ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΖΗΜΕΝΣ»
Απροκάλυπτη προβοκάτσια από βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ

Χέρι βοήθειας στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ άπλωσε ο Περικλής Κοροβέσης αναπαράγοντας μυθεύματα που θέλουν να εμπλέξουν και το ΚΚΕ στις οικονομικές δοσοληψίες με την πολυεθνική

Με ξεκάθαρη πρόθεση να προβοκάρει το ΚΚΕ και ταυτόχρονα να βοηθήσει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να ξεστριμωχτούν από τη δύσκολη θέση που τους έχουν φέρει οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο της «Ζήμενς», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Περικλής Κοροβέσης επιχείρησε χτες να εμπλέξει το ΚΚΕ σε οικονομικές συναλλαγές με την πολυεθνική, επικαλούμενος συνειδητά μυθεύματα που αναπαράγει ο αστικός Τύπος. Δίνει έτσι και αυτός από τη θέση του βουλευτή του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ τη μάχη για να βγει λάδι το σάπιο πολιτικό σύστημα και τα κόμματα που το υπηρετούν, προσπαθώντας με ψέματα να τσουβαλιάσει το ΚΚΕ με τους εκπροσώπους του δικομματισμού, καλλιεργώντας τη βολική για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ λογική ότι «όλοι ίδιοι είναι», με στόχο να βγάλουν λάδι την πολιτική τους.

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε για το σκάνδαλο της Ζήμενς: «(...) το μέγα σκάνδαλο είναι ότι έχουν πάρει χρήματα ύστερα από τις πληροφορίες που έχουμε, το έχει γράψει και ο Νέτας και ο Μπέης στην "Ελευθεροτυπία" είναι μέσα και ΚΚΕ και ΣΥΝ, στην κυβέρνηση Τζανετάκη και αυτά τα δύο κόμματα δεν έχουν αντιδράσει. Αρα, λοιπόν, πρόκειται για μία διαφθορά όλου του πολιτικού συστήματος και δυστυχώς είναι μέσα και η αριστερά (...) Οπως έχει γράψει ο Νέτας και ο Μπέης, είναι πάρα πολύ έγκυρος δημοσιογράφος, η κυβέρνηση Τζανετάκη - ήταν να προκηρυχτεί ένας διαγωνισμός διεθνής για τα τηλέφωνα κι όλα τα κόμματα που μετείχαν στην Οικουμενική Κυβέρνηση, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ο ενιαίος Συνασπισμός, η ΕΑΡ (Ελληνική Αριστερά) δηλαδή του Λεωνίδα Κύρκου, πήρανε χρήματα και δεν αντιδράσανε. Αυτό έχει γραφτεί εδώ και τουλάχιστον είκοσι μέρες, θα το ανακυκλώσω κι εγώ, αν δεν το έχω κάνει ήδη, αλλά δεν αντιδράσανε, δηλαδή ούτε ο Κύρκος αντέδρασε, ούτε οι επίγονοι του Φλωράκη».

Η δήλωση Κοροβέση είναι φανερό ότι εξυπηρετεί και την εσωκομματική κόντρα που μένεται στο εσωτερικό του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, όπως επιβεβαιώνουν και οι σχετικές αντιδράσεις. «Προσωπικές απόψεις» του βουλευτή του, τις οποίες «δε συμμερίζεται» και και «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τις δηλώσεις Κοροβέση, ενώ το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ έδωσε στη δημοσιότητα δήλωση του Λ. Κύρκου, σύμφωνα με την οποία ο Κοροβέσης «άργησε πολύ να κατασκευάσει αυτό το βδελυρό παραμύθι».

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Βρυχώνται από το βούρκο των σκανδάλων τους

Νέα δικομματική αντιπαράθεση, με φόντο την επιστολή του ΠΑΣΟΚ στους συνηγόρους του Χριστοφοράκου

Με κινήσεις φτηνού εντυπωσιασμού, πλειάδα διακηρύξεων για «διαφάνεια» και εκατέρωθεν καταγγελίες για την «κυριότητα» του σκανδάλου της «Ζήμενς», συνεχίστηκε και χτες ο δικομματικός καυγάς ανάμεσα στα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια να κρύψουν τη συνενοχή τους και τη διαπλοκή τους με τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, απόρροια της πολιτικής που υπηρετούν.

Σε μια προσπάθεια να μετατραπεί σε «σημαιοφόρο» της διαφάνειας, το ΠΑΣΟΚ έστειλε χτες την περιβόητη επιστολή προς τον συνήγορο του Μ. Χριστοφοράκου, Στέφαν Κουρσάβε. Στην επιστολή το ΠΑΣΟΚ ζητά να του αποστείλει ο Στ. Κουρσάβε «το σύνολο των στοιχείων - αποδείξεων» που υποστηρίζει ότι διαθέτει για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχετικά με την περίοδο που - όπως έχει ήδη καταθέσει ο Μ. Χριστοφοράκος - έδωσε το 2003 στον τότε ταμία του ΠΑΣΟΚ Κ. Γείτονα συγκεκριμένα χρηματικά ποσά.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι το αίτημα του ΠΑΣΟΚ στηρίζεται στη δέσμευση την οποία ανέλαβε ο ίδιος ο δικηγόρος του Μ. Χριστοφοράκου με δήλωσή του «προς την εφημερίδα "Το Βήμα" ότι αν η Νέα Δημοκρατία θέλει στοιχεία για πληρωμές στα ταμεία της από τη Siemens, τότε ας μας στείλει σχετικό αίτημα». Το ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, επιχείρησε μέσω της επιστολής να εμφανιστεί ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία «αυτοκάθαρσης» και πλήρους διαλεύκανσης του σκανδάλου, σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει και την ομολογία - σκόπελο του Θ. Τσουκάτου.

Αμεση ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης, με στόχο να οξυνθεί η ανούσια αντιπαράθεση και ταυτόχρονα να στηρίξει τον ισχυρισμό της ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ εμπλέκεται στο σκάνδαλο. Με δήλωσή του ο Γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Λ. Ζαγορίτης, υποστήριξε:«Αν το ΠΑΣΟΚ θέλει να καλύψει τις ενοχές του διά της αλληλογραφίας ή νομίζει ότι με τον τρόπο αυτό κοροϊδεύει κανέναν, πλανάται. Η Κοινή Γνώμη γνωρίζει ότι επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ υπογράφηκαν οι επίμαχες προγραμματικές συμβάσεις και συμφωνίες ύψους δισεκατομμυρίων». Την ίδια ώρα, με δήλωσή του στο «Μέγκα», ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Μανώλης που έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα στις 9 Σεπτέμβρη, δήλωσε ότι «το σκάνδαλο της Ζήμενς είναι κατά 90% του ΠΑΣΟΚ», αλλά δεν απέκλεισε ότι το «άλλο 10% μπορεί να αφορά στελέχη της ΝΔ».

Ο δικομματικός καυγάς γίνεται την ίδια ώρα που τα στελέχη της γερμανικής πολυεθνικής έχουν ήδη καταθέσει ότι την περίοδο 1995 - 2005 έδωσαν σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μίζες ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ!!

Οσο η αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση στην Ελλάδα συνεχιζόταν, ο συνήγορος του Χριστοφοράκου από τη Γερμανία χαρακτήριζε «γελοίο» το αίτημα του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να δώσει στοιχεία για μια υπόθεση που βρίσκεται σε δικαστική εξέλιξη».

Ανάμεσα στον πόλεμο των δηλώσεων, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της ΝΔ Γ. Σούρλας, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, δήλωσε: «Εχουμε μια "Ζήμενς" η οποία αποτελεί το κέντρο της διαφθοράς, την οποία δεν τολμούμε να την αντιμετωπίσουμε»... Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αν. Λοβέρδος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «9,84» ανέφερε: «Υποστηρίζω επίμονα, από το 1992 - '93 την κατάργηση των κουπονιών και την ποινικοποίηση της χρήσης τους και στη συνέχεια την καθιέρωση της δημόσιας είτε της ιδιωτικής χρηματοδότηση των κομμάτων». Την άμεση εξάρτηση, δηλαδή, των κομμάτων από το αστικό κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους!!

Αργεί η έκδοση

Στο μεταξύ, σε μακρά διαδικασία, μπορεί να εξελιχτεί η εξέταση των προσφυγών, που έχουν καταθέσει στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης οι συνήγοροι του Μ. Χριστοφοράκου, για αναστολή της παράδοσής του στη χώρα μας. Σύμφωνα με επισημάνσεις νομικών κύκλων, τις επόμενες μέρες το Δικαστήριο, θα πρέπει να αποφασίσει για την αναστολή της έκδοσης, αλλά και για τη συνταγματικότητα της απόφασης, υπέρ της έκδοσης που έλαβε το Εφετείο του Μονάχου.

Στην περίπτωση που το Δικαστήριο αποφανθεί κατά της έκδοσης του Μ. Χριστοφοράκου, τότε θα εξεταστεί και η προσφυγή στο ζήτημα της συνταγματικότητας. Αντίθετα, αν απορρίψει την προσφυγή των συνηγόρων, τότε θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την έκδοσή του, στη χώρα μας. Σε αυτήν την περίπτωση, ο Μ. Χριστοφοράκος, θα επιστρέψει στην Ελλάδα για να δικαστεί, αλλά, βάσει συμφωνίας μεταξύ ελληνικών και γερμανικών αρχών, θα επιστρέψει στη Γερμανία για να εκτίσει την ποινή του, η οποία μπορεί και να μετατραπεί.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Κουβέντα να γίνεται...

Ξεκινά στη Ν. Υόρκη νέος γύρος συνομιλιών

Ξεκίνησε χτες και τυπικά ένας ακόμη γύρος διαβουλεύσεων υπό την αιγίδα του Μάθιου Νίμιτς για την αναζήτηση λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ελληνική απάντηση υπογραμμίζεται ότι η Αθηνα δεν μπορεί να δεχτεί καμία συμβιβαστική ονομασία αν αυτή δεν έχει γενική εφαρμογή και χρήση..

Το περιεχόμενο τόσο των προτάσεων Νίμιτς όσο και της ελληνικής απάντησης δεν έχει γίνει επίσημα γνωστό. Αυτό που ωστόσο διαφαίνεται είναι πως σε ό,τι αφορά στην ονομασία οι προτάσεις του διαμεσολαβητή κινούνται σε κάποιες παραλλαγές του «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Θα πρέπει να σημειωθεί πως πρόκειται για μια ονομασία αποδεκτή από την Αθήνα, υπό την προ υπόθεση ότι «θα ισχύει έναντι όλων».

Το σημείο αυτό περιγράφει και το βασικό σημείο της σημερινής διαφωνίας, καθώς η πλευρά της ΠΓΔΜ υποσημειώνει πως η χώρα είναι αναγνωρισμένη ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» από 120 χώρες μέλη του ΟΗΕ και πως η νέα ονομασία δεν μπορεί να είναι υποχρεωτική αλλά θα χρησιμοποιείται από όποια χώρα το επιθυμεί. Σύμφωνα με πληροφορίες και η ΠΓΔΜ αναμένεται να δώσει την απάντησή της έως το τέλος της βδομάδας. Οι τροποποιημένες ιδέες του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ είχαν παρουσιαστεί στα δύο μέρη στις αρχές Ιούλη.

Αναμάσημα αντιΚΚΕ συκοφάντησης

Δήλωση του Παναγιώτη Μεντρέκα, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ

Σχετικά με τις δηλώσεις του Περικλή Κοροβέση, ο Παναγιώτης Μεντρέκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με τις αλλοπρόσαλλες δηλώσεις του ο κ. Κοροβέσης, οδηγούμενος από τις εσωκομματικές έριδες και αντιπαραθέσεις στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και από τη γνωστή εμπάθειά του για το ΚΚΕ, αναμασάει συκοφαντίες για τις οποίες έχουμε δώσει εδώ και καιρό και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ξεκάθαρες απαντήσεις. Μάλλον πρόκειται περί φάρσας, χρήσιμης όμως στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και σε όσους θέλουν να θολώσουν τα νερά στην υπόθεση ΖΗΜΕΝΣ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ