: Η δυσοσμία και η σήψη προέρχονται κυρίως από τη δράση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που για το υπερκέρδος δεν έχουν κανέναν ηθικό φραγμό. Η πολιτική που τους υπηρετεί είναι με τα σκάνδαλα νύχι - κρέας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ