ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
Πακτωλός κονδυλίων για ... πειθήνιους εργαζόμενους

Παπαγεωργίου Βασίλης

Είναι γνωστό ότι για τα προγράμματα διά βίου κατάρτισης και επανακατάρτισης, η ΕΕ διαθέτει κάθε χρόνο έναν πακτωλό κοινοτικών κονδυλίων. Και φυσικά, αυτά τα κονδύλια δε διατίθενται, για να αυξήσουν το μορφωτικό επίπεδο του πληθυσμού, αλλά για να προετοιμάζονται καλύτερα οι εργαζόμενοι, ώστε να ανταποκρίνονται με σκυμμένο το κεφάλι στις απαιτήσεις του κεφαλαίου.

Χτες ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας άλλο ένα τέτοιο χρηματοδοτικό «πακέτο», ύψους 25.000.000 ευρώ, για υλοποίηση προγραμμάτων «διά βίου μάθησης». Στο κείμενο της πρόσκλησης προς τους φορείς που ενδιαφέρονται να χρηματοδοτηθούν, αναφέρεται ότι στόχος του προγράμματος είναι να ενισχυθούν τα μέτρα για την αύξηση της συμμετοχής στη διά βίου εκπαίδευση, για τη μείωση του αριθμού των μαθητών που εγκαταλείπουν το σχολείο σε μικρή ηλικία, για την αύξηση της πρόσβασης στην εκπαίδευση...

Πίσω από αυτά τα «ωραία λόγια», όμως, το ίδιο το δελτίο Τύπου του υπουργείου είναι πιο αποκαλυπτικό για το στόχο αυτών των προγραμμάτων: «Η προτεινόμενη Πράξη αποσκοπεί στην υλοποίηση Προγραμμάτων Διά Βίου Εκπαίδευσης με στόχο τη διευκόλυνση της προσαρμοστικότητας των εργαζομένων (...) τη βελτίωση της κινητικότητας στον εργασιακό χώρο καθώς και την εναρμόνιση του συστήματος εκπαίδευσης (...) με τις απαιτήσεις της αγοράς»...

Πίσω από τις περικοκλάδες δηλαδή, περί αύξησης της πρόσβασης στην εκπαίδευση, ο ομολογημένος στόχος τους είναι η δημιουργία πειθήνιων εργαζομένων.

Ψάχνουν σωσίβια...

Αν κάτι έχει καταγραφεί με τον πιο καθαρό τρόπο τις μέρες αυτές που πυκνώνουν οι αποκαλύψεις, σχετικά με το σκάνδαλο ΖΗΜΕΝΣ, είναι η προσπάθεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να παρουσιάσουν το όλο ζήτημα της διαφθοράς και της μίζας σαν μια παθογένεια του αστικού πολιτικού συστήματος που αφορά σε όλα τα κόμματα και δε σχετίζεται αποκλειστικά με το δικομματισμό. Η προσπάθεια, βέβαια ,αυτή χωλαίνει απελπιστικά, αφού οι αποκαλύψεις και οι ομολογίες στελεχών ένθεν κακείθεν επιβεβαιώνουν το αυτονόητο. Οτι, δηλαδή, μίζες υπήρξαν και διοχετεύθηκαν από τη ΖΗΜΕΝΣ στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για να κλείσουν τις μπίζνες προς όφελος της πολυεθνικής. Αλλά, επειδή το σύστημα της δικομματικής διαχείρισης ζορίζεται και μαζί του τα συμφέροντα που υπηρετεί, εμφανίζονται τα από μηχανής σωσίβια να αναπαράγουν σαν καλοεκπαιδευμένα παπαγαλάκια την επιχειρηματολογία όσων προσπαθούν να βγάλουν λάδι τα κόμματα του κεφαλαίου και να κάνουν διάχυση των ευθυνών για τη σαπίλα του αστικού συστήματος.

... και τα βρίσκουν

Ενας από αυτούς είναι και το κόμμα του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Ο βουλευτής του Περικλής Κοροβέσης, σε χτεσινή ραδιοφωνική συνέντευξη αναφέρει μεταξύ άλλων: «(...) το μέγα σκάνδαλο είναι ότι έχουν πάρει χρήματα ύστερα από τις πληροφορίες που έχουμε, το έχει γράψει και ο Νέτας και ο Μπέης στην "Ελευθεροτυπία" είναι μέσα και ΚΚΕ και ΣΥΝ, στην κυβέρνηση Τζανετάκη και αυτά τα δύο κόμματα δεν έχουν αντιδράσει. Αρα, λοιπόν, πρόκειται για μία διαφθορά όλου του πολιτικού συστήματος και δυστυχώς είναι μέσα και η αριστερά (...) Οπως έχει γράψει ο Νέτας και ο Μπέης, είναι πάρα πολύ έγκυρος δημοσιογράφος, η κυβέρνηση Τζανετάκη - ήταν να προκηρυχτεί ένας διαγωνισμός διεθνής για τα τηλέφωνα κι όλα τα κόμματα που μετείχαν στην Οικουμενική Κυβέρνηση, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ο ενιαίος Συνασπισμός, η ΕΑΡ (Ελληνική Αριστερά) δηλαδή του Λεωνίδα Κύρκου, πήρανε χρήματα και δεν αντιδράσανε. Αυτό έχει γραφτεί εδώ και τουλάχιστον είκοσι μέρες, θα το ανακυκλώσω κι εγώ, αν δεν το έχω κάνει ήδη, αλλά δεν αντιδράσανε, δηλαδή ούτε ο Κύρκος αντέδρασε, ούτε οι επίγονοι του Φλωράκη». Εξυπνος και μεθοδικός ο Κοροβέσης. Ρίχνει ο αστικός Τύπος εν είδει «πληροφορίας» το μελάνι του και έρχεται ο καταλληλότερος να το αναπαραγάγει, έχοντας καθαρό ότι «πες πες κάτι θα μείνει». Ετσι δουλεύει το σύστημα. Και για να πάει η δουλειά ρολόι, αναζητά και τα καταλληλότερα γρανάζια. Κι όπως φαίνεται δε δυσκολεύεται να τα βρει. Ούτε στις αστικές φυλλάδες, ούτε στα κόμματα που χαϊδολογούνται με το σύστημα.

Το στοίχημά τους

Για «εξυγίανση, εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη του σιδηροδρόμου» έκανε λόγο ο υπουργός Μεταφορών Στυλιανίδης, επισκεπτόμενος τη «σιδηροδρομική γέφυρα 10» στη Φθιώτιδα. «Εθνικό στοίχημα, που θα το κερδίσουμε», λέει. Πώς;

Εξυγίανση είναι για την κυβέρνηση ο τριπλασιασμός των εισιτηρίων του ΟΣΕ, ανάπτυξη είναι οι περικοπές δεκάδων δρομολογίων και εκσυγχρονισμός σημαίνει διεύρυνση των υποδομών, ώστε να παραδοθεί ο σιδηρόδρομος έτοιμος για εκμετάλλευση στους ιδιώτες.

Αυτό είναι το «στοίχημα» για την κυβέρνηση. Οχι σύγχρονοι, ασφαλείς και φθηνοί σιδηρόδρομοι, που θα εξυπηρετούν τις σύγχρονες ανάγκες του λαού, αλλά σιδηρόδρομοι - μέσο για επιχειρηματικά κέρδη.


Για να σωθεί το σύστημα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να πούμε, γίνεται ιδιαιτέρως σοβαρή και σε υψηλό νομικό επίπεδο η συζήτηση για την έκδοση ή όχι του Χριστοφοράκου.

Οι συνήγοροί του, μεταξύ άλλων, υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να δικαστεί στην Ελλάδα, γιατί ...τον πειράζει ο ήλιος και οι υψηλές θερμοκρασίες!!!

Επ' αυτού δεν μπορούμε να έχουμε γνώμη, αφού λέει ότι τον ...πειράζει έτσι θα 'ναι. Το μόνο βέβαιο, πάντως, είναι πως η υπόθεση ΖΗΜΕΝΣ συνολικά προκαλεί ...εφιδρώσεις.

Τόσο στη Νέα Δημοκρατία, όσο και στο ΠΑΣΟΚ, που όσο περνάει ο καιρός όλο και περισσότερο φαίνεται ότι είναι μπλεγμένοι ...μέχρι τ' αυτιά.

Αυτό που επίσης διαφαίνεται είναι ότι προφανώς οι ...τηλεφωνικές γραμμές (οι ...οπτικές ίνες για να είμαστε πιο σύγχρονοι) έχουν πάρει φωτιά.

Το τι διαπραγματεύσεις γίνονται, από ποιους, για ποιους και με ποιο σκοπό προφανώς δε θα μάθουμε ποτέ.

Για τον ελληνικό λαό θα μείνει μόνο το ...τελικό αποτέλεσμα. Το οποίο - σας το λέμε από τώρα - θα αθωώνει τα κόμματα του δικομματισμού αλλά και τη δράση των πολυεθνικών.

Κάποιοι ...«κακοί άνθρωποι» - θα μας πουν - φταίνε για όλα, όπου κι αν βρίσκονται αυτοί. Οχι το σύστημα. Αυτό κάνει καλά τη δουλειά του και πρέπει να παραμείνει και να ενισχυθεί.

ΤΕΛΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΧΑΜΕ παρεξηγήσει την ισραηλινή κυβέρνηση! Βγήκε ο πρωθυπουργός Μ. Νετανιάχου και δήλωσε ότι δέχονται να σταματήσουν τον εποικισμό της Δυτικής Οχθης. Δεν πρόκειται να διαθέσουν - λέει - δημόσια κονδύλια...

Βέβαια - συμπλήρωσε - αν κάποιοι ιδιωτικοί οργανισμοί συνεχίσουν να «σηκώνουν» πολυκατοικίες και συγκροτήματα δεν μπορούμε να τους εμποδίσουμε...

Αυτό δα έλειπε να ...εμποδιστεί η ιδιωτική πρωτοβουλία. Εδώ είναι ανεξέλεγκτη σε περιοχές που δεν είναι - ουσιαστικά - εμπόλεμες. Λέτε να σταματήσει τη δράση της στα μέρη που έχει από πίσω της έναν από τους πιο ισχυρούς στρατούς του πλανήτη;

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το πρόβλημα του ενός είναι πρόβλημα όλων

Ολο και πιο πέρα από τα όρια της επιχείρησης και της χώρας «απλώνεται» η δράση, για την ανάκληση των τρομοκρατικών απολύσεων των δύο συνδικαλιστριών από τη «WIND». Οι κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται σχεδόν καθημερινά από τις αρχές Αυγούστου, αμέσως αφού έγινε γνωστό ότι η πρώτη συνδικαλίστρια έμεινε χωρίς δουλειά, συνεχίστηκαν και χτες, μαχητικά, με τη συμμετοχή εργαζομένων και σωματείων από πολλούς ακόμα χώρους και κλάδους εργασίας. Την ίδια στιγμή, συνδικαλιστικές οργανώσεις από διάφορες χώρες (Παλαιστίνη, Λίβανος, Σουηδία) εκφράζουν με μηνύματά τους προς το ΠΑΜΕ την αλληλεγγύη τους προς τον εντεινόμενο αγώνα για να μπει φρένο στην εργοδοτική ασυδοσία.

Αυτή η συντονισμένη, αγωνιστική δράση που αναπτύσσεται με την πρωτοπόρα συμβολή του κλαδικού συνδικάτου ΣΕΤΗΠ και του ΠΑΜΕ, σε πολλές περιοχές της χώρας, ανέδειξε πολύπλευρα την επίθεση με την οποία είναι αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι στη WIND. Την ώρα που τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων της επιχείρησης, μόνο το 2008, ξεπέρασαν τα 433 εκατομμύρια ευρώ, η εργοδοσία αρνείται πεισματικά την υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης για φέτος. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, η διοίκηση έχει απολύσει άτομα που δούλευαν για πολλά χρόνια στην επιχείρηση, δεν πληρώνει υπερωρίες, γενικεύει το καθεστώς της απασχόλησης με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, επιδιώκει δηλαδή με κάθε τρόπο να αντικαταστήσει «παλιούς» εργαζόμενους από «νέους», χωρίς δικαιώματα.

Η αποφασιστική συμμετοχή των εργαζομένων στις αγωνιστικές παρεμβάσεις που συνεχίζονται σε Αττική, Πελοπόννησο, Ηπειρο, Μακεδονία κ.τ.λ., η έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης στους εργατοϋπαλλήλους της WIND δίνει ηχηρή απάντηση στην αδιαλλαξία, με την οποία η εργοδοσία προσπαθεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, που βλέπει να απειλούνται από τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων, καθώς όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα σταθερής οργάνωσης της πάλης τους. Οσο κι αν κάποιοι πασχίζουν για να ξεχάσουν ή να μη συνειδητοποιήσουν οι εργάτες τη δύναμη που έχουν, το κεφάλαιο δεν ξεχνά, γνωρίζει καλά από τι κινδυνεύει. Δεν ξεχνά ότι ο επίμονος αγώνας που δόθηκε στον «Καριπίδη» και δυνάμωσε η συμπαράσταση από άλλες επιχειρήσεις, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη ματαίωση των εργοδοτικών σχεδίων.

Η ουσία και αξία της αλληλεγγύης άλλωστε δεν εξαντλείται στη συμπαράσταση ενός εργαζόμενου στον άλλο. Αφορά στο πώς ωριμάζει στη συνείδηση κάθε εργάτη η πεποίθηση ότι το δικό του συμφέρον ταυτίζεται με το συμφέρον όλων των μελών της τάξης του. Οτι το πρόβλημα του ενός είναι παράλληλα πρόβλημα ολόκληρης της εργατικής τάξης. Αποτελεί μέρος της ενιαίας, ταξικής επίθεσης που εξαπολύουν οι κεφαλαιοκράτες στους εργάτες, όπως η απόλυση, η ελαστικοποίηση της απασχόλησης, το πετσόκομμα εργασιακών ή ασφαλιστικών δικαιωμάτων, αποτελεί μέρος της στρατηγικής επιδίωξης του κεφαλαίου να εξασφαλίσει φτηνότερη εργατική δύναμη, περισσότερα κέρδη. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο κέρδος από κάθε τέτοια, μικρή ή μεγάλη πάλη. Η ενίσχυση της ταξικής συσπείρωσης των εργαζομένων, η σφυρηλάτηση της ταξικής ενότητας, κόντρα στο κεφάλαιο και τους κάθε λογής εκφραστές και υπερασπιστές του.


Αναστασία ΜΟΣΧΟΒΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ