ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μήνυμα πυγμής για αντιδραστικές αλλαγές

Παράλληλα με τις φιλομονοπωλιακές μεταρρυθμίσεις, προχωρούν και τα μέτρα καταστολής του λαϊκού κινήματος, με το πρόσχημα της πάταξης της «εξτρεμιστικής δράσης»

Μήνυμα πυγμής όσον αφορά την επιτάχυνση της αντιλαϊκής πολιτικής των διαρθρωτικών αλλαγών έστειλε για ακόμα μια φορά ο Κ. Καραμανλής, φροντίζοντας ταυτόχρονα να τροφοδοτήσει τον κουρνιαχτό της προεδρολογίας - εκλογολογίας.

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε εκδήλωση του Ιδρύματος Καραμανλή για την επέτειο της πτώσης της χούντας, προχώρησε σε επίδειξη της βούλησής του να αγνοήσει το πολιτικό κόστος, προκειμένου να επιταχύνει τους ρυθμούς υλοποίησης της νέας αντιλαϊκής επίθεσης, όπως επιτάσσει το συμφέρον του κεφαλαίου, αλλά και να ενισχύσει την κρατική καταστολή κατά της «εξτρεμιστικής δράσης», όπως είπε. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι έχουν ωριμάσει οι κοινωνικές συνθήκες, ενώ θεωρεί σύμμαχο την παγκόσμια οικονομική κρίση.

«Οι κοινωνικές συνθήκες έχουν ωριμάσει και οι διεθνείς προκλήσεις απαιτούν να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα και νέα ταχύτητα. Η παγκόσμια οικονομική κρίση κατέδειξε, όσο ποτέ στο παρελθόν, την αναγκαιότητα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών παντού», τόνισε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας την «ξεκάθαρη» απόφαση της κυβέρνησης «να προχωρήσουμε σε βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Και αυτό «όχι διότι το ζητεί η ΕΕ, αλλά διότι το απαιτούν οι συγκυρίες, οι ανάγκες του τόπου και το συμφέρον της χώρας».

Στις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα ανέδειξε τις «μεταρρυθμίσεις» στο δημόσιο τομέα, στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην Υγεία, στην Παιδεία, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο κυνήγι των μεταναστών και την ανάγκη περιορισμού των πολιτικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων στο όνομα της ασφάλειας των πολιτών.

«Δεν αντέχει η χώρα και δεν είναι δυνατό να ανεχθούμε ανεξέλεγκτα κύματα μη νόμιμης μετανάστευσης», αποφάνθηκε προσφέροντας πλήρη κάλυψη στον ανελέητο διωγμό των θυμάτων του ιμπεριαλισμού, ενώ διακήρυξε εκ νέου τη βούληση της κυβέρνησης να εφαρμόσει το βάρβαρο ευρωπαϊκό σύμφωνο για το άσυλο και τη μετανάστευση, να εντείνει τους ελέγχους και να ενισχύσει επί το αντιδραστικότερον το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο. Σε ό,τι αφορά τα θέματα «ασφάλειας», τόνισε: «Η βούλησή μας είναι ξεκάθαρη: Καμιά ανοχή στο έγκλημα και την εξτρεμιστική δράση. Πήραμε και θα πάρουμε, στις κατευθύνσεις αυτές, όποια μέτρα χρειαστούν».

Παράλληλα, ανέβασε τους τόνους της δικομματικής κοκορομαχίας με αφορμή την προεδρολογία - εκλογολογία, εξαπολύοντας φραστική επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ για τη στάση του στο ζήτημα της προεδρικής εκλογής. «Η θέση αυτή είναι και ουσιαστική παραβίαση του Συντάγματος και απόπειρα ευτελισμού των θεσμών. Και αυτό δεν το δικαιούται κανένας πολιτικός, κανένα κόμμα. Η στάση του ΠΑΣΟΚ αποτελεί ακραία ανευθυνότητα», είπε χαρακτηριστικά.

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Κήρυγμα εγκλωβισμού στα ευρωΝΑΤΟικά πλαίσια

Κριτική σε πλευρές μόνο της διαχείρισης που ασκεί η κυβέρνηση, έκανε χτες ο Γ. Παπανδρέου

Τον εγκλωβισμό στα ευρωΝΑΤΟικά πλαίσια και στις ιμπεριαλιστικές μανούβρες αλλά και την ταύτισή του με την ΝΔ στις στρατηγικές επιλογές της εξωτερικής πολιτικής, επιβεβαίωσε ο Γ. Παπανδρέου κατά τη χθεσινή ομιλία του στη συνεδρίαση του επιτελικού κύκλου Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, η κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση της ΝΔ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επικεντρώθηκε στα περισσότερα σημεία στην «αναποτελεσματικότητα» της κυβέρνησης να λειτουργήσει στα πλαίσια που και το δικό του το κόμμα ασπάζεται και αναγνωρίζει.

Ο Γ. Παπανδρέου, αφού εξέφρασε φόβους για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, αναφέροντας ότι «δεν μπορούμε ν' αποκλείσουμε εσκεμμένο "σκηνικό έντασης" από την Τουρκία», επισήμανε πως οι «προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας» δεν συμβάλλουν στην «προσπάθεια παραγωγικής σχέσης». Ενέταξε δε το όλο ζήτημα στο σκηνικό του δικομματικού καυγά, «προειδοποιώντας» την κυβέρνηση «να μην προσπαθήσει να "αξιοποιήσει" ένα τέτοιο ενδεχόμενο στην προσπάθειά της να αποσπάσει την προσοχή από την δυσμενή πολιτική κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η ίδια, αλλά ούτε και να πέσει στην παγίδα της όξυνσης».

Κάνοντας συμπληρωματικές προτάσεις προς την ασκούμενη από την κυβέρνηση εξωτερική πολιτική, διακήρυξε ότι «συνεχίζουμε να στηρίζουμε την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Η Τουρκία οφείλει, όμως, να υλοποιήσει στο ακέραιο όλες τις υποχρεώσεις, τις οποίες ανέλαβε ως υποψήφια προς ένταξη χώρα απέναντι στην ΕΕ και όλα τα κράτη-μέλη της». Ζήτησε ακόμα από την κυβέρνηση «να αξιοποιήσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας με τον κατάλληλο τρόπο, με τους κατάλληλους χειρισμούς, πράγμα το οποίο δεν έπραξε τα τελευταία 5 χρόνια, σπαταλώντας πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο και χάνοντας ιστορικές ευκαιρίες που είχαν δημιουργηθεί στο παρελθόν».

Βέβαια, όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλάει για «ευκαιρίες», εννοεί τα διάφορα ιμπεριαλιστικά φόρα. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε «έλλειψη παρουσίας στο Συμβούλιο Κορυφής του ΝΑΤΟ». Ειδικά για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει έρθει στη θέση του ΠΑΣΟΚ. «Στο ζήτημα αυτό έχασε - είπε αναφερόμενος στην κυβέρνηση - την ιστορική ευκαιρία, την οποία προσέφερε η στρατηγική του Ελσίνκι, που έδινε τη δυνατότητα στην Ελλάδα να λύσει το θέμα της υφαλοκρηπίδας μέσω της Χάγης μέσα από ένα χρονοδιάγραμμα που θα δέσμευε την Τουρκία και από θέση ισχύος». Να θυμίσουμε ότι στην ουσία το Ελσίνκι του 1999 άνοιγε παράλληλα με την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και το δρόμο για ένα εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκικό διάλογο επί των τουρκικών διεκδικήσεων και όχι μόνο για την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου.

Συνεχίζεται η προφεστιβαλική δραστηριότητα

Εκδηλώσεις σε Χαλκιδική, Πελοπόννησο, Κρήτη και Αττική

Συνεχίζονται οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις του 35ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», με σύνθημα «Σοσιαλισμός: Η απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα». Τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται εκδηλώσεις:

Σήμερα, Παρασκευή
  • Στις Φώκαιες Χαλκιδικής, στις 8 μ.μ., από την Οργάνωση Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, με θέμα το δικαίωμα στις διακοπές και τις συνθήκες εργασίες στα τουριστικά επαγγέλματα. Θα μιλήσει η Ζ. Σκούφα, μέλος του Γραφείου Πόλης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, και θα ακολουθήσει συναυλία με έντεχνο και πολιτικό τραγούδι.
  • Στην Κάτω Αχαγιά Αχαΐας, στην πλατεία Παπαγιαννοπούλου, στις 8.30 μ.μ., θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.
  • Στην πλατεία Κουρούτας, στην Αμαλιάδα, στις 8 μ.μ., με θέμα «Τα δικαιώματα της νεολαίας στη μόρφωση και τον πολιτισμό, οι κατακτήσεις του σοσιαλισμού», θα μιλήσει ο Σπύρος Μαρίνης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Στην κεντρική πλατεία του Γαζίου Ηρακλείου Κρήτης, στις 8 μ.μ., με θέμα «Μετανάστες και Ελληνες, ίσα δικαιώματα, κοινό συμφέρον η Σοσιαλιστική Οικοδόμηση».
Αύριο, Σάββατο
  • Στον Ωρωπό, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Πνευματικού Κέντρου, θα μιλήσει η Αθηνά Τσάμη, μέλος της ΕΟΕ του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Στην Κατασκήνωση του ΑΠΘ στο Ποσείδι, από την Οργάνωση Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, στις 8.30 μ.μ., στη φοιτητική καντίνα της κατασκήνωσης. Θέμα της εκδήλωσης «Σοσιαλισμός, αναγκαίος και επίκαιρος όσο ποτέ», με ομιλητή τον βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Ζιώγα. Νωρίτερα θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο χώρο.
Τη Δευτέρα 27 του Ιούλη
  • Στην Πύλο Μεσσηνίας, στην κεντρική πλατεία, στις 8 μ.μ., εκδήλωση αφιερωμένη στους μετανάστες. Θα μιλήσει ο Θοδωρής Μπολέτης, Γραμματέας του ΝΣ Μεσσηνίας της ΚΝΕ.
ΜΠΡΙΓΑΔΑ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ
Με ενθουσιασμό η αναχώρηση

Η ΚΝΕ γιορτάζει τα 50 χρόνια από την Επανάσταση στην Κούβα με δύο αποστολές μπριγάδας εθελοντικής εργασίας στο Νησί της Επανάστασης, η δεύτερη από τις οποίες αναχώρησε χθες από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Τα μέλη της αποστολής, που θα παραμείνουν στην Κούβα μέχρι τις 9 Αυγούστου, θα αφήσουν το δικό τους λιθαράκι στη στήριξη της σοσιαλιστικής Κούβας, κάνοντας αγροτικές εργασίες στο αγρόκτημα La Granjita της περιοχής Guanabacoa. Παράλληλα, θα συμμετέχουν στις διεθνείς νεολαιίστικες εκδηλώσεις που διοργανώνει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ), στις 28-30 Ιούλη στην Αβάνα, με σύνθημα «Θα νικήσουμε τον ιμπεριαλισμό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ