ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Ιούλη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΤΑ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
ΟΛΟΙ σήμερα στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ
  • Στην Αθήνα, στην πλατεία Κάνιγγος, στις 7.30 μ.μ.
  • Στη Θεσσαλονίκη, στο Αγαλμα Βενιζέλου, στις 7.30 μ.μ.
  • Πρωτοβουλίες, δραστηριότητες και συγκεντρώσεις σε μια σειρά από πόλεις της χώρας

Κάτω τα χέρια από τα ΒΑΕ. Η κατάργησή τους δε θα περάσει.(φωτ.: Από παλιότερη διαδήλωση των ταξικών συνδικάτων)
Κάτω τα χέρια από τα ΒΑΕ. Η κατάργησή τους δε θα περάσει.(φωτ.: Από παλιότερη διαδήλωση των ταξικών συνδικάτων)
Σήμερα, με τα συλλαλητήρια του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της χώρας, η εργατική τάξη καλείται να δώσει μαζική, δυναμική, αγωνιστική απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης, που, με την ουσιαστική στήριξη του ΠΑΣΟΚ, προωθεί το πετσόκομμα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ). Εργατοϋπάλληλοι, μικρομεσαίοι, γυναίκες, συνταξιούχοι και νέοι συντονίζουν τα αγωνιστικά τους βήματα ενάντια στις προωθούμενες ανατροπές συνολικά σε Υγεία - Πρόνοια - Ασφάλιση. Παρά την καλοκαιρινή περίοδο οι ταξικές δυνάμεις δηλώνουν «παρών» και σε αυτή την αναμέτρηση με την κυβέρνηση και την αντιλαϊκή πολιτική.

Στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα γίνει στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος και στη Θεσσαλονίκη στις 7.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου . Στη συγκέντρωση της Αθήνας καλεί και η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ, πραγματοποιώντας προσυγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ομόνοιας.

Την ίδια στιγμή, ακόμη και λίγες ώρες πριν από τα συλλαλητήρια, οι ταξικές δυνάμεις συνεχίζουν την προετοιμασία τους, με συγκεντρώσεις, ομιλίες, συζητήσεις και εξορμήσεις σε εργοστάσια και τόπους δουλειάς. Ετσι, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας πραγματοποιεί εξορμήσεις στα εργοτάξια του Προαστιακού. Παράλληλα, αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ Υγείας-Πρόνοιας και της Συντονιστικής Αγώνα Αναπήρων περιοδεύουν στις 9 π.μ. στο Ασυλο Ανιάτων και στη συνέχεια στις υπηρεσίες Πρόνοιας της Δυτικής Αττικής. Αλλά και στη Θεσσαλονίκη η Γραμματεία του ΠΑΜΕ συνεχίζει τις προετοιμασίες με εξορμήσεις και περιοδείες στους τόπους δουλειάς.

Στην κινητοποίηση καλούν: Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Τύπου και Χάρτου, Τροφίμων - Ποτών - Γάλακτος, Λογιστών, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Φαρμάκου, Θεάματος - Ακροάματος, Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, τα συνδικάτα Επισιτισμού - Ξενοδοχείων, Μετάλλου, Εμποροϋπαλλήλων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ηλεκτρολόγων, Καθαριστριών, Τηλεπικοινωνιών, Χρηματοπιστωτικού, το Συντονιστικό των ΟΤΑ, το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, οι Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΟΑΕΕ, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, το Σωματείο Εργαζομένων Ιδιωτικών Κλινικών, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων.

Επίσης, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας καλεί στην κινητοποίηση όλους τους συλλόγους της και κάθε γυναίκα για «να δώσουν με τη συμμετοχή τους αγωνιστική απάντηση στη νέα λαίλαπα αντεργατικών μέτρων».

«Η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων είναι ενιαία σε στεριά και θάλασσα», διαμηνύουν τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, η Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών και η Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ, καλώντας τους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων να συμμετάσχουν μαζικά - δυναμικά στο σημερινό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ. Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο απευθύνει και η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά.

Πρωτοβουλίες σε όλη τη χώρα

Πρωτοβουλίες και δραστηριότητες ενόψει του σημερινού συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ αναπτύσσουν οι Γραμματείες του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα.

Η Γραμματεία Καβάλας του ΠΑΜΕ πραγματοποιεί σήμερα συγκέντρωση, στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Καβάλας. Η Γραμματεία Αλεξανδρούπολης του ΠΑΜΕ προχωρά σε συγκέντρωση στις 8 μ.μ. στο δημαρχείο.

Συγκέντρωση - εκδήλωση ενάντια στην επίθεση της κυβέρνησης, της ΕΕ και του κεφαλαίου στα δικαιώματα των εργαζομένων διοργανώνει η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ στο Βόλο, στις 8.30 μ.μ, στην πλατεία Αγίου Νικολάου.

Η Γραμματεία Λασιθίου του ΠΑΜΕ καλεί σήμερα στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Αγίου Νικολάου, σε συλλαλητήριο ενάντια στην κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών, της Κυριακής αργίας και συνολικά ενάντια στην εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων της κυβέρνησης. Οι τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ των νομών της Στερεάς Ελλάδας και της Εύβοιας προχωρούν σε εξορμήσεις στις πρωτεύουσες των νομών, σήμερα, Πέμπτη, στις 7 μ.μ. Συγκεκριμένα, εξορμήσεις θα γίνουν σε Χαλκίδα, Λαμία, Αμφισσα, Λιβαδειά αλλά και σε άλλες πόλεις, όπως, Θήβα, Αλιβέρι, Ιστιαία, Κάρυστο και Ιτέα.

Η Γραμματεία ΠΑΜΕ της Κέρκυρας πραγματοποιεί συγκέντρωση, στις 8 μ.μ., στη διασταύρωση του ξενοδοχείου «ΑΚΤΗ ΜΕΣΟΓΓΗ». Παράλληλα, σε Γιάννενα, Λευκάδα και Ναύπακτο οι Γραμματείες του ΠΑΜΕ προχωρούν σε περιοδείες και εξορμήσεις σε δεκάδες χώρους δουλειάς.

Μαχητική πικετοφορία στη Λάρισα

Aπό τη χτεσινή πικετοφορία στην πόλη
Aπό τη χτεσινή πικετοφορία στην πόλη
«

Κάτω τα χέρια από τα βαρέα...», βροντοφώναξαν χτες οι εργαζόμενοι της Λάρισας, που, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, διαδήλωσαν στους δρόμους της πόλης, διαμηνύοντας την αποφασιστικότητά τους να εντείνουν την ταξική πάλη ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και της ΕΕ. Από νωρίς το απόγευμα συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο, απ' όπου ξεκίνησε η πικετοφορία και στη συνέχεια πορεύτηκαν στο κέντρο της πόλης, μοιράζοντας στους Λαρισαίους την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ και απευθύνοντας κάλεσμα αγώνα ενάντια στα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα και για το δικαίωμα στην αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία και Πρόνοια για όλους.

Η δράση των εργαζομένων του νομού θα συντονιστεί περαιτέρω και σ' αυτήν την κατεύθυνση το επόμενο διάστημα, όπως αποφασίστηκε στην πρόσφατη σύσκεψη εκπροσώπων ταξικών συνδικάτων, που έγινε την περασμένη βδομάδα στη Λάρισα. Με πρωτεργάτη το Εργατικό Κέντρο, θα συνεδριάσουν άμεσα οι διοικήσεις των σωματείων, θα γίνουν εξορμήσεις ενημέρωσης στους χώρους δουλειάς, συσκέψεις, γενικές συνελεύσεις για την ενημέρωση και την οργάνωση του αγώνα. Επίσης, θα παρθούν πρωτοβουλίες αγωνιστικής δράσης με τα άλλα λαϊκά στρώματα, στην κατεύθυνση ανάπτυξης της κοινής πάλης για να μην περάσουν τα μέτρα και η επίθεση της κυβέρνησης στην Ασφάλιση, στην Υγεία και την Πρόνοια και να ανοίξει ο δρόμος για διεύρυνση των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΕ
Σήμερα η ψηφοφορία στη Βουλή

Ονομαστική ψηφοφορία αναμένεται σήμερα το πρωί στη Βουλή, για την απαράδεκτη τροπολογία, που δίνει εν λευκώ εξουσιοδότηση στους υπουργούς Απασχόλησης και Οικονομίας, προκειμένου να προχωρήσουν στο «τσεκούρωμα» του καθεστώτος ασφάλισης για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ).

Η τροπολογία περιέχεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, για τη φορολόγηση των σκαφών αναψυχής και είναι ενδεικτικό ότι επιχειρείται να περάσει με συνοπτικές διαδικασίες εν μέσω καλοκαιριού. Η αναπροσαρμογή της λίστας των ΒΑΕ - σύμφωνα με όσα προβλέπονται - θα βασιστεί στο πόρισμα της ειδικής επιτροπής που έχει συσταθεί για το θέμα και για τη σύστασή της αξιοποιήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία το νομοθετικό πλαίσιο που στο παρελθόν ψήφισε το ΠΑΣΟΚ. Υπέρ της τροπολογίας αναμένεται να ταχθούν σήμερα μόνον οι κυβερνητικοί βουλευτές.

Το ΚΚΕ, εξαρχής, τάχθηκε κατά της ρύθμισης, ενώ χαρακτηριστικά ο βουλευτής του Νίκος Καραθανασόπουλος έκανε λόγο για ρύθμιση - «λαιμητόμο» για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Το ΚΚΕ εκτιμά ως υποκρισία το κυβερνητικό επιχείρημα, σύμφωνα με το οποίο στις νέες ρυθμίσεις θα υπάγονται μόνον οι νεοεισερχόμενοι στο επάγγελμα, τονίζοντας ότι αυτό πρακτικά δημιουργεί εργαζόμενους δύο ταχυτήτων, ενώ στην πράξη οι εργοδότες θα θελήσουν να «απαλλαγούν» από εργαζόμενους που θα ασφαλίζονται με το παλιό καθεστώς, προσλαμβάνοντας νέους. Παράλληλα, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος κατήγγειλε, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου, τις διαδοχικές προσπάθειες των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ από το 1990 για κατάργηση των ΒΑΕ, θυμίζοντας τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τις προτάσεις Σπράου και το νόμο Ρέππα επί ΠΑΣΟΚ το 2002, οι οποίες προσωρινά ανακόπηκαν κάτω από το βάρος των κινητοποιήσεων των εργαζομένων. Ο βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε παράλληλα τους εργαζόμενους όχι μόνο να υπερασπιστούν τα κεκτημένα όσον αφορά τα ΒΑΕ, αλλά να απαιτήσουν επέκταση των μέτρων ανάλογα με τις ανάγκες των εργαζομένων και πρόσθετα μέτρα για την Ασφάλεια στην Εργασία και την Κοινωνική Ασφάλιση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ