ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Κι άλλο χρήμα σε επιχειρηματίες

Με πρόσχημα την ενίσχυση «μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων» μοιράζεται ακόμη 1 δισ. ευρώ

Κρατικά κονδύλια ύψους πάνω από 1 δισ. ευρώ αποδεσμεύει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για την ενίσχυση επιχειρήσεων που, αυτή τη φορά και στη βάση των κοιναγορίτικων Οδηγιών και ορισμών, βαφτίζονται ως «μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις». Τέτοιες χαρακτηρίζουν επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι και 50 εργαζόμενους με ετήσιους τζίρους που μπορεί να φτάνουν και στα 10 εκατ. ευρώ το χρόνο. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ενίσχυσης είχε ανακοινωθεί από τον υπουργό Οικονομίας προς το τέλος του Μάη και η σχετική προκήρυξη αναμένεται προς το τέλος Αυγούστου. Μόλις την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση ανακοίνωσε και νέες προκλητικές ενισχύσεις σε όφελος μεγαλοεπιχειρηματιών με ποσά ύψους 2 δισ. ευρώ.

Είναι δηλαδή φανερό -και η πείρα το έχει αποδείξει- ότι με βάση τα κριτήρια αξιολόγησης («ανταγωνιστικότητα», «βιωσιμότητα», «καινοτομία» κ.ά) και αυτά τα κονδύλια θα πάνε για την ενίσχυση των ισχυρών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με σχετικά πρόσφατες κυβερνητικές ανακοινώσεις οι εν λόγω ενισχύσεις εντάσσονται στο ΕΣΠΑ 2007-2013 και αφορούν σε επιχειρήσεις από τους κλάδους της μεταποίησης, του τουρισμού, εμπορίου και υπηρεσιών, που θα μοιραστούν το 1 δισ. ευρώ.

Επιπλέον 50 εκατ. ευρώ προβλέπονται για επιχειρηματίες που λειτουργούν στο πλαίσιο μεγάλων αλυσίδων του λιανεμπορίου (φρανσάιζ). Σύμφωνα με τους όρους, η κρατική χρηματοδότηση διαμορφώνεται από 55% μέχρι 65%. Ανάμεσα στα κριτήρια υπαγωγής είναι και η εξεύρεση και καταβολή των υπολοίπων κεφαλαίων από τους επιχειρηματίες. Και από το συγκεκριμένο προκύπτει ότι το πρόγραμμα δεν ακουμπά τους αυτοαπασχολούμενους και τις «πολύ μικρές επιχειρήσεις», που είναι βέβαιο ότι θα κοπούν και από τις τράπεζες στις οποίες θα απευθυνθούν για δανεισμό.

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
Σε νέα ύψη τα «κόκκινα δάνεια»

Το ενδεχόμενο να διπλασιαστούν μέχρι και σε 25 δισ. ευρώ «βλέπουν» οι τραπεζίτες

Ραγδαία εξάπλωση του φαινομένου των δανείων που καθημερινά οι τράπεζες βγάζουν «στο κόκκινο» βλέπουν μπροστά τους οι τραπεζίτες οι οποίοι και ενδιαφέρονται για τα «καλά και συμφέροντά» τους, δηλαδή για την ομαλή και απρόσκοπτη κερδοφορία τους, τη διασφάλιση των κεφαλαίων «τους», που προέρχονται από τα θηλιά που έχουν στήσει γύρω από τα υπερδανεισμένα λαϊκά νοικοκυριά.

Σε δηλώσεις του σε ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας (ΕΤΕ) και πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Τ. Αράπογλου, εκτιμά πως τα δάνεια που θα βγουν στο κόκκινο - σε καθυστέρηση πάνω από τρεις μήνες- ενδέχεται να φτάσουν και στο 10% της μάζας του συνολικού τραπεζικού δανεισμού (νοικοκυριά-επιχειρήσεις) να διαμορφωθούν δηλαδή σε 25 δισ. ευρώ. Πρόκειται για διπλασιασμό σε σχέση με τα επίπεδα (γύρω στο 5% του συνολικού δανεισμού) που κινούνταν το 2008.

Ανάλογοι «προβληματισμοί» εκφράζονται και στις διάφορες εκθέσεις ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΟΟΣΑ κ.ά.) που επίσης αγωνιούν για τα συμφέροντα τραπεζικού κεφαλαίου. Η αύξηση των λεγόμενων «επισφαλών» τραπεζικών δανείων και η εμφάνιση των ισολογισμών που δημοσιεύουν οι τράπεζες έχει οδηγήσει τις κυβερνήσεις στη διοχέτευση προς αυτές ζεστού κρατικού χρήματος προκειμένου να τις θωρακίσουν από τυχόν λογιστικούς κινδύνους.

Επίσης, αρκετές τράπεζες (όπως η Εθνική) προχώρησαν σε συγκέντρωση «φρέσκων» κεφαλαίων ή βρίσκονται σε αυτή τη διαδικασία. Μοναδικός στόχος τους είναι η διασφάλιση των συμφερόντων για τους μεγαλομετόχους τους, σημερινούς και επίδοξους «επενδυτές». Σύμφωνα πάντως με το διοικητή της ΕΤΕ η κατάσταση είναι «διαχειρίσιμη» καθώς τα «μη εξυπηρετούμενα δάνεια» έπιασαν το ψηλότερο σημείο μέσα στο μήνα Μάη αλλά από τότε εμφανίζουν τάση αποκλιμάκωσης. Ακόμη και οι ίδιοι δεν βλέπουν μπροστά τους το ενδεχόμενο αναταράξεων γύρω από το ντόπιο τραπεζικό σύστημα, το οποίο και στηρίζεται στην υπερσυσσώρευση κερδών πρώτα και κύρια από τη μεγάλη μάζα των δανείων προς τα νοικοκυριά που είναι και ο καλύτερος αιμοδότης τους.

Οι καθυστερήσεις στα στεγαστικά δάνεια των νοικοκυριών φτάνουν στο 6,3% της συνολικής μάζας τους (από 5,3% το Δεκέμβρη του 2008) και τα καταναλωτικά στο 9,5%, (από 8,2%) σε μια εξέλιξη που επιβεβαιώνει την αυξανόμενη οικονομική δυσπραγία των λαϊκών στρωμάτων. Τα επιχειρηματικά δάνεια σε καθυστέρηση διαμορφώνονται σε 6% (από 5% για το 2008). Να σημειωθεί πως η κυβέρνηση με πρόσφατες αποφάσεις της φρόντισε να δώσει κρατικές εγγυήσεις στα δάνεια μεγαλοπιχειρηματιών...

ΗΜΑΘΙΑ
Πρόβλημα με την υπολειτουργία των ΕΛΤΑ

Την αντίθεσή της στην υπολειτουργία του υποκαταστήματος των ΕΛΤΑ στην Αλεξάνδρεια του Νομού Ημαθίας εξαιτίας της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων των ΕΛΤΑ στα πλαίσια των πολιτικών της ΕΕ και των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, διατυπώνει σε σχετική ανακοίνωση η ΚΟ Αλεξάνδρειας Ημαθίας του ΚΚΕ.

Η Κομματική Οργάνωση τονίζει ότι το ΚΚΕ έγκαιρα είχε προειδοποιήσει πως η υλοποίηση των κατευθύνσεων της ΕΕ θα στρεφόταν εναντία στα συμφέροντα του λαού, στα εργασιακά, κοινωνικά του δικαιώματα.

«Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε ότι στην Αλεξάνδρεια, λόγω υπολειτουργίας του υποκαταστήματος των ΕΛΤΑ, καθίσταται αδύνατη η διανομή της αλληλογραφίας.

Πολλά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι διότι αδυνατούν να εκπληρώσουν υποχρεώσεις μέσα σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα ιδιαίτερα με οφειλές προς το Δημόσιο, ΤΕΒΕ,ΟΤΕ, ΔΕΗ κτλ.» σημειώνει η Οργάνωση.

Η ΚΟ Αλεξάνδρειας Ημαθίας του ΚΚΕ για το πρόβλημα της υπολειτουργίας των ΕΛΤΑ, καλεί το λαό της Αλεξάνδρειας να οργανώσει τον αγώνα του προκειμένου να διεκδικήσει ενιαίο, δημόσιο φορέα επικοινωνιών, με το απαραίτητο, μόνιμο προσωπικό, με δωρεάν υπηρεσίες στο λαό, χωρίς την εμπλοκή καμιάς επιχειρηματικής δραστηριότητας. Να καταδικάσει την εφαρμοζόμενη αντεργατική πολιτική.

ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ
Ψάχνουν τη «μαρίδα»

Στο απυρόβλητο η επίσημη φοροδιαφυγή, ισχυρές επιχειρήσεις και πλουτοκράτες που φέσωσαν την Εφορία με δεκάδες δισεκατομμύρια

Με γνώμονα τις κατευθύνσεις που εδώ και χρόνια αξιώνουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλα κέντρα της κεφαλαιοκρατίας κινείται και η κυβέρνηση της ΝΔ στην επιχείρηση συγκέντρωσης νέων φορολογικών εσόδων και σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Στα πλάνα τους μπαίνουν και τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία, για τη συγκέντρωση των οποίων το υπουργείο Οικονομικών δέχεται τις «συμβουλές» ιδιωτικών εταιρειών που έχουν εγκατασταθεί στο υπουργείο. Για το σκοπό αυτό, μάλιστα, φρόντισαν να θεσπίσουν και σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου να ξεπεράσουν το σκόπελο του λεγόμενου φορολογικού απόρρητου. Πρόκειται, πάντως, για έναν ακόμη απροκάλυπτο εμπαιγμό. Σήμερα τα ληξιπρόθεσμα χρέη υπολογίζονται περίπου σε 20 δισ. ευρώ και από αυτά «εισπράξιμα» θεωρούνται λιγότερα από 8 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί δε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου «ανεβοκατεβάζει» τον πήχη κατά περίσταση. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι - με βάση επίσημα στοιχεία - περίπου 6.300 μεγαλοοφειλέτες, με την ανοχή των κυβερνήσεων του δικομματισμού, έχουν φεσώσει την Εφορία με 16 δισ. ευρώ! Οι εν λόγω παραμένουν στη «πιάτσα» (δεν έχουν κηρύξει πτώχευση), όπως επίσης παραμένουν και στο απυρόβλητο του ελεγκτικού μηχανισμού. Είναι φανερό πως η κυβέρνηση στρέφεται στη «μαρίδα», δηλαδή στους εκατοντάδες χιλιάδες μικροοφειλέτες.

Στα ίδια ακριβώς πλαίσια εντάσσεται και η προχτεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης να συνδέσει με τους κεντρικούς υπολογιστές του υπουργείου Οικονομικών τις ταμειακές μηχανές που υπάρχουν και λειτουργούν στην αγορά. Αναφερόμενος στο θέμα ο Π. Μεντρέκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, δήλωσε χτες: «Η μεγάλη φοροδιαφυγή είναι νόμιμη, εφόσον και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ συμφωνούν με τις προκλητικές φοροαπαλλαγές των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Συνεπώς, όταν μιλούν για νέα μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής, εννοούν νέα χαράτσια για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους».

Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, πάντως, είναι η νέα αύξηση σε ειδικούς φόρους σε βάρος της λαϊκής κατανάλωσης, στα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, η «αναπροσαρμογή» στο ενιαίο τέλος ακινήτων, κ.ά.

Ακόμη φαίνεται να υλοποιείται το μέτρο για την κατάργηση ή συρρίκνωση της αυτοτελούς φορολόγησης που ισχύει για ορισμένες κατηγορίες εισοδημάτων. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται γα ειδική φορολόγηση ενός τμήματος από το συνολικό εισόδημα, που αφορά σε κάποια επιδόματα δημόσιων υπαλλήλων, ποσά από εφημερίες γιατρών του ΕΣΥ κι άλλες ρυθμίσεις που έχουν δοθεί κατά καιρούς αντί για μισθολογικές αυξήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ