ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ
Αντιδραστικό νομοσχέδιο προωθεί η κυβέρνηση

Στον κουρνιαχτό των σκανδάλων επιχειρούν για λογαριασμό του κεφαλαίου να βάλουν στο χέρι το ΚΚΕ που αντιπαλεύει τη στρατηγική τους

Στο όνομα δήθεν της διαφάνειας και αξιοποιώντας το υπαρκτό σκάνδαλο με τη «Ζήμενς», η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση της πρότασής της τα κόμματα να επιχορηγούνται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε μια προσπάθεια να τα μετατρέψει σε κρατικοδίαιατα και ελεγχόμενα. Σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι η συγκεκριμένη πρόταση δεν είναι «θέμα συγκυρίας», ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, είπε χτες ότι αναμένεται να κατατεθεί σχετικός νόμος.

Το θέμα απασχόλησε χτες τη συνάντηση του Πρ. Παυλόπουλου με τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, στη διάρκεια της οποίας ο υπουργός ενημέρωσε για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Εσωτερικών, μέχρι τον Ιούνη του 2010. Στις δηλώσεις του, μετά το πέρας της συνάντησης, διεκδίκησε την πατρότητα της πρότασης για αποκλειστική χρηματοδότηση των κομμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό, για λογαριασμό της ΝΔ, ήδη από τη συνταγματική αναθεώρηση του 2006.

Στην ίδια γραμμή με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς κινούνται και οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ για τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνηγορώντας στην αντιδραστικοποίηση του πολιτικού συστήματος, έχει ήδη ταχτεί υπέρ της «αποκλειστικής κρατικής χρηματοδότησης» των πολιτικών κομμάτων, ενώ, ανοίγοντας νέα επικίνδυνα μονοπάτια, έχει προτείνει την «καταγραφή» και τη δημοσιοποίηση των ονομάτων, των φίλων και μελών που ενισχύουν οικονομικά το κάθε κόμμα. Προκειμένου οι «ονομαστικοί κατάλογοι» να δοθούν στη συνέχεια για «εμπλουτισμό» των «αρχείων» των εργοδοτών και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών...

Επανέρχεται και για την ψήφο των αποδήμων

Στις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Εσωτερικών, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, περιλαμβάνεται και η τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, με τον οποίο δρομολογούνται μόνο διαδικαστικές αλλαγές, χωρίς να αλλάζει η ουσία, που θέλει την εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία να αποφασίζει καταπώς τη συμφέρει για τα διάφορα αδικήματα.

Νόμος αναμένεται να γίνει και η ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών με την οποία επιβεβαιώνεται η κυβερνητική πρόθεση να άρει τη μονιμότητα στο δημόσιο. Σύμφωνα με αυτή, περίπου 35.000 υπάλληλοι αορίστου χρόνου θα μπορούν να ανέρχονται στην ιεραρχία του δημοσίου, κάτι που θα σημάνει ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, σε βάρος των μονίμων. Στις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται να συζητηθεί και διάταξη που αφορά στη μοριοδότηση της εντοπιότητας, εκείνων δηλαδή που επιλέγουν να μείνουν σε νησιωτικές και ορεινές περιοχές.

Κατά τ' άλλα, ο υπουργός επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να επαναφέρει νέο νόμο που θα επιτρέπει στους Ελληνες οι οποίοι διαμένουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές και να ξεκινήσει εκ νέου διάλογο με τα κόμματα σε μια προσπάθεια να μεταπείσει κυρίως το ΠΑΣΟΚ, καθώς για την υλοποίηση της ψήφου των αποδήμων απαιτείται ισχυρή πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής.

Στην προσπάθειά της αυτή η κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να υποχρεώσει τα κόμματα να τοποθετούν τρεις εκπροσώπους των ομογενών σε εκλόγιμη θέση στα ψηφοδέλτια Επικρατείας τους, οι οποίοι μελετάται να αυξηθούν από 12 σε 15. Θυμίζουμε ότι οι διαφοροποιήσεις των κομμάτων ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ και ΛΑ.Ο.Σ. επί των κυβερνητικών προθέσεων, όπως είχαν εκφραστεί στο διάλογο που προηγήθηκε, μέσα στη χρονιά, δεν αγγίζουν την ουσία. Δηλαδή, την αλλοίωση της βούλησης του ελληνικού λαού που θα σημάνει η τεχνητή διόγκωση του εκλογικού σώματος από ανθρώπους που δεν έχουν καμία επαφή με τη χώρα.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επίδειξη στοχοπροσήλωσης στην αντιλαϊκή πολιτική

Το στίγμα των εξαγγελιών που θα κάνει από το βήμα της ΔΕΘ έδωσε το Σάββατο ο πρωθυπουργός μιλώντας στην Κομοτηνή

Αγωνιστική υποδοχή στην κυβέρνηση και τους άλλους εκπροσώπους του κεφαλαίου ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης με το ΠΑΜΕ
Αγωνιστική υποδοχή στην κυβέρνηση και τους άλλους εκπροσώπους του κεφαλαίου ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης με το ΠΑΜΕ
Την ένταση των ρυθμών της αντιλαϊκής επέλασης μέσω της προώθησης νέου γύρου αντιδραστικών «μεταρρυθμίσεων» και διαρθρωτικών «αλλαγών» που θα πλήξουν βάναυσα τα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού, προανήγγειλε το Σάββατο από την Κομοτηνή ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Μέσα στο κλίμα της αποπροσανατολιστικής εκλογολογίας και σκανδαλολογίας, ο πρωθυπουργός έκανε επίδειξη στοχοπροσήλωσης στην υλοποίηση της ταξικής πολιτικής προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.

Με την ομιλία του στο 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών, ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα της αντιδραστικής επίθεσης που έχει δρομολογήσει για το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση κατά του εργαζόμενου λαού και θα ανακοινώσει με κάθε επισημότητα ο ίδιος από το βήμα της ΔΕΘ. Προβάλλοντας την «τόλμη» της κυβέρνησης στη λήψη «δύσκολων αποφάσεων», ο Κ. Καραμανλής έσπευσε συγχρόνως να δώσει και τα διαπιστευτήριά του στην άρχουσα τάξη για την πυγμή που θα επιδείξει προκειμένου να διασφαλίσει τους όρους για την απρόσκοπτη κερδοφορία του κεφαλαίου.

Τις απαιτήσεις της οικονομικής ολιγαρχίας και τις υποδείξεις των διεθνών καπιταλιστικών κέντρων για επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να τις εμφανίσει σαν «λαϊκή εντολή». Δίνοντας ακριβώς το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων, ο Κ. Καραμανλής σημείωσε: «Συνεχίζουμε τη στρατηγική των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων, για να βάλουμε τέλος στις αδυναμίες, τις παθογένειες του παρελθόντος. Τολμούμε δύσκολες αποφάσεις για να διασφαλίσουμε το μέλλον που δικαιούται και μπορεί ο τόπος μας. Συνεχίζουμε, ακόμη πιο δυναμικά, αυτό που μαζί ξεκινήσαμε πριν από μερικά χρόνια»!!

Πίσω από το κάλεσμα για «εθνική ομοψυχία», που απηύθυνε ο Κ. Καραμανλής με το σύνθημα «προχωρούμε όλοι μαζί» για την αντιμετώπιση, όπως είπε, «της μεγαλύτερης μεταπολεμικής οικονομικής κρίσης», επιδίωξε να συγκαλύψει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να φορτώσει εξ ολοκλήρου τα βάρη της κρίσης στα λαϊκά στρώματα, στηρίζοντας την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. Ακριβώς αυτούς τους στόχους περιέγραψε με σαφήνεια και ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Αν. Μπέζας, ο οποίος σε συνέντευξή του στην «Απογευματινή» της Κυριακής ανέφερε: «Θα υπάρξει ένα πακέτο μόνιμων διαρθρωτικών αλλαγών τον Οκτώβριο (...) στόχος θα είναι ο περιορισμός των κρατικών δαπανών, (...) και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας»!

Και στο βάθος «ανασχηματισμός»

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να αποπροσανατολίσει τα λαϊκά στρώματα και να στρέψει σε «ανώδυνα» πεδία τη λαϊκή προσοχή, συντηρεί το κλίμα των «επικοινωνιακών αλλαγών» και της εκλογολογίας. Ηδη από το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέουν σενάρια που φέρουν τον πρωθυπουργό να αποδέχεται σχετικές εισηγήσεις κυβερνητικών στελεχών ώστε να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, ακόμα και πριν τη ΔΕΘ.

Ταυτόχρονα και ενώ στελέχη της ΝΔ, όπως χτες ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος, μετά την συνάντησή του με τον Κ. Καραμανλή απέκλεισε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, συνάδελφοί τους φροντίζουν να τροφοδοτούν την εκλογολογία. «Η απόφαση για πρόωρες εκλογές ανήκει στον πρωθυπουργό», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Χατζηγάκης. Είτε με τις «αλλαγές» των προσώπων στο υπουργικό συμβούλιο, είτε με τη συντήρηση της εκλογολογίας, η κυβέρνηση θα επιδιώξει το επόμενο διάστημα να συντηρήσει το κλίμα αποπροσανατολισμού για να συνεχίσει απερίσπαστη την αντιλαϊκή της επέλαση.

ΚΚΕ
Οχι σε κρατικοδίαιτα και ελεγχόμενα κόμματα

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε σχόλιό του σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών για την υπόθεση «Ζήμενς» και το νομοσχέδιο για τα οικονομικά των κομμάτων επισημαίνει: «Η κυβέρνηση, αντί να απολογηθεί στο λαό για την πολιτική της υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, και τη δική της σχέση με τα "μαύρα" ταμεία και τους "μαύρους" λογαριασμούς, επιχειρεί να προβάλει ως μέτρο διαφάνειας την επιβολή σε όλα τα κόμματα της υποχρεωτικής και αποκλειστικής κρατικής χρηματοδότησης. Αυτό που γίνεται ολοφάνερο και με τις αποκαλύψεις στην υπόθεση "Ζήμενς" είναι ότι δεν υπάρχει φάρμακο που να γιατρεύει τη διαπλοκή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με τους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως δεν υπάρχει τρόπος να αλλάξει ο αντιλαϊκός χαρακτήρας και ρόλος αυτών των κομμάτων. Ο λαός πρέπει να τους εγκαταλείψει οριστικά. Το ΚΚΕ, σε ό,τι το αφορά, ξεκαθαρίζει και πάλι ότι κόμμα κρατικοδίαιτο και ελεγχόμενο από τα μονοπώλια και την εξουσία τους δεν πρόκειται να γίνει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ