ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΜΦΩΝΟ ΜΟΛΟΤΟΦ - ΡΙΜΠΕΝΤΡΟΠ
Μοναδικό μέτρο αυτοάμυνας που διέθετε η ΕΣΣΔ

Οπως προκύπτει και από νέα ιστορικά ντοκουμέντα

Νέα ιστορικά ντοκουμέντα, που έρχονται στο φως της δημοσιότητας από την Υπηρεσία εξωτερικής κατασκοπείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καταδεικνύουν πως η υπογραφή του Συμφώνου μη επίθεσης, μεταξύ της Σοβιετικής Ενωσης και της φασιστικής Γερμανίας, τον Αύγουστο του 1939, γνωστού και ως «συμφώνου Μόλοτοφ - Ριμπεντρόπ», ήταν για τη Σοβιετική Ενωση «το μοναδικό προσιτό μέτρο αυτοάμυνας στις συνθήκες που τότε διαμορφώνονταν».

Αυτό σημειώνεται σε Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Υπηρεσίας εξωτερικής κατασκοπείας της Ρωσίας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο «Ιντερφάξ». Η ανακοίνωση έγινε με την ευκαιρία της πρόσφατης έκδοσης συλλογής ιστορικών ντοκουμέντων, με τον τίτλο «Βαλτική και γεωπολιτική», καθώς πλησιάζει και η επέτειος αυτής της συμφωνίας.

Οπως φαίνεται από τα ντοκουμέντα, που έδωσε στο φως η συγκεκριμένη μυστική υπηρεσία: «Η βρετανική και η γαλλική κυβέρνηση, υπογράφοντας τη συμφωνία του Μονάχου το 1938, προσανατολίστηκαν σε συνωμοσία με τον Χίτλερ. Τον Αύγουστο του 1939 οι αντιπροσωπείες αυτών των χωρών ανέτρεψαν τις διαπραγματεύσεις της Μόσχας για τη δημιουργία του αντιφασιστικού συνασπισμού».

Σύμφωνα με την Υπηρεσία εξωτερικής κατασκοπείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι πληροφορίες που αντλούσε η σοβιετική κατασκοπεία την περίοδο 1935 - 1945 διασαφηνίζουν τις πραγματικές προθέσεις των κρατικών παραγόντων των κυριότερων χωρών της Ευρώπης. Οι μυστικές σημειώσεις των υπουργείων Εξωτερικών των ηγετικών παγκόσμιων δυνάμεων, που παρουσιάζονται στη συλλογή, επέτρεψαν στην τότε πολιτική ηγεσία της ΕΣΣΔ να έχει απόλυτα ακριβή αντίληψη για την προσέγγιση των ηγεσιών των ευρωπαϊκών χωρών καθώς και των ΗΠΑ σχετικά με τις πολεμικο-στρατηγικές αλλαγές, που γίνονταν στην προπολεμική Ευρώπη.

«Για αυτό το λόγο το μοναδικό προσιτό μέτρο αυτοάμυνας για τη Σοβιετική Ενωση ήταν η υπογραφή του Συμφώνου μη επιθέσεως με τη Γερμανία στις 23 Αυγούστου του 1939. Το ντοκουμέντο αυτό επέτρεψε το να αποτραπεί η κατάκτηση από τους ναζί των Βαλτικών χωρών με την επακόλουθη μετατροπή τους σε πολεμικό εφαλτήριο για την εισβολή στα σοβιετικά εδάφη», εξηγεί στην Ανακοίνωσή της η Υπηρεσία εξωτερικής κατασκοπείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Αντικομμουνισμός

Το Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότοφ ήρθε αφού πρώτα η ΕΣΣΔ εξάντλησε κάθε προσπάθεια για συμφωνία με Αγγλία - Γαλλία, προκειμένου από κοινού να αντιμετωπίσουν τη ναζιστική Γερμανία, αλλά αυτές οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις απέρριψαν κατηγορηματικά κάθε τέτοια πρόταση, «σπρώχνοντας» τη Γερμανία σε πόλεμο ενάντια στη Σοβιετική Ενωση.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει καθιερώσει την 23η Αυγούστου «ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων». Αποτελεί τη συνέχεια των διάφορων πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην κατεύθυνση εξίσωσης του κομμουνισμού με το φασισμό - ναζισμό και μια προσπάθεια να παρέμβει, ώστε να σβηστεί από τη μνήμη των ευρωπαϊκών λαών και όλου του κόσμου η προσφορά του σοσιαλιστικού συστήματος και του πρώτου εργατολαϊκού κράτους στον κόσμο, της ΕΣΣΔ.

Εσκεμμένα αποσιωπούν μια άλλη ημερομηνία αποκάλυψη και όσων τροφοδοτούν, συναλλάσσονται και ανοίγουν το δρόμο στους ολοκληρωτισμούς. Την 30ή Σεπτέμβρη 1938 οι Χίτλερ και Μουσολίνι υπέγραψαν με τους πρωθυπουργούς της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας το ομώνυμο «σύμφωνο του Μονάχου». Οι «δημοκράτες της Δύσης» έδιναν το πράσινο φως στο ναζισμό να εισβάλει στην Τσεχοσλοβακία, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στον όλεθρο και οδηγώντας την ανθρωπότητα στην τραγωδία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το Σεπτέμβρη του 2008 δημοσιοποιήθηκαν τα απόρρητα έγγραφα του συμφώνου του Μονάχου, με τα οποία τεκμηριώνεται ότι η Γαλλία και η Βρετανία είχαν σκοπό να στρέψουν τον Χίτλερ προς τη Σοβιετική Ενωση.


Ι.Π.

Φειδωλές πληροφορίες για το ρωσικό πλοίο

MOΣΧΑ.-- Σαν κλασική περίπτωση πειρατείας παρουσίασε χτες ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Ανατόλι Σερντιούκοφ την υπόθεση του πλοίου «Αρκτική Θάλασσα» που εντοπίστηκε προχτές ανοιχτά του Πράσινου Ακρωτηρίου στη Δυτική Αφρική. Ο Σερντιούκοφ εξήρε τις «καλά συντονισμένες ενέργειες ρωσικού πολεμικού ναυτικού και αεροπορίας», λέγοντας ότι χάρη σ' αυτές το πλοίο ελευθερώθηκε από ομάδα οκτώ πειρατών «δίχως να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός». Αρκέστηκε να αποκαλύψει μόνον την εθνικότητά τους: Τέσσερις Εσθονοί, δύο Λετονοί και δύο Ρώσοι.

Η επίσημη εκδοχή για τη διαλεύκανση της (επί τρεις βδομάδες) μυστηριώδους εξαφάνισης του πλοίου, με σημαία Μάλτας και 15μελές ρωσικό πλήρωμα, έχει ως εξής: Το βράδυ της 24ης Ιούλη ομάδα ενόπλων που επέβαινε σε ταχύπλοο σκάφος πλησίασε το πλοίο, ενώ έπλεε στα σουηδικά χωρικά ύδατα, με το πρόσχημα «μηχανικής βλάβης». Οταν οι οκτώ επιβιβάστηκαν στο εμπορικό σκάφος, αποκάλυψαν τα όπλα τους και απαίτησαν απ' το πλήρωμα να υπακούσει στις εντολές του, να κλείσει το δορυφορικό σύστημα πλοήγησης και να κατευθυνθεί προς κάποια περιοχή στις ακτές της Αφρικής.

Ειδικοί επί των ναυτιλιακών αντιπειρατικών συστημάτων ασφαλείας δεν πιστεύουν την επίσημη εκδοχή. Οπως λένε, το σκάφος είχε όλα τα σύγχρονα μέσα τηλεπικοινωνίας και συστήματα συναγερμού και τη στιγμή της πειρατείας βρισκόταν σε περιοχή όπου λειτουργούν ακόμη και τα κινητά τηλέφωνα. Οι ίδιοι θεωρούν ότι οι πειρατές δεν ήταν μία κοινή περίπτωση κακοποιών, ότι είχαν στην κατοχή τους εξεζητημένα μέσα και ενδεχομένως ο στόχος τους να μην ήταν η ξυλεία των 4.500 τόνων που μετέφερε το σκάφος, αλλά κάποιο αδήλωτο, κρυφό φορτίο. Ρωσικές εφημερίδες εμφανίζουν ως βέβαιη την εμπλοκή μυστικών υπηρεσιών και πιθανολογούν πως η «Αρκτική Θάλασσα» μετέφερε εκτός από ξύλα, πυρηνικά απόβλητα ή μυστικά όπλα...

ΡΩΣΙΑ
Αμυδρές ελπίδες για επιζώντες

ΜΟΣΧΑ.--

Ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες εντοπισμού των 64 Ρώσων εργαζομένων που αγνοούνται από προχτές μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς και έκρηξης στο μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό σταθμό της Ρωσίας, Σαγιάνο-Σουσένσκαγια, στη νότια Σιβηρία. Εως χτες είχαν ανευρεθεί τα πτώματα άλλων 12 εργαζομένων, ενώ ζωντανοί βρέθηκαν μόλις δύο απ' το πολυμελές συνεργείο συντήρησης που είχε πλησιάσει στον τόπο του δυστυχήματος για να κάνει εργασίες ρουτίνας...

Εντούτοις, οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων συνεχίζονται ενώ παράλληλα ειδικά συνεργεία παλεύουν να περιορίσουν τις βλάβες που προκαλεί πετρελαιοκηλίδα 80 χιλιομέτρων κατά μήκος του ποταμού Γενισέι.

Ο συγκεκριμένος υδροηλεκτρικός σταθμός είναι ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο, με δυναμικότητα παραγωγής 6,4 εκατομμύρια κιλοβάτ ανά ώρα. Το δυστύχημα προκλήθηκε ύστερα από απότομη αύξηση της πίεσης των υδάτων σε μία από τις έξι τουρμπίνες.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αντιδράσεις Κοσσοβάρων σε συμφωνία EE - Βελιγραδίου

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Την έντονη αντίδραση της ηγεσίας των Κοσσοβάρων Αλβανών προκαλεί η υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας ανάμεσα στην ευρωενωσιακή αστυνομικο-δικαστική αποστολή στο Κοσσυφοπέδιο (EULEX) και τις σερβικές αστυνομικές δυνάμεις, επειδή η εξέλιξη «αγνοεί τους αρμόδιους θεσμούς στο Κόσσοβο».

Σε ανακοίνωση του πρωθυπουργού των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι αναφέρεται μάλιστα ότι η υπογραφή της συμφωνίας «θα επιδεινώσει τις σχέσεις μεταξύ της ευρωπαϊκής αποστολής και της κυβέρνησης στην Πρίστινα». Παράλληλα, σύμβουλοι του πρωθυπουργού εξέταζαν πιθανούς τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε «να μπλοκαριστεί» το πρωτόκολλο συνεργασίας «εφόσον δε γίνει σεβαστό το κράτος του Κοσσόβου». Στη συμφωνία EULEX - Βελιγραδίου αντιτίθεται και ο πρόεδρος του Κοσσόβου, Φατμίρ Σεϊντίου, ο εκπρόσωπος του οποίου δήλωσε χτες πως η υπογραφή διεθνών συμφωνιών υπάγεται αποκλειστικά και μόνο στη δικαιοδοσία των θεσμών του προτεκτοράτου «από τη στιγμή» όπως είπε «που το Κόσσοβο είναι ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος και κανείς δεν επιτρέπεται να υπογράφει οτιδήποτε αντ' αυτού»...

Χτες η Λετονία ανακοίνωσε την αποχώρηση 17 στρατιωτών της από τη ΝΑΤΟική δυναμη KFOR «λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης». Στο πλαίσιο της μείωσης των δαπανών εντάσσεται και η απόφαση για αποχώρηση των Λετονών στρατιωτών και από τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, τον προσεχή Οκτώβρη.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Πάνω από 1.500 δάσκαλοι στο δρόμο

Πάνω από 1.500 δάσκαλοι και εργαζόμενοι στην εκπαίδευση θα χάσουν τη δουλειά τους, καθώς περίπου 80 σχολεία αναμένεται να κλείσουν σε όλη τη Βουλγαρία σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει λάβει το ΠΑΜΕ από το Συνδικάτο Βούλγαρων Δασκάλων (BTU).

Επιπλέον, το κλείσιμο των σχολείων θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα μετακίνησης τουλάχιστον στο 15% των παιδιών. Χαρακτηριστικά αναφέρονται περιπτώσεις όπου το πλησιέστερο σχολείο θα βρίσκεται σε απόσταση μέχρι και 150 χιλιομέτρων μακριά. Μόνο το 2009 υπολογίζεται ότι έκλεισαν 60 σχολεία. Με μήνυμα προς το BTU που αναδεικνύει τη σημασία της έκφρασης αλληλεγγύης στους αγώνες των εργαζομένων κάθε χώρας, το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει την ανάγκη ανάπτυξης κοινής δράσης, ζητώντας ταυτόχρονα πιο αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τα προβλήματα στην εκπαίδευση στη Βουλγαρία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ