ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ικαρία πολιτισμικών διαλόγων

«Voces Del Sur»
«Voces Del Sur»
Κινηματογράφος, μουσική, θέατρο συνθέτουν το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Πολιτισμικών Διαλόγων «Ικαρος», που συνδιοργανώνουν στην Ικαρία (Ιούλη και Αύγουστο) οι τρεις Δήμοι του νησιού (Αγ. Κηρύκου, Ευδήλου και Ραχών). Μια διοργάνωση, που φιλοξενεί καλλιτέχνες απ' την Ελλάδα και τον κόσμο, «για να μοιραστούν εμπειρίες σε έναν διάλογο πολιτισμού, συνθέτοντας το μαγευτικό ψηφιδωτό της ανθρώπινης έκφρασης».

Η αυλαία θα ανοίξει τις 9/7, στο Δημοτικό Κινηματογράφου Αγ. Κηρύκου, με αφιέρωμα στο Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου, ένα κέντρο δραστηριοτήτων που συγκεντρώνει ταλαντούχους σεναριογράφους και σκηνοθέτες από όλη την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Στο πλαίσιο του αφιερώματος, θα προβληθούν και θα προλογιστούν από τους σκηνοθέτες και εκπροσώπους του Ινστιτούτου οι ταινίες: «Πουθενά στην Αφρική» (Caroline Link, Γερμανία, 2001 - Οσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας 2003), «Ακάμας» (Πανίκος Χρυσάνθου, Κύπρος, 2006 - Επίσημη Συμμετοχή Φεστιβάλ Βενετίας), «Μικρό Εγκλημα» (Χρήστος Γεωργίου, Ελλάδα - Κύπρος, 2007), «Εντουαρτ» (Αγγελική Αντωνίου, Ελλάδα - Γερμανία, 2006 - Βραβείο Καλύτερης ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερου Σεναρίου και 6 άλλα Κρατικά Κινηματογραφικά Βραβεία Ποιότητας του υπουργείου Πολιτισμού για το 2006, Χρυσή Αντιγόνη στο Φεστιβάλ Μεσογειακού Κινηματογράφου του Montpellier της Γαλλίας). Επίσης, οι βραβευμένες ταινίες Μικρού Μήκους: «Ενας λαμπερός ήλιος» (Βασίλη Λουλέ, 1ο Βραβείο Δράμας), «Το Ηφαίστειο» του Αρη Φατούρου, «Το Πέρασμα» (του Γιάννη Κατσάμπουλα, 1ο Βραβείο Δράμας), καθώς και δυο ισπανικες ταινίες, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Μαδρίτης. Οι προβολές θα γίνουν για δύο πενθήμερα (9-14/7 και 15-19/7).

Από τις μουσικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ σημειώνουμε: 12-14/7 Οι Σκοτσέζοι «Voces Del Sur» με την Χιλιανή τραγουδίστρια Valentina Montoya Martinez σε επαναστατικά τραγούδια της Λατινικής Αμερικής. 21, 22/7 συναυλία Μάκη Σεβίλογλου - Καίτης Κουλλιά. 28, 29/7 «Υπόγεια Ρεύματα». 2-4/7 συναυλία Σωτηρίας Λεονάρδου με τους συνθέτες Βαγγέλη Φάμπα και Πάνο Φουρτούνα. 11/8 συναυλία της Marta Sebestyen (με τους Bolya - Donga trio) και του Κωστή Αβυσσηνού (με το σχήμα του). 23/8 (Λιμάνι Ευδήλου - Ρεγκάτα) συναυλία «Οι Δρόμοι της Θάλασσας» Μίμη Πλέσσα - Κλαούντιας Ντελμέρ κ.ά.

Οσον αφορά στο θέατρο, θα φιλοξενηθούν οι παραστάσεις: «Απολογία του Σωκράτη» - θεατροποιημένη εκδοχή της πλατωνικής «Απολογίας» από τον βραβευμένο με «Emmy» ηθοποιό Γιάννη Σιμωνίδη (19/7 Μαγγανίτης και 20/7 Αγ. Κήρυκος, 24/7 Παραλία ΝΑΣ). «Ο κόλαξ» του Δ. Κ. Βυζαντίου, σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Βαρδαρού (7/8 - Αγ. Κήρυκος, 8/8 - Εύδηλος, 9/8 - Ράχες).

Μοναδική συναυλία

«Και πάλι Χαίρετε», τιτλοφορείται η μοναδική καλοκαιρινή συναυλία που θα δώσει η Αρλέτα (13/7, 9 μ.μ.), στο Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου. Η αγαπημένη τραγουδοποιός ανεβαίνει στη σκηνή γεμάτη ενέργεια και ευγνωμοσύνη για την αγάπη του κόσμου που την βοήθησε να ξεπεράσει την πρόσφατη μεγάλη περιπέτεια της υγείας της. Μια μουσική βραδιά, με άρωμα τσάι γιασεμί και διάθεση ανακεφαλαίωσης μιας σαραντάχρονης δημιουργικής πορείας. Μαζί της, οι Χρήστος Θηβαίος και Γιώργης Χριστοδούλου για αναπάντεχα ντουέτα και άλλες εκπλήξεις. Εκφραστική ερμηνεύτρια ενός ολόκληρου μουσικού ρεύματος, η Αρλέτα, από το 1966 και την πρώτη της ηχογράφηση, συναντήθηκε με μεγάλους συνθέτες, όπως οι Σπανός, Χατζιδάκις και Θεοδωράκης, ενώ το 1981 ακολούθησε ο πρώτος δίσκος με δικά της τραγούδια («Ενα καπέλο με τραγούδια»). Με είκοσι άλμπουμ στις «αποσκευές» της, η Αρλέτα, μετά από δεκαπενταετή, σχεδόν, απουσία, επιστρέφει στη δισκογραφία με ένα άλμπουμ, με καινούρια και παλιότερα κομμάτια.

Καβάφη μουσική προσωπογραφία

Ενα σπονδυλωτό μουσικό έργο που αφηγείται τη ζωή του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή αποτελεί η «Μουσική προσωπογραφία του Κ. Π. Καβάφη» του Νίκου Ξυδάκη, σε ποίηση Διονύση Καψάλη, που θα παρουσιαστεί στο «Σχολείον» (14,15/7, 9μμ), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Ενα αδρό σχεδίασμα, που φιλοδοξεί να δώσει περισσότερο την αίσθηση του ανθρώπου και τη γοητεία που ασκεί επάνω μας ο κόσμος της ποίησής του. Τα επιμέρους τραγούδια στοιχειοθετούν μεμονωμένα επεισόδια, περιστατικά του βίου του με αναφορές στην Κωνσταντινούπολη, στους δρόμους της Αλεξάνδρειας, στον εύθραυστο ερωτισμό του, στο σπίτι της οδού Lepsius, στο νοσοκομείο στην Αθήνα όπου νοσηλεύτηκε, στα οποία αναμιγνύονται διακριτικά καβαφικοί απόηχοι ή και φράσεις ατόφιες από ποιήματά του. Η μουσική που ακούγεται είναι η μουσική της πολιτείας που έζησε, της Αλεξάνδρειας, έτσι όπως διαχέεται στους δρόμους, στα σπίτια, στα καφενεία ή από πλανόδιους μουσικούς. Ερμηνεύουν: Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Νίκος Ξυδάκης. Αφήγηση: Δημήτρης Μαρωνίτης, Διονύσης Καψάλης. Συμμετέχουν επτά βιολοντσέλα της Οπερας του Καΐρου και η Ορχήστρα Κλασικής Αραβικής Μουσικής «Al Mahabba». Μουσική διεύθυνση - πιάνο Δημήτρης Μπουζάνης. Σκηνοθεσία Μάρθα Φριντζήλα.


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Εκδοτική Αθηνών: «Παγκόσμια Μυθολογία»: Συλλογικό έργο δεκαπέντε Ελλήνων και ξένων καθηγητών Κλασικής Φιλολογίας, Φιλοσοφίας, Αρχαιολογίας, Ανατολικών Φιλολογιών - οι οποίοι συνέγραψαν και διέταξαν αλφαβητικά τη μυθολογία όλων των λαών της Γης περί θεών, ηρώων, βασιλιάδων, δαιμόνων κι άλλων μυθικών πλασμάτων, από την προϊστορική αρχαιότητα έως τους νεότερους χρόνους, από τη Σκανδιναβία έως τη Νότιο Αφρική, κι από τους Ινδιάνους της Αμερικής έως τους ιθαγενείς της Πολυνησίας. Ο τόμος - 646 σελίδες - εμπλουτισμένος με 237 εικόνες, έρχεται να συμπληρώσει την παλιά σπουδαία πολύτιμη έκδοση του οίκου περί της Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας.

- «Αλφειός»: Αμυ Μιμς - Σιλβερίδη «Τα κυπρογέννητα ταξίδια της Δαίδαλας και ο Κέβιν Αντριους» Η Ιρλανδή μεταφράστρια του Ρίτσου, η οποία ζει στην Ελλάδα, με αυτό το βιβλίο κλείνει την τριλογία της. Τα δυο πρώτα μέρη της τιτλοφορούνται «Ο Μίνωας-Μινώταυρος και η Δαίδαλα» και «Ο θησαυρός της Χέλεν Σάλιβαν». Το πρώτο μέρος βιογραφεί το σύντροφό της - πολύπλευρο καλλιτέχνη Μίνω Αργυράκη και τον ερχομό τους στην Ελλάδα. Το δεύτερο, τους φίλους της «μπητ» ποιητές και τους δασκάλους της ελληνιστές που την έκαναν να αγαπήσει την Ελλάδα. Το τρίτο μέρος αφορά στην αξέχαστη Δανάη Στρατηγοπούλου - η οποία προλόγισε το βιβλίο - σε ταξίδια της στην Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και το εμπνευσμένο από την Κύπρο και την Ελλάδα έργο του Κέβιν Αντριους.

- «Αγρα»: Διονύσης Καψάλης «Το καμαράκι κάτω από τη σκάλα» (Εννέα λογοτεχνικά δοκίμια του εξαιρετικού ποιητή και μεταφραστή ξένης ποίησης και δραματουργίας) και «Ολα τα δειλινά του κόσμου» (νέα συλλογή με 60 δίστιχα και τρίστιχα - κυρίως - λαϊκά ποιήματα). Κώστας Καλφόπουλος «Καρέ Λούκατς - Budapest noir» (νουβέλα).

- Βιβλιοθήκη Μουσείου Μπενάκη: Πόπη Πολέμη «Με σεβασμό και ασέβεια (ένα κείμενο κι ένα χατίρι για το Φίλιππο Ηλιού και τον Κ.Θ. Δημαρά)» (πέντε μελετήματα για τη σχέση του Φ. Ηλιού με τον Κ.Θ. Δημαρά και την ενασχόληση του τελευταίου με τον Κωνσταντίνο Παπαρρηγόπουλο).

- «Αρμός»: Βιργινία Δ. Χαμουδοπούλου - Κωνσταντινίδου «Σμύρνη - Κωνσταντινούπολη - Αθήνα 1870-1908 (Μηνάς Δ. Χαμουδόπουλος 1843-1908)» (ιστορικό βιβλίο για τον μικρασιάτη δημοσιογράφο, ιστορικό, γεωγράφο, πολιτικό Μ.Δ. Χαμουδόπουλο). Σαράντος Ι. Καργάκος «Ελληνική Παιδεία - Ενας νεκρός με μέλλον» (μελέτη για τα προβλήματα της ελληνικής εκπαίδευσης).

- Γαβριηλίδης: Νικάνορ Πάρα «Ποιήματα επείγουσας ανάγκης» (εισαγωγή - μετάφραση Αργύρης Χιόνης. Επιλογή ποιημάτων του Χιλιανού ποιητή). Γιάννης Δάλλας «Από την ύπαρξη στη συνύπαρξη» (ποιητικά πεζά - στοχασμοί του ποιητή και ομότιμου καθηγητή Νεοελληνικής Λογοτεχνίας). Αννα Ζιμπόνε «Ρεαλιστική παράσταση και ποιητική ενόραση στην πεζογραφία του Γιώργου Ιωάννου» (δοκίμιο για το έργο του αλησμόνητου ποιητή και πεζογράφου Γ. Ιωάννου). Λεωνίδας Γαλάζης «Η προσωποποίηση στο ποιητικό έργο του Κώστα Μόντη» (δοκίμιο). Στρατής Πασχάλης «Εποχή παραδείσου» (ποιητή συλλογή του βραβευμένου ποιητή και μεταφραστή). Αντώνιος Ρουσουχατζάκης «Αγιος ύμνος» (ποιητή συλλογή). Ελσα Κορνέτη «Ενα μπουκέτο ψαροκόκαλα» (ποιήματα). Ελένη Μπουκαούρη «Ξένες γλώσσες» (ποιήματα). Νίκος Καραβέλος «Καθώς μικραίνει ο ύπνος» (ποιήματα). Μαρία Κούρση «Τα ψηλά δέντρα της γαλλικής επαρχίας» (ποιήματα). Πάνος Νίκου «Κίνηση προσαρμογής» (ποιήματα). «Μουσικός λόγος» (μουσικολογικό περιοδικό. Τεύχος 8).

- Κώστας Λιάκος «Συνοικία Βοτανικός» (διηγήματα, «Αιολικά Γράμματα»).

- «Ιωλκός»: Αντώνης Χ. Κώρος «Πορτρέτα πέντε ευρωπαίων λογοτεχνών (Γκαίτε, Ουγκώ, Τσέχωφ, Σίλερ, Σάνδη)» (λογοτεχνικά δοκίμια). Φαίδρα Ζαμπαθά - Παγουλάτου «Η ανάση της σιωπής» (ποίηση). Ισίδωρος Ιωαν. Καρδερίνης «Ο καημός της προσφυγιάς» (ποίηση). Λουκής Παπαφιλίππου «Προσφέρομαι ως Βαραβάς» (ποίηση).

- «Οδός Πανός»: Βασίλης Κοντόπουλος «Χηθ Λέτζερ» (βιογραφία του Αυστραλού ηθοποιού).

- «ΑΛΔΕ» (Τ.Θ. 573 49101 Κέρκυρα): Γεωργία Χιόνη «Το τηλεσκόπιο του χρόνου (τα μυστικά σύμβολα του υπολογιστή των Αντικυθήρων)» (μυθιστόρημα).

- University Studio Press: Μαρία - Χριστίνα Τασιούκα «Οράματα της νιότης» (ποιητική συλλογή. Πρόλογος, μετάφραση, επιμέλεια Ευφροσύνη Μπαλασσά - Φλέγκα). Ντέμης Κωνσταντινίδης «Διαθέσεις» (ποιήματα).

- Κώστας Λιάκος «Σαρκασμός» (ποιήματα, εκδόσεις Μαυρίδη).

- Θέτις Καλαντζή «Σπασμένα ρολόγια» (ποιήματα. Εκδόσεις «Δρόμων»).

- «Bell»: Τζον λε Καρρέ «Απόλυτοι φίλοι» (μετάφραση Γιώργος Μπαρουξής, μυθιστόρημα).

- «Πύλη» (Γρανικού 10, 10435 Αθήνα): Αγγελος Καίσαρης «Γάτος στο απόσπασμα» (διηγήματα). Ιλόνα Ταλάντσεβα «Μάσκες» (αφηγήματα Ρώσων μεταναστών).

- «Διαβάζω» (περιοδικό για το βιβλίο. Τεύχος 494).

- «Εν Βόλω» (τρίμηνο περιοδικό Δήμου Βόλου, τεύχος 31, με αφιέρωμα στον κορυφαίο αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη).

Σεμινάριο λατινοαμερικάνικων χορών σάλσα, μπολέρο, λαμπάντα θα δώσει η καθηγήτρια χορού λάτιν Nena Verona, από τη Βενεζουέλα, σήμερα (7 μ.μ.), στο κλειστό γυμναστήριο στα νταμάρια Καραμπίνη. Το σεμινάριο διοργανώνει ο Αθλητικός Φυσιολατρικός Μορφωτικός Ομιλος (ΑΦΟΑΝ) με την υποστήριξη του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Νίκαιας και τη συμμετοχή άλλων φορέων της πόλης και πραγματοποιείται στο πλαίσιο συνεργασίας του Δήμου Νίκαιας με την Πρεσβεία της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Αθήνα. Είσοδος ελεύθερη.

Με απονομή τριών βραβείων ολοκληρώθηκε ο 10ος Διαγωνισμός Σύνθεσης στη μνήμη του Γιάννη Α. Παπαϊωάννου, που προκήρυξε η Ενωση Ελλήνων Μουσουργών (ΕΕΜ). Υποβλήθηκαν 26 συνθέσεις. Δόθηκαν τα εξής βραβεία (με χρηματικό έπαθλο): Α΄ βραβείο (1.500 ευρώ) στην Μαρία Ανδρέου - «Αερικό - Aeriko» (για άλτο φλάουτο). Β΄ βραβείο (900ευρώ ) στον Παναγιώτη Αποστόλου - «Το παγωμένο συναίσθημα» (για ενόργανο σύνολο). Γ΄ βραβείο (600 ευρώ) στον Δημήτριο Μπάκα - «Towards...» (για ενόργανο σύνολο). Η ΕΕΜ θα μεριμνήσει για την εκτέλεση και ηχογράφηση των βραβευμένων έργων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ