ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Ιούλη 2009
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ»
Νέα παγκόσμια αύξηση κρουσμάτων

Μέρα με τη μέρα αυξάνεται η ανησυχία του κόσμου σχετικά με την εξάπλωση του νέου ιού της γρίπης, τις επιπτώσεις, αλλά κυρίως την αντιμετώπισή της και την έλλειψη μέτρων πρόληψης. Ταυτόχρονα, αναδεικνύεται η ανάγκη της ύπαρξης ενός καθολικού δημόσιου - δωρεάν συστήματος για τη Δημόσια Υγεία του πληθυσμού και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αναγκαία προϋπόθεση για να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η οποιαδήποτε έκτακτη κατάσταση. Αλλωστε, είναι προφανές τι σημαίνει να μην υπάρχουν τα παραπάνω, τώρα, με αφορμή την εξάπλωση της γρίπης.

Επιπλέον, είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα Υγείας και Ασφάλειας στους τόπους δουλειάς και αυξημένα μέτρα προστασίας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με δεδομένες τις ελλείψεις σε γιατρούς Εργασίας σε τόπους δουλειάς. Ακόμα, πρέπει να εξασφαλιστεί ότι οργανωμένα όλες οι ευπαθείς ομάδες θα έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο και στα φάρμακα στην περίπτωση που υπάρχει προσβολή. Πρέπει να δημιουργηθεί ένας οργανωμένος μηχανισμός προσέγγισης ανθρώπων όπως μετανάστες, τουρίστες, οι ανασφάλιστοι, οι άστεγοι ώστε να ενημερωθούν και να προβλεφθεί τι θα γίνει εάν υπάρξουν προβλήματα. Είναι επιτακτική ανάγκη η κυβέρνηση να πάρει μέτρα σχετικά με το πόσες θέσεις θα χρειαστούν στα νοσοκομεία, σε μονάδες εντατικής θεραπείας, αφού κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την έκταση και την οξύτητα της πανδημίας.

Ενας μετά τον άλλο οι κορυφαίοι ιατρικοί σύλλογοι στην Ελλάδα συνιστούν ψυχραιμία για την αντιμετώπιση της πανδημίας και να εμπιστεύονται μόνο τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας - το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας. Ωστόσο, αργά χτες το απόγευμα το ΚΕΕΛΠΝΟ, με ανακοίνωση παραδέχεται: «Τα δεδομένα δείχνουν ότι σε όλες τις χώρες θα γίνει ευρεία εξάπλωση του νέου ιού, άλλη νωρίτερα, άλλη αργότερα. Δείχνουν, επίσης, ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για την ελάττωση της διασποράς του ιού μικρή μόνο επίδραση έχουν σε αυτό».

Στο μεταξύ, μικρή βελτίωση παρουσίασε χτες ο 33χρονος που προσβλήθηκε απ' τη «νέα γρίπη» και εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Κρήτης. Επίσης, χτες απέπλευσε απ' τον Πειραιά το κρουαζερόπλοιο, στο οποίο είχαν εντοπιστεί πέντε κρούσματα με τον ιό της γρίπης τύπου Α (που μπορεί να είναι η κοινή εποχιακή γρίπη, αλλά και η νέα γρίπη Η1Ν1). Οι πέντε επιβάτες δεν αποβιβάστηκαν στον Πειραιά, ούτε και έγιναν περαιτέρω εξετάσεις για τη διακρίβωση του τύπου του ιού, καθώς τα συμπτώματα ήταν πάρα πολύ ήπια.

Πλησιάζει το 100% του πλανήτη

Η εξάπλωση του ιού της «νέας γρίπης» «πλησιάζει το 100%» του πλανήτη, ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Γκρέγκορι Χαρτλ, τονίζοντας ότι έχει εντοπιστεί σε 160 από τις 192 χώρες μέλη του Οργανισμού. Παράλληλα, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε χτες πως τα εμβόλια θα είναι έτοιμα για χρήση το Σεπτέμβρη.

Υγειονομικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ, του Κέντρου για τον Ελεγχο και την Πρόληψη των Νόσων (CDC), σημειώνουν πως η «νέα γρίπη» μπορεί να προσβάλει μέχρι και το 40% των Αμερικανών τα επόμενα δύο χρόνια και πως μέχρι και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες μπορεί να βρουν το θάνατο αν η καμπάνια εμβολιασμού και άλλα μέτρα δεν επιτύχουν. Επίσης χτες ανακοινώθηκε στην Κολομβία το 9ο θύμα ασθενή που προσβλήθηκε από τη «νέα γρίπη».


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΑΜΑΣΑ»
Απαιτούν την καταβολή του επιδόματος

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Μακεδονίας του ΟΑΕΔ πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι της βιομηχανίας κατεψυγμένων «ΑΜΑΣΑ». Στην κινητοποίηση συμμετείχε και ο Σ. Ζαριανόπουλος, μέλος της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και γραμματέας του ΕΚ Θεσσαλονίκης. Η αντιπροσωπεία των εργαζομένων της «ΑΜΑΣΑ», κατά την πολύωρη αναμονή στους διαδρόμους του ΟΑΕΔ, εξέφρασε την αγανάκτησή της για τη μη καταβολή του επιδόματος. Η απάντηση που έδωσε η Διεύθυνση είναι πως την ερχόμενη Τρίτη θα τεθεί στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΕΔ πρόταση για έκτακτη οικονομική ενίσχυση των εργατών της ΑΜΑΣΑ.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι της «ΑΜΑΣΑ» βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας εδώ και μήνες, αντιμέτωποι με την εργοδοτική επίθεση ενάντια στα εργασιακά και δημοκρατικά τους δικαιώματα. Διεκδικούν τα δεδουλευμένα που τους οφείλει η εργοδοσία, έχοντας στο πλευρό τους τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ.


Η εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων στα δημόσια νοσοκομεία

Ο Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης 1606/2002/ΕΚ προβλέπει την εφαρμογή από 1/1/2005 από όλα τα κράτη - μέλη των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (ΔΛΠ).

Αποτελούν συγκεκριμένη τυποποίηση του διπλογραφικού συστήματος.

Ποιους αφορά κατά προτεραιότητα:

1. Αφορά τις Ανώνυμες Εταιρείες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο και τις θυγατρικές τους.

2. Αφορά τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Ακολουθούν στη συνέχεια όλες οι εταιρείες.

Ποιος είναι ο στόχος

Η εφαρμογή των ΔΛΠ διευκολύνει την ευκολότερη αποτύπωση της οικονομικής κατάστασης, των λογιστικών στοιχείων της επιχείρησης.

Είναι ομοιόμορφη, λεπτομερής και πλήρης. Εξασφαλίζει τον καλύτερο έλεγχο και τη συγκρισιμότητα των οικονομικών δεδομένων.

Μ' αυτόν τον τρόπο, προσπαθούν να διευκολύνουν τον ανταγωνισμό και την κυκλοφορία των κεφαλαίων.

Πρόσφατα, ο κ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε την επέκταση εφαρμογής των ΔΛΠ στα δημόσια νοσοκομεία.

Τα δημόσια νοσοκομεία βρίσκονται σε πορεία εφαρμογής του διπλογραφικού συστήματος, σε αντικατάσταση των δημόσιων λογιστικών. Το σύστημα αυτό έχει εγκατασταθεί σε 20 νοσοκομεία. Το 80% έχουν υποβάλει ισολογισμούς.

Στο ισχύον δημόσιο λογιστικό αποτυπώνεται με πολύ αδρό τρόπο η οικονομική τους κατάσταση, οι εισφορές και οι εκροές (έσοδα - έξοδα).

Δεν υπάρχει ακριβής εικόνα των ελλειμμάτων, των οφειλών τους στους προμηθευτές, κλπ. Γι' αυτό πληρώνουν ιδιωτικές εταιρείες για να συγκεντρώσουν στοιχεία, για παράδειγμα, σε ποιον χρωστάνε και πόσο, ποια είναι η περιουσία τους και γενικότερα κάνουν μία απογραφή της υπάρχουσας κατάστασης.

Η εφαρμογή των ΔΛΠ είναι ένα αναγκαίο εργαλείο, για να ελέγχουν, να περικόπτουν δημόσιες δαπάνες και να αυξάνουν τα έσοδα των δημόσιων νοσοκομείων, μέσω άμεσων και έμμεσων πληρωμών από τους ασθενείς, π.χ., μέσω απογευματινών ιατρείων, αύξησης των νοσηλίων, πληρωμών για τακτικά ιατρεία, για επείγοντα περιστατικά, για διαγνωστικές εξετάσεις που δε θα καλύπτουν πλέον τα ασφαλιστικά ταμεία και γενικά να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, όπως θα λειτουργούσε μία επιχείρηση για να αυξήσει τα κέρδη της. Η εφαρμογή τους προβλέπεται από το νόμο 3697/08, που υποχρεώνει τα δημόσια νοσοκομεία να καταρτίζουν επιχειρησιακά σχέδια διάρκειας τριών ετών, με κριτήριο την αποδοτικότητά τους.

Στο πληροφοριακό σύστημά τους πρέπει να καταγράφεται και να παρακολουθείται η διακίνηση του ιατροφαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού κατά κλινική και ασθενή.

Μ' αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται η αποτύπωση του «πραγματικού κόστους» νοσηλείας, το οποίο θα οδηγεί σε αύξηση των σημερινών νοσηλίων, που συνεχώς θα αναπροσαρμόζονται, αφού η λειτουργία των νοσοκομείων θα είναι αντίστοιχη των Ανώνυμων Εταιρειών, που σκοπός της θα πρέπει να είναι η εξασφάλιση της βιωσιμότητάς τους, δηλαδή το κέρδος. Ταυτόχρονα, ανοίγει η δυνατότητα της μετοχοποίησής τους.

Ετσι, καταργείται η κοινωνική πολιτική της δεκαετίας του '80 μέσω του χαμηλού νοσηλίου.

Υπενθυμίζουμε:

1) Το έντονο ενδιαφέρον του Αποστολόπουλου, που συνεργάζεται με τη γερμανική εταιρεία «Ασκληπιός», να πάρει το μάνατζμεντ των δημόσιων νοσοκομείων, έχοντας αποκτήσει ήδη εμπειρία από το μάνατζμεντ του «Ερρίκος Ντυνάν» που είχε.

2) Τις δυσκολίες των επιχειρηματιών, και λόγω της κρίσης, να δημιουργήσουν με δικά τους κεφάλαια κτιριακές υποδομές. Τα νέα νοσοκομεία αλλά και η ανακαίνιση και συντήρηση των υπαρχόντων, μέσω ΣΔΙΤ, αποτελούν λύση.

Τα ΔΛΠ, αλλά και ο διαχωρισμός του κλάδου Υγείας από αυτόν της Σύνταξης είναι εργαλεία για την απελευθέρωση της αγοράς Υγείας - Πρόνοιας και Ασφάλισης, σύμφωνα με τη στρατηγική της Λισαβόνας.

Δηλαδή, τα ασφαλιστικά ταμεία είτε συνεχίσουν να έχουν δικές τους υπηρεσίες Υγείας, είτε όχι, θα λειτουργήσουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Θα αγοράζουν υπηρεσίες από όποιον (δημόσιο ή ιδιωτικό) προσφέρει φθηνότερα, μη εξαιρουμένων και των δικών τους υπηρεσιών. Η αγορά υπηρεσιών Υγείας θα γίνεται ανάλογα με τις εισφορές που θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι και όχι όπως είναι σήμερα, που, π.χ., ανεξάρτητα αν ένας εργαζόμενους έχει 50 και κάποιος άλλος έχει 100 ένσημα το χρόνο, και οι δυο έχουν τις ίδιες παροχές.

Αντίστοιχα θα λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία με εργαλείο εφαρμογής της συγκεκριμένης πολιτικής το διπλογραφικό σύστημα. Εξάλλου, εμπειρία εφαρμογής υπάρχει από τις πρώην ΔΕΚΟ (ΟΤΕ, ΔΕΗ, κλπ.) που έχουν μετατραπεί τώρα σε Ανώνυμες Εταιρείες.


Λέττα ΜΕΘΩΝΙΟΥ
Μέλος του Τμήματος Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ