ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Αυγούστου 2009
Σελ. /28
Οι μάσκες και οι μασκαράδες...

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Οι χάρτινες αναπνευστικές μάσκες μίας χρήσεως δεν είναι σχεδιασμένες για να προστατεύουν τον οργανισμό από μικροσωματίδια που υπάρχουν στον αέρα και μπορεί να μεταφέρουν ιούς» αναφέρει η ιστοσελίδα του αμερικάνικου Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.

Ωστόσο, πολλά ΜΜΕ, με τις χορηγίες και τις διαφημίσεις των εταιρειών, τη διαφημίζουν έμμεσα ή άμεσα σαν «ασπίδα σωτηρίας»... Κι έτσι, και οι εταιρείες κατασκευής μασκών έχουν δουλειές με φούντες και τα ταμεία τους γεμίζουν στο πι και φι.

Ηδη ο φαρμακευτικός κολοσσός «GlaxoSmithKline» που έχει δει τα κέρδη του να εκτοξεύονται σε πάνω από 2 δισ. στερλίνες μέσα στο τελευταίο τρίμηνο, «έπιασε» το νόημα και ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει στην παραγωγή «ειδικών» μασκών χειρουργικού τύπου προκειμένου να προστατευτούν οι πολίτες (δηλαδή οι νέοι πελάτες...) από τον ιό της γρίπης... Παράλληλα, η εταιρεία «Prestige Ameritech» για πρώτη φορά στην ιστορία της δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο για να προλάβει τις τεράστιες παραγγελίες για μάσκες... Για τις κοινές μάσκες που, ούτως ή άλλως, μπορεί να μην προστατεύουν από τον ιό της γρίπης, αλλά συνεισφέρουν τα μέγιστα στα ταμεία των εταιρειών...

Το αδιανόητο ... .

Αδιανόητο στη σύγχρονη εποχή χαρακτήρισε χτες ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς το γεγονός «παιδιά που έχουν εγκαταλειφθεί να μεγαλώνουν σε νοσοκομεία».

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά τη μεταφορά στο Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα» επτά βρεφών 2-5 μηνών που βρίσκονταν εγκαταλειμμένα από τις μητέρες τους στη νεογνολογική κλινική του μαιευτηρίου «Αλεξάνδρα». Οι μητέρες που εγκαταλείπουν τα παιδιά έχουν σοβαρά προβλήματα (όπως χρήση ουσιών ή άλλα ψυχολογικά προβλήματα). Μάλιστα, σε κάποια στιγμή στο «Αλεξάνδρα» τα εγκαταλειμμένα παιδιά έφτασαν στα 18.

Για τις κύριες αιτίες αυτού του προβλήματος, όπως η χρήση ουσιών αλλά και ο οικογενειακός προγραμματισμός σε τέτοιες ομάδες πληθυσμού, ο υφυπουργός δεν έκανε καμιά νύξη. Αλλωστε, θα 'ταν αδιανόητο για την πολιτική της παράταξής του να εισχωρήσει βαθιά...

... και το αυτονόητο!

Ούτε εξήγησε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς πως για την ...πλήρωση των μαιευτηρίων με εγκαταλειμμένα παιδιά η κύρια αιτία είναι η γύμνια από δομές για τα παιδιά γενικότερα - μεταξύ των οποίων θα ήταν και τα Κέντρα για τα εγκαταλειμμένα βρέφη. Εξάλλου, το ίδιο το Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα», που προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες απ' το 1955, έχει κενές 80 οργανικές θέσεις.

Κατά τ' άλλα, «η ελληνική πολιτεία δημιούργησε όλες τις προϋποθέσεις για να μπορέσει να τους παρέχει όλα όσα χρειάζεται, αξίζει και δικαιούται ένα παιδί», όπως κομπορρημονούσε χτες ο υφυπουργός Υγείας, παρουσιάζοντας ως υπόδειγμα κοινωνικής πολιτικής το αυτονόητο: Δηλαδή, τη μεταφορά των εγκαταλειμμένων παιδιών σε ένα Κέντρο, όπου οι εργαζόμενοι έκαναν απεργία πριν ένα μήνα για προσλήψεις.

Η «κοινωνική γαλήνη»...

Τα περί περιφρούρησης της «κοινωνικής γαλήνης» και του δημοκρατικού πολιτεύματος, με τη χρήση των καμεροχαφιέδων, επανέλαβε σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας.

Μ' ένα γενικόλογο μάλιστα «φιλοσοφικό απόφθεγμα», του τύπου «το αγαθό της ασφάλειας όχι μόνο δεν συγκρούεται με το αγαθό της ελευθερίας, αποτελεί αντιθέτως αναγκαία προϋπόθεση για την πραγμάτωσή του», ο υπουργός ...καθάρισε με τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα. Βέβαια, για να επιβληθεί η «κοινωνική γαλήνη» για την οποία μιλά, η γαλήνη δηλαδή που θέλει η άρχουσα τάξη και τα μονοπώλια για να συνεχίσουν να επιβάλλουν στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα το δικό τους δίκιο, χρησιμοποιούνται όλα τα κατασταλτικά μέτρα, τα «αγαθά» της ασφάλειας για τα οποία κάνει λόγο ο υπουργός. Δηλαδή τρομονόμοι, ευρωτρομονόμοι, ηλεκτρονικό φακέλωμα, αποθηκευμένα στοιχεία στη διάθεση ιδιωτικών εταιρειών, χρήση καμεροχαφιέδων, τράπεζα DNA, παρακολούθηση τηλεφώνων, κινητών, καρτοκινητών κλπ. Με πρόσχημα τη δράση κουκουλοφόρων, διαφόρων οργανώσεων που δρουν προβοκατόρικα και με μοναδικό στόχο να χτυπηθεί το λαϊκό εργατικό κίνημα.


Στο όνομα της κερδοφορίας...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΟΛΑ ΚΑΛΑ με τον τουρισμό, μας είπε ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Μαρκόπουλος, κανένα καταστροφικό σενάριο δεν έγινε πραγματικότητα!

Αν αναφέρεται στα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων (κι εκεί φυσικά αναφέρεται, γιατί μόνο αυτό τον ενδιαφέρει) είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι έχει δίκιο.

Αντε το πολύ πολύ να μην τους προέκυψαν τα υπερκέρδη που υπολόγιζαν, αλλά για μία ακόμη χρονιά καλά πήγαν. Αλλωστε, πάντα οι κυβερνήσεις φροντίζουν γι' αυτούς.

Βεβαίως, έγιναν πραγματικότητα άλλα «καταστροφικά σενάρια». Οπως αυτά που έχουν να κάνουν με τις εργασιακές σχέσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων, ή με τη μικρή περιουσία που πρέπει να δώσει ένας εργαζόμενος για οικογενειακές διακοπές.

Αυτές οι καταστροφές όμως ...είναι προβλεπόμενες. Σχεδιασμένες και απολύτως προβλέψιμες. Αλλωστε, χωρίς αυτές δεν μπορούν να προκύψουν τα προαναφερθέντα κέρδη.

ΤΙ ΤΥΧΕΡΟΙ που είμαστε! Θα επισκεφθεί την Ελλάδα και την Τουρκία ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Φ. Ράσμουσεν, και θα μας λύσει το πρόβλημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και το Κυπριακό.

Το είπε άλλωστε ο ίδιος, «πρέπει να απαλλαγούμε από αυτά τα εμπόδια». Εμείς πάλι λέμε πως το μόνο βέβαιο είναι ότι πρέπει να απαλλαγούμε από το ΝΑΤΟ και τους γενικούς γραμματείς του.

ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ εκατοντάδων εκατομμυρίων στις ανώνυμες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αγροτικής μεταποιητικής βιομηχανίας ανήγγειλε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης...

Γιατί, φυσικά, απ' όλους στην ελληνική ύπαιθρο το μεγάλο πρόβλημα το έχουν οι ...Ανώνυμες Εταιρείες. Αλλωστε, αυτές είναι το «μέλλον» της αγροτικής οικονομίας, όπως συχνά μας λένε.

Οσο για τους μικρομεσαίους αγρότες, εδώ και καιρό η Ευρωπαϊκή Ενωση τους θεωρεί ...παρελθόν και κάνει ό,τι μπορεί για να τους εξαφανίσει.

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ελα όμως που δεν τους κάνουν τη χάρη να ...εκλείψουν ως είδος! Αντιθέτως, γίνονται ...εμφανέστατοι με τους αγώνες τους.

Επικαιροποίηση και των διεκδικήσεων

Εφτανε, ίσως, η εικόνα από τα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων και των κέντρων υγείας στα τουριστικά μέρη για να επιβεβαιώσει την επισήμανση του ΚΚΕ πως «ο λαός πρέπει να έχει επιστημονική ενημέρωση σχετικά με τη "νέα γρίπη", αλλά και να γνωρίζει όλη την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σύστημα Υγείας, ώστε να είναι πιο αποτελεσματικός στη διεκδίκησή του».

Την επισήμανση αυτή το ΚΚΕ την έκανε με ανακοίνωσή του την περασμένη Παρασκευή, αμέσως με την παρουσίαση του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας της νέας γρίπης» και όταν ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος διατυμπάνιζε πως η «χώρα μας έχει σχέδιο, έχει στρατηγική, έχει συγκεκριμένους στόχους».

Η εικόνα από νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου και κέντρα υγείας των νησιών το Σαββατοκύριακο ήταν η μαζική προσέλευση χωρίς κανένα «φιλτράρισμα» όλων εκείνων που ήταν άρρωστοι ή υποψιάστηκαν ότι μπορεί να έχουν προσβληθεί από τη νέα γρίπη. Το ότι το γεγονός αυτό αποδεικνύει τη διαχρονική - με ευθύνη του δικομματισμού - γύμνια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) είναι ένα το κρατούμενο.

Το άλλο κρατούμενο είναι πως ακόμα και με τις υπάρχουσες δυνατότητες η επιστημονική ενημέρωση - που έθεσε με ιδιαίτερη έμφαση η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, στη συνάντησή της με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας - περιορίστηκε μόνο στην επικοινωνιακή πλευρά του θέματος. Δηλαδή την ενημέρωση από τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο.

Τελικά, στην πράξη, το Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας της γρίπης επικαιροποίησε τις αδυναμίες του εναπομείναντος δημόσιου συστήματος Υγείας - με τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές - τόσο σε επίπεδο ΠΦΥ όσο και σε επίπεδο νοσοκομείων. Η εξέλιξη της πανδημίας της νέας γρίπης στη χώρα μας δεν επιτρέπει ούτε εφησυχασμούς αλλά και ούτε κινδυνολογία. Οπως επίσης δεν επιτρέπει η νέα γρίπη να γίνει αφορμή για την επέλαση της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της Υγείας. (Μάλιστα οι ιδιωτικοί φορείς Υγείας πήραν, ήδη, και την πρωτοβουλία να συντάξουν και τα πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση του ιού...).

Αντίθετα, το εργατικό και λαϊκό κίνημα πρέπει να επιμείνει στη διεκδίκηση άμεσων μέτρων Δημόσιας Υγείας και επιστημονικής ενημέρωσης, στην κατεύθυνση της ανάπτυξης ενός ενιαίου καθολικού δημόσιου συστήματος που θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες Υγείας σε όλα τα επίπεδα. Αμεσα πρέπει να διεκδικήσει να ξεκινήσουν πανελλαδικά παρεμβάσεις (ιατρική εξέταση, εντοπισμός ευάλωτων ομάδων κλπ) και εμβολιασμός με όσα εμβόλια ήδη υπάρχουν και ενδείκνυνται για τις ευάλωτες ομάδες (εποχική γρίπη, πνευμονιόκοκκος) και με το νέο εμβόλιο, αφού αποδειχθεί η ασφάλειά του για τη νέα γρίπη. Αυτές οι άμεσες δράσεις πρέπει να γίνουν με κινητές μονάδες σε παιδικούς σταθμούς, σχολεία και σχολές, στους χώρους εργασίας και στις γειτονιές, σε ΚΑΠΗ, στο στρατό, στα αεροδρόμια και στα σύνορα της χώρας αλλά και σε χώρους που εργάζονται ή ζουν μετανάστες, πρόσφυγες άποροι, άστεγοι, τσιγγάνοι και χρήστες ουσιών.

Κι όλα αυτά για όλους. Είτε είναι ασφαλισμένοι είτε όχι. Είτε είναι νόμιμοι είτε είναι παράνομοι μετανάστες και έχουν ή δεν έχουν χαρτιά.


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ