ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Ιούλη 2009
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΕ
Συλλαλητήριο την Πέμπτη 30 Ιούλη

Σε πανεργατικό ξεσηκωμό καλεί το ΠΑΜΕ. Πρώτο βήμα, το συλλαλητήριο της επόμενης Πέμπτης, που αποτελεί βήμα συντονισμού της πάλης ενάντια στην κλιμακούμενη επίθεση σε Υγεία - Πρόνοια - Ασφάλιση

Σε πανεργατικό ξεσηκωμό καλεί το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο για να πάρει απάντηση η προσπάθεια να μπει «ταφόπλακα» στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, όπως αποτυπώνεται και στην τροπολογία που κατατέθηκε προχτές στη Βουλή. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ, προβλέπεται ότι με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Απασχόλησης και με βάση το πόρισμα της Επιτροπής Μπεχράκη θα καθορίζονται στο εξής τα επαγγέλματα, οι ειδικότητες και οι χώροι εργασίας που υπάγονται στα ΒΑΕ. Δηλαδή, η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, στην ίδια κατεύθυνση αποχαρακτηρισμού των ΒΑΕ που είχαν «εργαστεί» και οι προηγούμενες μπλε και πράσινες κυβερνήσεις, προωθεί το πέταγμα εκτός ΒΑΕ εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, προερχόμενων μεταξύ άλλων από κλάδους όπως το φάρμακο, η υποδηματοποιία, η παραγωγή ελαστικών, η βιομηχανία πλαστικών ειδών κλπ. Ενώ παράλληλα, για όσους παραμείνουν στα ΒΑΕ, προωθεί την κατηγοριοποίησή τους, με αποτέλεσμα και γι' αυτούς ακόμα να συρρικνώνονται δραματικά, ουσιαστικά να χάνονται, όσα δικαιώματα σήμαινε μέχρι σήμερα η ένταξη στα ΒΑΕ.

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, το ΠΑΜΕ καλεί ολόκληρη την εργατική τάξη να αντισταθεί και να οργανώσει την πάλη της για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της (που επιβάλλει διεύρυνση και όχι πετσόκομμα των ΒΑΕ). Σ' αυτή την κατεύθυνση καλεί σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη, 30 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Κάνιγγος, μετά από απόφαση των Ομοσπονδιών, συνδικάτων και άλλων μαζικών φορέων του λαϊκού κινήματος (γυναικείων συλλόγων, συλλόγων βιοτεχνών, συνταξιούχων κλπ.) που συμμετείχαν στην πλατιά σύσκεψη που έγινε την περασμένη Τετάρτη, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας και στόχο να δυναμώσει η συντονισμένη πάλη των λαϊκών στρωμάτων συνολικά, να βάλει εμπόδια στις προωθούμενες ανατροπές σε Υγεία - Ασφάλιση - Πρόνοια. Ηδη, η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής έχει προγραμματίσει περιοδείες για το συλλαλητήριο. Τη Δευτέρα, 27/7, θα γίνει περιοδεία στην υπηρεσία πρασίνου, σε πόστα εργατών του Δήμου Αθηναίων, στο γκαράζ του Δήμου Καισαριανής.

Επίσης στις 30 Ιούλη, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ διοργανώνει συγκέντρωση και εξόρμηση για τα ΒΑΕ, στις 7.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ τονίζει: «Η τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση της ΝΔ για τα ΒΑΕ αποτελεί πρόκληση για την εργατική τάξη και αυτή η πρόκληση δε θα μείνει αναπάντητη από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Η κυβέρνηση, αξιοποιώντας τους αντιασφαλιστικούς νόμους του ΠΑΣΟΚ, επιχειρεί τον αποχαρακτηρισμό ειδικοτήτων από τα ΒΑΕ και διαχωρίζει τους εργαζόμενους σε παλιούς και νέους, διασπώντας την ενότητα και χτυπώντας την οργάνωση της εργατικής τάξης». Και μεταξύ άλλων καταλήγει: «Το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη να οργανώσει την αντίστασή της, να σχεδιάσει και να προγραμματίσει την αντεπίθεσή της για την υπεράσπιση των κατακτήσεών της. Το καθεστώς των ΒΑΕ είναι μια σημαντική κατάκτηση, δεν είναι χάρη καμίας κυβέρνησης και κανενός εργοδότη. Με σκληρούς αγώνες και αίμα η εργατική τάξη έχει καταφέρει να τα κερδίσει, δε θα αφήσει καμία κυβέρνηση, γαλάζια ή πράσινη, για λογαριασμό του κεφαλαίου να της τα πάρει πίσω».

ΕΡΓΑΤΙΚΑ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ»
Ακρωτηριάστηκε εργάτης στα λατομεία της Λαμίας

Αποφασιστικές κινητοποιήσεις χτες, στην Κατερίνη, μετά από πρωτοβουλία της Γραμματείας Πιερίας του ΠΑΜΕ

Από τη χτεσινή αγωνιστική παρέμβαση του ΠΑΜΕ στην Κατερίνη
Από τη χτεσινή αγωνιστική παρέμβαση του ΠΑΜΕ στην Κατερίνη
Ενα ακόμη εργατικό «ατύχημα» που οδήγησε στον ακρωτηριασμό ενός εργάτη σημειώθηκε την περασμένη Τετάρτη, τη μέρα δηλαδή που μία εργάτρια και ένας εργάτης στη Βόρεια Ελλάδα έχασαν τη ζωή τους λόγω της έλλειψης μέτρων ασφαλείας στους τόπους δουλειάς. Το «ατύχημα» που σημειώθηκε στα λατομεία Λαμίας («ΕΝΩΜΕΝΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΑΒΕΕ») οδήγησε στον ακρωτηριασμό του 55χρονου Νικόλαου Χρυσικού, ο οποίος έχασε δάχτυλα και από τα δύο του χέρια. Το «ατύχημα» έγινε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης εκρηκτικού μηχανισμού. Ο εργάτης νοσηλεύεται στο ΚΑΤ.

Την οργή της εργατικής τάξης για τα εγκλήματα που γίνονται στους τόπους δουλειάς μετέφεραν οι εργαζόμενοι της Κατερίνης, που - ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Γραμματείας Πιερίας του ΠΑΜΕ - χτες το μεσημέρι πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο και συμβολική κατάληψη του γραφείου του αναπληρωτή δημάρχου της πόλης, με αφορμή το θάνατο του εργάτη της ΔΕΥΑ Κατερίνης, Στέφανου Μουρατίδη. Στην κινητοποίηση καταγγέλθηκε ότι τα τελευταία δύο χρόνια, εξαιτίας της έλλειψης μέτρων ασφαλείας, έχουν σημειωθεί δύο θανατηφόρα «ατυχήματα» στο Δήμο Κατερίνης. Με πρωτοβουλία της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ έγινε επίσης, χτες το απόγευμα, στο κέντρο της πόλης μαχητικό συλλαλητήριο, στην κεφαλή του οποίου υπήρχε πανό που σημείωνε: «Οχι άλλες δολοφονίες εργατών».

Είναι προμελετημένα εγκλήματα

Σε ανακοίνωσή της για το θανατηφόρο «ατύχημα», η ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ σημειώνει ότι «πρόκειται ουσιαστικά για προμελετημένο έγκλημα, αφού δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για να συγκρατήσουν τα χώματα, με αποτέλεσμα να καταπλακωθεί από τα τοιχώματα του σκάμματος, ο 50χρονος εργάτης». Η ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ, σημειώνοντας τις ευθύνες που έχει και ο Δήμος της Κατερίνης, καλεί την εργατική τάξη του νομού να σηκώσει το ανάστημά της, να συνταχθεί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για να τιμωρηθούν η πολιτική και οι πολιτικοί που τους γύρισαν στον εργασιακό μεσαίωνα και τους δολοφονούν.

Στο μεταξύ, λόγω της κρίσιμης κατάστασης της υγείας του, ο ηλεκτρολόγος που την περασμένη Τετάρτη τραυματίστηκε σοβαρά (υπέστη σοβαρά εγκαύματα στο θώρακα και στα άκρα) από το εργατικό «ατύχημα» που σημειώθηκε στη ζυμαροβιομηχανία «ΑΛΦΑ» στην Κοζάνη, μεταφέρθηκε χτες από το νοσοκομείο Κοζάνης στη Μονάδα Εγκαυμάτων του νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, οι γιατροί δηλώνουν ότι έχει διαφύγει τον κίνδυνο. Το βιομηχανικό δυστύχημα στην Κοζάνη είχε αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της μια 34χρονη εργαζόμενη και να τραυματιστούν άλλοι 27 εργαζόμενοι, ανάμεσά τους και ένας σοβαρά.

Αίσθηση και ανησυχία σε εργαζόμενους και κατοίκους της Κοζάνης προκάλεσε η δήλωση του διοικητή περιφερειακών υπηρεσιών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργου Κατίρα, ότι «αποφεύχθηκαν τα χειρότερα», αφού, όπως εξήγησε το στέλεχος της Πυροσβεστικής, από τη διαρροή της αμμωνίας θα μπορούσε με έναν σπινθήρα να σημειωθεί έκρηξη και πυρκαγιά με απρόβλεπτες συνέπειες για τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Η διερεύνηση των αιτιών του «ατυχήματος» συνεχίζεται, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η προανακριτική διαδικασία από την Αστυνομική Διεύθυνση Κοζάνης.

Καμώνεται τη θυμωμένη

Διαρρηγνύει τα ιμάτιά της η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για την αντιασφαλιστική τροπολογία για τα ΒΑΕ που κατέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ στη Βουλή. Εμφανίζεται τάχα αιφνιδιασμένη και ...θυμωμένη για την ανατροπή της ενιαίας λίστας των ΒΑΕ.

Ομως είναι αυτή η πλειοψηφία που συμμετείχε στην Επιτροπή Μπεχράκη που έβγαλε το πόρισμα για την κατάργηση των ΒΑΕ και αποφάσισε να συμμετέχει και στη σημερινή Επιτροπή. Το να αποχωρεί από αυτές, όπως έκανε με την Επιτροπή Μπεχράκη ή το να προειδοποιεί ότι θα αποχωρήσει από τη σημερινή, «εφόσον η κυβέρνηση επιμένει στην ψήφιση της τροπολογίας», είναι απλώς «στάχτη στα μάτια».

Η μέχρι το κόκκαλο συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ πρόσφερε την ολόπλευρη στήριξή της στον αντιασφαλιστικό νόμο 3029/02 του ΠΑΣΟΚ που, μεταξύ άλλων, όριζε τη σύσταση Επιτροπής για τον επανακαθορισμό των ΒΑΕ. Μόνο σεμινάρια δεν έκανε τότε για να πείσει τους εργαζόμενους ότι ο νόμος αυτός είναι προς όφελός τους.

Γνώριζε ότι η όποια Επιτροπή δεν μπορεί να βγάλει κανένα πόρισμα που να βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία μετρημένα με τις κατάλληλες επιστημονικές μεθόδους. Γιατί με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει καμιά δημόσια υποδομή και μηχανισμός που να επιτελεί αυτό το έργο. Και συνεπώς οι Επιτροπές αυτές έχουν ένα και μοναδικό ρόλο: Να δίνουν ένα «επιστημονικοφανές άλλοθι» στις προκαθορισμένες αντιασφαλιστικές πολιτικές αποφάσεις.

Και όμως η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ συμμετείχε, προσπαθώντας για πολλοστή φορά να δημιουργήσει στους εργαζόμενους την ψευδαίσθηση ότι μέσα από τέτοιες διαδικασίες μπορεί να βγει κάτι καλό γι' αυτούς.

Και βέβαια οι ευθύνες της δε σταματούν εδώ. Είναι πολύ μεγαλύτερες. Και όσο περισσότερο στηρίζει τις αντεργατικές πολιτικές του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, τόσο περισσότερο καμώνεται ότι θυμώνει. «Είμαστε, λέει, αποφασισμένοι να συγκρουσθούμε δυναμικά και να προσφύγουμε στα Ελληνικά Δικαστήρια». Τόσο πολύ θυμωμένη είναι.

Ούτε λόγος για οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων. Είναι μακριά και ενάντια στη δική της λογική. Γι' αυτό και η ίδια είναι ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων, είναι καθαρά μέρος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν.


Χ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ