ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Εντείνουν τον αγώνα τους οι λαϊκές δυνάμεις

«Εξω οι Γοριλέτι μοναδικός Πρόεδρος ο Μελ (Σελάγια)» από πανό διαδηλωτών στην πρωτεύουσα. Το γοριλέτι παραπέμπει στο όνομα του προέδρου των πραξικοπηματιών Μιτσλέτι
«Εξω οι Γοριλέτι μοναδικός Πρόεδρος ο Μελ (Σελάγια)» από πανό διαδηλωτών στην πρωτεύουσα. Το γοριλέτι παραπέμπει στο όνομα του προέδρου των πραξικοπηματιών Μιτσλέτι
ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Συνεχίζονται οι λαϊκές κινητοποιήσεις στην Ονδούρα ενάντια στο στρατιωτικό πραξικόπημα της ολιγαρχίας, προτάσσοντας την επιστροφή του Προέδρου Μανουέλ Σελάγια. Αψηφώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας και την καταστολή χιλιάδες διαδηλώνουν και συγκρούονται με τις δυνάμεις ασφαλείας και το στρατό.

Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες καθώς έχουν φιμωθεί τα περισσότερα εγχώρια ΜΜΕ. Εντούτοις, σύμφωνα με το Τελεσούρ, το RadioMundial και την εφημερίδα El Tiempo συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των τραυματιών και των συλληφθέντων, ενώ ανάμεσα στους τραυματίες είναι και μικρά παιδιά. Σε κάποιες πόλεις όπως το Σαν Πέδρο Σούλα - της οποίας ο δήμαρχος έχει συλληφθεί από την πρώτη ημέρα εκδήλωσης του πραξικοπήματος -, τη Λα Σέιμπα και το Προγκρέσο, ο στρατός άνοιξε πυρ και υπάρχουν τραυματίες από πυρά, ενώ χιλιάδες αγρότες συνεχίζουν την πορεία προς την πρωτεύουσα με τα πόδια και συγκρουόμενοι πολλές φορές με δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας που προσπαθούν να τους σταματήσουν.

Παράλληλα, οργανώσεις καταγγέλλουν ότι η προχτεσινή «μεγάλη συγκέντρωση» κατά της επιστροφής Σελάγια ήταν αποτέλεσμα επιβολής διά των όπλων εργαζομένων που «επιστρατεύτηκαν». Ως απάντηση όλες οι μεγάλες εργατικές ομοσπονδίες ένωσαν τη φωνή τους με συνδικάτα που απεργούν από τη Δευτέρα κηρύσσοντας πανεθνική απεργία επ' αόριστο.

Το καθεστώς των πραξικοπηματιών εν τω μεταξύ συνεχίζει να προκαλεί παρατείνοντας μέχρι την Πέμπτη την απαγόρευση κυκλοφορίας, αποστέλλοντας αντιπροσωπεία στην Ουάσιγκτον. Το Κογκρέσο συνεδριάζει προκειμένου να λάβει απόφαση αποχώρησης της χώρας από την Μπολιβαριανή Συμμαχία για την Αμερική - ALBA. Ο αυτοαποκαλούμενος Πρόεδρος Ρομπέρτο Μιτσελέτι με προκλητικό ύφος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ασοσιέιτεντ Πρες τόνισε ότι δεν εγκαταλείπει την εξουσία και ότι «ο Σελάγια δεν μπορεί να επιστρέψει στην εξουσία εκτός αν κάποια άλλη λατινοαμερικάνικη χώρα έρθει και τον επιβάλει με τα όπλα», εννοώντας φυσικά τη Βενεζουέλα. Επίσης, ο Γενικός Εισαγγελέας της Ονδούρας δήλωσε ότι εναντίον του Προέδρου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες που μπορεί να επισύρουν συνολικά 20ετή φυλάκιση.

Οσο για το Μανουέλ Σελάγια ανακοίνωσε ότι αναβάλλει για 72 ώρες την επιστροφή του, συμβαδίζοντας με το τελεσίγραφο που έδωσε ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών. Πρόκειται για την απόφαση στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί Εξωτερικών του ΟΑΚ το βράδυ της Τρίτης στην Ουάσιγκτον: «Αν μέσα σε 72 ώρες δεν αποκατασταθεί η δημοκρατία, ο OΑΚ θα συνεδριάσει για να απομακρύνει τη χώρα από τον οργανισμό», τόνισε ο ΓΓ του Οργανισμού Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα. Ο Ινσούλσα έχει δηλώσει ότι θα συνοδεύσει τον Σελάγια στην επιστροφή του όπως και ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ Μιγκέλ ντ'Εσκότο, η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες και ο Πρόεδρος του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο Ρόι Τσάντερτον, πρέσβης της Βενεζουέλας στον ΟΑΚ, κατήγγειλε ότι πίσω από το πραξικόπημα είναι ο Οτο Ράιχ, πρώην στέλεχος της κυβέρνησης Μπους και υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα δυτικού ημισφαιρίου κατά την εκδήλωση του πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα τον Απρίλη του 2002.

ΙΡΑΝ
Οξύνεται η αντιπαράθεση

TΕΧΕΡΑΝΗ.--

Δε δέχεται το «μεταρρυθμιστικό» ρεύμα το εκλογικό αποτέλεσμα, με την αντιπαράθεση εντός του θεοκρατικού καθεστώτος να κλιμακώνεται περαιτέρω. Με ξεχωριστές ανακοινώσεις τους, οι υποψήφιοι Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί και Μεχντί Καρουμπί και ο πρώην Πρόεδρος Χαταμί χαρακτηρίζουν «παράνομη» την κυβέρνηση Αχμαντινετζάντ, μιλούν για «έλλειψη εμπιστοσύνης του λαού στην ηγεσία» και τονίζουν ότι «έχουν καθήκον να συνεχίσουν τον αγώνα τους». Ο Μουσαβί ζητά άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων και ο Χαταμί μιλά για «βελούδινο πραξικόπημα κατά της δημοκρατίας και των αρχών της ισλαμικής επανάστασης».

«Λάδι στη φωτιά» ρίχνει και το «συντηρητικό» ρεύμα. Το παραστρατιωτικό σώμα «Μπασίτζ», που ελέγχεται από τον Αγιατολάχ Χαμενεΐ, ζήτησε γραπτώς τη δίωξη του Μουσαβί για εννιά αδικήματα σε βάρος της «ασφάλειας της χώρας». Επίσης, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία και της εφημερίδας του Μεχντί Καρουμπί. Ο Αχμαντινετζάντ, που ανακοινώθηκε ότι θα ορκιστεί στις 26 Ιούλη, επέμενε ότι «οι διαδηλώσεις υποβοηθήθηκαν από ξένες δυνάμεις» και δε μετέβη στη Σύνοδο της Αφρικανικής Ενωσης, όπως ήταν προγραμματισμένο, χωρίς να δοθεί διευκρίνιση.

«Βέλη» με ΕΕ

Ενας Ιρανός υπάλληλος της βρετανικής πρεσβείας παραμένει υπό κράτηση λόγω του «ρόλου του στις ταραχές», όπως ανακοίνωσαν οι ιρανικές αρχές. Η «κόντρα» Τεχεράνης - Λονδίνου συνεχίστηκε με τον Βρετανό πρωθυπουργό να υποστηρίζει ότι «χρησιμοποιείται η Βρετανία ως πρόσχημα για να δικαιολογηθεί η καταστολή των νόμιμων διαδηλώσεων» και να προτείνει την απόσυρση από το Ιράν και των 27 πρέσβεων των χωρών της ΕΕ. Από την άλλη, ο αρχηγός του ιρανικού ΓΕΣ, Χασάν Φιρουζαμπάντι, προχώρησε σε ανοιχτή πολιτική παρέμβαση, δηλώνοντας ότι μετά την «παρέμβαση χωρών της ΕΕ στο Ιράν με τις διαδηλώσεις, η ΕΕ δεν είναι συνομιλητής για το πυρηνικό πρόγραμμα», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συνομιλιών μόνο με τις ΗΠΑ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Ενώ οι ιρακινές πολιτικές δυνάμεις καλωσόριζαν την αναδίπλωση, εκτός πόλεων, των αμερικανικών κατοχικών στρατευμάτων, η ιρακινή κυβέρνηση ενέκρινε τις συμφωνίες με την αμερικανική BP και την κινεζική CNPC για εκμετάλλευση του δεύτερου μεγαλύτερου πετρελαϊκού κοιτάσματος στον κόσμο (Ρουμάιλα), απορρίπτοντας ως «απογοητευτικές» τις προσφορές άλλων ξένων πολυεθνικών για άλλα ενεργειακά κοιτάσματα της χώρας. Από την άλλη, στο Κιρκούκ, ο απολογισμός των νεκρών από τη βομβιστική επίθεση σε ανοιχτή αγορά έφθανε τους 40 και οι τραυματίες ξεπερνούσαν τους 90.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Ο πρωθυπουργός της Κροατίας και ηγέτης της συντηρητικής Δημοκρατικής Ενωσης, Ιβο Σαναντέρ, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά χτες ότι παραιτείται από τα καθήκοντά του (δύο χρόνια πριν από τη λήξη της θητείας του).

ΠΡΑΓΑ.-- Βουλευτικές εκλογές για τις 9-10 Οκτώβρη προκήρυξε χτες ο Τσέχος Πρόεδρος Βάτσλαβ Κλάους ύστερα από την παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μίρεκ Τοπολάνεκ τον περασμένο Μάρτη και στη συνέχεια το διορισμό προσωρινής κυβέρνησης από τον Γιαν Φίσερ.

ΧΑΡΑΡΕ.-- Δάνειο ύψους 950 εκατομμυρίων δολαρίων αναμένεται να λάβει η Ζιμπάμπουε από την Κίνα, ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός της χώρας Μόργκαν Τζβανγκιράι, ο οποίος έχει δεχθεί έντονη κριτική από τους υποστηρικτές του Προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε πως απέτυχε να λάβει περισσότερη στήριξη από την πρόσφατη περιοδεία του σε χώρες της Δύσης.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Τον έλεγχο της Γερουσίας αποσπούν οι Δημοκρατικοί καθώς μήνες μετά τις εκλογές και μετά από επανακαταμέτρηση των ψήφων και αλλεπάλληλες δικαστικές προσφυγές η έδρα της Μινεσότα κατοχυρώθηκε στον υποψήφιο των Δημοκρατικών Αλ Φράνκεν. Με εξασφαλισμένη την έδρα του Φράνκεν και με δύο ανεξάρτητους που στηρίζουν τους Δημοκρατικούς, οι Δημοκρατικοί έχουν 60 έδρες, συνεπώς και τον έλεγχο της Γερουσίας, ενώ ελέγχουν και τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Αποδοκιμάστηκε ο Μπερλουσκόνι

ΡΩΜΗ.--

Με έντονες αποδοκιμασίες «υποδέχθηκαν» οι κάτοικοι του Βιαρέτζιο τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι που επισκέφτηκε την πόλη στην περιοχή της Τοσκάνης, όπου την Τρίτη τα ξημερώματα σημειώθηκε δυστύχημα από την έκρηξη βαγονιών που μετέφεραν υγραέριο και εκτροχιάστηκαν μπαίνοντας στο σταθμό της πόλης. Το αποτέλεσμα 17 νεκροί, δεκάδες τραυματίες ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 200 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι από την κατάρρευση σπιτιών. Πάντως, για τα αίτια του δυστυχήματος σοβαρές είναι οι καταγγελίες για την κακή κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου, από την Ενωση Ιταλών Μηχανοδηγών και άλλα εργατικά συνδικάτα.

ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ
Νεκρός ο δήμαρχος της Μανάγκουα

ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ.--

Νεκρός υπό «περίεργες συνθήκες» βρέθηκε χτες ο δήμαρχος της Μανάγκουα Αλέξις Αργκουέγιος, όπως ανέφερε το «Τελεσούρ».

Ο Αργκουέγιος, τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής της πυγμαχίας, βρέθηκε νεκρός, σύμφωνα με πληροφορίες, με μία σφαίρα στην καρδιά. Αρχικά τα ΜΜΕ της Νικαράγουας έκαναν λόγο για αυτοκτονία, εντούτοις οι αρχές δεν επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες ενώ διέταξαν έρευνα και νεκροψία.

Ο Αργκουέγιος είχε εκλεγεί δήμαρχος της πρωτεύουσας στις 9 Νοεμβρίου 2008 υποστηριζόμενος από το Μέτωπο Σαντινίστας (FSLN), ενώ η εκλογή έχει γίνει σημαία της αντιπολίτευσης «περί νοθείας των δημοτικών εκλογών». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αργκουέγιος στο παρελθόν είχε πολεμήσει κατά των Σαντινίστας αλλά κατά τις δημοτικές εκλογές συμμάχησε με το FSLN...

ΑΛΒΑΝΙΑ
Εν αναμονή του αποτελέσματος

ΤΙΡΑΝΑ.--

Με αλληλοκατηγορίες για το ρυθμό καταμέτρησης των ψηφοδελτίων ανάμεσα στους δύο «μονομάχους», αναμένονται στο τέλος της βδομάδας τα επίσημα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της περασμένης Κυριακής στην Αλβανία. Με καταμετρημένο το 98% των ψήφων ο συνασπισμός «Συμμαχία για Αλλαγή» με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα συγκεντρώνει το 46,81%, ενώ ο κυριότερος αντίπαλός του, δήμαρχος των Τιράνων και επικεφαλής της «Ενωσης για Αλλαγή» Εντι Ράμα, εξασφαλίζει το 45,42%.

Χτες μάλιστα το «Δημοκρατικό Κόμμα» του Μπερίσα ανακήρυξε τη νίκη του συνασπισμού του υποστηρίζοντας ότι εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία των 71 εδρών στο 140μελές κοινοβούλιο, ωστόσο εκπρόσωπος του «Σοσιαλιστικού Κόμματος» του Ράμα τον κατηγόρησε για εκλογική απάτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ