ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Αυγούστου 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΣΑΚΑΤΕΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ
Αίμα στο γρανάζι της εκμετάλλευσης

Μόλις μέσα σε δέκα μέρες έξι εργάτες έχασαν τη ζωή τους και τέσσερις τραυματίστηκαν σε δέκα εργατικά «ατυχήματα», μεγαλώνοντας τη ματοβαμμένη λίστα της θυσίας των εργατών στο μεροκάματο. Η συχνότητα αλλά και ο τρόπος που έγιναν και αυτά τα εγκλήματα, δεν αποκαλύπτουν μόνο την έλλειψη μέτρων ασφάλειας και προστασίας της ζωής των εργατών στους χώρους δουλειάς. Επιβεβαιώνουν ταυτόχρονα ότι όλα μέσα στα γκέτο του κεφαλαίου, «σπρώχνουν» σε αυτή ακριβώς την κατεύθυνση. Οτι οι δεκάδες νεκροί κάθε χρόνο και οι εκατοντάδες σακατεμένοι στους τόπους δουλειάς, πληρώνουν το τίμημα μιας παραγωγικής οργάνωσης που γίνεται με αποκλειστικό κριτήριο το κέρδος και μόνο αυτό. Οι νεκροί και οι σακατεμένοι, Ελληνες και μετανάστες, πληρώνουν την εντατικοποίηση, τις περικοπές στη συντήρηση μηχανημάτων, πληρώνουν το γεγονός ότι ακόμα και σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες όπου η εξειδίκευση και η εμπειρία μπορεί να αποδειχτεί κρίσιμη, οι εργολάβοι αλωνίζουν, αλλάζουν τους εργάτες σαν τα πουκάμισα, τους κρατάνε ομήρους και υποταγμένους για ένα κομμάτι ψωμί. Οπως πλήρωσε και ο συνταξιούχος νυχτοφύλακας που στα 67 του χρόνια αναγκαζόταν να δουλεύει σκληρά. Οπως πληρώνουν και οι μετανάστες που δεν είναι τίποτα άλλο, από αναλώσιμο υλικό στο γρανάζι της κερδοφορίας.

Να γιατί, για κάθε «εργατικό ατύχημα» αλλά και στο σύνολό τους, δε φταίει η κακιά στιγμή, αλλά ο αδυσώπητος νόμος του κέρδους, που εκεί υποτάσσεται όλη η παραγωγική διαδικασία. Να γιατί τελικά, οι εργάτες έχουν απέναντί τους όχι απλά κάποιους εργοδότες που δεν παίρνουν απλώς τα μέτρα που οφείλουν να πάρουν για την προστασία τους, αλλά το σιδερένιο χέρι της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Και αυτό πρέπει να τσακίσουν.

Θυσιάζονται στην κούρσα των περικοπών

Οι νεκροί και σακατεμένοι εργάτες είναι μοιραία τα θύματα των ιδιωτικοποιήσεων, της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, του κέρδους

Εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ
Εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ
Οσο «ξετυλίγεται το κουβάρι» με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο του εργάτη στη ΛΑΡΚΟ και τον σοβαρό τραυματισμό του εργαζόμενου στη ΔΕΗ, τόσο αποκαλύπτεται ότι αυτά που βαφτίζονται «ατυχήματα» είναι στην πραγματικότητα εγκλήματα εκ προμελέτης κατά της εργατικής τάξης. Κίνητρο των εγκλημάτων το κέρδος. Και στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ και της ΔΕΗ, αναδεικνύονται με τον πιο τραγικό τρόπο οι επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης, αλλά και της λειτουργίας της επιχείρησης με καπιταλιστικά κριτήρια, όσο είναι ακόμα κρατική.

Εντατικοποίηση μέχρι θανάτου

Η ΛΑΡΚΟ εδώ και χρόνια έχει απαξιωθεί, με στόχο της διορισμένης από τις κυβερνήσεις διοίκησης είτε να κλείσει, είτε να πουληθεί σε ιδιώτη. Η σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ έχει ως αποτέλεσμα τις απολύσεις, τις περικοπές στο προσωπικό, την εξάπλωση του καθεστώτος των εργολαβιών, αντί για μόνιμους εργαζόμενους με πλήρη δικαιώματα, τις περικοπές στις δαπάνες για τη συντήρηση του εργοστασίου και για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Η ΛΑΡΚΟ, όπως και η κάθε επιχείρηση που σχεδιάζεται να ιδιωτικοποιηθεί, πρέπει να μειώσει συνολικά το κόστος λειτουργίας της, ώστε ο επόμενος επιχειρηματίας να τη βρει «καθαρή» από εργατικά κεκτημένα και κερδοφόρα. Σε αυτό το βωμό θυσιάζονται οι εργαζόμενοι. Μπροστά στη μείωση του κόστους είναι που οι εργαζόμενοι λογαριάζονται σαν αναλώσιμο υλικό. Μέσα από αυτό το δρόμο οδηγούμαστε σε τέτοια εγκλήματα που η εργοδοσία και οι κυβερνήσεις τα βαφτίζουν ατυχήματα.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ έχει προχωρήσει στην άμεση περικοπή του προσωπικού με ταυτόχρονη εντατικοποίηση της δουλειάς. Μέσα σε ένα χρόνο έχουν απολυθεί περίπου 150 εργαζόμενοι στις εργολαβίες. Μάλιστα, με την εκπνοή του 2008 η διοίκηση έσπευσε να επικαλεστεί προσχηματικά και την οικονομική κρίση για τις περικοπές στο προσωπικό των εργολαβιών και όσων απασχολούνται με μπλοκάκια παροχής υπηρεσιών. Ακόμη και μετά τη μείωση του προσωπικού η συνολική ετήσια παραγωγή νικελίου εξακολουθεί να φτάνει τους 20.000 τόνους! Η εντατικοποίηση στα ύψη.

Δύο και τρεις δουλειές για να ζήσουν

Την ίδια στιγμή η διοίκηση, για πάνω από 15 χρόνια, με το νομικό και πολιτικό «οπλοστάσιο» που της πρόσφεραν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, έχει κάνει καθεστώς τα «εργολαβικά» συνεργεία, με τα οποία καλύπτονται πόστα όσων μόνιμων απολύονται ή συνταξιοδοτούνται. Από τους 500 περίπου εργαζόμενους σήμερα, σχεδόν οι μισοί είναι σε συνεργεία εργολάβων. Είναι ανειδίκευτοι, ανεκπαίδευτοι και χωρίς την απαραίτητη εμπειρία και εξοικείωση, αφού ανακυκλώνονται συχνά. Αμείβονται με μόλις 800 - 1.000 ευρώ. Ενδεικτικό είναι ότι ο άτυχος εργαζόμενος έκανε δύο και τρεις δουλειές για να ζήσει την οικογένειά του με αποτέλεσμα να είναι επιπλέον και κατάκοπος στη δουλειά.

Χαρακτηριστικά μόνο αναφέρουμε ότι μέσα σε διάστημα εφτά μηνών το 2007 στη ΛΑΡΚΟ έγιναν τα ακόλουθα εργατικά «ατυχήματα»:

  • Στις 10/1 ένας οδηγός φορτηγού σκοτώθηκε στα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ στον Αϊ-Γιάννη. Η μεταφορά των πρώτων υλών έχει παραδοθεί σε εργολάβους.
  • Στις 15/3, ο 22χρονος Δημ. Καλαμπόκης (από εργολαβικό συνεργείο της ΜΕΣΚΑ) τραυματίστηκε από το γάντζο ενός γερανού.
  • Το Μάη, ο 46χρονος ηλεκτρολόγος Σταμέλλος Μπιτσάκος, στη διάρκεια εργασιών στο εσωτερικό του γερανού φόρτωσης της σκουριάς, έχασε το πόδι του.
  • Στις 26/10, ο 50χρονος Λεωνίδας Καράλης, από εργολαβικό συνεργείο της ΜΕΣΚΑ, έπεσε από τα 20 μέτρα και δέκα μέρες μετά ξεψύχησε.
  • Στις 2/11 ο Ιουλάν Σπάο τραυματίστηκε σοβαρά όταν υποχώρησαν τμήματα ενός σάπιου αγωγού.
Kρεματόρια

Τα μηχανήματα δεν είναι απλά παλιά, εγκυμονούν συνεχείς κινδύνους για τη ζωή των εργατών. Και όπως μας λένε, «το εργοστάσιο έχει εγκαταλειφθεί. Ελεγχοι για τις συνθήκες εργασίας δε γίνονται. Ο τεχνικός ασφαλείας είναι υπάλληλος της ΛΑΡΚΟ, δεν είναι ανεξάρτητος από την εργοδοσία. Η Επιθεώρηση Μεταλλείων έρχεται μόνο όταν γίνει κάποιο "ατύχημα". Το εργοστάσιο θα πουληθεί ή θα κλείσει και γι' αυτό προσπαθούν να "κόψουν" τα εργατικά κεκτημένα ώστε ο επόμενος ιδιοκτήτης να το βρει "έτοιμο" και "κερδοφόρο"».

«Από το δικό μας φιλότιμο και την εργατικότητά μας μένει "όρθιο" το εργοστάσιο και τηρούνται κάποια ελάχιστα μέτρα για την ασφάλειά μας». Η διορισμένη από τις κυβερνήσεις διοίκηση του εργοστασίου, αντίθετα, κάνει τα πάντα προς την αντίθετη κατεύθυνση, αφού η ασφάλεια και τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι περιττό κόστος.

Μάλιστα, αναφορικά με την εκτόνωση στην ηλεκτροκάμινο που σκοτώθηκε ο 38χρονος εργαζόμενος, υπάρχουν καταγγελίες εργαζομένων για ενδεχόμενη χρήση φθηνότερου υλικού για να γίνει η καύση, το τελευταίο διάστημα. Κακοσυντηρημένα είναι και τα φορτηγά του εργοστασίου ή των εργολαβικών συνεργείων, παρά το γεγονός ότι μεταφέρουν τόνους φορτίο.

Τον διαπέρασαν 20.000 βολτ

Την επομένη από το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ, σε μια άλλη μεγάλη επιχείρηση, στη ΔΕΗ, καταγράφεται ένα ακόμα «ατύχημα», με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά ένας 49χρονος εργαζόμενος. Κάηκε κυριολεκτικά ζωντανός, όταν ρεύμα τάσης 20.000 βολτ διαπέρασε όλο του το σώμα, περνώντας από το δεξί του ώμο και βγαίνοντας από το δεξί του πόδι. Ο εργαζόμενος δούλευε σε συνεργείο κατασκευών για την επέκταση στη Βοιωτία του υποσταθμού 150 kV μέσης τάσης του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης Λάρυμνας.

Και στην περίπτωση της ΔΕΗ οι συνέπειες της ιδιωτικοποίησης έχουν γίνει εμφανείς και είναι τραγικές για την εργατική τάξη. Από την άποψη της ασφάλειας, ενώ χρειάζεται πλήθος εργαζομένων, ειδικευμένων και εκπαιδευμένων, προτιμούνται από τη διοίκηση αναλώσιμοι εργαζόμενοι συμβασιούχοι ή με άλλες ελαστικές μορφές απασχόλησης. Σ' αυτό το πνεύμα, την περασμένη Τετάρτη το υπουργείο Απασχόλησης ανακοίνωσε την «πρόσληψη» στη ΔΕΗ 2.000 εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ για 2 χρόνια. Ανειδίκευτου προσωπικού, δηλαδή, για την απόκτηση εμπειρίας...

Επιπλέον, η εντατικοποίηση της δουλειάς είναι τέτοια, που δεν παίρνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της ζωής του εργαζομένου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 49χρονος εργαζόταν σε απόσταση μόλις δύο μέτρων από γραμμή ρεύματος.

Στον πάτο του βαρελιού

Ο θάνατος στον Ασπρόπυργο αποκαλύπτει τα όσα συμβαίνουν στους χώρους όπου εργάζονται χιλιάδες μετανάστες

Αμεση ήταν η αντίδραση του ΠΑΜΕ που έσπευσε δίπλα στους μετανάστες
Αμεση ήταν η αντίδραση του ΠΑΜΕ που έσπευσε δίπλα στους μετανάστες
Ο τραγικός θάνατος του 46χρονου μετανάστη Γκούλαφ Μίαχ στην εταιρεία «Γενική Ανακυκλώσεως Κτηματική Ξενοδοχειακή ΑΕ», όπου βρέθηκε θαμμένος κάτω από τόνους πεπιεσμένου ανακυκλώσιμου υλικού, την περασμένη βδομάδα, είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου. Το γεγονός, δε, ότι επί δύο 24ωρα σχεδόν, από την ημέρα του θανάτου του - πέθανε Παρασκευή πρωί και βρέθηκε μόλις το πρωί της Κυριακής - δεν αναζητήθηκε παρά μόνο από την οικογένειά του, αναδεικνύει με τον πλέον δραματικό τρόπο τις συνθήκες κάτω απ' τις οποίες ζουν και εργάζονται οι μετανάστες.

Οι μετανάστες, εργάζονται πολλές φορές υπό το καθεστώς της παρανομίας, πάντα υπό την απειλή της απόλυσης και αυτό τους κάνει ακόμα πιο ευάλωτους απέναντι στην εργοδοσία. Αλήθεια, ποια μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής τους μπορούν να διεκδικήσουν, όταν ένα μεγάλο κομμάτι απ' αυτούς δουλεύει ανασφάλιστο, όταν είναι κακοπληρωμένοι και κατά τεκμήριο κάνουν τις πιο βαριές και επικίνδυνες δουλειές;

Τα όσα βιώνουν σε κάθε τόπο εργασίας, αλλά και στη συγκεκριμένη εταιρεία, εξηγούν γιατί και το συγκεκριμένο «ατύχημα» δεν είναι παρά ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα έλεγαν στο «Ρ» οι ίδιοι οι μετανάστες, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στην εταιρεία της «Γενικής Ανακύκλωσης». Δουλεύουν καθημερινά δώδεκα ώρες, σε δύο βάρδιες (7 με 7). Οι περισσότεροι απ' αυτούς έμειναν ανασφάλιστοι για πολλούς μήνες. Οι συνθήκες, είναι το λιγότερο απαράδεκτες. Στην ίδια εταιρεία, οι εργάτες δουλεύουν ανάμεσα σε τόνους πεπιεσμένων εύφλεκτων (κυρίως χαρτιού) ανακυκλώσιμων υλικών, γεγονός που μετατρέπει την εταιρεία σε βραδυφλεγή βόμβα.

Οι μετανάστες είναι η εργατική εκείνη δύναμη απ' την οποία η αστική τάξη απομυζά το μεγαλύτερο ποσοστό υπεραξίας, ακριβώς γιατί τους κρατάει σε μια μόνιμη κατάσταση (ημι)παρανομίας. Ερχονται κυνηγημένοι απ' τις χώρες τους και - αν και εφόσον - ζήσουν και φτάσουν στη χώρα προορισμού, ζουν και εργάζονται σε άθλιες συνθήκες, δίχως δικαιώματα. Την ίδια ώρα που η «Γενική Ανακύκλωσης ΑΕ» το 2007 είχε κύκλο εργασιών 20.326.688 ευρώ και καθαρά κέρδη τα 1.288.314 ευρώ, το μεροκάματο για 12 ώρες εξαντλητικής δουλειάς δεν ξεπερνά τα 40 ευρώ.

Να γιατί ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ, μαζί με τα αστικά συγκροτήματα του Τύπου, εξαπολύουν ένα «κυνήγι μαγισσών», που ξεκινά απ' την απόπειρα διαμόρφωσης συνείδησης πως για όλα τα δεινά που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι την ευθύνη έχουν οι μετανάστες και φτάνει μέχρι τη δημιουργία των στρατοπέδων συγκέντρωσης και τις επιχειρήσεις σκούπα. Γιατί τα χέρια του μετανάστη είναι τα πιο φθηνά. Και αυτά τα χέρια πρέπει να παραμείνουν «δεμένα». Αυτό εξυπηρετεί η αντιμεταναστευτική πολιτική και το φαρμάκι του ρατσισμού.

Ακριβώς γι' αυτό, η πρόσφατη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ - το οποίο και είχε προειδοποιήσει με επιστολή την ηγεσία του υπουργείου για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας στην εταιρεία - και του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων έξω απ' τις πύλες του εργοστασίου στον Ασπρόπυργο, σε συνδυασμό με τη μεγάλη ανταπόκριση των μεταναστών εργαζομένων, που έγιναν μέλη του Σωματείου, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία...

Συνταξιούχος ... εν ενεργεία

Ο θάνατος του 67χρονου νυχτοφύλακα Βασίλη Καραθόδωρου, συνταξιούχου του ΟΓΑ, στη Νέα Αγχίαλο Βόλου, «φωτίζει» μια άλλη πλευρά της εγκληματικής αλυσίδας των παραγόντων που οδηγούν στα εργατικά «ατυχήματα». Γιατί στη συγκεκριμένη περίπτωση σημασία δεν έχει μόνο ο τρόπος που 67χρονος έχασε τη ζωή του, αλλά και από μόνο του το ίδιο το γεγονός, ότι ένας 67χρονος υποχρεωνόταν να δουλεύει. Και μάλιστα να δουλεύει νύχτα!

Θα μπορούσε άραγε να υπάρχει «ιδανικότερη» συνθήκη για ένα ακόμα έγκλημα σε βάρος εργατών; Σίγουρα όχι. Ας αναλογιστούμε λοιπόν: Συνταξιούχος αγρότης, φορτωμένος με μισό αιώνα σκληρής χειρωνακτικής δουλειάς στα χωράφια. Και τώρα, που πρέπει να ξαποστάσει. Να χαρεί τα γηρατειά του. Να χαρεί ίσως τα εγγόνια του. Αυτός παραμένει δεμένος στο μαγκανοπήγαδο της ανάγκης. Με 330 ευρώ σύνταξη πώς να τα βγάλει πέρα; Τι να πρωτοπληρώσει, τα έξοδα του σπιτιού, το ψωμί στο τραπέζι, τα φάρμακα; Να πώς καταλήγει κανείς στα 67 του χρόνια να στέκεται έξω από μια πύλη και να ξαγρυπνά. Να πώς υποχρεώνεται να δουλεύει λέει με σύμβαση έργου! Βλέπετε, και εδώ υπάρχει μια άλλη πλευρά, τα νέα εργασιακά φρούτα αφορούν όχι μόνο τους νέους εργαζόμενους αλλά και τους γεροντότερους. Η «γαλάζια» διοίκηση του Συνεταιρισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ» όπου δούλευε νυχτοφύλακας, λειτουργεί με κριτήριο το κέρδος. Τίποτα άλλο δε μετράει. Και ίσως σ' αυτό το συνεταιρισμό ο άτυχος ξωμάχος να παράδινε τη σοδειά του στα νιάτα του. Τώρα όμως οι συνεταιρισμοί πρέπει να δουλέψουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια... Αυτά μας λένε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, έτσι προστάζει η ΕΕ.

Μετά απ' αυτά, πράγματι ο θάνατος του συνταξιούχου δεν έχει τίποτα το περίεργο... Την περασμένη Δευτέρα το βράδυ, περίπου στις 11, πήγε να κλείσει τη μεγάλη πύλη της επιχείρησης. Τα ροδάκια της πόρτας δεν άντεξαν το μεγάλο βάρος της εξώπορτας, ήταν βλέπεις και ασήκωτη, - ούτε οι πύλες του Παραδείσου να ήταν - είχε 11 μέτρα πλάτος και 2 μέτρα ύψος - αλλά για κακή του «τύχη» είχε μόνο ένα στήριγμα. Το στήριγμα έσπασε, η πόρτα αποκολλήθηκε και ο μπαρμπα-Βασίλης πέταξε... Ισως αν ήταν νεότερος, ίσως αν δεν κουβαλούσε στις πλάτες του 50 χρόνια σκληρής δουλειάς στα χωράφια, τα ποδάρια του να προλάβαιναν να κάνουν ένα πήδημα στο πλάι...

Αλλά είπαμε, η «κακιά στιγμή» και το βάρος της πόρτας. Σε κάθε περίπτωση, οι συνθήκες του συμβάντος ερευνούνται όπως λένε πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Εξάλλου, γιατί ένας 67χρονος δεν πρέπει να δουλεύει; Η Ευρωπαϊκή Ενωση και τα κόμματά της το έχουν κάνει σημαία. Το υπαγορεύει και η Στρατηγική της Λισαβόνας. Του δώσανε και ονομασία. «Ενεργός Γήρανση». Διότι οι συνταξιούχοι πρέπει να γίνουν δημιουργικοί. Να μη χάνουν το χρόνο τους στα καφενεία. Και τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε το ασφαλιστικό. Τα ταμεία κινδυνεύουν. Γι' αυτό πρέπει να γίνει μακρύς ο εργάσιμος βίος. Τόσο μακρύς που να φτάνει μέχρι ...τον τάφο.

Βαρύς φόρος αίματος

Το τελευταίο δεκαήμερο, δεν πέρασε μέρα που να μη σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε κάποιος εργάτης σε τόπο δουλειάς. Σκοτώθηκαν 6 και τραυματίστηκαν 4.

Νεκροί:

  • Ο 38χρονος Χρήστος Δόσκορης, εργάτης της ΛΑΡΚΟ.
  • Ο εργάτης από το Μπαγκλαντές Γκούλαφ Μίαχ, 46 χρόνων, εργάτης στην εταιρεία «Γενική Ανακύκλωσης ΑΕ» στον Ασπρόπυργο.
  • Ο 67χρονος συνταξιούχος του ΟΓΑ Βασίλης Καραθόδωρος, φύλακας του εργοστασίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου στο Βόλο.
  • Ο 39χρονος εργάτης από την Αλβανία, Λούσκα Ζεκίρ, στα έργα του οδικού άξονα Ελευσίνα - Τσακώνα.
  • Ο 30χρονος Βασίλης Κατσίκης, συνοδηγός σε φορτηγό που ανατράπηκε κατά την ασφαλτόστρωση δρόμου στην περιοχή του Γραμματικού (σ.σ. ο ίδιος δεν εργαζόταν εκεί).
  • Ο 48χρονος λοστρόμος του πλοίου «ΒΑΣΙΛΙΚΗ Τ» Νικόλαος Σαρρής. Είχε αισθανθεί αδιαθεσία με πόνους στο στήθος λίγες ώρες μετά τη σύγκρουση του πλοίου με άλλο φορτηγό πλοίο στα ανοιχτά της Ανδρου.

Τραυματίες:

  • Ο 49χρονος εργαζόμενος της ΔΕΗ Γιώργος Μπουρίτας στη Λάρυμνα.
  • Ο 50χρονος οικοδόμος Γιώργος Μιχαλάς, εργάτης στα έργα του Διακονιάρη στην περιοχή της Πάτρας.
  • Ο 54χρονος Ρουμάνος εργάτης Ρομέλιον Βούλμπες, σε έργα του Υποσταθμού της ΔΕΗ στην Καρδίτσα.
  • Ο 40χρονος εργάτης σε συνεργείο του Δήμου Καλαμάτας, Δημήτρης Σαραντάκος.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη ΜΑΪΛΗ

Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ

Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ