ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Αυγούστου 2009
Σελ. /32
ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Επενδυτικά σχέδια που έχουν γίνει πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Η Μαραθώνια διαδρομή έκανε ευκολότερη την πρόσβαση στο παραλιακό μέτωπο της Αν. Αττικής

Eurokinissi

Η Μαραθώνια διαδρομή έκανε ευκολότερη την πρόσβαση στο παραλιακό μέτωπο της Αν. Αττικής
Τουλάχιστον μια δεκαετία πίσω βρίσκονται οι σχεδιασμοί, αξιοποίησης και «ανάπτυξης» των παραλιών της Ανατολικής Αττικής με την παράδοσή τους για επιχειρηματικές επενδύσεις και μπίζνες. Αλλωστε από αυτό το μοντέλο ανάπτυξης που αποφασίστηκε και προωθήθηκε για όλη την Ανατολική Αττική με το αεροδρόμιο, την Αττική Οδό, την οικιστική επέκταση, από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει αυτή της ΝΔ, δε θα μπορούσε να εξαιρεθεί η εκμετάλλευση των παραλιών από το μεγάλο επιχειρηματικό κεφάλαιο. Και οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, άμεσα ή μη συνδεδεμένες με αυτά τα σχέδια το μόνο σίγουρο είναι ότι θα τα διευκολύνουν. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι για να φτάσουμε στα συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια που υπάρχουν σήμερα, αυτό που άνοιξε το δρόμο και τα διευκόλυνε ήταν και τα έργα που έγιναν στην περιοχή με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σχεδόν σε όλες τις παραλιακές περιοχές τα Ολυμπιακά έργα που έγιναν, όπως αποδεικνύεται, δεν είχαν μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση των Αγώνων αλλά κυρίως να ανοίξουν το δρόμο για επιχειρηματικές μπίζνες στα αμέσως επόμενα χρόνια.

Ο «Ρ» από τον Ιούνη του 2007 είχε αποκαλύψει ότι παραλίες της Ανατολικής Αττικής παραδίνονται σε επιχειρηματίες για κάθε είδους εκμετάλλευση από επιχειρηματίες, ενώ σχεδόν ένα χρόνο μετά, στις 21 Απρίλη με πρωτοβουλία του τότε υφυπουργού Εξωτερικών και βουλευτή Περιφέρειας Αττικής Πέτρου Δούκα, έγινε σύσκεψη με τοπικούς φορείς με σκοπό την τουριστική αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της περιοχής Μαραθώνα - Νέας Μάκρης - Ραφήνας. Μια συνάντηση που ουσιαστικά αποτέλεσε την πολιτική έγκριση για ό,τι σχεδιάζεται και προχωρούσε στο συντονισμό των δράσεών τους.

Μαραθώνας - παραλία Σχινιά

Το Ολυμπιακό κωπηλατοδρόμιο ήταν η αφορμή να συσταθεί φορέας διαχείρισης όλης της περιοχής του Σχινιά και σήμερα να επιχειρείται παράδοσή του σε επιχειρηματίες

Eurokinissi

Το Ολυμπιακό κωπηλατοδρόμιο ήταν η αφορμή να συσταθεί φορέας διαχείρισης όλης της περιοχής του Σχινιά και σήμερα να επιχειρείται παράδοσή του σε επιχειρηματίες
Η πολιτική απόφαση να επιλεγεί ο υδροβιότοπος του Σχοινιά για τη δημιουργία του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου έφερε το 1999 και το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο χαρακτηρίστηκε η ευρύτερη περιοχή Εθνικό Πάρκο και ταυτόχρονα συγκροτήθηκε και φορέας διαχείρισής του. Είναι αυτό το ΠΔ που δίνει τη δυνατότητα στο φορέα διαχείρισης να παραχωρήσει τις εγκαταστάσεις αναψυχής, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και αθλητισμού στην περιοχή, σε άλλον φορέα! Στα πλαίσια αυτά, ο φορέας του οποίου η πρώτη σύσταση που ορίστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έχει αλλάξει από αυτή της ΝΔ, έχει συμφωνήσει να παραχωρήσει σχεδόν τη μισή παραλία του κόλπου που ανήκει στο ίδρυμα Μπενάκη, μαζί με το δάσος, σε ιδιώτη για 30 χρόνια. Οσον αφορά την υπόλοιπη μισή παραλία του κόλπου, από το Προεδρικό Διάταγμα καθορίζεται ότι θα γίνει καταδυτικό πάρκο και η εταιρεία ΣΕΛΟΝΤΑ που δραστηριοποιείται σε ιχθυοτροφεία είχε σπεύσει να δηλώσει τη διάθεσή της να αναλάβει την κατασκευή του. Προς το παρόν και οι δύο αυτές προσπάθειες έχουν σταματήσει από τις αντιδράσεις συλλόγων και φορέων της περιοχής.

Δεν είναι τυχαία ταυτόχρονα το ιδιαίτερα έντονο ενδιαφέρον που έδειξαν πριν λίγους μήνες Κινέζοι επιχειρηματίες να αγοράσουν μεγάλες εκτάσεις στη περιοχή κοντά στο Σχινιά για τη δημιουργία «Βιοτεχνικής ζώνης» όπως είχαν υποστηρίξει οι ίδιοι και σε συναντήσεις που είχαν με το δήμο και άλλους τοπικούς παράγοντες! Από την άλλη, υπάρχουν και προτάσεις της δημοτικής αρχής Μαραθώνα για την κατασκευή Μαρίνας, η οποία θα συμβάλλει στην καταστροφή τμήματος της παραλίας.

Νέα Μάκρη

Το γνωστό «τσιμεντονήσι», το οποίο θα είναι μια τσιμεντένια πόλη μέσα στη θάλασσα, αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση που σχεδιάζεται να γίνει στην παραλιακή ακτή της πόλης σε έκταση 149 στρεμμάτων, με εμπορικές επιχειρήσεις στο μόλο του ΝΗΡΕΑ. Από το 1991, η εταιρεία «ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΕΣ ΜΑΡΙΝΕΣ ΑΕ» και στη συνέχεια με τη βοήθεια και των δύο δημοτικών αρχών, ΝΔ αλλά και ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ έφτιαξαν γι' αυτό το λόγο και Αναπτυξιακό Σύνδεσμο και έφτασαν λίγο πριν την υλοποίηση των σχεδίων τους. Το ΣτΕ έχει μπλοκάρει - προς το παρόν - το θέμα. Σημειώνεται ότι υπάρχει ήδη χωροθέτηση αλλά και απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου που έχει παραχωρήσει 2.160 τ.μ. παραλιακής έκτασης για την εξυπηρέτηση του έργου, στην οποία ήδη έχουν γίνει καταστροφικές για την παραλία παρεμβάσεις.

Την ίδια στιγμή, ο Δήμος Νέας Μάκρης έχει καταθέσει σχέδιο τροποποίησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Ν. Μάκρης, σύμφωνα με το οποίο, εκτάσεις επί της παραλιακής γραμμής - κάποιες ανήκουν στο Δήμο - χαρακτηρίζονται ως τουρισμού και αναψυχής ώστε να διευκολύνει προφανώς επιχειρηματικές επενδύσεις τέτοιου είδους.

Μαραθώνια διαδρομή

Στο παραλιακό αυτό μέτωπο Μαραθώνα, Νέας Μάκρης μαζί με την έτσι κι αλλιώς ανεπτυγμένη με το λιμάνι περιοχή της Ραφήνας ήρθε πριν την Ολυμπιάδα και έργο της «Μαραθώνιας διαδρομής», η διαπλάτυνση και ανακατασκευή ουσιαστικά της Λεωφόρου Μαραθώνος. Ουσιαστικά το έργο αυτό έδωσε τη δυνατότητα γρήγορης και εύκολης πρόσβασης στις τρεις αυτές περιοχές και ταυτόχρονα ανάπτυξης δεκάδων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων δεξιά και αριστερά του δρόμου. Ενας δρόμος όμως που κόστισε τουλάχιστον 10.000 κομμένα δέντρα και αποχαρακτηρισμό αναδασωτέων περιοχών.

Μαρκόπουλο

Το παζλ των Ολυμπιακών έργων στο παραλιακό μέτωπο της Ανατολικής Αττικής συμπλήρωσε και το Ιππικό Κέντρο και Ιππόδρομος στο Μαρκόπουλο, με την παραλία του Πόρτο Ράφτη να απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από την πόλη. Αρκεί να σημειωθεί ότι η πρώτη επιλογή για το έργο ήταν το Φάληρο αλλά αποφασίστηκε τον Ιούλη του 1998 η αλλαγή της χωροθέτησης και η κατασκευή του στο Μαρκόπουλο.

Χαλκούτσι

Σε όλα τα παραπάνω να σημειώσουμε τα επιχειρηματικά σχέδια που είναι σε εξέλιξη για την εκμετάλλευση του λιμανιού στην παραλία Χαλκουτσίου στον Ωρωπό. Συγκεκριμένα, σε έκταση 80 στρεμμάτων όπου σχηματίζεται το δέλτα του Ασωπού, το ιδιωτικό κεφάλαιο με τις ευχές του Λιμενικού Ταμείου Ωρωπού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ετοιμάζεται να κάνει μια τεράστια επένδυση. Τα επιχειρηματικά σχέδια περιλαμβάνουν μαρίνα για γιοτ, πολυκαταστήματα, σούπερ μάρκετ, μπαρ, γήπεδα κ.ά.

Ραφήνα - Λούτσα - Αγία Μαρίνα - Πόρτο Ράφτη

Κατά μήκος όλης αυτής της παράκτιας δημόσιας γης τα περισσότερα κομμάτια ανήκουν είτε στα διάφορα Λιμενικά Ταμεία Ραφήνας - Ωρωπού - Μαρκόπουλου είτε στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου. Η παραχώρηση με συμβάσεις, πολλών κομματιών στους δήμους, έχει σαν αποτέλεσμα να οδηγηθούν στην παράδοσή τους, λόγω αδυναμίας «αξιοποίησης», σε ιδιώτες που έχουν στήσει κιόσκια, ομπρέλες, «μπιτς μπαρ»!


Γιώργος ΜΙΧΑΗΛΑΡΗΣ


Αύριο στο Σκοπευτήριο Καισαριανής

Στις 7 μ.μ. η εκδήλωση που διοργανώνει η ΚΟΑ του ΚΚΕ ενάντια στον αντικομμουνισμό, με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα

Σε πανστρατιά λαϊκής κινητοποίησης ενάντια στον αντικομμουνισμό καλεί η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ στην κεντρική εκδήλωση που προγραμματίζεται αύριο Δευτέρα 31 Αυγούστου στις 7 μ.μ. στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, και στην πορεία προς τα γραφεία της ΕΕ. Στην εκδήλωση θα υπάρχει καλλιτεχνικό αφιέρωμα με τη συμμετοχή του Κώστα Καζάκου.

Η συγκέντρωση και η πορεία γίνονται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ΚΚΕ ενάντια στον αντικομμουνισμό, με αφορμή την 23η Αυγούστου, την οποία η ΕΕ θεσμοθέτησε ως ημέρα «μνήμης για τα θύματα ολοκληρωτικών καθεστώτων», εξισώνοντας τον κομμουνισμό με το ναζισμό - φασισμό. Με την εκδήλωση κορυφώνεται το πλούσιο πρόγραμμα, το οποίο περιελάμβανε κεντρικές και τοπικές εκδηλώσεις και άλλες παρεμβάσεις, οι οποίες στο σύνολό τους χαρακτηρίστηκαν από τη μαζική συμμετοχή του κόσμου και κατέγραψαν την αποφασιστικότητα μελών, οπαδών και φίλων του Κόμματος και της ΚΝΕ να αντιπαλέψουν κάθε προσπάθεια των ιμπεριαλιστών να ξαναγράψουν την Ιστορία στα μέτρα τους, να συκοφαντήσουν και τελικά να καταστείλουν το ριζοσπαστικό εργατικό και λαϊκό κίνημα, τους αγώνες του στο σήμερα.

Ανάμεσα στις κορυφαίες εκδηλώσεις αυτού του πλούσιου προγράμματος στην Αθήνα, ήταν το προσκύνημα στον τάφο του Νίκου Ζαχαριάδη, στο πρόσωπο του οποίου τιμήθηκαν οι αλύγιστοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και σε άλλους τόπους μαρτυρίου, καθώς και η εκδήλωση στο Μνημείο του Σοβιετικού στρατιώτη στην Καλλιθέα, με την οποία οι Κομμουνιστές και οι Κνίτες της Αθήνας ύμνησαν την αξία της διεθνιστικής αλληλεγγύης. Ξεχωριστή σε συμμετοχή και περιεχόμενο ήταν και η εκδήλωση που διοργάνωσαν στο Γράμμο οι Οργανώσεις του ΚΚΕ από τη Μακεδονία την περασμένη Κυριακή, τιμώντας τους Σταυραετούς του ΔΣΕ και το διαχρονικό μήνυμα της πάλης τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ