ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΑΛΙΑΔΑ
Η εργατική τάξη είναι μία!

Ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα σε δυναμική και μαχητική συγκέντρωση του Κόμματος στην πλατεία Δημοκρατίας

Αποψη από τη συγκέντρωση του Κόμματος στην Αμαλιάδα
Αποψη από τη συγκέντρωση του Κόμματος στην Αμαλιάδα
Για εμάς, η εργατική τάξη είναι μία στην Ελλάδα, είναι μία σε ολόκληρο τον κόσμο, τόνισε, χτες το βράδυ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, από την πλατεία Δημοκρατίας, στην Αμαλιάδα, μιλώντας σε μια δυναμική συγκέντρωση, γεμάτη παλμό. Χαρακτηριστικό το σύνθημα που ακούστηκε πολλές φορές κατά τη διάρκειά της: «Ελληνες εργάτες και αλλοδαποί, ίδια τα συμφέροντα ίδιοι οι σκοποί».

Η Αλέκα Παπαρήγα στην ομιλία της, μεταξύ άλλων, σχολίασε τον καυγά που γίνεται μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τα σκάνδαλα και τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν τα υποτιμάει, αλλά υπογραμμίζει ιδιαίτερα ότι πρόκειται για μέρος της μεγάλης και «επίσημης» κλοπής που γίνεται απ' την εκμετάλλευση των εργαζομένων, Ελλήνων και μεταναστών.

Στο κλίμα των διάφορων σκανδάλων, σημείωσε, προσπαθούν να εντάξουν το ΚΚΕ, απ' τις εκλογές του 2007. Δεν κάνουν επίθεση στις ιδεολογικές και πολιτικές του θέσεις, αλλά με προβοκάτσιες και ψέματα λένε στο λαό ότι και το ΚΚΕ «τα παίρνει» απ' τους βιομήχανους και τις πολυεθνικές. Μα είναι δυνατόν ένα κόμμα που λέει ότι οι εργάτες δε χρειάζονται τους κεφαλαιοκράτες, να ενισχύεται από τους κεφαλαιοκράτες; Είναι δυνατόν να «τα πιάνει», ενώ είχε τόσους αγωνιστές που με μια υπογραφή μπορούσαν να γλιτώσουν τη ζωή τους και δεν το έκαναν; τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Για τα οικονομικά των κομμάτων

Η Αλέκα Παπαρήγα στο βήμα
Η Αλέκα Παπαρήγα στο βήμα
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα όσα ακούστηκαν χτες για τα διπλά βιβλία των κομμάτων: «Σήμερα (σ.σ. χτες) που τσακώνεται η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για τα διπλά βιβλία πάλι βγήκαν τα "παπαγαλάκια" στην τηλεόραση και είπαν ότι διπλά βιβλία έχει και το ΚΚΕ, γι' αυτό και δε δέχεται τον εισαγγελέα. Καταρχήν, να ξεκαθαρίσουμε: Αν είχαμε διπλά κρυφά βιβλία θα τον δεχόμασταν τον εισαγγελέα και θα του δείχναμε το επίσημο!

Για άλλη μια φορά, να ξεκαθαρίσουμε ότι αν ήμασταν ένα κυβερνητικό κόμμα και είχαμε διατελέσει υπουργοί και κάναμε προμήθειες, βεβαίως θα δεχόμασταν τον έλεγχο και τον προσωπικό μας έλεγχο. Εμείς δε διαχειριζόμαστε δημόσιο χρήμα και όταν παίρνουμε την κρατική επιχορήγηση γίνεται έλεγχος και ο ορκωτός λογιστής είναι μέσα στα γραφεία του Κόμματος και μας ελέγχει. Εκεί που πρέπει να ελεγχθούμε, ελεγχόμαστε.

Ενα πράγμα, όμως, δε θα κάνουμε και πρέπει να σας πω ότι γι' αυτό δεν έχουμε βιβλία. Εμείς, όταν σας δίνουμε κουπόνια και σας λέμε να φέρετε λεφτά στις οικονομικές εξορμήσεις, σας λέμε φέρτε και κατάλογο ονομάτων; Φέρτε ονοματεπώνυμο, διεύθυνση και το ΑΦΜ αυτών που τους ζητάτε χρήματα; Τι λέμε το πολύ - πολύ; Φέρτε λίγα από πολλούς. Αυτό είναι το κριτήριό μας». Αυτό που θέλουν, επισήμανε, είναι να πλήξουν το ΚΚΕ, γιατί ξέρουν ότι αγωνίζεται για τα δικαιώματα του λαού και τον καλεί να πάρει την εξουσία στα χέρια του.

Τέλος, σε άλλο σημείο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μίλησε και για κάποια άλλα «παπαγαλάκια», με διάφορες ιδιότητες, τα οποία προσπαθούν να πείσουν ότι σήμερα δεν είναι της μόδας η αντίσταση και ο αγώνας, αλλά ο «διάλογος» με τον ταξικό και πολιτικό αντίπαλο. Το ΚΚΕ, υπογράμμισε, στέκεται απέναντι σε όλα αυτά και όλους αυτούς και καλεί το λαό να αλλάξει σελίδα.

ΜΑΝΩΛΑΔΑ
Σε συνθήκες απόλυτης αθλιότητας!

Η Αλ. Παπαρήγα στο πλευρό των αλλοδαπών εργατών γης

Συζήτηση στην υπαίθρια τραπεζαρία
Συζήτηση στην υπαίθρια τραπεζαρία
Στο πλευρό των αλλοδαπών εργατών γης στη Μανωλάδα - εκεί που πριν από λίγες μέρες αγροτοκτηνοτρόφοι χτύπησαν βάναυσα και έσυραν δεμένους στο μηχανάκι δύο Μπαγκλαντέζους εργάτες με την υποψία και μόνο ότι τους έκλεψαν αρνιά από το κοπάδι τους - βρέθηκε η Αλέκα Παπαρήγα, επισκεπτόμενη δύο από τους άθλιους καταυλισμούς που βρίσκονται στα χωράφια, έξω από το χωριό, στους οποίους αναγκάζονται να ...«ζουν» προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα μεροκάματο, δουλεύοντας από ήλιο σε ήλιο, που δεν ξεπερνά τα 25 - 28 ευρώ.

Η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος είχε τη δυνατότητα να διαπιστώσει ότι οι χώροι όπου διαμένουν οι μετανάστες δεν κάνουν ούτε για να σταβλίζονται ζώα, πολύ περισσότερο να κατοικούν άνθρωποι. Η εικόνα είναι απελπιστική. Οι πρόχειρες κατασκευές στις οποίες ζουν είναι φτιαγμένες είτε από τσίγκο είτε από το νάιλον. Από εκείνο που χρησιμοποιούν οι μεγαλοτσιφλικάδες στα θερμοκήπια. Το αποτέλεσμα αφόρητο. Οταν η εξωτερική θερμοκρασία σκαρφαλώνει στους 30 και 35 βαθμούς, στο εσωτερικό των «σπιτιών» εκτινάσσεται στους 45 και 50 βαθμούς, με την ατμόσφαιρα πλέον να γίνεται παραπάνω από αποπνικτική.

Κάθονται και κοιμούνται σε καφάσια και ξύλινες παλέτες με χαρτόνι για σεντόνι και μοναδικό σκέπαστρο μια κουρελού. Πόσιμο νερό, τουαλέτα, ρεύμα αποτελούν άγνωστες λέξεις. Η ατομική υγιεινή και το μπάνιο γίνεται από τους σωλήνες γεώτρησης, καταμεσής στο ύπαιθρο, με τα νερά να λιμνάζουν ακριβώς δίπλα όπου μένουν.

Επίσκεψη στο «σπίτι» μεταναστών
Επίσκεψη στο «σπίτι» μεταναστών
Στη συζήτηση που είχε η Αλέκα Παπαρήγα με μετανάστες από τη Βουλγαρία και το Μπαγκλαντές - με τη συνδρομή ενίοτε και μεταφραστή - φάνηκε καθαρά ο φόβος που τους διακατέχει, καθώς οι περισσότεροι δεν έχουν κανένα ταξιδιωτικό ή άλλο επίσημο έγγραφο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας από τους μετανάστες ανέφερε ότι μόλις δουν την αστυνομία, ακόμη και εκείνοι που διαθέτουν χαρτιά, απομακρύνονται αμέσως από το χώρο και τρέχουν προς τα χωράφια να κρυφτούν μέσα στις καλλιέργειες και τα χαντάκια.

Η Αλ. Παπαρήγα τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «όσο περνάει από το χέρι μας δε θα επιτρέψουμε την αντιπαράθεση Ελλήνων και μεταναστών. Εμείς εκτιμάμε ότι προσφέρετε πάρα πολλά με τη δουλειά σας και μάλιστα σας εκμεταλλεύονται σκληρά. Η ΕΕ και η χώρα μας παίρνουν μέτρα κατά των μεταναστών και γι' αυτό χρειάζεται ειδική δουλειά για να μην εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα. Εμείς ζητάμε τη νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, με ίσα δικαιώματα, και παράλληλα να δημιουργηθούν σύγχρονοι χώροι υποδοχής και κατοικίας, όπου θα διαμένετε αξιοπρεπώς, θα έχετε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς και κέντρα στήριξης των μεταναστών που θα συμβάλλουν και στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας».

Εξηγώντας τα καθημερινά προβλήματα, τον φόβο και την ανασφάλεια
Εξηγώντας τα καθημερινά προβλήματα, τον φόβο και την ανασφάλεια
Μανωλάδα 2009: Αναζητούσαν καλύτερη ζωή και έγιναν σύγχρονοι σκλάβοι...
Μανωλάδα 2009: Αναζητούσαν καλύτερη ζωή και έγιναν σύγχρονοι σκλάβοι...
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ
Στο επίκεντρο τα προβλήματα

Αντιμέτωποι με τις συνέπειες των πυρκαγιών του 2007 και τον περσινό σεισμό οι κάτοικοι της Ηλείας

Αποψη από τη συνάντηση της Αλέκας Παπαρήγα με τους φορείς της Ηλείας
Αποψη από τη συνάντηση της Αλέκας Παπαρήγα με τους φορείς της Ηλείας
Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ηλεία, ιδιαίτερα μετά τις καταστροφικές και φονικές πυρκαγιές του 2007 και τον ισχυρό σεισμό του 2008, αναδείχτηκαν κατά τη διάρκεια συνάντησης της Αλ. Παπαρήγα με φορείς, εργατικά σωματεία, την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, τους Δασοπυροσβέστες, χτες το απόγευμα, στο δημαρχείο Αμαλιάδας.

Στη συνάντηση οι δασοπυροσβέστες επεσήμαναν το διαχρονικό εμπαιγμό των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά τη μονιμοποίησή τους, τους πενιχρούς μισθούς και την έλλειψη μέσων για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Από την πλευρά τους, οι αγροτοκτηνοτρόφοι σημείωσαν τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει μετά το κάψιμο των περιουσιών τους, των κοπαδιών τους, των αγροτικών εφοδίων τους και των μηχανικών μέσων, των αποθηκών τους. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι βρίσκονται στο χείλος της χρεοκοπίας - αρκετοί αναγκάστηκαν να πουλήσουν όσο όσο χωράφια και κοπάδια προκειμένου να τα βγάλουν πέρα και να συντηρήσουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους - οι αποζημιώσεις που δικαιούνται δίνονται όχι μόνο με το σταγονόμετρο, αλλά και δυσανάλογα με το ύψος των πραγματικών ζημιών που έχουν υποστεί. Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι υπόλοιποι φορείς που στενάζουν κάτω από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Από την πλευρά της, η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε πως έχουν παρθεί το τελευταίο διάστημα σκληρά μέτρα και ετοιμάζονται ακόμη χειρότερα σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Απέναντι σε αυτήν την επίθεση του κεφαλαίου απαιτείται να εκφραστεί με τον πιο πειστικό τρόπο συντονισμένος και επιθετικός αγώνας, ώστε τα μέτρα αυτά να μην περάσουν και το κίνημα να αντεπιτεθεί. Και τόνισε χαρακτηριστικά: «Οσο δεν τους γυρίζουν την πλάτη οι εργαζόμενοι τόσο αυτοί θα χορεύουν πάνω στις πλάτες τους».

Καταλήγοντας δεσμεύτηκε πως το ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει άμεσες παρεμβάσεις, όπου αυτό είναι δυνατό, για τα προβλήματά τους και την ικανοποίησή τους στο μέγιστο βαθμό.

ΛΑΠΠΑ ΑΧΑΪΑΣ
Απευθυνόμαστε σ' αυτούς που παράγουν τον κοινωνικό πλούτο

Μιλώντας με νεολαίους στο χωριό Λάππα Αχαΐας
Μιλώντας με νεολαίους στο χωριό Λάππα Αχαΐας
Το ΚΚΕ δεν απευθύνεται γενικά και αόριστα σε όλους, τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, μεταξύ άλλων, στην πρωινή ομιλία της στο χωριό Λάππα Αχαΐας. Το ΚΚΕ, εξήγησε, απευθύνεται στους εργάτες, στους υπάλληλους στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, σε Ελληνες και μετανάστες - δεν ξεχωρίζει χρώματα και εθνικότητες - στους μικρομεσαίους επαγγελματίες, στη φτωχή αγροτιά. Αυτός είναι ο λαός, αυτός παράγει τον πλούτο, τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Απέναντι στο λαό είναι η πλουτοκρατία που έχει μαζί της ανώτερα στρώματα που έχουν συμφέρον να είναι μαζί της, απέναντι είναι και η εργατική αριστοκρατία, οι εργοδοτικές και συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Αυτοί όλοι είναι μειοψηφία, αλλά έχουν και το μαχαίρι και το πεπόνι, σημείωσε.

Η Αλέκα Παπαρήγα νωρίτερα συνομίλησε με κατοίκους στα καφενεία του χωριού, ενώ - από το βήμα - τους κάλεσε να παλέψουν μαζί, Ελληνες και μετανάστες, για τα δικαιώματά τους. Σημείωσε, επίσης, ότι οι πιο παλιοί μετανάστες, μαζί με τους Ελληνες, πρέπει να βοηθήσουν τους πιο καινούργιους συμπατριώτες να διεκδικήσουν, να ενεργοποιηθούν στα σωματεία.

Η Πάτρα δεν είναι μόνο καρναβάλι

Συνάντηση με τους απολυμένους μουσικούς της μπάντας του δήμου

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, χτες το πρωί συναντήθηκε με τους 37 μουσικούς της μπάντας του Δήμου Πάτρας, οι οποίοι απολύθηκαν πρόσφατα από τη δημοτική αρχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εργαζόμενοι αυτοί τα τελευταία δώδεκα χρόνια όχι μόνο δούλευαν με ελαστική σχέση απασχόλησης παίρνοντας σκάρτα 300 ευρώ αλλά και ανασφάλιστοι! Αμέσως μετά τη συνάντηση η Αλ. Παπαρήγα έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Εγκαλούμε τη δημοτική αρχή και πριν απ' όλα τον κύριο δήμαρχο. Η κατάσταση είναι επιεικώς απαράδεκτη και εδώ αποδεικνύεται το εξής: Ο κύριος δήμαρχος, το Δημοτικό Συμβούλιο που έχει την ευθύνη, όχι μόνο αφήνει άνεργους 37 ανθρώπους που τους απασχολούν εδώ και δώδεκα χρόνια αλλά δείχνουν και το πραγματικό τους πρόσωπο απέναντι στον πολιτισμό. Κυνηγώντας αυτούς τους ανθρώπους, αφήνοντάς τους χωρίς δουλειά, στην πραγματικότητα στέλνουν ένα μήνυμα: Ανέχονται τον πολιτισμό και την κουλτούρα της σαπίλας και όχι αυτόν που γεννιέται από τα κάτω, από ανθρώπους που έχουν γνώση, από ανθρώπους που θέλουν να δημιουργήσουν εστίες πολιτισμού, σε μία πόλη που το έχει ανάγκη. Ε, όχι! Η Πάτρα δεν μπορεί να είναι γνωστή μόνο για το καρναβάλι. Η Πάτρα μπορεί να είναι γνωστή, όπως και κάθε πόλη της Ελλάδας, και για τον πολιτισμό που γεννιέται από τα κάτω, και από επαγγελματίες και από ερασιτέχνες, που θέλουν να αντισταθούν».

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΕ ΗΛΕΙΑ - ΑΧΑΪΑ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ