ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Ιούλη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Για τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και το άσυλο

Ενα προσφυγόπουλο από το Αφγανιστάν που μέχρι πρότινος ζούσε στον καταυλισμό της Πάτρας. Η τύχη του όπως και πολλών άλλων ανηλίκων είναι το λιγότερο επισφαλής...

Eurokinissi

Ενα προσφυγόπουλο από το Αφγανιστάν που μέχρι πρότινος ζούσε στον καταυλισμό της Πάτρας. Η τύχη του όπως και πολλών άλλων ανηλίκων είναι το λιγότερο επισφαλής...
Για την αναγκαιότητα να προστατευτούν οι ανήλικοι πρόσφυγες από αναίτιες συλλήψεις και αδιάκριτες απελάσεις καθώς και τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται από την εφαρμογή του νέου προσφυγοκτόνου Προεδρικού Διατάγματος για το άσυλο με το οποίο τροποποιούνται προς το χειρότερο ακόμη και οι σημερινές άθλιες διαδικασίες και πρακτικές χορήγησης ασύλου, κάνουν λόγο με Ερωτήσεις τους στη Βουλή, προς τους αρμόδιους υπουργούς, βουλευτές του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα, οι παρεμβάσεις του Κόμματος έχουν ως εξής:

1. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΟΥΣ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Μεταξύ των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που έχουν καταφύγει στην Ελλάδα, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ανήλικων - και μάλιστα ασυνόδευτων - προσφύγων. Οι ανήλικοι πρόσφυγες φυλακίζονται, ακόμη και μαζί με ενήλικες, απελαύνονται ή αφήνονται απροστάτευτοι και έκθετοι στα κάθε είδους εγκληματικά κυκλώματα εκμετάλλευσης ανηλίκων. Αντιμετωπίζουν την καχυποψία των αρχών σχετικά με την ανηλικότητά τους, με αποτέλεσμα συχνά να καταγράφονται με ηλικία μεγαλύτερη από την ηλίκα που οι ίδιοι δηλώνουν, ενώ δημοσιογραφικές πληροφορίες έδειχναν την κυβέρνηση έτοιμη να αποκτήσει σκάνερ οστών για την ασφαλή διακρίβωση της ανηλικότητας. Στην καλύτερη περίπτωση τοποθετούνται στις ελάχιστες και ανεπαρκείς από κάθε άποψη κρατικές μονάδες φιλοξενίας ανηλίκων, υπό συνθήκες που ωθούν πολλά παιδιά να τις εγκαταλείπουν. Σε πολλές περιπτώσεις η φροντίδα τους ανατίθεται σε ΜΚΟ, παρόλο που οι ιδιώτες δεν θα έπρεπε να έχουν καμία απολύτως ανάμειξη σε ζητήματα πρόνοιας, πολύ περισσότερο στον ευαίσθητο τομέα της προστασίας ανηλίκων.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος και του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου του Συνδέσμου, ακόμη και στις περιπτώσεις που εφαρμόζεται ο θεσμός της επιτροπείας των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων, εφαρμόζεται με εντελώς διαστρεβλωτικό και ανεύθυνο τρόπο, που καταλήγει στο να επωμίζεται ένας κοινωνικός λειτουργός ή επιμελητής ανηλίκων την ευθύνη 15 - 20 παιδιών. Η ευθύνη αφορά την ασφαλή μεταφορά των ασυνόδευτων παιδιών στα κέντρα φιλοξενίας, τη διεκπεραίωση των νομικών διαδικασιών, καθώς και την εποπτεία τους μέχρι την ενηλικίωσή τους.


Eurokinissi

Ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:

- Να σταματήσουν οι συλλήψεις, φυλακίσεις και αδιάκριτες απελάσεις των ανήλικων προσφύγων.

- Να δημιουργηθούν οι κατάλληλες, επαρκείς και ανθρώπινες δημόσιες υποδομές φιλοξενίας, που θα διαθέτουν το αναγκαίο ειδικευμένο προσωπικό και όπου θα παρέχεται δωρεάν και από δημόσιους φορείς σίτιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δωρεάν διερμηνεία και νομική αρωγή για να διατυπώσουν τα αιτήματά τους.

- Να γίνεται ενδελεχής έρευνα για την ανεύρεση συγγενικού - υποστηρικτικού περιβάλλοντος στο κράτος - μέλος της ΕΕ που επιθυμούν να πάνε, να τους χορηγούνται τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα και να εξασφαλίζεται η ασφαλής μεταφορά τους.

- Να δίνονται νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής στην Ελλάδα, για εκείνα τα παιδιά που θα μείνουν στη χώρα μας.

- Να δημιουργηθούν δημόσιες, σύγχρονες δομές φιλοξενίας για μακροβιότερη παραμονή των ανηλίκων που θα παραμείνουν στη χώρα μας και να εξασφαλισθεί η πρόσβασή τους στην εκπαίδευση και στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.

- Αληθεύουν οι πληροφορίες για μελλοντική χρήση σκάνερ οστών από την Αστυνομία;

2. ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΔ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΛΟ

Ανάμεσα στον καταιγισμό των αντιμεταναστευτικών μέτρων και επιχειρήσεων της κυβέρνησης, που υλοποιούν στην πράξη τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑ.Ο.Σ. για «μηδενική ανοχή» στους μετανάστες, που είναι ευθυγραμμισμένα με την πολιτική της ΕΕ και που συνιστούν πρωτοφανή διωγμό ενάντια σε ανθρώπους ξεριζωμένους από την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα, η κυβέρνηση εξέδωσε πρόσφατα νέο ΠΔ (81/2009) για το Ασυλο. Με βάση τις νέες ρυθμίσεις, καταργείται ουσιαστικά κάθε έννοια προστασίας των προσφύγων - παρά και ενάντια στις προβλέψεις της Συνθήκης της Γενεύης που η Ελλάδα έχει επικυρώσει - και τροποποιούνται προς το χειρότερο ακόμη και οι σημερινές άθλιες διαδικασίες και πρακτικές χορήγησης ασύλου.

Σύμφωνα με το νέο ΠΔ και στο όνομα δήθεν της αποκέντρωσης, οι αποφάσεις για τις αιτήσεις ασύλου - αντί να αφαιρεθούν από την αρμοδιότητα της αστυνομίας - θα παίρνονται από τους 50 αστυνομικούς διευθυντές της χώρας, στη βάση πρότασης γνωμοδοτικής επιτροπής απόλυτα ελεγχόμενης από την κυβέρνηση, στην οποία θα συμμετέχουν δύο εκπρόσωποι της αστυνομίας, ένας εκπρόσωπος της διεύθυνσης αλλοδαπών της Περιφέρειας και ένας εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστίας. Καταργείται η δυνατότητα προσφυγής σε Δευτεροβάθμια επιτροπή, παρόλο που το εξευτελιστικό ποσοστό του 1% εγκρίσεων οφειλόταν κυρίως στις εγκρίσεις της Δευτεροβάθμιας επιτροπής προσφύγων. Επίσης για τις 30.000 εκκρεμούσες προσφυγές, ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης θα είναι αρμόδιος να αποφανθεί τελεσίδικα, ενώ ήδη εφαρμόζονται πρακτικές πλήρους απαξίωσης των εν ισχύι ροζ καρτών όσων προσφύγων οι αιτήσεις βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

- Η υφιστάμενη νομοθεσία και πρακτική, η πλήρης και ολοκληρωτική ανάθεση σε μονοπρόσωπα αστυνομικά όργανα της τύχης χιλιάδων ανθρώπων και η κατάργηση της όποιας συλλογικής διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις παροχής διεθνούς προστασίας σε ανθρώπους που, είτε ατομικά είτε λόγω των συνθηκών που επικρατούν στις πατρίδες τους, βρίσκονται σε κίνδυνο, σύμφωνα και με τη Συνθήκη της Γενεύης και τις οδηγίες της Υπατης Αρμοστίας;

- Ποιος είναι ο αριθμός των αναγνωρισμένων από τις ελληνικές κυβερνήσεις ως προσφύγων στην Ελλάδα σήμερα;

Ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για να αυξηθεί ο δραματικά μικρός αριθμός των προσφύγων που εντάσσονται στο καθεστώς του ασύλου;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ