ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΕΞΑΜΗΝΟΥ
Ελλειμμα 14,7 δισ. ευρώ

«Βελτίωση» εξαιτίας της ραγδαίας υποχώρησης σε εμπορευματικές συναλλαγές και καύσιμα

Στα ύψη συνεχίζει το εμπορικό έλλειμμα της χώρας όσο και το γενικότερο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (οι κάθε είδους δοσοληψίες με τα άλλα κράτη). Στο εξάμηνο Γενάρης - Ιούνης 2009 καταγράφονται σημάδια βελτίωσης, σε μια εξέλιξη που είναι αποτέλεσμα της πτώσης που εμφανίζουν η οικονομική δραστηριότητα και οι εμπορευματικές συναλλαγές με άλλα κράτη και αγορές καθώς και της μεγάλης μείωσης στις διεθνείς τιμές των καυσίμων.

Παρ' όλα αυτά η μάζα του εμπορικού ελλείμματος διαμορφώνεται σε 15,4 ή σε περίπου 2,6 δισ. ευρώ το μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας που αφορούν στο α' εξάμηνο του 2009:

  • Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών: Καταγράφεται έλλειμμα ύψους 14,7 δισ. ευρώ (από 19,1 δισ. ευρώ στο α' εξάμηνο του 2008) εμφανίζοντας υποχώρηση σε ποσοστό 23%.
  • Εμπορικό ισοζύγιο: Εχει έλλειμμα ύψους 15,4 δισ. ευρώ (από 22,8 δισ. ευρώ) με το ποσοστό μείωσης να διαμορφώνεται σε 32,5%. Κύριο χαρακτηριστικό είναι η μείωση πάνω από 3 δισ. ευρώ (σε ποσοστό 38%) των κεφαλαίων που εξήχθησαν για εισαγωγές καυσίμων από το εξωτερικό. Η συνολική αξία των εισαγόμενων εμπορευμάτων διαμορφώνεται σε 22,8 δισ. ευρώ (από 32,3 δισ. ευρώ) καταγράφοντας μείωση 29,4%. Η συνολική αξία των εξαγωγών διαμορφώνεται σε 7,4 δισ. ευρώ (από 9,5 δισ. ευρώ) με υποχώρηση 22,1%.
  • Ισοζύγιο «υπηρεσιών»: Το πλεόνασμα περιορίστηκε σε ποσοστό 32,4% και διαμορφώθηκε σε 4,2 δισ. ευρώ (από 6,3 δισ. ευρώ). Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις που εισέρρευσαν από το εξωτερικό εμφανίζουν στο 6μηνο μείωση 14,7% (στα 3,1 δισ. ευρώ). Ειδικά για το μήνα Ιούνη η πτώση (συγκριτικά με τον Ιούνη 2008) διαμορφώνεται σε 10,3%. Να σημειωθεί πως τα κονδύλια των ταξιδιωτικών εισπράξεων υπολογίζονται από την Τράπεζα της Ελλάδας στη βάση δειγματοληπτικών στατιστικών ερευνών που διεξάγονται σε σταθμούς εισόδου - εξόδου της χώρας.
  • Οι εκροές κεφαλαίων που πληρώθηκαν στο εξωτερικό με τη μορφή «τόκων, μερισμάτων και κερδών» διαμορφώνονται σε 7,2 δισ. ευρώ (μείωση μόλις 5,7%).
ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ - ΣΙΔΗΡΟΥ
Από τα μέτρα της κυβέρνησης κερδίζουν οι βιομήχανοι

Ανακοίνωση της Ενωσης Αθήνας του κλάδου

«Η συνεχής μείωση του τζίρου τα τελευταία χρόνια, με την κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας, χειροτέρεψε με την οικονομική κρίση». Τα παραπάνω τονίζονται σε ανακοίνωση της Ενωσης Βιοτεχνών Αλουμινίου και Σιδήρου Αθηνών, που απευθύνεται στους βιοτέχνες του κλάδου τους οποίους καλεί σε συντονισμό της δράσης τους με τους άλλους κλάδους της οικοδομής και με τους υπόλοιπους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, κάτω από τα αιτήματα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι το πρόγραμμα αντικατάστασης κουφωμάτων αλουμινίου που ανακοινώθηκε στα τέλη Ιούλη δεν προσφέρει προοπτική στη μεγάλη πλειοψηφία του κλάδου, αφού ξεκινά το Νοέμβρη, αφορά τα προ του 1980 κτίρια, βάζει τους «εργολάβους» να παίζουν καθοριστικό ρόλο, απαιτεί την ύπαρξη του σήματος πιστοποίησης (CE) που μόνο το 10% των βιοτεχνών διαθέτουν.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, από όσα προγράμματα έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση «οι μόνοι που ωφελούνται είναι οι βιομήχανοι (βλέπε κλιματιστικά - φωτοβολταϊκά - αυτοκίνητα)» και από αυτή την άποψη οι βιοτέχνες του κλάδου δεν πρέπει να τρέφουν αυταπάτες ότι θα μπορέσουν να ωφεληθούν από το πρόγραμμα αντικατάστασης κουφωμάτων, αφού άλλωστε «οι αντικαταστάσεις είναι το 20% των συνολικών εργασιών, ενώ για το άλλο 80% η κυβέρνηση δεν έχει να μας πει τίποτα».

Και η ανακοίνωση συνεχίζει:

«Την στιγμή που έχουμε τόσο σοβαρά προβλήματα να αντιμετωπίσουμε, ακόμα και αυτό της ύπαρξής μας σαν βιοτέχνες, η πλειοψηφία της κλαδικής ομοσπονδίας στριμώχνεται στους διαδρόμους των υπουργείων για συναντήσεις γνωριμιών (!!!) και συσκέπτεται διά των αντιπροσώπων της με τους βιομηχάνους του χώρου μας (Ενωση Αλουμινίου). Μέσα από τα ΜΜΕ δεν προβάλλονται τα πραγματικά μας προβλήματα αλλά η αποπροσανατολιστική και επικίνδυνη τακτική της πλειοψηφίας της διοίκησης.

Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι αγώνες για να μην περάσουν τα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης σε βάρος μας. Χρειάζεται ανατροπή της φιλομονοπωλιακής πολιτικής που εφαρμόστηκε από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και είναι αυτή που ευθύνεται για την οικονομική κρίση που βιώνουμε σήμερα.

  • Δε μας σώζουν τα προγράμματα που εξαγγέλλονται, μόνο αυταπάτες δημιουργούν.
  • Συντονισμός των αγώνων με τους εργάτες και τους αγρότες.
  • Να μην πληρώσουμε την κρίση της πλουτοκρατίας, ήδη έχουμε πληρώσει τα πλούτη τους.
  • Να διεκδικήσουμε ό,τι μας ανήκει μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα».
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τζιράρουν με τα δάνεια

Με τα τραπεζικά δάνεια της πελατείας τους (στεγαστικά, καταναλωτικά, πιστωτικές κάρτες) τζιράρουν οι τράπεζες σε πρόσθετη προσπάθεια εξεύρεσης φρέσκων κεφαλαίων. Πρόκειται για τις λεγόμενες «τιτλοποιήσεις δανείων», δηλαδή της πώλησης της μάζας των τραπεζικών δανείων και των μελλοντικών υποχρεώσεων της πελατείας τους σε άλλους «θεσμικούς» μεγαλορεντιέρηδες με αντίτιμο την άμεση είσπραξη των οφειλών. Στόχος τους η διαφάλιση επάρκειας κεφαλαίων τα οποία θα σπρώξουν και πάλι στην πελατεία τους, αυτή τη φορά με ευνοϊκότερους, για τις τράπεζες, όρους. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο πλαίσιο πρόσφατων κρατικομονοπωλιακών ρυθμίσεων αποδέχεται τις τιτλοποιήσεις ως εγγύηση προκειμένου να χορηγήσει στις μερίδες του τραπεζικού κεφαλαίου φτηνό χρήμα. Σε αυτό το πλαίσιο ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς ανακοίνωσε την τιτλοποίηση πακέτου δανείων συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ ανεβάζοντας το συνολικό ποσό σε 5,1 δισ. ευρώ από τη αρχή του έτους.

ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
Στα ίδια με πέρσι, λιγότεροι οι δικαιούχοι

Οχι μόνο δε θα αυξηθεί κατά 40% η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου που χρησιμοποιούν οι αγρότες, όπως υποσχόταν τον περασμένο χειμώνα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά τελικά εξαιρούνται από το δικαίωμα επιστροφής και μερικές δεκάδες χιλιάδες μικροαγρότες, οι οποίοι για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους, αναγκάζονται να κάνουν και κάποια μεροκάματα σε εξωγεωργικές εργασίες. Ο συντελεστής ΕΦΚ παραμένει στα 21 ευρώ το χιλιόλιτρο, ενώ ελάχιστα αυξημένοι είναι οι συντελεστές των λίτρων ανά στρέμμα, ανάλογα με το είδος καλλιέργειας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, δικαιούχοι είναι οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ που είναι παράλληλα καταχωρημένοι στη κεντρική βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ, πράγμα που σημαίνει ότι δεκάδες χιλιάδες αγροτο-εργάτες στερούνται του δικαιώματος επιστροφής του ΕΦΚ. Το συνολικό ποσό επιστροφής ανέρχεται στα 120 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα στους λογαριασμούς των δικαιούχων από αύριο Πέμπτη.

Τέλος «δημοσίων θεαμάτων»

Κάθε μήνα καλούνται να περνούν από το ταμείο της Εφορίας οι επιχειρήσεις δημοσίων θεαμάτων προκειμένου να αποδίδουν την ειδική εισφορά. Διευκρινιστικές οδηγίες εφαρμογής πρόσφατου νόμου δόθηκαν χτες από το υπουργείο Οικονομικών. Ο ειδικός φόρος φτάνει μέχρι και 10% της τιμής του εισιτηρίου (μετά την αφαίρεση του ΦΠΑ) και αφορά επιχειρήσεις με έδρα την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Η εισφορά έχει καταργηθεί για ορισμένες κατηγορίες (μουσικό θέατρο, θέατρο σκιών, παιδικό θέατρο κ.ά.).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ