ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ποιοτική ψυχαγωγία στη Νίκαια

Η Κοκκινιά και ο πολιτισμός, από και για το λαό, είναι λέξεις και έννοιες που σμιλεύτηκαν αξεδιάλυτα στο πέρασμα του χρόνου. Το ετήσιο «Πολιτιστικό Καλοκαίρι» αποτελεί ένα σημαντικό, αλλά όχι μοναδικό, σταθμό αυτής της πορείας που συνεχίζεται, αφού η πολιτιστική δημιουργία ξεδιπλώνεται στη Νίκαια όλο το χρόνο.

Στο πλαίσιο αυτής της πραγματικής προσφοράς ουσιαστικής ψυχαγωγίας και για το αμέσως επόμενο διάστημα, ο δήμος και το Πνευματικό Κέντρο της πόλης ετοίμασαν τις εξής εκδηλώσεις: Στις 27/8, 9 μμ, ο σολίστ Κωνσταντίνος Βαλιανάτος θα δώσει ρεσιτάλ πιάνου στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας (Κύπρου και Προύσσης) με ελεύθερη είσοδο.

Ακολουθεί την 1/9, 9 μμ (ελεύθερη είσοδος), στο Δημοτικό Κηποθέατρο, μια μοναδική παράσταση μπαλέτου και κλασικής μουσικής με τη συμμετοχή διακεκριμένων σολίστ των Κρατικών Μπαλέτων της Μόσχας. Αποσπάσματα από δημοφιλείς δημιουργίες όπως η «Λίμνη των κύκνων», ο «Καρυοθραύστης» κ.ά. αναδεικνύουν την υψηλή τέχνη των Ρώσων καλλιτεχνών με συνοδεία ζωντανής μουσικής (Καμεράτα «ΒΙΟΣ» με Ελληνες και Ρώσους μουσικούς).

Στις 2/9, 9 μμ, στο Δημοτικό Κηποθέατρο θα παρουσιαστεί η παράσταση «Σήμερον - Εγχρωμον». Πλάι στις εικόνες και τα αρώματα που ζωντανεύουν οι ιστορίες των τραγουδιών, υφαίνουν τη συναυλία στην οποία θα ακουστούν μουσικές και τραγούδια των: Villa Lobos, Joaquin Rodrigo, Cole Porter, Madredeus, Andrew Lloyd Webber, Georges Brassens, David Bowie, Beatles, Kurt Weil, Γιώργου Καλκάνη, Σωκράτη Μάλαμα, Μάνου Χατζιδάκι, Ορφέα Περίδη, Μίκη Θεοδωράκη, Διον. Σαββόπουλου κ.ά. Συμμετέχουν: Γιώργος Καλκάνης (πιάνο), Μιχάλης Καλκάνης (κοντραμπάσο), Χρήστος Καλκάνης (κλαρινέτο, συνθεσάιζερ), Δάφνη Πανουργιά (τραγούδι), Λουκάς Πανουργιάς (τραγούδι). Είσοδος ελεύθερη.

Στις 4/9, 9 μμ στο «Κατράκειο» Θέατρο θα παρουσιαστεί «Μήδεια» ...διά χειρός Μποστ. Ολοι οι ήρωες της γνωστής Αρχαίας Τραγωδίας μεταφέρονται στη σύγχρονη νεοελληνική πραγματικότητα με έναν περίτεχνο και Αριστοφανικό τρόπο γραφής. Σκηνοθεσία: Πέτρος Φιλιππίδης. Παίζουν: Κάτια Δανδουλάκη, Γιώργος Γαλίτης, Πάνος Σταθακόπουλος, Γιώργος Ψυχογιός κ.ά.

Γιορτή ρυθμών και χρωμάτων

Θαλασσινός - Κανά
Θαλασσινός - Κανά
Οι Γιορτές Παλιάς Ξάνθης διοργανώνονται για 19η χρονιά από το Δήμο Ξάνθης σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Ξάνθης, στον διατηρητέο και μοναδικό οικισμό της Παλιάς Πόλης. Οι Γιορτές αρχίζουν στις 30 Αυγούστου και τελειώνουν στις 6 του Σεπτέμβρη 2009. Η αυλαία ανοίγει με συναυλία του Μάριου Φραγκούλη που παρουσιάζει την ενότητα τραγουδιών «Η εποχή της Αγάπης» του αξέχαστου συνθέτη Μάνου Χατζιδάκι με τις αυθεντικές ενορχηστρώσεις τους και με το μουσικό σύνολο «Μάνος Χατζιδάκις».

Στις Γιορτές Παλιάς Ξάνθης 2009 συμμετέχουν επίσης οι γνωστοί καλλιτέχνες: Δημήτρης Κοντογιάννης (31/8) ένας από τους σημαντικότερους ερμηνευτές του λαϊκού και παραδοσιακού μας τραγουδιού, οι σύγχρονοι συνθέτες Ευανθία Ρεμπούτσικα και Παναγιώτης Καλατζόπουλος παρουσιάζουν γνωστές μελωδίες τους μαζί με τις γνωστές ερμηνεύτριες Ελλη Πασπαλά, Ντιλέκ Κοτς και την «Ορχήστρα του Δρόμου» (2/9), οι «Χαΐνηδες» σε ένα παιχνίδι ρυθμών και ηχοχρωμάτων (3/9), ο τραγουδοποιός Παντελής Θαλασσινός με την Μελίνα Κανά προσφέρουν ένα κεφάτο μελωδικό πρόγραμμα (4/9), η Γλυκερία παρουσιάζει παλαιά και νέα τραγούδια της (5/9) και η Δέσποινα Ολυμπίου με τον Ησαΐα Ματιάμπα μας ταξιδεύουν με τις φωνές τους στο δικό τους μαγικό κόσμο (6/9). Οι συναυλίες πραγματοποιούνται στην πλατεία Μητροπόλεως, στις 8.30 μ.μ. Αλλά και πολλές θεατρικές παραστάσεις για μεγάλους και για παιδιά.

Παράλληλα πραγματοποιούνται πολλές εκδηλώσεις για όλες τις προτιμήσεις τόσο στην κεντρική σκηνή στην πλατεία Μητροπόλεως όσο και σε άλλες σκηνές που έχουν στήσει Πολιτιστικοί Σύλλογοι της Θράκης, όπως: Λαϊκά Πανηγύρια με την ορχήστρα του Γιώργου Μίγγου, Εβρίτικα Ξεφαντώματα και Θρακιώτικες Βραδιές που οργανώνει ο Σύλλογος Εβριτών Ν. Ξάνθης, Βραδιές Μουσικής και Ποίησης στον ποταμό Κόσυνθο, Βραδιά Λαογραφίας με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων των Λαογραφικών Συλλόγων της Ξάνθης στην πλατεία Μητροπόλεως, συναυλίες με τοπικά μουσικά συγκροτήματα («Ταξιδιώτες της Παράδοσης», «FunkyButts», «Αμοντάριστα Πλάνα», «Iris», «Νόστος», «CabaretBalkan») και με το Μουσικό Εργαστήρι του Συλλόγου Εβριτών.

Στο πλαίσιο των Γιορτών πραγματοποιούνται ακόμη σημαντικές εκθέσεις. 31 Αυγούστου θα γίνουν τα εγκαίνια του αναπαλαιωμένου κτιρίου του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης με τη λειτουργία έκθεσης παραδοσιακής φορεσιάς. Επίσης θα λειτουργήσει η έκθεση «Σπίτια της Ξάνθης» που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης «Χρήστος Παυλίδης». Στο ίδιο μέρος το κοινό μπορεί να δει την Εκθεση Φωτογραφίας με τίτλο «Ψίθυροι Ζωής» στη νεκρή ζώνη που διοργανώνει ο Σύλλογος Κυπρίων Ν. Ξάνθης, καθώς και εικαστικές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί Εκθεση Βιβλίου με τίτλο «Ο λόγος σε πρώτο ρόλο», παραπλεύρως της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης.

Ενώνουν φωνές, προσφέρουν συγκινήσεις

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και ο Μπάμπης Στόκας ενώνουν τις φωνές τους στη σκηνή του Θεάτρου Γης, στη Θεσσαλονίκη, στις 31 Αυγούστου και υπόσχονται μια αξέχαστη βραδιά. Ενα πρόγραμμα με τραγούδια από τη δημιουργική πορεία τους, υπέροχες ερμηνείες και πολλές συγκινήσεις δίνουν το στίγμα της κοινής τους συναυλίας.

Καλλιτέχνης, που συνεργάστηκε με κορυφαίους δημιουργούς του ελληνικού τραγουδιού ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, φέτος γιορτάζει τα 35 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην ελληνική δισκογραφία. Εχοντας συνδέσει τη φωνή του με μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια που γράφτηκαν ποτέ, συνεχίζει σε κάθε ζωντανή του εμφάνιση να δονεί την ατμόσφαιρα και ν' απογειώνει συναισθήματα. Φέτος, στις «αποσκευές» του κομίζει τραγούδια από το νέο του cd «Ουράνια τόξα κυνηγώ», με μουσικές δικές του και στίχους του Αλκη Αλκαίου. Τραγουδοποιός που έβαλε την υπογραφή του σε μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των «Πυξ Λαξ», ο Μπάμπης Στόκας αποδεικνύει τα τελευταία χρόνια την ικανότητα του να κινείται με πρωτοφανή άνεση ανάμεσα στο λαϊκό και το έντεχνο, το ροκ και τις μπαλάντες. Στο τελευταίο του δισκογραφικό εγχείρημα με τίτλο «Τραγουδήστε μην ντρέπεστε» παρουσιάζει ένα ανθολόγιο αγαπημένων του τραγουδιών, που φέρνουν τον ακροατή σε επαφή με μερικές από τις ωραιότερες στιγμές του νεότερου ελληνικού ρεπερτορίου.

Μαζί τους, τραγουδούν οι Σοφία Στρατή και ο Κώστας Γαλίτης. Τη συναυλία, θ' ανοίξει η Θεσσαλονικιά τραγουδίστρια Κατερίνα Μακαβού, με τραγούδια από τη δισκογραφική δουλειά της «Μικρά Μυστικά» (σε δικούς της στίχους και μουσική) και αγαπημένα της κομμάτια ελληνικά και ξένα (Αρλέτα, Johny Cash, Παύλο Παυλίδη, «Tuxedomoon» κ.ά.). Τιμή εισιτηρίων: 20 ευρώ. Προπώληση: Ταμείο του Δήμου (Πλατεία Αριστοτέλους), «Metropolis» και «Ιανοs».

Στην Ερμούπολη της Σύρου - Θέατρο «Απόλλων» - ξεκινά, σήμερα, το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Κυκλάδων, με συναυλία του διάσημου συνόλου μουσικής δωματίου από την Ολλανδία «Strorioni Trio», σε έργα Χάιντν, Σοστακόβιτς και Ντβόρζακ.

Αύριο, στο πλαίσιο ανάδειξης του «Μυκηναϊκού Θολωτού τάφου Αχαρνών», πραγματοποιείται (9 μ.μ.), στο δημοτικό αμφιθέατρο «Σοφοκλής» (Φιλαδέλφειας και Ποσειδώνος, πίσω από τον Θολωτό Τάφο, 5η Στάση Κόκκινου Μύλου) η μουσικοθεατρική παράσταση «Η γυναίκα μέσα στο χρόνο». Τραγούδι: Γιώτα Βέη. Απαγγελία: Ρένα Βενιέρη. Σκηνοθεσία - Σύνθεση κειμένων: Βασίλης Οικονόμου. Αποσπάσματα από έργα των Αριστοφάνη, Ευριπίδη, Πινδάρου, Σαπφούς, Βάρναλη, Ρίτσου, Παπαδιαμάντη, Παραλογές, συνθέσεις των Καραΐνδρου, Χατζιδάκι, Θεοδωράκη αλλά και παραδοσιακά ακούσματα απαρτίζουν την παράσταση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ