ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ – ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΑΣΕ
Οι κομμουνιστές δεν τρομάζουν

Παρέμβαση του ΚΚΕ για το νέο ανιστόρητο ψήφισμα που προσπαθεί να εξισώσει τον κομμουνισμό με το φασισμό

Από λαϊκή διαδήλωση στη Λιθουανία στις αρχές του χρόνου ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα που επιχειρούν να φορτώσουν την κρίση στο λαό. Μετά από αυτήν έχουν απαγορευτεί οι διαδηλώσεις στο κέντρο του Βίλνιους
Από λαϊκή διαδήλωση στη Λιθουανία στις αρχές του χρόνου ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα που επιχειρούν να φορτώσουν την κρίση στο λαό. Μετά από αυτήν έχουν απαγορευτεί οι διαδηλώσεις στο κέντρο του Βίλνιους
Συνεχίζονται στο Βίλνιους της Λιθουανίας οι εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Μεταξύ των θεμάτων βρίσκεται κι ένα νέο αντικομμουνιστικό ψήφισμα με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Για την επανένωση της διαιρεμένης Ευρώπης. Η ενθάρρυνση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των δικαιωμάτων των πολιτών στην περιοχή του ΟΑΣΕ στον 21ο αιώνα». Στόχος του ψηφίσματος είναι η ανιστόρητη ταύτιση κομμουνισμού (του «σταλινισμού» και της «κομμουνιστικής δικτατορίας», όπως γράφει) και φασισμού, κάτω από την «ταμπέλα» του λεγόμενου ολοκληρωτισμού.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Αλυσανδράκης, παίρνοντας το λόγο στη συζήτηση που έγινε στην «Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», αναρωτήθηκε μεταξύ άλλων «γιατί εμφανίζονται τέτοια ψηφίσματα, 20 χρόνια μετά την υποτιθέμενη "πτώση" του υποτιθέμενου "σιδηρού παραπετάσματος"; Κατά τη γνώμη μου, συνέχισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, η απάντηση βρίσκεται στο κείμενο που θα σας διαβάσω: "Ενα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ευρώπη: το φάντασμα του κομμουνισμού. Ολες οι δυνάμεις της γερασμένης Ευρώπης ενώθηκαν σε μία ιερή συμμαχία για να κυνηγήσουν αυτό το φάντασμα". Θα αναγνωρίσατε βέβαια ότι αυτές οι φράσεις είναι από το "Κομμουνιστικό Μανιφέστο" που γράφτηκε από τον Καρλ Μαρξ και τον Φριντριχ Ενγκελς πριν από περισσότερα από 150 χρόνια. Σήμερα, η αναγκαιότητα της ριζικής αλλαγής της κοινωνίας, παρά τον πολύ αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων, είναι τόσο επίκαιρη όσο ποτέ: Ο μόνος τρόπος να εξαλειφθούν οι αντιθέσεις του καπιταλιστικού συστήματος είναι η ανατροπή του».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως εκείνο που ενοχλεί τον εισηγητή του ψηφίσματος (Ρομπέρτο Μπατέλι, από τη Σλοβενία) δεν είναι απλώς ο Στάλιν, αλλά οι κομμουνιστικές ιδέες, κυρίως τώρα που οι καπιταλιστές και οι κυβερνήσεις τους φοβούνται την όξυνση των λαϊκών αντιδράσεων, εξαιτίας των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης.

Ο κομμουνιστής βουλευτής υπενθύμισε πως παρόμοιο ψήφισμα εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ωστόσο κανένας Ελληνας ευρωβουλευτής δεν το υπερψήφισε και κατέληξε: «Τέλος, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι οι κομμουνιστές δεν πρόκειται να φοβηθούν από τέτοια ψηφίσματα».

Το ψήφισμα, που υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία της παραπάνω Επιτροπής, θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.


Ι. Π.

ΥΕΜΕΝΗ - ΝΗΣΟΙ ΚΟΜΟΡΕΣ
Οργή και θρήνος

ΜΟΡΟΝΙ - ΠΑΡΙΣΙ - ΣΑΝΑ'Α.--

Ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων (εκτός της 14χρονης που νοσηλεύεται χωρίς σοβαρούς τραυματισμούς), για την περισυλλογή σορών και συντριμμιών, αλλά και για την ανάσυρση των δύο μαύρων κουτιών του αεροσκάφους, η οργή των κατοίκων στα νησιά Κομόρες (πρώην γαλλική αποικία), εκ των οποίων πολλοί έχουν γαλλική υπηκοότητα και ζουν στη Γαλλία, ξεσπά. Η κοινότητα των καταγόμενων από τις Κομόρες Γάλλων πολιτών διαδήλωσε, χθες, στο αεροδρόμιο Charles de Guaulle στο Παρίσι, καταγγέλλοντας ότι οι γαλλικές όσο και οι υεμενικές αρχές αγνόησαν τα αλλεπάλληλα παράπονα για την άθλια κατάσταση των αεροσκαφών των υεμενικών αερογραμμών, που είθισται να πραγματοποιούν τα δρομολόγια Παρίσι - Μορόνι (στις Κομόρες) διά μέσου Σάνα'α, της πρωτεύουσας της Υεμένης (έλλειψη ζωνών ασφαλείας, όρθιοι επιβάτες κλπ.).

Την οργή του εξέφρασε και ο αντιπρόεδρος των Κομόρων, Ιντι Ναντχάμ, που υπογράμμισε ότι οι γαλλικές αρχές δεν επέτρεπαν στο συγκεκριμένο αεροσκάφος να πετά στον γαλλικό εναέριο χώρο, αλλά δεν έλαβαν κανένα μέτρο προστασίας για τους καταγόμενους από τις Κομόρες πολίτες της που αναγκάζονταν να πετούν με τέτοια αεροσκάφη, αποδεικνύοντας ότι υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Από την πλευρά τους, οι υεμενικές αρχές διέψευσαν τις καταγγελίες, τόνισαν ότι το μοιραίο αεροσκάφος («Airbus 310») είχε ελεγχθεί πρόσφατα (οι γαλλικές αρχές αναφέρουν ότι το τελευταίο σέρβις έγινε πριν 19 χρόνια) και ανακοίνωσαν αποζημίωση 20.000 ευρώ «καταρχάς» για το κάθε θύμα.

ΓΑΛΛΙΑ
Ρατσιστικοί αστυνομικοί έλεγχοι

ΠΑΡΙΣΙ.-

Οι μαύροι και οι αραβικής καταγωγής πολίτες υπόκεινται, πολύ πιο συχνά, σε ελέγχους ταυτότητας (2 ως 15 φορές περισσότερο) από τη γαλλική αστυνομία από ό,τι οι λευκοί πολίτες. Αυτό αποδεικνύει έρευνα του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, που διεξήχθη με «απόλυτη διακριτικότητα» και αξιοποίησε τα αστυνομικά αρχεία μεταξύ Οκτώβρη του 2007 και Μάη του 2008, για να αποδείξει αυτό, που οι νέοι που προέρχονται, κυρίως, από τα γκέτο καταγγέλλουν εδώ και χρόνια.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, αλλά και άλλα για «ενοχοποίηση» και συγκεκριμένου στιλ ρουχισμού, το Κέντρο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «για πρώτη φορά, στη Γαλλία, έχουν ποιοτικά δεδομένα, που αποδεικνύουν ότι οι αστυνομικοί λειτουργούν στη βάση ενός ρατσιστικού προφίλ για δήθεν υπόπτους». Καλούμενος να σχολιάσει τα στοιχεία αυτά, εκπρόσωπος της γαλλικής αστυνομίας υποστήριξε κυνικά ότι είναι «πιο πιθανό να βρεθούν παράνομες ουσίες πάνω σ' έναν νεαρό με τα μαλλιά ράστα παρά σ' ένα καλοντυμένο στέλεχος πολυεθνικής»!

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Εντείνεται η σύγκρουση

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Εντείνεται η πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» στο Πακιστάν με στόχο τη δημιουργία φιλοκυβερνητικού κλίματος, θετικού απέναντι στον πόλεμο που εξελίσσεται στη χώρα εναντίον «των Ταλιμπάν». Σε χθεσινή ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι το «80% του πακιστανικού λαού θεωρεί τους "Ταλιμπάν", ως μία από τις κρίσιμες απειλές για τη χώρα». Παράλληλα, κλιμακώνεται και η αντιπαράθεση στις ημιαυτόνομες περιοχές των φυλών, με τους φυλάρχους και τους κατοίκους, που μέχρι πρότινος εναντιώνονταν στο στρατό και την κυβέρνηση εξαιτίας των «εκκαθαριστικών επιχειρήσεων» που πραγματοποιούσε στις περιοχές αυτές με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς, σήμερα να ζητούν τη «βοήθεια» του στρατού, για να αντιμετωπίσουν τους «Ταλιμπάν». Χθες δυνάμεις των φυλών επιτέθηκαν εναντίον «κρησφύγετων» των «Ταλιμπάν», με αποτέλεσμα 28 «ένοπλοι» να χάσουν τη ζωή τους.

Την ίδια στιγμή, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Ιβο Ντάαλντερ, χθες διατύπωσε νέες απαιτήσεις τόσο οικονομικές όσο και στρατιωτικές προς την «Ευρώπη» σε σχέση με το Αφγανιστάν, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί και είναι ώρα να παρθούν μέτρα και από την ΕΕ, ενόψει τόσο των προεδρικών εκλογών του Αυγούστου, αλλά και μετά...

Τους «έτσουξε» η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Αξιοσημείωτη ήταν η αντίδραση που σημειώθηκε από τον πρόεδρο της Λιθουανικής Βουλής, Αρούνσα Βαλίνσκας, στη πρώτη τοποθέτηση που έκανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Αλυσανδράκης, κατά την έναρξη των εργασιών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), την περασμένη Δευτέρα, στο Βίλνιους, που έθεσε το ζήτημα της απαγόρευσης του ΚΚ Λιθουανίας και της αποκατάστασης των ναζί, από το επίσημο κράτος της Λιθουανίας.

Ως απάντηση, ο Λιθουανός αξιωματούχος, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού που απηύθυνε στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, έκανε συγκεκριμένη αναφορά στην τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι στη Λιθουανία ...σέβονται τις αρχές της ελευθερίας, ισότητας, αδελφότητας, πράγμα που προκάλεσε τα αρνητικά σχόλια πολλών βουλευτών μελών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.

Το επόμενο πρωί (Τρίτη), στη διάρκεια ειδικής ολομέλειας, ο Κ. Αλυσανδράκης έκανε το εξής σχόλιο: «Χαίρομαι γιατί η παρέμβασή μου σε σχέση με τις διώξεις των Λιθουανών κομμουνιστών τράβηξε την προσοχή του προέδρου της Βουλής της Λιθουανίας. Η τοποθέτησή του υπέρ των αρχών της Γαλλικής Επανάστασης μου θύμισε αυτό που λέγεται συχνά, δηλαδή ότι "όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι, αλλά κάποιοι είναι πιο ίσοι από τους άλλους". Στην περίπτωση της Λιθουανίας, θα το παραφράσω ως εξής: "όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι, αλλά κάποιοι (οι κομμουνιστές) είναι λιγότερο ίσοι από τους άλλους"».


Ε. Β.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ