ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΧΙΟΥ
Ξεσηκώθηκαν για τα δικαιώματά τους

Πίσω από αγκαθωτά συρματοπλέγματα, σε άθλιες συνθήκες ζουν ακόμα και μικρά παιδιά
Πίσω από αγκαθωτά συρματοπλέγματα, σε άθλιες συνθήκες ζουν ακόμα και μικρά παιδιά
Ξεσηκώθηκαν χτες οι μετανάστες και πρόσφυγες του Κέντρου Κράτησης Μερσινιδίου στη Χίο, ενάντια στις άθλιες συνθήκες κράτησής τους - ακόμα και μικρών παιδιών - στην καθυστέρηση παραχώρησης ασύλου στους πολιτικούς πρόσφυγες, αλλά και στην ένταση της καταστολής της μετανάστευσης, όπως εκφράστηκε και με τη σύλληψη δύο Κούρδων την Τετάρτη τα ξημερώματα.

Διαμαρτυρόμενοι σε όλα τα παραπάνω, Κούρδοι πρόσφυγες από την Τουρκία εδώ και 3 μέρες βρίσκονται σε απεργία πείνας. Χτες, σε συμπαράστασή τους, 80 περίπου κρατούμενοι αραβικής καταγωγής, Αφγανοί, Σομαλοί, Παλαιστίνιοι κ.ά., απείχαν από το φαγητό και διαμαρτυρήθηκαν στους φύλακες διεκδικώντας - ανάμεσα σε άλλα - και την απελευθέρωση των δύο Κούρδων. Αμεση ήταν η παρέμβαση αστυνομικών και πυροσβεστικών δυνάμεων, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, οι κρατούμενοι είχαν προχωρήσει στο κάψιμο στρωμάτων. «Πιστές» στην αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, οι κατασταλτικές δυνάμεις επιδίωξαν να τρομοκρατήσουν κι άλλο τους μετανάστες και τους πρόσφυγες συλλαμβάνοντας ακόμα 2 Κούρδους ως «υποκινητές» του ξεσηκωμού. Λες και δεν υποκινεί αρκετά τον ξεσηκωμό τους η ίδια η άθλια κατάσταση του Κέντρου και η ίδια η πολιτική ποινικοποίησης των ξεριζωμένων που ασκείται και στην Ελλάδα!

Στο Κέντρο Κράτησης Μερσινιδίου βρέθηκε χτες αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της στους μετανάστες και τους πρόσφυγες και στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά τους. Οπως χαρακτηριστικά σημείωναν οι κρατούμενοι, αν οι συλληφθέντες Κούρδοι γυρίσουν από την Ασφάλεια της Χίου ξυλοκοπημένοι, θα ακολουθήσει νέος ξεσηκωμός, καθώς έχει γίνει πάγια τακτική να τρομοκρατούνται με απροκάλυπτη βία οι μετανάστες.

Παράλληλα, ραγδαία προχωρούν τα μέτρα της ΦΡΟΝΤΕΞ για τη φύλαξη των συνόρων και η αστυνομοκρατία στο νησί με στόχο την καταστολή μεταναστών και προσφύγων. Το Κέντρο Κράτησης έχει γίνει σωστό στρατόπεδο, καθώς - όπως καταγγέλλει η ΝΕ Χίου του ΚΚΕ - γύρω από το Κέντρο τοποθετήθηκε διπλό συρματόπλεγμα, το ένα μάλιστα αγκαθωτό. Επιπλέον, ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι χτες ο διοικητής της Ασφάλειας του νησιού, σε ένα αντιμεταναστευτικό παραλήρημα, φώναζε απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους ότι «ούτε ο ίδιος ο θεός δε θα μπαίνει μέσα με αίτησή του»...

ΧΑΛΚΙΔΑ
Εγκρίθηκε μελέτη για καύση απορριμμάτων στην ΑΓΕΤ

Ανακοίνωση - καταγγελία της Κομματικής Οργάνωσης Αλιβερίου του ΚΚΕ

Τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της πολυεθνικής LAFARGE για την καύση σκουπιδιών - RDF στο εργοστάσιό της, της ΑΓΕΤ, στο Μηλάκι Αλιβερίου, ενέκρινε το ΥΠΕΧΩΔΕ. Παρά τη σχεδόν καθολική αντίθεση και αντίδραση, η κυβέρνηση κλείνει τα μάτια μπροστά στο πρόβλημα το οποίο προκαλεί μια τέτοια αντιπεριβαλλοντική απόφαση, που θα γεμίσει στεριά, αέρα και θάλασσα με τοξικά απόβλητα και θα εντείνει τις αιτίες θανάτου στην ήδη βεβαρημένη περιβαλλοντικά περιοχή. Μια απόφαση που ανοίγει το δρόμο όχι μόνο να εγκατασταθούν και σε άλλα εργοστάσια αντίστοιχες μονάδες, αλλά να προχωρήσει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εγκατάσταση εργοστασίων καύσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων της χώρας. Μια μέθοδος που είναι ιδιαίτερα επιβλαβής, αφού ένα τέτοιο εργοστάσιο εκπέμπει ιδιαίτερα επικίνδυνους αέριους ρύπους (διοξίνες, επικίνδυνα μικροσωματίδια επιβαρυμένα με βαρέα μέταλλα). Σύμφωνα με μελέτες, έχει αποδειχτεί ότι μόλις 1 τρισεκατομμυριοστό του γραμμαρίου διοξίνης σε ένα κυβικό μέτρο αέρα μπορεί να προκαλέσει καρκινογενέσεις.

Με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Περιοχής Αλιβερίου κατά της Καύσης Σκουπιδιών - RDF από την ΑΓΕΤ επισημαίνει ότι δε θα επιτρέψει να υλοποιηθεί η υπουργική απόφαση, με κάθε τρόπο, αφού αντίκειται και σε επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ξεκινήσει ήδη οι κινητοποιήσεις, με πρόσφατο τον αποκλεισμό της εθνικής οδού Χαλκίδας - Αλιβερίου, στο ύψος της Ακτής Νηρέα.

Την κυβερνητική - υπουργική απόφαση καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Κομματική Οργάνωση Αλιβερίου του ΚΚΕ, υπενθυμίζοντας ότι οι κομμουνίστριες και οι κομμουνιστές ήταν αυτοί που το προηγούμενο διάστημα ανέδειξαν το πρόβλημα, καλώντας τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της περιοχής σε παλλαϊκό ξεσηκωμό. Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι πηγή του προβλήματος είναι ο καπιταλιστικός τρόπος ανάπτυξης, τα κόμματα που τον υπηρετούν, το κέρδος. Υπολογίζεται ότι το κέρδος για την ΑΓΕΤ θα ανέλθει σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, με τη μείωση του κόστους παραγωγής και με την υψηλή επιδότηση των 30 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Η ΚΟ Αλιβερίου του ΚΚΕ καλεί το λαό και τους εργαζόμενους σε αγώνα. «Οπως καταφέραμε το προηγούμενο διάστημα να αναβάλουμε τα σχέδια της ΑΓΕΤ LAFARGE, με περισσότερες δυνάμεις και αγώνα θα τα ξανακαταφέρουμε να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή και επικίνδυνη απόφαση», σημειώνει.

Η ΚΟ καλεί σε συσπείρωση και αγώνα με αιτήματα:

  • Καμία καύση σκουπιδιών - RDF από την ΑΓΕΤ LAFARGE.
  • Καμία εμπιστοσύνη στα λόγια περί προστασίας του περιβάλλοντος.
  • Να παρθούν τώρα μέτρα για την αποκατάσταση της ζημιάς που έχει προκληθεί στην ευρύτερη περιοχή, για την προστασία του περιβάλλοντος, της ζωής και της υγείας του λαού της περιοχής.
  • Πάλη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και των φορέων της, για ανατροπή και ριζικές αλλαγές, για ανάπτυξη με κριτήριο τις ανάγκες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, για ενίσχυση του ΚΚΕ.
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ 2010
Καρατόμηση πάνω από 10%!

Απόφαση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την κατάρτιση των νέων προϋπολογισμών. Εντολές με βάση τον ευρωμονόδρομο της δημοσιονομικής προσαρμογής

Κομμένη και ραμμένη στα μέτρα που αξιώνει η Κομισιόν και που ήδη έχουν δρομολογηθεί και για το νέο κρατικό προϋπολογισμό είναι και η νέα κυβερνητική απόφαση που αφορά στην «κατάρτιση και υποβολή προϋπολογισμού των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων». Η καρατόμηση κονδυλίων - τουλάχιστον κατά 10% - που αφορούν ακόμη και στα απολύτως απαραίτητα, έρχεται να εντείνει τις συνθήκες ασφυξίας, που είναι το αποτέλεσμα της χρόνιας υποχρηματοδότησης των Αυτοδιοικήσεων από τις κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ. Ακόμη, οι όροι και προϋποθέσεις της όποιας χρηματοδότησης έρχονται να υπηρετήσουν το μοντέλο της «αποτελεσματικότητας/αποδοτικότητας», της λειτουργίας δηλαδή των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων στη βάση της εξυπηρέτησης επιχειρηματικών συμφερόντων και παραπέρα εκχώρησης υποδομών και υπηρεσιών σε ιδιώτες.

Στις ρητές εντολές που δίνονται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους συγκαταλέγονται οι παρακάτω «βασικοί στόχοι»:

  • Εναρμόνιση με τις γενικές οδηγίες κατάρτισης του προϋπολογισμού 2010 και «ιδίως μείωση των καταναλωτικών δαπανών κατά 10% τουλάχιστον».
  • «Βελτίωση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας» με την «όσο το δυνατό μικρότερη δέσμευση οικονομικών πόρων».
  • Ενίσχυση των «παραγωγικών επενδύσεων» και «επίτευξη επαρκών ρυθμών ανάπτυξης με στόχο τη μείωση του ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης».

Οι επιχορηγήσεις από πόρους του τακτικού προϋπολογισμού δίνονται εντολές να περικοπούν «στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα» και σε κάθε περίπτωση «όχι υψηλότερα από τις αντίστοιχες πιστώσεις του προϋπολογισμού του 2009». Και από πάνω από αυτά τα ήδη καρατομημένα κονδύλια «θα πρέπει να αφαιρεθούν οι επιχορηγήσεις που κάλυψαν έκτακτες και απρόβλεπτες δαπάνες του 2009» (!). Καθηλωμένη ακόμη στα επίπεδα του 2009 θα παραμείνει η χρηματοδότηση από τους «κεντρικούς αυτοτελείς πόρους» και αυτό παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δρομολογεί νέες ανατιμήσεις σε αυτούς, όπως στα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων.

Τα Νομαρχιακά Συμβούλια καλούνται να έχουν ψηφίσει τους προϋπολογισμούς τους μέχρι τέλος Σεπτέμβρη 2009, τηρώντας απαρέγκλιτα τις κυβερνητικές οδηγίες. Σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών «αν διαπιστώσει ότι υπάρχουν αποκλίσεις από τις κατευθυντήριες γραμμές και οδηγίες, ζητά από το Νομαρχιακό Συμβούλιο την αναγκαία αναμόρφωση του προϋπολογισμού και την επανυποβολή του για επαναξιολόγηση».

4ο-66ο ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
«Στον αέρα» η σχολική χρονιά

«Στον αέρα» βρίσκεται η νέα σχολική χρονιά για τους μαθητές των 4ου και 66ου Δημοτικών Σχολείων στο Δήμο Ηρακλείου, οι οποίοι απαιτούν ένα νέο ασφαλές σχολικό κτίριο. Υπενθυμίζεται ότι στο σχολικό κτίριο που στεγάζονται τα δύο δημοτικά, μετά από έργα συντήρησης που έγιναν διαπιστώθηκε πρόβλημα στατικής επάρκειας. Μετά τις έντονες διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις μαθητών και γονιών για την άμεση μεταστέγαση των δύο σχολείων σε ασφαλές κτίριο, η Νομαρχία, η οποία είναι και αρμόδια, αντί για σχολείο, «φρόντισε» να αγοράσει 18 κοντέινερ!

Ομως, ακόμη και η απόφαση να κάνουν ...προσωρινά μάθημα οι μικροί μαθητές σε κοντέινερ - η οποία ανακοινώθηκε με τυμπανοκρουσίες - μένει στον αέρα, καθώς δεν έχει βρεθεί ακόμη ο χώρος που θα τοποθετηθούν, αφού ακόμη και το λιμάνι έχει παραδοθεί σε ιδιώτη. Την ερχόμενη Δευτέρα οι Σύλλογοι Γονέων των δύο σχολείων θα προχωρήσουν σε Γενική Συνέλευση, προκειμένου να αποφασίσουν την παραπέρα δράση τους. Το πρόβλημα της σχολικής στέγης, αφορά όλο το νομό Ηρακλείου και οξύνεται καθημερινά. Είναι το αποτέλεσμα της πενιχρής χρηματοδότησης που έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχόμενη μείωση των κοινωνικών δαπανών.

Το Παράρτημα Λέσβου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ οργανώνει διήμερη εκδρομή στον Αϊ-Στράτη στις 5 και 6 Σεπτέμβρη 2009. Οσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 22 Αυγούστου. Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 22510.28132, 22510.29676, 6932728411.

Τρεις ήταν οι σημαντικότερες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν χτες. Η μία από αυτές μάλιστα, εκδηλώθηκε στους πρόποδες του Ελικώνα, στο Λεοντάρι της Θήβας, δύο μόλις μέρες μετά την προηγούμενη που είχε ξεσπάσει νοτιότερα, στην περιοχή της Θίσβης και του Πρόδρομου. Τόσο η φωτιά στο Λεοντάρι όσο και αυτές στον Αγιο Σπυρίδωνα του Πόρτο Ράφτη, στα Σκουρέικα Σάμου και στα όρια Μαρκόπουλου και Καλυβίων Αττικής, που έκαψαν χαμηλή βλάστηση, τέθηκαν γρήγορα υπό έλεγχο με τη βοήθεια των εναερίων μέσων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ