ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Απαιτεί «προσαρμοστικότητα» στις εργοδοτικές απαιτήσεις

Η αρνητική στάση μόνο αρνητική έκβαση μπορεί να έχει για τον εργαζόμενο διαμηνύει η διοίκηση με τον «Κώδικα Συμπεριφοράς και Δεοντολογίας»

Τέτοιου είδους «αρνητικές στάσεις», όπως η αγωνιστική δράση των ταξικών δυνάμεων για τα συμφέροντα των εργαζομένων, αποτελούν κίνδυνο για τα συμφέροντα της εργοδοσίας
Τέτοιου είδους «αρνητικές στάσεις», όπως η αγωνιστική δράση των ταξικών δυνάμεων για τα συμφέροντα των εργαζομένων, αποτελούν κίνδυνο για τα συμφέροντα της εργοδοσίας
Να επιβάλει στους εργαζόμενους όρους πλήρους υποταγής τους στις ορέξεις της εργοδοσίας για ακόμα περισσότερα κέρδη επιχειρεί η Αγροτική Τράπεζα μέσω του «Κώδικα Ηθικής Συμπεριφοράς και Δεοντολογίας», όπως τον αποκαλεί. Ο «Κώδικας» περιλαμβάνει μια σειρά υποχρεώσεων «που αφορούν όλους τους εργαζόμενους». Ο βαθιά αντεργατικός τους χαρακτήρας επιχειρείται να συγκαλυφθεί πίσω από φράσεις, όπως, «αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης», «οι αξίες του πολιτισμού και της ηθικής που διέπουν την ATEbank», και άλλα. Ακόμα, την καλλιέργεια της αντίληψης ότι εργοδοσία και εργαζόμενοι έχουν κοινά συμφέροντα.

Προκειμένου η εργοδοσία να προσδώσει στον «Κώδικα» χαρακτήρα νομικού εγγράφου - με τις αντίστοιχες συνέπειες - καλεί τους εργαζόμενους να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση γνωστοποίησής του. Ενώ μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι υπέγραφαν απλώς κάτω από τη φράση «έλαβα γνώση του παρόντος» σε οποιαδήποτε εγκύκλιο της εργοδοσίας.

Στο κεφάλαιο «Εργασιακές Σχέσεις στην ΑΤΕbank» περισσεύει η υποκρισία της εργοδοσίας, η οποία ισχυρίζεται ότι «σέβεται την ελευθερία του συνδικαλίζεσθαι και του δικαιώματος σύστασης και προσχώρησης σε σωματεία εργαζομένων». Οπως προκύπτει από τα όσα αναφέρονται σε άλλα τμήματα του «Κώδικα», θεωρείται εχθρός της εργοδοσίας όποιος τολμά, έστω, να διαμαρτυρηθεί για τις συνθήκες εργασίας. `Η να αντιτεθεί στο διακηρυγμένο στόχο της τράπεζας, δηλαδή την όλο και μεγαλύτερη κερδοφορία που προκύπτει από την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Είναι επομένως προφανές ότι η εργοδοσία αναγνωρίζει το δικαίωμα της συνδικαλιστικής δράσης μόνο στο βαθμό που αυτή δεν αντιτίθεται στα συμφέροντά της και συμβάλλει στη διασφάλισή τους.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται στον «Κώδικα»: «Κάθε ενέργεια της τράπεζας στοχεύει στην αύξηση της κερδοφορίας και στη βελτίωση της αποδοτικότητας του ομίλου, προς όφελος αυτών που την εμπιστεύονται επενδύοντας στη μετοχή της ή στις μετοχές των εταιρειών του ομίλου». Επομένως και ο «Κώδικας» στοχεύει στην αύξηση των κερδών της μέσω των όρων που επιχειρεί να επιβάλει.

Στο πλαίσιο αυτό δηλώνεται ξεκάθαρα: «...Ολοι οι εργαζόμενοι οφείλουν να προασπίζονται τα συμφέροντα του ομίλου». Και για να συμβεί αυτό ο «Κώδικας» προστάζει: «Να σέβεται (σ.σ. ο εργαζόμενος) την ιεραρχία (...) Να δείχνει διαλλακτικότητα και προσαρμοστικότητα στις εκάστοτε εργασιακές απαιτήσεις (...) Να προσαρμόζεται εύκολα στις πραγματικές συνθήκες που επιβάλλουν οι ανάγκες εργασίας του (σ.σ. δηλαδή οι ανάγκες του εργοδότη). Να μη δυστροπεί στα καθήκοντα που του ανατίθενται, ιδιαίτερα όταν αυτά υπαγορεύονται από ειδικές περιστάσεις ή από την ανάγκη να προστατευτούν τα συμφέροντα του ομίλου (...)».

Με άλλα λόγια, ο εργαζόμενος πρέπει να αποδέχεται κάθε εργοδοτική απαίτηση. Να αποδέχεται την εκτέλεση εργασιών πέρα από αυτή για την οποία προσλήφθηκε και «να μη δυστροπεί» γι' αυτό. Να δουλεύει πιο πολύ ή πιο λίγο, περισσότερες ή λιγότερες ώρες, αν αυτό απαιτούν οι «εργασιακές απαιτήσεις» και οι «ανάγκες της εργασίας».

Αν δεν αποδέχεται τις εργοδοτικές απαιτήσεις και τολμά να έχει «αρνητική στάση» (όπως να πρωτοστατεί στην οργάνωση του αγώνα μαζί με τους συναδέλφους του για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους), τότε η τράπεζα προειδοποιεί ρητά: «Να αντιλαμβάνεται ότι η αρνητική στάση, οι διενέξεις και οι έντονες και μόνιμες αντιπαραθέσεις, μόνο αρνητική έκβαση μπορεί να έχουν για τον ίδιο, την εργασιακή του μονάδα και τον όμιλο συνολικά». Αυτή η απειλητική προειδοποίηση αποδεικνύει και το ψευδές ενός άλλου ισχυρισμού της τράπεζας ότι «δεν επιβάλλει, ούτε χρησιμοποιεί οποιαδήποτε μορφή υποχρεωτικής εργασίας».

Ο «Κώδικας» αποτελεί, τελικά, μια προσπάθεια της εργοδοσίας να επιβάλει στη συνείδηση των εργαζομένων ως αναγκαία τα αντεργατικά μέτρα που εφαρμόζει στο πλαίσιο της γενικότερης επίθεσης του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΦΑΝΝΥ ΑΕ»
Απέλυσε εργαζόμενη που διεκδίκησε τα δικαιώματά της

Σε συγκέντρωση καλεί σήμερα, στις 6 μ.μ., η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης

Την παράνομη απόλυση της εμποροϋπαλλήλου Αννας Σταυροπούλου από τα πολυτελή «κάτεργα» της επιχείρησης «ΦΑΝΝΥ ΑΕ» (πρόκειται για τα γνωστά πολυκαταστήματα «FENA»), καταγγέλει η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης και καλεί τους εργαζόμενους σήμερα, στις 6 το απόγευμα, σε συγκέντρωση έξω από το υποκατάστημα, στο Φοίνικα, όπου εργαζόταν η απολυμένη.

Η εμποροϋπάλληλος Αννα Σταυροπούλου - σημειώνει το σωματείο - απολύθηκε μετά από 6 χρόνια δουλειάς, γιατί ζήτησε το νόμιμο ωράριο και το ρεπό, «σηκώνοντας κεφάλι» στις απειλές και στα «βασανιστήρια» της εργοδοσίας. Το σωματείο καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας, που προσπάθησε να οδηγήσει την εμποροϋπάλληλο σε παραίτηση. «Αυτό που τρόμαξε την επιχείρηση και την απόλυσε» σημειώνει το σωματείο είναι ότι η εμποροϋπάλληλος δε λύγισε, αλλά ζήτησε με αποφασιστικότητα τα δικαιώματά της, γράφτηκε στο σωματείο και ζήτησε την παρέμβασή του.

Με αίτημα της Ενωσης, χτες το πρωί, μαζί με την Σοφία Καλαντίδου, πρόεδρο της Ενωσης και βουλευτή του ΚΚΕ, η Επιθεώρηση Εργασίας επισκέφτηκε το κατάστημα όπου εργαζόταν η απολυμένη. Διαπιστώθηκαν 14 παραβιάσεις ωραρίου και ρεπό (δεν υπήρχαν βιβλία αδειών, υποχρεώνουν σε «κομμένες» άδειες, δε δίνουν διάλειμμα). Οπως καταγγέλλει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων του νομού στην επιχείρηση «ΦΑΝΝΥ ΑΕ» είναι καθεστώς οι ατέλειωτες ώρες δουλειάς με αναγκαστικές υπερωρίες 12 και 14 ωρών, η κατάργηση του εβδομαδιαίου ρεπό, τα προγράμματα εργασίας - λάστιχο, αφού δεν τηρείται το θεωρημένο πρόγραμμα. Και, όπως είναι επόμενο, απειλές και τρομοκρατία για να τηρείται η απαραίτητη ...«σιωπή».

Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων τούς καλεί σε μαζική συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση, διεκδικώντας την ανάκληση της απόλυσης της συναδέλφου, αλλά και την καταβολή του ρεπό, τη χορήγηση διαλείμματος, την εφαρμογή του προγράμματος εργασίας (8ωρο), τη χορήγηση εκκαθαριστικών μισθοδοσίας για όλους τους εργαζόμενους. Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων καλεί τους εργαζόμενους, μέσα από το σωματείο, να συμμετέχουν στη δράση του και στους αγώνες της εργατικής τάξης. Θυμίζει ότι με παρεμβάσεις του σωματείου έχουν ανακληθεί απολύσεις από τον ΦΩΚΑ, την ΚΑΡΦΟΥΡ, τον ΜΑΣΟΥΤΗ, έχουν κερδηθεί μικρά και μεγάλα οφέλη για μεμονωμένους συναδέλφους αλλά και για το σύνολο των συναδέλφων σε επιχειρήσεις.

ΕΚ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Παράσταση στη μνήμη του Τάκη Πατούλα

Στη θεατρική παράσταση με το έργο του Ντάριο Φο «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω», που θα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Τ. Πατούλα, πρώην προέδρου του ΕΚΑ, καλεί την ερχόμενη Τρίτη 25 του Αυγούστου το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου. Την παράσταση, που θα ξεκινήσει στις 8.30 μ.μ. στην αίθουσα του ΕΚΑ, θα ανεβάσει ο θίασος «Για γέλια και για κλάματα». Παίζουν οι ηθοποιοί Μαρία Δημητρούκα, Μαρία Δρακοπούλου, Αμαλία Ταμπάκη, Λευτέρης Τάτσης, Βασίλης Ψυχογυιός, Φάνης Ξουρής.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Απεργούν σήμερα για τη σύμβαση

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι τραπεζοϋπάλληλοι ενάντια στις μεθοδεύσεις των τραπεζιτών που στοχεύουν στην κατάργηση της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Οι ταξικές δυνάμεις καλούν στο πλαίσιο της απεργίας στα δικαστήρια της Ευελπίδων στις 9 το πρωί όπου εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών και εννέα τράπεζες για σταματήσουν τη σημερινή διαδικασία μεσολάβησης στον ΟΜΕΔ, στην οποία έχει καταφύγει η ΟΤΟΕ για τη νέα Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Το ΠΑΜΕ Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία αλλά και να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση του αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Με στόχο να δοθεί ενιαία αγωνιστική απάντηση σε ταξική κατεύθυνση, στην ενιαία επίθεση των τραπεζιτών και στην πολιτική που απεργάζεται η ΕΕ, έχουν συνυπογράψει και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για την ανατροπή των συμβάσεων και τη μεγαλύτερη κερδοφορία των τραπεζών.

Παράλληλα, οι ταξικές δυνάμεις αναδεικνύουν τις ευθύνες της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ που καλλιεργούν τη συναίνεση και την υποταγή και στηρίζουν έτσι τους αντεργατικούς σχεδιασμούς και πολιτικές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ