ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Αγρια εκμετάλλευση για ναυτεργάτες και επιβάτες

Απαιτούν να κόψουν το επίδομα των ναυτεργατών για τις «άγονες». «Οδύσσεια» το Σαββατοκύριακο για εκατοντάδες επιβάτες του 39χρονου πλοίου «Μαρίνα»

Ατέλειωτη ταλαιπωρία για τους 460 επιβάτες του «Μαρίνα» που ξέμεινε από μηχανές...

Eurokinissi

Ατέλειωτη ταλαιπωρία για τους 460 επιβάτες του «Μαρίνα» που ξέμεινε από μηχανές...
Αγριεύει το εφοπλιστικό κεφάλαιο και οξύνει την επιθετικότητά του σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων των ναυτεργατών αλλά και των επιβατών. Οι ακτοπλόοι εφοπλιστές, ενθαρρυμένοι από την αντιλαϊκή πολιτική που ράβουν στα μέτρα τους δικομματισμός και Ευρωπαϊκή Ενωση και με σύμμαχο τον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό, με θράσος αξιώνουν το κόψιμο επιδομάτων από το μισθό των πληρωμάτων των ακτοπλοϊκών πλοίων!

Πιο συγκεκριμένα η Ενωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας (ΕΕΑ) προβάλλει την απαίτηση να καταργηθεί το επίδομα που καταβάλλεται στα πληρώματα των ακτοπλοϊκών πλοίων τα οποία εκτελούν δρομολόγια στις λεγόμενες «άγονες» γραμμές. Το επίδομα των «άγονων» γραμμών αποτελεί κατάκτηση των ναυτεργατών και περιέχεται στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Ακτοπλοΐας του 2008. Η καταβολή του επιδόματος είχε αρχίσει να παραβιάζεται από ακτοπλοϊκές εταιρείες με πρώτη την ΑΝΕΚ του Γ. Βαρδινογιάννη. Τώρα οι εφοπλιστές επιδιώκουν να νομιμοποιήσουν την αυθαιρεσία τους. Ετσι αρνούνται να επικυρώσουν ακόμα και αυτό το μνημόνιο της ντροπής που είχαν συμφωνήσει τον περασμένο Ιούλη με την πλειοψηφία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του 2009. Εκβιαστικά δηλώνουν ότι αν δε διαγραφεί από το κείμενο της Σύμβασης το άρθρο που αφορά το επίδομα, οι ναυτεργάτες της ακτοπλοΐας δε θα πάρουν ούτε το φιλοδώρημα του μόλις 1 ευρώ την ημέρα. Δηλαδή την ...αύξηση που τους καθόρισαν πλειοψηφία της ΠΝΟ και εφοπλιστές.

Στο μεταξύ χτες έγινε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ όπου αποφασίστηκε να σταλεί εξώδικο στην ΕΕΑ με προειδοποίηση για απεργία στα ακτοπλοϊκά πλοία. Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ τόσο στη διάρκεια της συνεδρίασης της ΕΕ όσο και με δελτίο Τύπου που εξέδωσαν επισημαίνουν ότι «απαιτείται και επιβάλλεται από τις εξελίξεις η κήρυξη απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων με πλαίσιο αιτημάτων τέτοιο που θα συγκρούεται με αυτή την πολιτική και θα προωθεί τα συμφέροντα των ναυτεργατών των συνταξιούχων και των άλλων εργαζομένων».

Ατέλειωτη «οδύσσεια» για εκατοντάδες επιβάτες.

Η επίθεση των ακτοπλόων εφοπλιστών για την προστασία της κερδοφορίας τους αφορά και τους νησιώτες, τους χιλιάδες επιβάτες εργαζόμενους. Με τα «σαπάκια» τους, τα παλιά υποσυντήρητα και λιγοστά ακτοπλοϊκά πλοία, βασανίζουν επιβάτες και ναυτεργάτες. Τελευταίο χαρακτηριστικό δείγμα της σταδιακής απορρύθμισης που επιβάλλουν οι εφοπλιστές στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, είναι τα όσα έζησαν οι επιβάτες που είχαν προγραμματίσει να ταξιδέψουν το Σάββατο με το 39χρονο πλοίο «ΜΑΡΙΝΑ» της εταιρείας GA FERRIES, του εφοπλιστή Αγούδημου. Το πλοίο αυτό, πασίγνωστο σαπιοκάραβο, το οποίο οι ελεγκτικές αρχές του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας - όπως ο αμαρτωλός Κλάδος Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων - κάθε φορά το χαρακτηρίζουν αξιόπλοο - το Σάββατο το απόγευμα έμεινε από μηχανές!

Είχε αποπλεύσει με 212 επιβάτες από το Βαθύ της Σάμου και επέστρεψε στο λιμάνι. Ετσι έμειναν αμανάτι 60 επιβάτες στο Καρλόβασι, 100 στους Φούρνους και 300 στην Ικαρία! Οι επιβάτες του «ΜΑΡΙΝΑ» επιβιβάστηκαν την Κυριακή στο «ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ» το οποίο τους αποβίβασε στη Νάξο και από εκεί πέρασε το πλοίο «ΡΟΔΑΝΘΗ». Εφτασαν στον Πειραιά αισίως τα ξημερώματα της Δευτέρας! Να σημειωθεί ότι τις καθημερινές βλάβες στα ακτοπλοϊκά πλοία ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Αν. Παπαληγούρας τις έχει αποδώσει στις... «περισσότερες θάλασσες» που είχαμε φέτος!

ΤΖΑΝΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Λειτουργία στα όρια της ασφάλειας

Τις ελλείψεις σε προσωπικό που ξεπερνούν το 30% των προβλεπόμενων θέσεων κατήγγειλαν στην Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου οι εργαζόμενοι

Τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού που αντιμετωπίζει το Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά, με αποτέλεσμα το εναπομείναν προσωπικό να δουλεύει στα όρια της εξάντλησης, αλλά και στα όρια της ασφάλειας για τους ασθενείς, διαπίστωσε χτες η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ που επισκέφτηκε το νοσοκομείο.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας, οι εργαζόμενοι μετέφεραν προς το στέλεχος του ΚΚΕ την τραγική κατάσταση που βρίσκεται το νοσοκομείο. Συγκεκριμένα, υπογράμμισαν ότι το νοσοκομείο αντιμετωπίζει διαχρονικά μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, οι οποίες οξύνονται τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι, για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να πάρουν τις καλοκαιρινές τους άδειες, έγιναν συγχωνεύσεις κλινικών, ενώ υπάρχουν τμήματα του νοσοκομείου στα οποία στη βάρδια είναι υπεύθυνη μια νοσηλεύτρια για 25 ασθενείς! Η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού ξεπερνάει το 30% των προβλεπόμενων θέσεων και ενώ έχουν ανοίξει νέα τμήματα, στο τμήμα εστίασης (τραπεζοκόμες) δουλεύουν μόλις 28 εργαζόμενες, όταν οι προβλεπόμενες θέσεις είναι 72 και ήδη κομμάτι της εστίασης έχει δοθεί σε ιδιωτικό συνεργείο.

Ελλείψεις υπάρχουν επίσης σε τραυματιοφορείς, βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό, ακόμα και σε διοικητικούς υπαλλήλους. Στο ξεκίνημα της περιοδείας, η Χρ. Παναγιωτακοπούλου συναντήθηκε με τον υποδιοικητή του νοσοκομείου Γιώργο Παπαρόδου, ο οποίος παραδέχτηκε ότι υπάρχει τεράστια έλλειψη προσωπικού και το νοσοκομείο λειτουργεί οριακά, ότι δεν υπάρχει αξονικός και μαγνητικός τομογράφος, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για το πώς θα λειτουργήσει το νοσοκομείο, αν νοσήσουν μαζικά εργαζόμενοι από τη νέα γρίπη.

«Τρεις κλινικές συγχωνεύτηκαν για να μπορέσουμε να πάρουμε τις άδειές μας, η οφθαλμολογική, η ΩΡΥΛΑ και η νευροχειρουργική και πάλι οι νοσηλευτές είμαστε ελάχιστοι», τόνισαν οι εργαζόμενοι. Κατήγγειλαν ότι εξαιτίας των ελλείψεων κλειστές παραμένουν οι κλίνες της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας και τρία, απ' τα 12 συνολικά, κρεβάτια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.

Κουβεντιάζοντας με τους εργαζόμενους, η Χρ. Παναγιωτακοπούλου τούς κάλεσε να βγάλουν συμπεράσματα ότι αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, της πολιτικής που υποβαθμίζει το δημόσιο σύστημα Υγείας και εκτοξεύει στα ύψη τα κέρδη για τον ιδιωτικό τομέα υγείας. «Να αντιδράσετε τώρα, γιατί τα πράγματα χειροτερεύουν, να πείτε: Δεν πάει άλλο!», υπογράμμισε η Χρ. Παναγιωτακοπούλου καλώντας τους εργαζόμενους να απομονώσουν τις συνδικαλιστικές ηγεσίες του κλάδου που έχουν «σταυρώσει τα χέρια» μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, να οργανωθούν στις ταξικές δυνάμεις, να διεκδικήσουν αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Συντονίζουν την πάλη τους με τις ταξικές δυνάμεις

Σύσκεψη με τους μετανάστες εργαζόμενους σε εργοστάσια ανακύκλωσης οργάνωσε το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων

Ενα πρώτο βήμα, για να οργανώσουν την πάλη τους, έκαναν την Κυριακή το απόγευμα δεκάδες μετανάστες εργάτες, που δουλεύουν στο εργοστάσιο «Γενική Ανακυκλώσεως» στον Ασπρόπυργο, όπου την περασμένη βδομάδα ένας συνάδελφός τους έχασε τη ζωή του, και εργαζόμενοι σε αντίστοιχο εργοστάσιο στο Μαρούσι. Να θυμίσουμε ότι στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο την προηγούμενη Δευτέρα βρέθηκε θαμμένος κάτω από τόνους πεπιεσμένου ανακυκλώσιμου υλικού ο 46χρονος εργάτης από το Μπαγκλαντές, Γκούλαφ Μίαχ.

Συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα

Στη σύσκεψη, που έγινε με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, οι εργαζόμενοι στα συγκεκριμένα εργοστάσια, από το Μπαγκλαντές και άλλες χώρες, συμμετείχαν σχεδόν στο σύνολό τους και προχώρησαν στη συγκρότηση 9μελούς Επιτροπής Αγώνα για την καλύτερη οργάνωση της πάλης Ελλήνων και μεταναστών εργατών. Είχε προηγηθεί συζήτηση για τις άθλιες συνθήκες που αναγκάζονται να δουλεύουν, χωρίς μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, για τα χαμηλά μεροκάματα, για τα ένσημά τους, για την τρομοκρατία που τους ασκεί η εργοδοσία, προκειμένου να τους εκμεταλλεύεται χωρίς αυτοί να σηκώνουν κεφάλι. Η συγκρότηση της Επιτροπής Αγώνας είναι ένα σημαντικό βήμα για να «απλωθεί» η συντονισμένη πάλη όλων των εργαζομένων - Ελλήνων και μεταναστών - στο συγκεκριμένο κλάδο, αλλά και συνολικά, σε συνεργασία με το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκε και χαιρέτισε εκπρόσωπος της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ