ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΗ ΡΟΔΟ
Υπερδιπλασίασαν τις ψήφους τους οι ταξικές δυνάμεις

Απώλειες για τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό παρά τις μεθοδεύσεις του

Χαστούκι στον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό και στις μεθοδεύσεις του, ενισχύοντας σημαντικά τις ταξικές δυνάμεις, που όλο το προηγούμενο διάστημα πρωτοστάτησαν σταθερά και αταλάντευτα σε κάθε αγώνα του κλάδου, έδωσαν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στη Ρόδο. Στις πρόσφατες εκλογές στον κλάδο η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» Ξενοδοχοϋπαλλήλων υπερδιπλασίασε τις ψήφους της, αυξάνοντας σημαντικά τις έδρες των ταξικών δυνάμεων στη διοίκηση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου και στην Ομοσπονδία. Παρά τις μεθοδεύσεις των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, που «κατέβασαν» κοινό ψηφοδέλτιο και χρησιμοποίησαν όλα τα μέσα, με δημόσια διακηρυγμένο στόχο να προκαλέσουν την ανατροπή των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του νησιού προσήλθαν μαζικά στις κάλπες ξεπερνώντας φόβους, προκαταλήψεις και μια σειρά πιέσεις και έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Ενδεικτικό είναι ότι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι που ψήφισαν φέτος έφτασαν τους 1.373 από 810 το 2007.

Το ψηφοδέλτιο των ταξικών δυνάμεων της ΔΑΣ υπερψήφισαν 523 ξενοδοχοϋπάλληλοι, από 201 την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, ποσοστό 38,09% από 24,81%, και της έδωσαν τη δυνατότητα να έχει τέσσερις συμβούλους στη διοίκηση από τρεις που είχε, δεκαοχτώ αντιπροσώπους στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου από επτά και έξι συμβούλους στην Ομοσπονδία από δύο.

Το κοινό ψηφοδέλτιο ΠΑΣΚΕ - Σταμούλη (σ.σ. στέλεχος της ΔΑΚΕ) από 609 ψήφους στις προηγούμενες εκλογές έλαβε 775 και ανέδειξε έξι συμβούλους στη διοίκηση από οκτώ που είχε, είκοσι έξι αντιπροσώπους στο ΕΚΡ από είκοσι και οκτώ στην Ομοσπονδία από τέσσερις. Το «κομπρεμί» αυτό οδήγησε το ψηφοδέλτιο της ΔΑΚΕ σε καταποντισμό, αφού έλαβε μόλις 75 ψήφους και ανέδειξε ένα μέλος στη διοίκηση, δύο αντιπροσώπους στο ΕΚΡ και κανέναν στην Ομοσπονδία. Ετσι το άθροισμα των δύο παρατάξεων από το 75,19% στις προηγούμενες εκλογές έπεσε στο 61,91% φέτος.

ΔΑΣ: Πιο μαχητικά στους αγώνες

Η ΔΑΣ απευθύνει θερμό αγωνιστικό ταξικό χαιρετισμό στους ξενοδοχοϋπαλλήλους της Ρόδου, που «της έδωσαν εκείνη την αποφασιστική ενίσχυση που επιβάλλουν οι κρίσιμες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί για τον κλάδο και τον τουρισμό γενικότερα, έτσι ώστε να αγωνιστεί ακόμα πιο μαχητικά για την προάσπιση των συμφερόντων τους».

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Το αποτέλεσμα των εκλογών ουσιαστικά αποδοκίμασε την πρωτοβουλία των μηχανισμών εκείνων, που οδήγησαν το σωματείο σε πρόωρες εκλογές, ένα χρόνο πριν τη λήξη της θητείας της διοίκησης, προκειμένου να αλλάξουν το συσχετισμό δύναμης στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου και να προκαλέσουν την ανατροπή των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, που πλειοψηφούν στη διοίκησή του. Ακόμα να επηρεάσουν υπέρ της ΠΑΣΚΕ το αποτέλεσμα των εκλογών στις επικείμενες αρχαιρεσίες της Ομοσπονδίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Το ίδιο το αποτέλεσμα ήταν ένα ηχηρό χαστούκι σ' εκείνους που απεργάστηκαν και καθοδήγησαν τις άθλιες σκευωρίες περί τραμπουκισμών τάχα σε βάρος του επικεφαλής του συνδυασμού "Ανεξάρτητη Ενωτική Πορεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων" (ΠΑΣΚΕ), με υποκινητή μάλιστα, όπως ο ίδιος δήλωνε, τον πρόεδρο του ΕΚΡ (στέλεχος του ΠΑΜΕ)».

ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Δημόσια και δωρεάν Υγεία για τον κόσμο της δουλειάς

Περιοδεία χτες στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας

Οι τεράστιες ελλείψεις νοσηλευτικού κυρίως προσωπικού, που έχουν ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην μπορούν να πάρουν ούτε την καλοκαιρινή τους άδεια και οι ανάγκες των ασθενών να καλύπτονται χάρη στο φιλότιμο και την υπερεντατικοποίηση της δουλειάς των εργαζομένων, αποκαλύφτηκαν για μια ακόμα φορά κατά την περιοδεία που πραγματοποίησε, χτες το πρωί, στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας η Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής Πειραιά του ΚΚΕ.

Από τη συζήτηση με το νοσηλευτικό προσωπικό αναδείχτηκε πως είναι κενές περισσότερες από τις μισές οργανικές θέσεις του πεπαλαιωμένου Οργανισμού του 1985 και οι ανάγκες καλύπτονται σε ένα βαθμό με εργαζόμενους από προγράμματα stage και συμβασιούχους. Ως αποτέλεσμα, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), παρά τις αυξημένες ανάγκες λόγω της «νέας γρίπης», ενώ είναι έτοιμο από το 2004, δε λειτουργεί εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού που απαιτείται για τη στελέχωσή του. Χτες η διοίκηση ανέφερε πως θα ξεκινήσει τη λειτουργία του από το Σεπτέμβρη.

Η Διαμάντω Μανωλάκου, μιλώντας με τους εργαζόμενους, τόνισε πως απαιτείται άμεση στελέχωση και λειτουργία του ΤΕΠ και κάλυψη όλων των αναγκών του νοσοκομείου με γρήγορη πρόσληψη προσωπικού που θα έχει μόνιμη και σταθερή εργασία, επισημαίνοντας την ανάγκη συμμετοχής του λαού και σε αυτή τη διεκδίκηση ώστε «να πιέσουμε για δημόσια και δωρεάν Υγεία για τον κόσμο της δουλειάς».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΜΠΕΘΕΡΜ
Απλήρωτοι πέντε μήνες

Την οργάνωση αγωνιστικής απάντησης στην μη καταβολή δεδουλευμένων πέντε ολόκληρων μηνών από την εργοδοσία αποφάσισαν οι εργαζόμενοι της ΣΤΙΜΠΕΘΕΡΜ (μέταλλο) στη ΒΙΠΕ νομού Κιλκίς. Στην πρόσφατη γενική τους συνέλευση, όπου παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, αποφάσισαν παράλληλα να συστρατευτούν με τις δυνάμεις του Πανεργατικού Μετώπου και να συμμετέχουν και στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ. Από τη μεριά τους, τα στελέχη το ΠΑΜΕ τόνισαν την ανάγκη δημιουργίας κύματος συμπαράστασης από τους άλλους εργάτες όλου του νομού, στους εργαζόμενους της ΣΤΙΜΠΕΘΕΡΜ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΑΜΑΣΑ»
Κέρδισαν τα ασφαλιστικά μέτρα

Κέρδισαν τελικά τα ασφαλιστικά μέτρα οι εργαζόμενοι του εργοστασίου κατεψυγμένων «ΑΜΑΣΑ», με τα οποία ζητούσαν δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των ιδιοκτητών της επιχείρησης. Οι εργαζόμενοι της «ΑΜΑΣΑ» συνεχίζουν την επίσχεση στο εργοστάσιο, ενώ καθημερινά είναι αντιμέτωποι με την εργοδοτική επίθεση ενάντια στα εργασιακά και δημοκρατικά τους δικαιώματα.

Με τον αγώνα τους απαιτούν από τον εργοδότη να πληρώσει άμεσα τα δεδουλευμένα (3 μηνών τουλάχιστον) στους εργάτες, να εξασφαλίσει όλες τις θέσεις εργασίας.

ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Απεργούν στις 20 Αυγούστου

Σε πανελλαδική 24ωρη απεργία στις 20 του Αυγούστου κατεβαίνουν οι τραπεζοϋπάλληλοι απαντώντας στις δικαστικές επιθέσεις της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών και στην επιδίωξη των τραπεζιτών να καταργήσουν τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ). Το ΠΑΜΕ Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία με το διεκδικητικό του πλαίσιο, να δηλώσουν την αντίθεσή τους στη σχεδιασμένη προσπάθεια των τραπεζιτών να καταργήσουν την κλαδική ΣΣΕ, να εναντιωθούν στην πολιτική η οποία οδηγεί στην ανατροπή των συμβάσεων για τη μεγαλύτερη κερδοφορία των τραπεζών, που απεργάζεται η ΕΕ και που έχουν συνυπογράψει και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ