ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΗΣ ΠΑΣΥ
Δε σηκώνει παιχνίδια η εκτροπή του Αχελώου

Καταγγέλλονται οι «γαλαζοπράσινες» μεθοδεύσεις που πλήττουν τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς της Θεσσαλίας

Τα «γαλαζοπράσινα» παιχνίδια της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής για την Εκτροπή του Αχελώου (ΠΑΣΕ) καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Λάρισας της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), καλώντας την αγροτιά και τους εργαζόμενους της περιοχής σε αγωνιστική δράση. Στην ανακοίνωση της Γραμματείας Λάρισας της ΠΑΣΥ αναφέρονται τ' ακόλουθα:

«Τελικά η ΠΑΣΕ έχει μετεξελιχθεί σε μια ελίτ παραγόντων του δικομματισμού στη Θεσσαλία ξεκομμένη από το ζωντανό αγροτικό και εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και γι' αυτό ξένη και αντίθετη με τις διαθέσεις και τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής.

Αυτό επιβεβαίωσαν στη συνεδρίαση της ΠΑΣΕ τη Δευτέρα 29 Ιούνη οι διάφοροι παράγοντες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που εκπροσωπούν φορείς της Θεσσαλίας.

Αντί να συζητήσουν την οργάνωση ενός μαζικού δυναμικού λαϊκού κινήματος της Θεσσαλίας για τη διεκδίκηση της ολοκλήρωσης των έργων εκτροπής αλλά και αξιοποίηση μέρους των νερών του Αχελώου, κατέφυγαν οι μεν της ΝΔ σε ύμνους προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ και οι δε του ΠΑΣΟΚ σε συστάσεις για τεχνικές λεπτομέρειες και μερεμέτια του έργου.

Σχεδόν 40 χρόνια τώρα που πρωτοεξαγγέλθηκε το έργο εκτροπής γίνονται βήματα χελώνας με εναλλασσόμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ γι' αυτό τα λόγια τα μεγάλα και οι διαπιστώσεις δεν έχουν πια καμιά αξία.

Η αξία βρίσκεται στην ικανότητα των φορέων να κινητοποιήσουν το λαό της Θεσσαλίας για να επιβάλει με τη δύναμη του κινήματος τόσο την εκτροπή και αξιοποίηση μέρους των νερών του Αχελώου όσο και τους όρους που θα διέπουν τη χρήση των νερών.

Γιατί εάν τα νερά του Αχελώου έρθουν ύστερα από κάποια χρόνια τότε θα έχει συντελεστεί σε μεγάλο βαθμό το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς που με ταχείς ρυθμούς προωθούν οι κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ όσο και πριν του ΠΑΣΟΚ γι' αυτό έχει σημασία η επίσπευση του έργου.

Παράλληλα, εάν τα νερά έρθουν και από αγαθό γίνουν εμπόρευμα, όπως "ευαγγελίζονται" η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τότε είναι δώρο άδωρο για τα λαϊκά στρώματα γιατί θα το πληρώσουν πανάκριβα είτε στους ιδιώτες που θα το εκμεταλλεύονται είτε στο δημόσιο που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Είναι φανερό πως το έργο εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου δεν μπορεί να αφεθεί στα χέρια των στελεχών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που δουλεύουν σε διάφορους φορείς της Θεσσαλίας.

Αυτά τα στελέχη οδηγούν τα πράγματα στις παραπάνω λύσεις που αναφέραμε.

Χρειάζεται να γίνει υπόθεση του εργατικού, αγροτικού και λαϊκού κινήματος της περιοχής για να αναγκαστούν οι κυβερνήσεις να προχωρήσουν το έργο με τους όρους που συμφέρουν την εργατική τάξη, τη μικρομεσαία αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους και γενικότερα το λαό της περιοχής.

Ταυτόχρονα, ο λαός της περιοχής πρέπει να βγάλει συμπεράσματα από τη στάση των νομαρχών και δημάρχων, "γαλάζιων" και "πράσινων", που βάζουν πλάτη στους εκάστοτε κυβερνώντες για να ροκανίζουν το χρόνο και παράλληλα να περνάνε τα μέτρα μετατροπής του νερού σε ακριβό εμπόρευμα για τα λαϊκά στρώματα.

Σ' αυτή την κατεύθυνση η ΠΑΣΥ καλεί σε συσπείρωση τους μικρομεσαίους αγρότες και τους εργαζόμενους, αναλαμβάνοντας διάφορες πρωτοβουλίες για την ισχυροποίηση και το συντονισμό του κινήματος για την εκτροπή και αξιοποίηση των νερών του άνω ρου του Αχελώου».

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΡΟΔΑΚΙΝΟ
Ξεκρέμαστοι οι παραγωγοί

Αγωνιστική κινητοποίηση στην Ημαθία με κάθοδο των τρακτέρ στην Εγνατία Οδό

Αγωνιστικά διεκδικούν το δίκιο τους οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας, ενώ η κυβέρνηση επιχειρεί να τους αποπροσανατολίσει και να τους εμπαίξει με αόριστες υποσχέσεις που δεν τους λύνουν κανένα πρόβλημα. Παραγωγοί βιομηχανικού ροδάκινου του Νομού Ημαθίας συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί στην Εγνατία Οδό στον κόμβο της Κουλούρας, για να διαμαρτυρηθούν για τις αδιάθετες ποσότητες της παραγωγής ροδάκινων για κομπόστα και να διεκδικήσουν ουσιαστικές λύσεις στο πρόβλημά τους. Η φετινή παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου εκτιμάται ότι θα αγγίξει τους 500.000 τόνους, αλλά οι βιομήχανοι δηλώνουν αδυναμία να απορροφήσουν ποσότητες πάνω από 200.000 τόνους και υποστηρίζουν ότι έχουν αδιάθετες ποσότητες από πέρσι. Οι παραγωγοί δεν ανησυχούν μόνο για το πλεόνασμα των περίπου 300.000 τόνων βιομηχανικού ροδάκινου, που κινδυνεύει να μείνει στα αζήτητα, αλλά φοβούνται ότι οι βιομήχανοι θα προσφέρουν τιμές το ίδιο εξευτελιστικές, όπως πέρσι, με συνέπεια να δεχτούν ένα μεγάλο πλήγμα στο εισόδημά τους.

Ο ροδακινοπαραγωγός Τάκης Τσακαλίδης, μιλώντας εκ μέρους του μπλόκου, δήλωσε στον «Ρ» ότι οι αγρότες της Ημαθίας αναγκάζονται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους γιατί από τον περσινό Νοέμβρη που έθεσαν τα αιτήματά τους, εμπαίζονται από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Τόνισε συγκεκριμένα: «Ζητάμε να καταβληθεί στους παραγωγούς το υπόλοιπο ποσό για το ροδάκινο που παρέδωσαν πέρσι και να απορροφηθεί όλη η φετινή παραγωγή στην τιμή των 33 λεπτών το κιλό για το συμπύρηνο ροδάκινο. Το υπουργείο δεν έκανε καμιά προεργασία για τη φετινή παραγωγή και τώρα βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση που οδηγεί τον μικρομεσαίο ροδακινοπαραγωγό στην καταστροφή, ενώ σαφώς το υπουργείο με τη στάση του παίρνει το μέρος των βιομηχάνων».

Οσον αφορά τα μέτρα στήριξης του βιομηχανικού ροδάκινου που ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Κιλτίδης, οι ροδακινοπαραγωγοί δηλώνουν ότι πρόκειται για αόριστες εξαγγελίες που δεν τους καθησυχάζουν ούτε στο ελάχιστο, αφού δεν αναφέρεται κανένα συγκεκριμένο μέτρο για την απώλεια του εισοδήματός τους. Με τη χτεσινή του δήλωση, ο υφυπουργός διαβεβαίωνε τους ροδακινοπαραγωγούς ότι θα διασφαλιστεί κατ' ελάχιστο στα περσινά επίπεδα η τιμή (που ήταν πολύ χαμηλή κάτω των 25 λεπτών ανά κιλό). Παράλληλα, ο Κ. Κιλτίδης ανακοίνωσε ότι θα δοθούν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, λόγω «κακής ποιότητας» του συγκομιζόμενου συμπύρηνου ροδάκινου, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις. Ομως σε καμία περίπτωση η χτεσινή ανακοίνωση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης δε δίνει λύση στο πρόβλημα, γιατί ακόμα κι αν δοθεί μια αποζημίωση για να καλύψει ένα μέρος της οικονομικής ζημιάς των παραγωγών, το θέμα παραμένει και θα παραμένει και τα επόμενα χρόνια έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα εξαιτίας της ΚΑΠ και του ΠΟΕ.

ΟΒΣΑ
Σύσκεψη για την οργάνωση της δράσης

Πλατιά σύσκεψη, στην οποία καλούνται τα ΔΣ, στελέχη και μέλη των σωματείων, με στόχο την οργάνωση της δράσης της Ομοσπονδίας απέναντι στα μέτρα της κυβέρνησης, που οξύνουν τα προβλήματα των επαγγελματοβιοτεχνών, συγκαλεί η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), την Τετάρτη 8 του Ιούλη, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα της ΓΣΕΒΕΕ (Καποδιστρίου 24, 3ος όροφος).

Θέματα της σύσκεψης είναι: Τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης και οι επιπτώσεις στους ΕΒΕ. Η πρόταση σχεδίου δράσης της Ομοσπονδίας για το αμέσως επόμενο διάστημα, «στην κατεύθυνση υπεράσπισης των όποιων κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων μας έχουν απομείνει και ένταση των προσπαθειών μας, για κατάκτηση των αιτημάτων που διεκδικούμε».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
«Μπαλάκι» για το ΕΤΑΚ

«Μπαλάκι» του φοροεισπρακτικού μηχανισμού κάνει η κυβέρνηση εκατοντάδες χιλιάδες μικρο-ιδιοκτήτες, ανθρώπους του καθημερινού μόχθου, συνταξιούχους κ.ά. καλώντας τους τώρα να υποβάλουν «διορθωτικές δηλώσεις» Ε9 προκειμένου στη συνέχεια να τους χαρατσώσουν και από πάνω με το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ). Και σα να μην έφτανε αυτό τους αναγκάζει να «ψάχνονται» με τους ηλεκτρονικούς κόμβους της Εφορίας και να στήνονται στα γκισέ για τα περαιτέρω. Είναι απόλυτα φανερό ότι λάθη και παραλείψεις χρεώνονται αποκλειστικά και μόνο στην κυβέρνηση. Αλλωστε, η κατάσταση ήταν εξόφθαλμη και γνωστή στην κυβέρνηση και στον εισπρακτικό μηχανισμό πολύ πριν εφαρμόσουν το νέο φόρο. Η απάντηση στο γιατί προχώρησαν έτσι είναι εξαιρετικά απλή: Βιάστηκαν να εισπράξουν τα χαράτσια προκειμένου να μπαλώσουν τα ελλείμματα που αφήνει πίσω της η πολιτική φοροελάφρυνσης σε όφελος της πλουτοκρατίας.

Χαρακτηριστικό της σπουδής τους είναι και χτεσινή ανακοίνωση από τις υπηρεσίες του υπουργείου που μας πληροφορεί ότι στην ιστοσελίδα (www.e-9.gr) εκτελούνται εργασίες ...αναβάθμισης. Ως εκ τούτου από χτες μέχρι και σήμερα στις 6 το απόγευμα δε θα λειτουργεί...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ