ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Ιούλη 2009
Σελ. /28
Αντί θεατής, γίνε πρωταγωνιστής

Δεν είναι λύση να σπάσεις την τηλεόραση όταν σε φτύνει κατάμουτρα ο τάδε αρμόδιος. Αλλά είσαι άξιος να πάθεις τα χειρότερα όταν στην πρόκληση δεν ψάχνεις να βρεις τρόπο να απαντήσεις αποτελεσματικά κι έτσι που να μην μπορεί να σε φτύνει.

Βγαίνει ο αρμόδιος στην τηλεόραση και δηλώνει «ναι, θα πεθάνουμε κάποιοι από τη γρίπη, μπορεί να είμαι κι εγώ». Εκείνη την ώρα θες να σπάσεις την τηλεόραση. Γιατί όταν σου λέει ο αρμόδιος ότι πρέπει να θεωρείς πιθανό να πεθάνεις από γρίπη, σημαίνει μόνο ότι βρήκε ευκαιρία να καλύψει όλες τις ανεπάρκειες του συστήματος πρόληψης γιατί τις λογιάζει σαν κόστος. Δεν τον νοιάζει αν πεθάνεις. Το κόστος τον νοιάζει. Ε, λοιπόν, μη σπας την τηλεόραση. Βρες τρόπο να τσακίσεις κι αυτόν και το σύστημα που υπηρετεί.

Είτε για το Σύνταγμα μιλάνε, είτε για την Υγεία, είτε για την Παιδεία, εσύ να ψάχνεις μόνο ποιος κερδίζει, ποιος χάνει. Γιατί με τα λόγια, λέει ο λαός, χτίζεις ανώγια και κατώγια. Στην πράξη εμφανίζεται το πρόβλημα.

Ερώτημα: Τι σημασία έχει για τους εργάτες αν ο βούρδουλας στην πλάτη τους θα είναι μπλε ή πράσινος ώστε να έχουν αγωνία ποιος απ' τους δυο και με ποια συνταγματική κομπίνα θα κυβερνήσει; Τι σημασία έχει για τους εργάτες αν το αμερικάνικο ή το ευρωπαϊκό σύστημα είναι καλύτερο, όταν και στα δύο πρέπει να πληρώσουν ακριβά για να έχουν την υγειά τους;

Το ίδιο παραπλανητική είναι η συζήτηση για τη δυσαρμονία μεταξύ σχολής επιλογής, σχολής επιτυχίας και τελικής θέσης στην παραγωγή, όταν η αναπηρία έχει ήδη επιβληθεί από τα χρόνια της εφηβείας. Ειδικά στο χώρο της Παιδείας τα πράγματα είναι εξωφρενικά. Εδώ η συζήτηση πλέον δεν αφορά στην επιλογή ανάμεσα σε δυο διαχειριστές, αλλά αν τα παιδιά θα έχουν όραμα: `Η να μπουν στην αγορά εργασίας με 300 ευρώ στα 18 τους, ή να παλέψουν για να μπουν στην αγορά εργασίας με 700 ευρώ στα 35 τους. Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα στα παιδιά που στα 18 πετιούνται εκτός κι αυτά που στα 35 έχουν ένα πτυχίο, άντε και δύο μεταπτυχιακά.

Ο κυνισμός είναι ίδιον του κέρδους. Οσα ομολογούν οι αντίπαλοι στην προεδρολογία είναι αποκαλυπτικά. Ο σκοπός, λένε, αγιάζει τα μέσα. Κι αύριο θα επικαλεστούν το Σύνταγμα για να αντιμετωπίσουν εσένα την ώρα που θα κάνεις το μπαλκόνι δωμάτιο για να χωρέσουν τα παιδιά. Οταν το Σύνταγμα είναι δικό τους, υπάρχει ακριβώς για να στηρίξει την αστική εξουσία, ποιος πιστεύει ότι πράγματι τα αστικά κόμματα είναι σε αντιπαράθεση για το Σύνταγμα; Πελάτες μαζεύουν για να έχουν λαϊκή συναίνεση. Κάθε συζήτηση για το Σύνταγμα θα πάψει όταν γεμίσουν οι δρόμοι με διαδηλωτές. Που θα ζητάνε από το πολύ απλό «καλύτερους μισθούς» ως το πιο σύνθετο «δουλειά για όλους» και το ακόμα καλύτερο «πλήρη και διευρυμένα δικαιώματα». Οταν οι διαδηλώσεις θα ξεφεύγουν από την αγωνία της επιβίωσης και θα αφορούν σε μιαν άλλη κοινωνία με τη δική της εξουσία και ασφαλώς σε άλλη οικονομική βάση με κοινωνικοποιημένα τα βασικά μέσα παραγωγής.

Πώς; Ξανά στη γειτονιά. Ξανά συνάδελφο τον συνάδελφο, ξανά μάζεμα στα σπίτια, στα καφενεία, όπου μπορούν να συγκεντρωθούν πέντε - έξι που θα γίνονται περισσότεροι κι αντί να συζητάνε για τα ερωτικά του Σίλβιο και τις πλαστικές του Τζάκσον, αντί να τρέμουν για μια γρίπη, θα οργανώνουν το αύριο στα δικά τους μέτρα, αδιαφορώντας παντελώς για την ίδια την έννοια του κέρδους, γιατί αυτό το αύριο μπορεί να υπάρχει ακριβώς όταν δε θα υπάρχει κέρδος. Γιατί το κέρδος είναι έννοια που αφορά στην αγορά. Γιατί αγορά και κοινωνία που απολαμβάνει όλα όσα παράγει είναι ασύμβατα.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΨΑΧΝΕ ΠΑΝΤΑ: ΠΟΙΟΣ ΚΕΡΔΙΖΕΙ, ΠΟΙΟΣ ΧΑΝΕΙ

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ: «Με ζηλευτή αυστηρότητα ο καταστατικός χάρτης της χώρας απαγορεύει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Χάριν της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής σταθερότητας. Χωρίς να την αποφεύγει, παρά ελάχιστες φορές. Οι πρόωρες εκλογές είναι το σύνηθες στη χώρα και όχι η εξάντληση της τετραετούς θητείας. Και, μάλιστα, με ευθύνη του εκάστοτε πρωθυπουργού. Ο οποίος επισκέπτεται κατά το δοκούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και, προφασιζόμενος ένα θέμα υψίστης σημασίας, ζητεί τη διάλυση της Βουλής, ώστε με ανανεωμένη τη λαϊκή εντολή να το αντιμετωπίσει με ευχέρεια. Κανένα θέμα δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ. Ούτε το Κυπριακό, το οποίο ήταν κάποτε προσφιλές του Ανδρέα Παπανδρέου, ούτε τα ελληνοτουρκικά ούτε τα οικονομικά προβλήματα - τα οποία ανέσυρε ο Κώστας Καραμανλής στις τελευταίες πρόωρες εκλογές του 2007. Οπότε, περιττός σε κάθε σοβαρή συζήτηση είναι ο ισχυρισμός του υπουργού Εσωτερικών, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση παίζει με τους θεσμούς. Απλώς, η εκλογή Προέδρου είναι η μόνη ευκαιρία που έχει να προκαλέσει εκλογές. Εστω με πρόφαση. Η οποία σε κάθε άλλη περίπτωση αποτελεί πλεονέκτημα του πρωθυπουργού» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΗ ΑΓΟΡΑ: «Οι Ολλανδοί δαπανούν το 11% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τους για την περίθαλψη, οι Γάλλοι το 10%, αλλά οι Αμερικανοί το 16%. Το παράδοξο βρίσκεται ακριβώς εδώ. Την ίδια ώρα που οι Αμερικανοί αγκαλιάζουν το ευρωπαϊκό σύστημα υγείας, οι Ευρωπαίοι το μεταρρυθμίζουν για να μοιάσει πιο πολύ με το αμερικανικό: οι Γάλλοι άρχισαν να χρεώνουν τους ασφαλισμένους που επισκέπτονται ειδικευμένους γιατρούς χωρίς ραντεβού και οι Ολλανδοί να εισάγουν αγοραία ανταγωνιστικά κριτήρια στο σύστημά τους. Δεν είναι αρρωστημένο, την ώρα που οι Αμερικανοί αναζητούν στην Ευρώπη την υγειά τους;» (ο Ρ. Βρανάς στα ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΝΑ ΠΑΜΕ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ μέχρι την κάλπη

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η βιομηχανία αποκαλύπτει την ύφεση

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αναζητεί σωσίβιο στον Πρόεδρο

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Και εσωκομματικά πυρά κατά Γ. Παπανδρέου

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΤΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΠΟ ΝΔ - ΚΚΕ - ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΕΣ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ Ο ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ

Ο ΛΟΓΟΣ: ΠΡΟΕΔΡΟΛΟΓΙΑΣ το ανάγνωσμα

ΤΑ ΝΕΑ: Σενάρια τρόμου με 4.400 στην Εντατική

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ανοίγουν - δεν ανοίγουν τα σχολεία

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Μαύρα ταμεία» στην Υγεία

ΕΘΝΟΣ: ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ στο Αιγαίο και γρήγορα

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΣΥΝΟΡΑ της Ευρώπης τα σύνορά μας

Η ΑΥΓΗ: Οκτωβριανή ανασυγκρότηση

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Αλλού θες, αλλού πας, αλλού καταλήγεις

«Είστε 17 - 18 χρόνων, δίνετε εισαγωγικές εξετάσεις με όνειρο να περάσετε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Βρίσκεστε όμως στο Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, γιατί εκείνο που μετράει τελικά δεν είναι το είδος των σπουδών αλλά η σφραγίδα της εισαγωγής σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ιδρυμα (...). Ας υποθέσουμε ότι αποφοιτάτε γύρω στα 24 -25, κρατώντας ένα πτυχίο που στην καλύτερη περίπτωση κατακτήσατε με συνέπεια και αδιαφορία, στη χειρότερη με ψυχαναγκασμό και αντικαταθλιπτικά. Στην έξοδο, σας περιμένει η... συνέχεια της έρευνας: "Τέσσερις στους δέκα πτυχιούχους ασκούν άλλο επάγγελμα από το γνωστικό τους αντικείμενο, γεγονός που κατατάσσει την Ελλάδα στη δεύτερη θέση στην ετεροαπασχόληση στην Ευρώπη".

Αναλώσιμος και χειραγωγημένος

Τι μπορεί να σημαίνει (...) η διαρκώς αυξανόμενη απόσταση ανάμεσα στο "γνωστικό αντικείμενο" και στην επαγγελματική απασχόληση; (...) "Εχουμε ηττηθεί πριν μπούμε καν στην αρένα", υποστηρίζει 30χρονη άνεργη, απόφοιτη της αγγλικής φιλολογίας (...). Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα υπάρχει χάρη στη στρέβλωση των υγιών τάσεων και προθέσεων (...). Η πλειοψηφία πορεύεται στα τυφλά, για να διοχετευτεί, με τον ίδιο τρόπο, στην παραγωγή, ως αναλώσιμο εξάρτημα μιας αμείλικτης αγοράς εργασίας (...). Πρόκειται για ένα σύστημα που καθιστά σχεδόν αδύνατο τον (και οικονομικό) απογαλακτισμό από την οικογένεια, που εκτρέφει μια γενιά παιδιών δύσθυμων, αναποφάσιστων, ανώριμων, υποταγμένων στην αδυναμία τους να "πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους". Για ένα σύστημα που κατασκευάζει εύκολα χειραγωγούμενους εργαζόμενους.

Πλαστά διλήμματα

(...) Το δίλημμα: σπουδές στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό είναι, κατ' αρχάς, ταξικό. Πόσοι τελειόφοιτοι Λυκείου έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν πανεπιστήμιο του εξωτερικού; (...) Σταδιακά, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα που κανείς δεν διατύπωσε καλύτερα από τον Τζεμ Σεμπρούν στο έργο του "L' abime se repeuple" ("Η άβυσσος επανοικίζεται"), για διαφορετικούς λόγους: "Οταν ο οικολόγος πολίτης ισχυρίζεται ότι θέτει το πιο ενοχλητικό ερώτημα "ποιον κόσμο θα αφήσουμε στα παιδιά μας;", αποφεύγει να θέσει ένα άλλο πραγματικά ανησυχητικό ερώτημα: "Σε τι είδους παιδιά θα αφήσουμε τον κόσμο;"» (τα αποσπάσματα από άρθρο της Μαρίας Κατσουνάκη στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ