ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρέμβαση για τη συμφωνία με τις ΗΠΑ

Ερώτηση του Κόμματος στη Βουλή

Με αφορμή την υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης για κατάργηση της βίζας και της συμφωνίας «για την αντιμετώπιση του εγκλήματος» με τις ΗΠΑ, το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή καταγγέλλει τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις. Η Ερώτηση, η οποία απευθύνεται στην υπουργό Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη, και υπογράφεται από τους βουλευτές Σπύρο Χαλβατζή, Λιάνα Κανέλλη, Γιώργο Μαρίνο και Γιώργο Μαυρίκο, έχει ως εξής:

«Λίγες μόλις μέρες μετά τη δικομματική επικύρωση των τρομοσυμφωνιών έκδοσης και δικαστικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε νέα σοβαρή πρόκληση σε βάρος των δημοκρατικών ελευθεριών και κυριαρχικών δικαιωμά­των του ελληνικού λαού. Κατά τη διάρκεια της άτυπης συνόδου του ΟΑΣΕ, η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών υπέγραψε το διμερές Μνημόνιο Κατανόησης για την κατάργηση της βίζας που επιβάλλεται στους Ελληνες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ και μία ακόμη συμ­φωνία συνεργασίας άγνωστου περιεχομένου για την "αντιμετώπιση του εγκλήμα­τος".

Το Κόμμα μας είχε προκαλέσει συζήτηση στη Βουλή για τις μυστικές διαπραγματεύ­σεις της κυβέρνησης με τις ΗΠΑ τον Απρίλη 2008, στηλιτεύοντας τους εξευτελιστικούς όρους του Μνημονίου, όπως:

-- Την παράδοση στην Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ οποιασδήποτε πληροφορίας αφορά τους επιβάτες πτήσεων προς ΗΠΑ ή άλλες χώρες, που θα θεωρηθούν "ύποπτοι τρομοκράτες" και την κατάρτιση καταλόγων υπόπτων, στα πρότυπα των γνωστών "μαύρων λιστών" των ΗΠΑ.

-- Τη διαρκή επιτήρηση και τον έλεγχο των ελληνικών αεροδρομίων και των υπηρεσιών έκδοσης διαβατηρίων από την Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

-- Την υποχρεωτική έκδοση βιομετρικών διαβατηρίων.

-- Το ηλεκτρονικό σύστημα έγκρισης του ταξιδιού, με βιογραφικά και προσωπικά στοιχεία αντί­στοιχα με αυτά που ζητούνται σήμερα για την έκδοση βίζας, που θα κοινο­ποιούνται στα ταξιδιωτικά γραφεία.

-- Την παρουσία ένοπλων αστυνομικών στις καμπίνες των αεροπλάνων.

Με την υπογραφή του Μνημονίου και της δεύτερης άγνωστου περιεχομένου συμφωνίας για την "αντιμετώπιση του εγκλήματος" πίσω από τις πλάτες του λαού, η κυβέρνηση επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι η υπογραφή των συμφωνιών χωρίς ενημέρωση της Βουλής ήταν μία ακόμη απαίτηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ και απέδειξε ότι δε σέβεται ούτε τη δική της αστική συνταγματική νομιμότητα, με την οποία απειλεί το λαϊκό κίνημα όταν αντιδρά σε αντιλαϊκά μέτρα».

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Νέος κύκλος αντιπαραθέσεων

Για ανοιχτή κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο οι «συνιστώσες»

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκε χτες βράδυ η συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ έθεσε βέτο και εμπόδισε να ψηφιστεί το σχέδιο εκτιμήσεων για το εκλογικό αποτέλεσμα, ερχόμενος σε αντιπαράθεση με τους εκπροσώπους των άλλων συνιστωσών που έκαναν λόγο για ανοικτή κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφωνία του ΣΥΝ με το σχέδιο αφορούσε στις κριτικές επισημάνσεις του για τη στάση της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» προεκλογικά, αλλά και στις αναφορές του στους Οικολόγους - Πράσινους, στο ζήτημα της δυαρχίας, του «τρίτου πόλου» κ.λπ., για τις οποίες αξίωσε να απαλειφθούν από το κείμενο, κάτι που δεν έγινε δεκτό από τις άλλες συνιστώσες.

Νωρίτερα χτες το πρωί είχε συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία (ΠΓ) του ΣΥΝ, η οποία αποφάσισε να αναβληθεί η προγραμματισμένη για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο συνεδρίαση της ΚΠΕ. Η Γραμματεία αποφάσισε να πραγματοποιήσει τη συνεδρίαση στις 11 - 12 Ιούλη, έτσι ώστε να πάνε σ' αυτήν με όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένα συμπεράσματα. Η μετάθεση της συνεδρίασης, ωστόσο, επιβάλλει να μετατεθεί χρονικά και η πανελλαδική σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ήταν προγραμματισμένη το διήμερο 11 - 12 Ιούλη.

Η ΠΓ του ΣΥΝ αποδέχτηκε την πρόταση του Αλ. Τσίπρα για συγκρότηση επιτροπής, η οποία θα επεξεργαστεί εισήγηση για την επόμενη συνεδρίαση της ΠΓ, την ερχόμενη Τρίτη, πάνω σε τέσσερα σημεία: Αποτίμηση εκλογικού αποτελέσματος, αποσαφήνιση της στρατηγικής για «τρίτο πόλο», σχέδιο για τη λειτουργία («αναμόρφωση») του ΣΥΡΙΖΑ και αναγκαίες οργανωτικές αλλαγές στον ΣΥΝ. Οπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, η επιτροπή πρέπει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για πολιτική συνεννόηση «στο μάξιμουμ», διαφορετικά «πάμε για Συνέδριο». Ορισμένα μέλη της ΠΓ, πάντως, έλεγαν χτες ότι σύμφωνα με το καταστατικό το Διαρκές Συνέδριο (σ.σ. απαρτίζεται απ' τους συνέδρους του τελευταίου τακτικού) επιβάλλεται να συγκαλείται προ εκλογικών αναμετρήσεων και αυτό θα γίνει και τώρα. Η επιτροπή αυτή απαρτίζεται από στελέχη όλων των τάσεων (Φλαμπουράρης, Μπαλάφας, Μαργαρίτης, Στρατούλης, Λάσκος, Μαρματάκης και Θεοδωρακοπούλου).

Στην ΠΓ του ΣΥΝ είχαν ήδη εκφραστεί αντιρρήσεις για το σχέδιο εκτιμήσεων που επεξεργάστηκε στέλεχος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για τα εκλογικά αποτελέσματα και είχε αποφασιστεί ομόφωνα να ζητήσει απ' αυτήν να αφαιρεθούν οι κριτικές παρατηρήσεις που διατυπώνονται σ' αυτό για την «Ανανεωτική Πτέρυγα», η οποία υπογράμμισε ότι δεν έχουν νόημα οι παράλληλες διαδικασίες και ζήτησε να παγώσουν οι συζητήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον έως ότου ολοκληρωθούν στις συνιστώσες του. Να σημειωθεί εδώ ότι χτες κυκλοφόρησαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες κατά την προχτεσινή συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με στελέχη της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» συμφωνήθηκε να προταθεί στέλεχός της για τη θέση του Γραμματέα της ΚΠΕ.

ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ορίστηκαν οι ανώτατοι δικαστικοί

Με ομόφωνη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και μετά από εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης Ν. Δένδια ορίστηκε χτες ως νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου ο Γεώργιος Καλαμίδας. Στη θέση του εισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου θα είναι ο Ιωάννης Τέντες που προέρχεται από την καθήμενη δικαιοσύνη και όχι από τον εισαγγελικό κλάδο, όπως ζητούν εδώ και χρόνια οι εισαγγελείς. Στην προεδρία του Συμβουλίου της Επικρατείας θα είναι ο Παναγιώτης Πικραμμένος που είναι ο νεότερος μεταξύ των αντιπροέδρων του ΣτΕ.

Παράλληλα, το Υπουργικό Συμβούλιο επέλεξε και τις άλλες θέσεις των ανώτατων δικαστών σε αντικατάσταση εκείνων που αποχώρησαν λόγω συνταξιοδότησης. Ετσι, λοιπόν, προήχθησαν σε αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου οι Διονύσιος Γιαννακόπουλος, Μίμης Γραμματικούδης, Δημήτριος Πατινίδης και η Θεοδώρα Γκοΐνη, η οποία ήταν 17η στην επετηρίδα.

Αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας ορίστηκαν οι Φιλοκτήμων Αρναούτογλου, Νικόλαος Σακελλαρίου, Δημοσθένης Πετρούλιας και Αθανάσιος Ράντος, ο οποίος ήταν στη 13η θέση της επετηρίδας.

Τέλος, το Υπουργικό Συμβούλιο επέλεξε και δυο αντιπροέδρους του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τους Θεοχάρη Δημακόπουλο και Διονύσιο Λασκαράτο.

Σε δήλωσή του ως νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου ο Γ. Καλαμίδας ανέφερε ότι «θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της Δικαιοσύνης», ενώ ο νέος πρόεδρος του ΣτΕ Παν. Πικραμμένος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την κυβέρνηση και τόνισε ότι «η επιλογή αυτή σηματοδοτεί, πιστεύω, την επιβράβευση ορισμένων σταθερών αντιλήψεων που πρέπει να διέπουν την λειτουργία της Δικαιοσύνης».

Μνημόσυνο για τον Γ. Πετρόπουλο

Το Σάββατο 4 Ιούλη και ώρα 9 π.μ., στον Αϊ - Γιώργη Καρέα Βύρωνα, η οικογένεια του ΓΡΗΓΟΡΗ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ πραγματοποιεί το ετήσιο μνημόσυνο από το θάνατό του.

Στο μνημόσυνο προσκαλούνται οι σύντροφοι - συναγωνιστές, συνοδοιπόροι της Ειρήνης, να τιμήσουν τη μνήμη του ακούραστου και αφοσιωμένου αγωνιστή του φιλειρηνικού κινήματος.

Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ, της οποίας ο Γρηγόρης Πετρόπουλος διατέλεσε επί σειρά ετών οργανωτικός γραμματέας, καλεί τους φίλους και συναγωνιστές του να παρευρεθούν στο μνημόσυνο.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η Δικαιοσύνη εφαρμόζει αντιλαϊκούς νόμους

Σε ερώτηση που υποβλήθηκε στην Αλέκα Παπαρήγα, κατά την χτεσινή περιοδεία της σε Αχαΐα και Ηλεία, για την αλλαγή που έγινε στο δικαστικό σώμα και τη νέα ηγεσία του, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε:

«Εμαθα τώρα, σε απόσταση απ' την Αθήνα, για την αλλαγή. Δεν έχω καταρχήν να κάνω κάποιο σχόλιο, θα πρέπει περισσότερο να το ψάξουμε το θέμα, για να μπορέσουμε να κάνουμε έναν προβληματισμό γι' αυτήν την αλλαγή. Μια πρώτη εκτίμηση είναι ότι τηρήθηκε κάποια ιεραρχία, όμως, θέλω να πω το εξής πράγμα: Ακόμα και ο δικαστής, ο οποίος εφαρμόζει, ή η ηγεσία της Δικαιοσύνης, η οποία εφαρμόζει τους νόμους και τηρεί τους νόμους, θα τηρεί αντιλαϊκούς νόμους. Εμείς ζητάμε απ' τους δικαστές εκεί που έχουν τη δυνατότητα - και έχουν και την προσωπική δυνατότητα - να μην εφαρμόζουν εύκολα τους άδικους νόμους.

Με αυτήν την έννοια, εμείς θεωρούμε ότι δεν έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη - όχι στα πρόσωπα, σε άλλα έχουμε, σε άλλα δεν έχουμε - γιατί εφαρμόζει αντιλαϊκούς νόμους. Κάθε χρόνο γίνεται όλο και πιο αντιδραστικό το πλαίσιο. Αρα, καλός δικαστής θεωρείται αυτός που εφαρμόζει τους αντιλαϊκούς νόμους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ